Българските изложби в Лувъра да са в зали за ислямско изкуство е договорено през 2012 г.

Вежди Рашидов е депутат от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по култура.

© Юлия Лазарова

Вежди Рашидов е депутат от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по култура.Българска изложба това лято в Лувъра най-вероятно няма да има. Резервният вариант темата "Изкуство и култури в България-ХVI-XVIII в." да се смени с друг исторически период - праистория или Второто българско царство, както предложи министърът на културата Боил Банов, е възможен, но едва ли ще стане през тази година, обясниха за "Дневник" от Министерството на културата.


Музеят "Лувър" има строго подредена програма и в нея трудно се допускат резки промени. Въпреки това разговорите с ръководството на най-големия световен музей продължават, увериха от пресцентъра на ведомството.


Уговорената изложба бе отменена скоропостижно, след като на 20 януари Светият синод не позволи експонирането в Лувъра на икони и богослужебни книги от XVI-XVIII в., които се съхраняват в Бачковския манастир, в Националния църковен историко-археологически музей и от Църковно историческия и архивен институт при Българската патриаршия.
Причина за решението на Светия синод бе, че е предвидено изложбата да се подреди в зала в зоната за ислямско изкуство на Лувъра. Този факт бе огласен първо от директора на Института за изследване на изкуствата при БАН доц. д-р Емануел Мутафов.


От 2012 г. има споразумение за наши изложби в зали за ислямско изкуство


Къде ще се експонират българските изложби, гостуващи в музей "Лувър", е договорено още през 2012 г. и после през 2016 г. в споразумения, подписани от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов и ръководството на френския музей.


Споразумението, подписано от нашето Министерство на куллтурата и от Лувъра, факсимиле.

Споразумението, подписано от нашето Министерство на куллтурата и от Лувъра, факсимиле.


От протокола на тези споразумения става ясно мястото, където ще бъдат бъдещите експозиции. В член 1, ал.3 е договорено следното:


"Заетите движими културни ценности от българските колекции ще бъдат представени в новите зали на Музея Лувър, например: залите, посветени на ислямското изкуство, залите на бъдещия Департамент за византийско изкуство и източно християнство."


В член 1, ал.3 от споразумението е записано "залите, посветени на ислямското изкуство..."

В член 1, ал.3 от споразумението е записано "залите, посветени на ислямското изкуство..."


Вежди Рашидов: Подписах две спогодби с Лувъра


Вежди Рашидов, председател на парламентарната комисия по култура, потвърди днес пред Нова тв, че е подписал "две спогодби за общо 10 години България да бъде показвана в най-големия световен музей".


Според него вината за скандала е на експертите и кураторите от наша страна, които били "проспали" този детайл - изложба с икони да бъде експонирана в зали за ислямско изкуство.


"Сядат кураторите, решават в коя зала, кои артефакти, от кой период...", каза Рашидов в тв студиото.


От френска страна куратор на изложбата е г-жа Шарлот Мори, докато от наша страна все още не е бил определен куратор, тъй като още не бил подписан договор с Лувъра, обясниха от Министерството на културата.


"За французите тези изложби са наука, а ние сме били 500 години под робство"


Рашидов обясни, че във Франция на тази тема се гледа по различен начин - за французите такива изложби са наука, докато ние възприемаме темата емоционално, защото "ние, българите сме били 500 години под робство".


Готовност за участие в отменената вече изложба бяха зявили Националния археологически институт с музей на БАН, Етнографския музей, Криптата в храм-паметника "Св. Александър Невски" - филиал на Националната художествена галерия, Националната библиотека "Св.св.Кирил и Методий", регионалните музеи във Варна и София. Експозицията е включвала 60 предмета - икони, бижута, църковна утвар, съдове, ръкописи и др.

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1334 Любопитно

  веЖДИ джихадист такъв скрий се :D:DD:D:

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 2. 2 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2448 Любопитно

  "Рашидов обясни, че във Франция на тази тема се гледа по различен начин - за французите такива изложби са наука, докато ние възприемаме темата емоционално, защото "ние, българите сме били 500 години под робство".

  Не знам дали Веждито не е изпълнил някоя турска поръчка но добре че все пак признава робството!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 3. 3 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1712 Весело

  Културата няма ли да е по-добре, ако за нея не се “грижи” министър? Ей така на самотек да пробваме, пък експериментът ще покаже.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  Този български министър на снимката ли я е договорил.

 5. 5 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  много показателен за 'ниската институционална култура' на минситри и ръководители е че на тях все ескпертите са им виновни. експертите ги били проспали нещата и затова му е простено на министъра, че той съвсем не разбрал, било че е неадекватно мястото на изложбата, било че са източили водата на цял един град, и т.н. в българия ръковдителите все целите в бяло

 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2844 Неутрално

  Бе мани ги тия лувъри-мувъри, зимай Гена Димитрова и прави концерт в Балшой театър.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  православните попчета по големи финдаменталисти от ислямистите излезнаха

 8. 8 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 886 Неутрално

  С французите имаме различни перспективи - тяхната е имперска, нашата - национална. Това, че византийският период и свързаните с него култури са непознати на запад е тъжен факт. Скоро една образована шведка ми каза, ме името Константин и звучи турско. Като се опитах да обясня, използвайки Източна римска империя, си дадох сметка, че за нея всичко южно е ориенталско, т.е. турско. Сега разбирам, че няма откъде да знае - щом в музеите няма място, какво остава за учебните програми.
  Затова е важно да влезем в полезрението им като наследници на голяма християнска култура, не като провинция на ислямска империя.

 9. 9 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Ами модерно изкуство да пратят. 20-30 касетки от Пайнера да изложат. Да се чудим има ли влияние

 10. 10 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Еми да благодарим на доц. д-р Емануел Мутафов.
  Заслужава поздравления...

 11. 11 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 403 Гневно

  В България има ислямско изкуство - джамии, хамами и по някой конак. Иначе почти всички църкви от Втората българска империя на Йоан Асен 2 са разрушени или превърнати в джамии. Успяват да се спасят планинските манастири и малки приземни църкви, които според закона не могат да бъдат по-високи от чалмата на османски конник. На тези територии не съществува България, а Румелия, населена с някакви гяури, наричащи се българи, данъкоплатци (добитък за доене), без никакви обществени права! Тяхното изкуство е под влияние на гръцкото до 18 век, а след това се прибавя и руско влияние.
  Вежди Рашидов би трябвало да го знае това. Иначе, ако не се смесват българските с турските експонати, мястото на изложбата би трябвало да бъде в залите на източно християнско изкуство.

 12. 12 Профил на juk35625824
  juk35625824
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Робство не е правилният термин.

 13. 13 Профил на qpt29581869
  qpt29581869
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хората като Весела Ножарова, Недко Солаков и Яра Бубнова са тунеядци, паразити и скоро яслата ви ще пресъхне.
  Ненаядохте ли се бре?!? Мълчанието свършва скоро, а с него и държавната хранилка, на която сте! Произведете нещо и тогава коментирайте. А вие не знаете молив как се държи, прехранвате се с говорене и хулене на всичко и всички.
  Навсякъде в Лувъра сме достойни да правим изложби, ако няма такива неграмотници като останките от експерти в МК, дето не знаят какво работят.
  И не забравяйте, че Вежди отвори Лувъра за България, колкото и да ви боли.
  НЕЗАБАВНА ОСТАВКА ЗА БАНОВ и "екипа" му.

 14. 14 Профил на ldc18638357
  ldc18638357
  Рейтинг: 8 Гневно

  [quote#11:"bozkata"]В България има ислямско изкуство

  именно де, то в споразумението си пише - османско изкуство, а не християнско в османски отдел, но кой да чете ....

  иначе казано - тези дето сега са го чели от министерството им на културата вместо да прочетат османско изкуство, са прочели нещо друго и ... сега търсят да убият пианиста

 15. 15 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  От статията: "От протокола на тези споразумения става ясно мястото, където ще бъдат бъдещите експозиции. В член 1, ал.3 е договорено следното:
  "Заетите движими културни ценности от българските колекции ще бъдат представени в новите зали на Музея Лувър, например: залите, посветени на ислямското изкуство, залите на бъдещия Департамент за византийско изкуство и източно християнство.""

  Заглавието: "Българските изложби в Лувъра да са в зали за ислямско изкуство е договорено през 2012 г."

  Г-н Караджов, това е много долнопробна журналистика, особено като знаете (защото няма как да знаете), че мнозина читатели няма да идат отвъд заглавието.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 16. 16 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#5] от "owen":

  А експертите се назначават от министрите.

 17. 17 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Ами разбирам негодуванието на онези, които не искаха да са в залите с ислямско изкуство. Няма никакви културни или исторически причини това да е така. Обратното ще означава да се приеме, че българската иконопис е бил повлияна от някакви османски традиции, което би било абсурд. Не съм се интересувала за точната бройка, но когато България се освобождава, само в София е имало няколко десетки джамии, които са били разрушени. Познайте защо. Никой не си е помислил, чакай да ги запазим за бъдещите поколения, че може да им стане мъчно за Османската империя и да решат да се гаврят с предците си.

 18. 18 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  [quote#11:"bozkata"]В България има ислямско изкуствоименно де, то в споразумението си пише - османско изкуство, а не християнско в османски отдел, но кой да чете .... иначе казано - тези дето сега са го чели от министерството им на културата вместо да прочетат османско изкуство, са прочели нещо друго и ... сега търсят да убият пианиста
  —цитат от коментар 14 на ldc18638357


  Вчера съфорумец ми даде линк към статия на двери.бг за отменената изложба. От нея става ясно, че Боил Банов е неспособен да се прави със съвсем резонни искания на Св. Синод - например експозицията да бъде придужена от техен представител и да бъде застрахована по време на пътя до Лувъра. Става ясно, че френската страна е готова да застрахова изложбата, докато тя е в Лувъра, но не и по пътя дотам. Нашето министерство не желае да сърши своята част от работата. В дрга статия на православния сайт, Емануел Мутафов твърди, че френската кураторка искала да съпостави ислямски и християнски предмети, за да покажела обмен на мотиви между двете традиции, а според него такъв почти нямало. Да приемем, че той предава точно намеренията на кураторката (нейното лично мнение не сме го чули или чели) и че е прав за липсата на влияние. Нима тази липса на влияние не би била станала видна за всеки посетител? Защото посетителите на тази изложба биха били самоселектирала се група с интерес към тази тема. Това няма да са туристите, които отиват в Лувъра, за да си правят селфи с "Мона Лиза."

  За добро или за лошо (според мен за лошо), изложбата няма да се състои. България ще пропусне шанса да покаже изкуството на дедите си, с което можем да се гордеем.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 19. 19 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 1050 Весело

  [quote#18:"7777"][/quote]

  "френската кураторка искала да съпостави ислямски и християнски предмети, за да покажела обмен на мотиви между двете традиции, а според него такъв почти нямало"

  Тази кураторка трябва да е някоя от онези фалшиви и същевременно тренди "експерти", които се правят на историци на изкуството и откриватели, но не са, а са само "подреждачи" без задълбочени познания по каквото и да било. Със същия успех може да работи в Карфур и да аранжира хладилни витрини, откривайки приликите между месото и зеленчуците или между виното и шоколада.

 20. 20 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  До коментар [#19] от "Victoria":

  Такова впечатление създава Емануел Мутафов. Но нека не я оплюваме без да сме чули мнението й.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 21. 21 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тsonkooo":

  ами не, естествено, че не се назначават от министрите на теория държавните служители се назнаават с конкурс, а министъра си назначава кабинета. ако всеки министър сменя всички чиновници ще стане забавно.

 22. 22 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Мултикулти френски манджи, мерси.
  Ние не сме всеядни.
  И няма как християнско изкуство да се влияе от ислямско.
  Едната религия е с 6-7 века по-стара и е на хиляди километри пред другата.
  Просто факти.
  Пък на българите да пробутваш такива терории си е направо обидно, след всичко това, което са преживели през тези няколко века.

 23. 23 Профил на selinda
  selinda
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Ами Вежди знаел ли е, че тези зали ни се дават в Лувъра като подписва споразумения? И точно така, има медиависти в БАН, които могат да предложат изложба и да я направят, а не да тичат при Синода. Синода каква дума има изобщо? А ако закарат колекцията на Божков най-много интерес ще има :))

 24. 24 Профил на selinda
  selinda
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#22] от "НеКой":

  Това изобщо не е така, ислямското изкуство има влияние в южна Италия, Испания и Португалия. В България също, в архитектурата и занаятите. Друг е въпросът, че тук населението не желае това да се изтъква, а още по-друг е въпроса, какво интересно може да покажем от този период на света.

 25. 25 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#22] от "НеКой":

  Принципно, винаги има как едно нещо да се повлияе от друго, но точно иконописта няма начин да е повляна, защото ислямът забранява използването на изображения. В този смисъл и в едър план, християнството като монотеистична религия е повлияно по-скоро от политеистичните религии, нито една от които не е имала проблем с изобразяването. Божественото като непознаваемо и невъзможно за пресъздаване е интересна тема за мислене и обсъждане иначе, но, подразбира се, такова обсъждане не може да се състои там, където почти нищо не може да се обсъжда. Ако това беше и рамката, в която се разполага изложбата, нямаше да има проблем. Но да се настани такава експозиция в сектора с ислямско изкуство, все едно се твърди, че то не принадлежи на християнското изкуство или не му се полага същото място като католическото, да речем. Така излиза. А самото католическо изкуство е повлияно от същите източници, от които е повлияно и православното, а те не са ислямски.

  Когато отида в сектора с египетско изкуство, не очаквам да видя будистки артефакти. Същото се отнася и за православното и ислямско изкуство. Точно толкова просто е.

 26. 26 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2030 Любопитно

  Чудя се дали бихме затворили Алабмра за посещения?

 27. 27 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  "Изкуство и култури в България-ХVI-XVIII в."

  В България?
  Какво би съдържала една такава експозиця от движими произведения на изкуството.
  При всички случаи 80% от икони, ръкописи и църковна утвар. Останалото ще е светско приложно изкуство: дърворезба, керамика, медникарство и текстил. От всичко изброено по малко. Ще липсват светска живопис, графика и скулптура.
  И понеже в заглавието е намекнато за култури, вероятно ще са представени калиграфия, обредни предмети, текстил и други произведения на светското приложно изкуство от османското присъствие по българските земи. Колко от тези неща са дело на български майстори и колко са създадени извън българските земи е проблематично най-вече при светското приложно изкуство.
  Подобна експозиция би представлявала труден за разбиране калейдоскоп дори и за в известен смисъл запознати. Вопиющото отсъствие на светски живопис, графика и скулптура при българските творци налага дълги обяснения и напомняне, че в същинската част на Османската империя такива творби са съвсем малки изключения, а какво остава за завладени християнски територии.
  Глупостите сторени от нашите гащници ангажирани да преговарят по въпроси свързани с експозицията е без всякакво съмнение.

 28. 28 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  До коментар [#25] от "Victoria":

  Според мен не е точно така. Допускам, че българската иконопис не е била повлияна от исляма, защото той е религията на завоевателите. Но е крайно да се каже, че "няма начин" да не е повлияна. Има начин. Растителните мотиви от ислямските илюстрации на теория може и да са стигнали до иконите като елемент от фона, без това да е признак за "обмен": понятие, което означава много по-системно влияние. А православието има "проблем" с изобразяването. В различни периоди иконите са приемливи, после неприемливи, после пак приемливи. Триизмерните изображения, приемливи в католицизма, не са приемливи в православието. Дали това има връзка с исляма - нямам представа. Но новината за изложбата се преексонира от недобросъвестни журналисти и политици.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 29. 29 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2142 Любопитно

  Когато отида в сектора с египетско изкуство, не очаквам да видя будистки артефакти. Същото се отнася и за православното и ислямско изкуство. Точно толкова просто е.
  —цитат от коментар 25 на Victoria


  Александрия по врмето на Клеопатра е била международен търговски център, документирано посещаван от будисти. Нищо чудно те да са оставили будистки артефакти там. Мога да си предтсавя изложба, която иска да покаже именно многообразието на търговския и културен обмен от този период и да включи и будистки артефакти. Стига да са оцелели.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 30. 30 Профил на dantscheff
  dantscheff
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Тази история почва много да напомня онази с "кенефа" в Брюксел преди десетина години.
  Пак сме обидени, пак лошите западняци ни се подиграват, и накрая пак лъсва провинциалния ни манталитет.

 31. 31 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2843 Неутрално

  Вместо да я отлагаме, дай да направим една изложба капитулационното изкуство на Франция и сме квит.

 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  До коментар [#31] от "blondofil":

  Отложете я....!
  Не сте подготвени още за такава изложба.

  Bukalemun
 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4449 Весело

  До коментар [#25] от "Victoria":

  А рассийските православни храмове повлияни ли са от някое исл изкуство?

  klimentm
 34. 34 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6946 Неутрално

  Този път браво на Светия синод, а на Вежди експертите му са виновни

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 35. 35 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4449 Весело

  Ние имаме много това великолепно свойство - да съзерцаваме пъпа си и да мислим за прашлясалито минало без да виждаме настоящето!

  klimentm
 36. 36 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4449 Весело

  Една бърза разходка из световните музеи показва какви чудеса са творили хората 2/3 хиляди години преди Христа че и по рано, в този смисъл ние няма кой знае с какво да блеснем, но когато ни поканят в световен музей ние сме като онзи дето не го пускали под одъра но той искал да се качи на него! Всичко останало е въпиюща глупост - че било в незнам коя си секция а не във фоайето?!

  klimentm
 37. 37 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2448 Весело

  До коментар [#31] от "blondofil":Отложете я....!Не сте подготвени още за такава изложба.
  —цитат от коментар 32 на eti mehter


  Прав си, ислямското изкуство е от много висока проба и не трябва да го принизяваме с някакви икони и други примитивни творения!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3543 Неутрално

  Културата няма ли да е по-добре, ако за нея не се “грижи” министър? Ей така на самотек да пробваме, пък експериментът ще покаже.
  —цитат от коментар 3 на baba_zozolana


  Какви точно са задълженията на един министър на културата?
  С какво той подпомага тази дейност?
  Тя не е логическа и не може да бъде подчинена на закони и норми.....Поне не изцяло.
  Наличието на такъв министър според мен е по-скоро отживелица от времето на комунистите, когато са се опитвали да прокарват ПРОЛЕТКУЛТА....Разни там....Изкремас (ако се сещате за какво ви говоря) и други подобни.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  "От 2012 г. има споразумение за наши изложби в зали за ислямско изкуство"
  -----------------------------
  Сега, и аз се дразня на псевдопатриотизма на повечето наши културтрегери и интелектуалци, но услужливия жълт маркер в договора е пропуснал да допълни и залите за византийско и източно-християнско изкуство към съответния департамент, които още не са създадени. Идеята за тяхното създаване започва през 2010 г., но периодично е стопирано и все още е стигнало до никъде.
  Наистина за Лувър е обичайно да се видят паметници на източнохристиянското изкуство към изложби, организирани от Института за Арабския свят, но това са паметници, попаднали там преди 150 и повече години.
  Ясно, е че няма, как икони и ръкописи да попаднат в залата за ислямско изуство, пренесени от хранилищата на музеи, които се водят български. Да си освободят зала, да я преименуват и изложбата да мине под това име с целия си блясък. Ако не могат, да престанат да бъдат Лувър и да се превърнат в арабски музей - откриха си клон в Абу Даби, все пак.

  CONTADOR GRATUITO!
 40. 40 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#27] от "gmbh":

  + За обосновката, но не забравяй, че това са произведения, въпреки ислямската доминация на Балканите във въпросния период.
  Името на залата зала смущава, не друго. Иначе, как посетителят ще разбере, че представените паметници са продукт на оригинални български школи, развили се в границите и по време на Османската империя не са част от някакво глобално ислямско криптоизкуство?

  CONTADOR GRATUITO!
 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3543 Неутрално

  До коментар [#25] от "Victoria":А рассийските православни храмове повлияни ли са от някое исл изкуство?
  —цитат от коментар 33 на klimentm


  Амми гледайки куполите на "рассийските" черкви......

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4449 Весело

  До коментар [#41] от "Храбър":

  Именно!

  klimentm
 43. 43 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#41] от "Храбър":
  До коментар [#42] от "klimentm":

  То на тия им вижте готическите покриви на Кремъл. Нищо оргинално не могат да създадат, но пак ще излязат с твърдението, че те са го измислили или, че са усвоили най-доброто от другите и поради това имат правото на особая мысия и вселенский мыр по техен модел.

  CONTADOR GRATUITO!
 44. 44 Профил на mkl13629719
  mkl13629719
  Рейтинг: 184 Неутрално

  Ако има османско изкуство за показ нека го излагат в секцията за ислямско изкуство щом искат, но християнското да е отделно, в друга секция.

 45. 45 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#30] от "dantscheff":

  аз никога не съм отричала провинциалния ни манталитет, но някой неща не са преимливи, като кенефа например, и няма нужда да ги харесвам за да не съм провинциалистка. а това с илзжбата е просто неадекватно и некоректно

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK