Столичната община не отчуждава имоти и зелени площи изчезват

Тази алея е граница на частен имот в Южния парк. Изтече ли срокът за отчуждаване, собственикът му може да претендира там да построи дори жилищна сграда.

© Юлия Лазарова

Тази алея е граница на частен имот в Южния парк. Изтече ли срокът за отчуждаване, собственикът му може да претендира там да построи дори жилищна сграда.С изтичането на сроковете за отчуждаване на частните имоти, зелените площи и терените за нови детски градини в София неусетно се стопяват. Сроковете за детски градини на много места са изтекли, а за имотите в зелените площи изтичат през януари 2022 г.


Тези частни терени трябва да бъдат изкупени от Столичната община, но в приетия бюджет за 2020 г. са определени 17 милиона лева за отчуждаване. Те са предимно за изкупуване на имоти по трасетата на големите обекти - метрото, пробивите на бул. "Тодор Каблешков", на бул. "Копенхаген"...


Това е сериозно препятствие за реализация на шумно огласения основен приоритет на кмета Йорданка Фандъкова през новия мандат - подобряване на инфраструктурата в кварталите и на качеството на въздуха в столицата.
Общински съветници от "Демократична България" отправиха на 19 декември официално питане до Фандъкова колко са частните имоти в терени, отредени за публични общински нужди и каква е приблизителната им цена да бъдат отчуждени. Такива данни задължително се залагат в т.нар.Стратегия за управлението на общинската собственост, която се приема в началото на всеки нов мандат на общината. Тя все още не е приета, а и отговор на питането към Фандъкова досега не е получен.


Частни имоти се появиха дори в Южния парк


Протестите миналата година в районите "Младост", "Овча купел", "Искър", "Обеля" и др. срещу презастрояването показаха, че проблемът е обхванал цяла София. По различни начини, най-вече чрез т.нар.фиктивна реституция, в която активно се търсят възможни наследници на някогашните собственици, се появиха частни имоти в Южния парк, в парк "Гео Милев", в жилищните комплекси...


Частен имот в Южния парк е бил предложен на търг за продан от частен съдебен изпълнител и общинският съветник Марта Георгиева от "Демократична България" е сигнализирала кмета Фандъкова общината да го купи.


"Това беше през 2017 г. и оценяваният имот беше в зона "Са2" - за спорт и атракция с плътност 10% и интензивност на застрояването 0.15", обясни тя. Досега не е получила отговор, че общината е предприела някакви действия, макар да става въпрос за централен столичен парк.


В близост до Южния парк - на бул. "Хенрик Ибсен" и ул."Никола Крушкин-Чолака", има частни имоти, също отредени за парк, които сега район "Триадица" предлага на Столичната община да отчужди. Така ще се осуети отрязването на части от парка и бъдещото застрояване там.


Георги Георгиев: Със 70% са увеличени парите за отчуждаване през 2020 г.


"Дневник" се обърна към Георги Георгиев от ГЕРБ, председател на общинската комисия по бюджет и финанси за средствата за отчуждаване в приетия вече общински бюджет за 2020 г..


За 2020 г. парите за отчуждаване са повишени с цели 70% спрямо миналата година. Тогава те бяха 10 милиона лева и бяха усвоени 100%. За тази година кметът Фандъкова предложи 15 милиона лева, а ние от бюджетната комисия по предложение на нашите общински съветници ги увеличихме на 17 милиона. Ще се купуват имоти за различни цели, на първо място за реализиране на инфраструктурни обекти - метрото, пробивите (на булевардите "Копенхаген", "Т.Каблешков" и др.). На второ място - за обекти на образователната инфраструктура - детски градини, училища, и на трето - за разширяване на гробищни паркове и др.", разясни той.


Районни кметове подготвят справки за размера на този проблем


Справка, извършена в някои столични райони с кметове от "Демократична България", разкри реалната картина - сроковете за отчуждаване на много места са изтекли. Те са посочени в член 208 на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и започват да текат от датата на приемане на Подробния устройствен план (ПУП) на дадената местност.


За планове, приети преди 2007 г., се приема за начална дата 28 януари 2007 г., когато е приет Закона за устройство и застрояване на Столичната обина (ЗУЗСО). Тогава е изготвен и Общият устройствен план на София, в който са посочени терените, които са зелени площи и местата, където задължително ще се строят детски ясли и градини, обясни юристът Борис Милчев, консултант на Камарата на архитектите в България и бивш завеждащ отдел "Правен" на направление "Архитектура и градоустройство" на Столичната община (2001-2016 г.)..


Справка от район "Овча купел" за частни имоти върху терени, отредени само за строеж на детски градини и за училища. На повечето срокът за отчуждаване е изтекъл.

Справка от район "Овча купел" за частни имоти върху терени, отредени само за строеж на детски градини и за училища. На повечето срокът за отчуждаване е изтекъл.


"Крайният срок за отчуждаване на повечето частни имоти, попадащи в зелени площи, е 28 януари 2022 г., когато изтичат 15-те години от приемането на ЗУЗСО", добави Милчев.


Според чл.208 на ЗУТ срокът за започване на отчуждителните процедури на недвижими имоти, определени по подробните устройствени планове за изграждане на обекти - публична общинска собственост, е 5 години от влизане в сила на плановете и 10 години за изграждане на елементи на техническата инфраструктура в сферата на транспорта. За частни имоти в зелената система срокът е 15 години от влизането в сила на плана.


Бъдещи квартали чакат да мине крайният срок за отчуждаване


Много такива терени, отредени за озеленяване има в кв. "Кръстова вада", в пространствата между река Драгалевска и кв. "ВЕЦ-Симеоново", изрежда арх. Николай Веселинов, зам.-кмет на район "Красно село". На някои от тях сроковете за отчуждаване изтичат и вероятно предстои застрояването им, предполага той.


Район "Триадица" вече е предложил на Столичната община списък с конкретни частни имоти за изкупуване в кв. "Кръстова вада" и кв. "Манастирски ливади". Ако това не стане, тези квартали ще останат без зелени площи, макар да са близо до полите на Витоша.


"Към момента не е започнала процедура от Столична община за отчуждаването им", обясниха от район "Триадица".


Замяната не е вариант, защото изисква съгласие от частника


Вариантът със замяната им с друг общински терен, използван след бурните протести миналото лято в район "Младост" при пет частни имота в междублокови пространства, не е всеобщо приложим, защото е доброволна сделка и изисква съгласието на частния собственик.


В кв. "Белите брези" има много такива частни терени, които попадат в зелената система - с площи от 4.2 дка, 2.4 дка, 1.2 дка и др.,но там няма равностойни общински терени, които да се предложат за замяна, добавя арх. Веселинов.


"В тези случаи Столичната община е некоректна към тези лица, защото им дължи нещо за отчуждаване, но се мотае и не прави нищо", обясни той.


Какво става след изтичането на срока за отчуждаване


По време на срока, определен от ЗУТ, общината може да отчужди частния имот принудително, докато след изтичането му това може да стане само, ако притежателят му желае това. А той не го желае, защото в общия случай е купил имота заради местоположението му и знае, че след изтичане на срока има право да поиска изменение на ОУП и на ПУП. Така той ще освободи терена от ограниченията за ползването му да е зелена площ или да се построи там само детска градина.


Аргументът, че Столичната община разрешава исканото изменение в плана и няма да позволи на частника да строи каквото си иска, не е силен, смята Борис Милчев.


В ЕС отчуждаването е със срок от 3 години, казва юристът на КАБ


"Европейският съд за правата на човека, а и нашият Конституционен съд има вече три решения по такива казуси, в които се казва, че "след като не е отчужден имотът в дадения от закона срок, значи обществената нужда не е била толкова важна". Това е логиката - Столичната община като не отчуждава терен, предназначен за зелена площ, значи приема, че този статут не е важен и трябва да отпадне в плана", разясни юристът на КАБ.


В европейските страни сроковете за отчуждаване най-често са 3 години след влизането в сила на подробния план на мястото, където е имотът. Приема се, че за това време общината ще акумулира средства за изкупуването му. У нас тези срокове са до три пъти по-дълги.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK