Бъдещ квартал между "Люлин" и "Обеля" се надява на нова метростанция

Главната пешеходна зона на новия кв."Запад". Разрешената височина на сградите е 26 м. Строителството трябва да завърши до 12 години, визуализация.

© Столична община, НАГ

Главната пешеходна зона на новия кв."Запад". Разрешената височина на сградите е 26 м. Строителството трябва да завърши до 12 години, визуализация.Над 4000 автомобила може да генерира бъдещият нов квартал "Запад", който ще се построи между "Люлин" и "Обеля". Това ще предизвика допълнителни задръствания по бул. "Сливница" и бул. "Панчо Владигеров", бе опасението на експерти от "Спаси София", изразено пред комисията по транспорт, където бе обсъден проектът.


"7000 души ще живеят в общо 2000 жилища в комплекса. Ние се ангажираме да осигурим по 1.2 паркоместа на апартамент", увери проф.арх.Валери Иванов, един от авторите на проекта. Основно ще има подземни паркинги на две нива, според арх.Лалов и арх.Гайдаров от авторския екип.


По официална статистика в София на 1000 жители се падат 600 автомобила, което значи, че при 7000 жители колите там ще са много повече коли - 4200, опонира Борис Бонев от "Спаси София".
Според проекта основният изход на колите от новия комплекс "Запад" ще е в посока запад, към бул. "Панчо Владигеров". Той сега е натоварен с около 1000 коли на час, а с колите от кв. "Запад" ще стане 1300 коли на час. От там колите ще тръгват към бул. "Сливница" или към "Обелско шосе". Ако колите тръгнат да излизат от квартала в посока изток, те ще влязат в тесните сегашни улички, където буквално ще настъпи блокаж на трафика, прогнозира Андрей Зографски от "Спаси София".


Арх. Борислав Богданов, един от проектантите, увери, че инвеститорът (Христо Чепишев) ще построи и дари на общината 20 000 кв.м инфраструктура в новия квартал - улична мрежа и тротоари. Според транспортния анализ на проектантите само 20 % от колите в квартала ще се ползват за пътуване до работното място. Останалите жители се предполага, че ще ползват близката метростанция по втория метродиаметър, която още не е построена.


Според експертна оценка на Направление "Архитектура и градоустройство" обаче този процент е 50, а според "Спаси София" - дори 80%. Техният аргумент е, че няма да се построи нова метростанция между сегашните "Сливница" и "Обеля" и това ще принуди жителите на новия квартал масово да ползват колите си.


Дали кв. "Запад" ще има своя метростанция?


"Много се залага на бъдещата метростанция, за която няма планове за изграждане, нито осигурено финансиране. Инвеститорът посочва другите две метростанции като възможност, но едната е на 800 м, а втората - на 900 м. Според съвременната урбанистика и транспортно моделиране пешеходната достъпност е 500 м. По-голямо ли е разстоянието, хората използват колите си", заяви Бонев.


Щеше да е хубаво да е построена вече новата метростанция, вметна Зафир Зарков от ГЕРБ. За изграждането й трябват 20 милиона лева и предишен кандидат инвеститор за този терен беше обещал да плати половината за нея. Сега няма такова предложение.


Калоян Паргов от БСП попита каква ще е разгънатата застроена площ на кв."Запад". 220 000 кв.м, беше отговорът. Това означава, че общината ще получи около 1.7-2 милиона лева от издаването на разрешителното за строеж.


Борис Бонев: София е с най-ниска такса за разрешително за строеж в Европа


"В София е най-ниската такса в Европа за издаване на разрешителното за строеж. Тук е 10 лв./кв.м, а в Скопие е 150 лв./кв.м, а в Белград - 400 лв./кв.м. Само изграждането на нова метростанция ще струва близо 20 милиона лева, отделно напречните булеварди и свързващите улици и сумата става далеч по-голяма и няма как да се покрие от таксата за разрешителното", обясни Бонев.


Общинските съветници трябва да си изяснят колко ще струва на общинския бюджет изграждането на нужната инфраструктура за новия квартал. "Ние сега не просто анализираме този проект, а трябва да преценим колко ще струва това на общината", отбеляа Бонев.


Докладът по проекта бе приет от комисията с гласовете на ГЕРБ, "Патриоти за София" и БСП. Борис Бонев гласува против, а "Демократична България" - въздържал се. Предстои проектът да се гледа и на комисия по устройство на територията, където ще се търси решение на спорните въпроси. След това проектът ще влезе за обсъждане на сесия на Столичния общински съвет.


Къде точно се намира бъдещият квартал


Площта, върху която ще се разпростре новият квартал е 103 дка. Теренът е между жп линията София-Банкя край гробищен парк "Бакърена фабрика", като на юг стига до гърба на хипермаркетите "Хит" и "Практикер", а на изток - до ул. "Баба". Кварталът ще има излаз на бул. "Панчо Владигеров". Сега там е голо поле, а в съседство е ромско гето и поради това някои общински съветници споделят тезата, че в този район каквото и да се построи ще е по-добре от сегашното положение.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  На това място често е най-мръсния въздух в последно време.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Метростанция е задължителното облекчение за ежедневието на бъдещите обитатели

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 906 Неутрално

  И гробище има наблизо. Какво му трябва на човек :)

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#2] от "neut":

  Метрото продава.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#3] от "truly":

  И братя роми !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Най-честео е в Бояна кмете :)

 7. 7 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Ми то къде Обеля & Люлин там и Драгоман, не виждам смисъл що да си купувам апартамент в тоя нов квартал :)

 8. 8 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 1062 Разстроено

  Отново "уплътняване".
  София става все по-неприятно място за живеене.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#6] от "bretschneider":

  В Банкя е по-чисто.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 475 Любопитно

  Къде отива и за какво се използуват таксите за разрешително за строеж. Много ми е интересно, какво държавата осигурява срещу тези такси? Рекет?

  мурзилка
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Докладът по проекта бе приет от комисията с гласовете на ГЕРБ, "Патриоти за София" и БСП. Борис Бонев гласува против, а "Демократична България" - въздържал се.
  ______________
  Това върху сметището ли ще го правят? Видях от околовръстното как там изравняват една планина от боклук.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 858 Любопитно

  И защо на този гол терен ще се строи нов квартал за още "набутани" в кошарата овце, а не парк примерно? И докога ще се "уплътнява" града? Докато стигне 5 милиона души ли, демек почти цяла България да дойде да живее в Софийското равно поле? Вместо да се мисли и действа децентрализиращо на всички функции в тая държава, ние ще строим нови градове-държави, като през средновековието. Голяма глупост, на куб...

 13. 13 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1764 Весело

  Въдици за провинциални баламурници 😁 Ще се набият на п*чка си лелина - "топ локация", "супер лукс", с обещание за метро и гарантирана гледка към гробището 😂😂😂

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#13] от "Хриси":

  И гетото.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Въдици за провинциални баламурници 😁 Ще се набият на п*чка си лелина - "топ локация", "супер лукс", с обещание за метро и гарантирана гледка към гробището 😂😂😂
  —цитат от коментар 13 на Хриси


  То гледка към гробището си има своите предимства пред това да можеш да четеш субтитрите на телевизора на комшията в съседния блок, както стана в половината "престижни" софийски квартали.

 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  "Само 20% ще пътуват с автомобилите" ако в квартала имаше предвидена ясла, детска градина, хипермаркет, поликлиника, парк за джогинг. Тъй като няма нищо от изброените, а до най-близките подобни места се стига през едно поле-сметище, реалността ще бъде "както навсякъде". Тоест, всичко пълнолетно на колела, а софийските побоища по кръстовищата - ах, участниците в тях ми приличат на кроманьонци с каменни боздугани, заменени в случая с пожарогасители, ключове-кръстачки за смяна на гуми, въжето за теглене и други тежки предмети, намиращи се под ръка в багажника.

 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  Тези 20 декара улици инвеститорът защо не си ги задържи, както направи Бизнес Парк София? Ако го направи, цялата инфраструктура ще се води "вътрешно - площадкова" и ще си я прави, а после и поддържа от своя джоб. Така че улиците нека да си ги задържи, а вместо това да дари 20 декара за училище, детска градина, ясла и поликлиника.

 18. 18 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 271 Неутрално

  От уродите от Столична община някой виждал ли е кръстовището на Сливница и Панчо Владигеров? Трябва някой от уродите т Столична община да иде и да види и да се опита да помисли какво ще стане и на Сливница, и на Панчо Владигеров с новия квратал...но това едва ли ще стане...
  Как може въобще да го обсъждате бе, уроди?!?!?!?

 19. 19 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Ще продават мечти и обещания, яката работа. А щом искат метро, да инвестират малко

 20. 20 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 851 Весело

  Платена публикация.
  Борис Бонев не можа да я пусне, та вие ли?
  Трамвай, трамвай - трамвай 20 от Опълченска през Захарна фабрика и право там.

 21. 21 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Някой знае ли какво става с Нове Хоумс на бул. Цар Борис III, че ми е важно? 😂😂😂

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 22. 22 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#18] от "borkar":

  Това е някакъв американец който е купил терен и се опитва с последни сили да направи невъзможното.... С последни сили за Чили! Оттук-оттам за Виетнам!
  За да се спре циганизацията на тая част на София няма да е лошо някакъв комплекс, но той ще е на загуба, защото селянията се бута където е престижно, а там не е. Той да им направи парк, поликлиника, детска градина и училище ,пък метро ... Метро няма и в Манастирски ливади, пък се избиват там ... продават и майчини къщи и бащини нивя на село и търчат

 23. 23 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 851 Разстроено

  До коментар [#21] от "Пипера е много лют":

  Аз имам едно неизтъркано билетче, някой знае ли какво става, че ми е важно?
  Всъщност, нямам, не купувах такива ...

 24. 24 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#12] от "Дългия":

  Защото някой го е купил и се опитва да не си признае, че се е прецакал.
  Но теренът има опасност да се циганизира иначе, тъй че не злословете толкова ... Само да оправи проекта, не може само печалба ... Метрото му е близо и от Сливница

 25. 25 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Тия па - сума ти настоящи отдалечени квартали нямат надежда за метростанция, бъдещите се надявали .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 26. 26 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 723 Любопитно

  пешеходната достъпност е 500 м. По-голямо ли е разстоянието, хората използват колите си

  Нещо не ме излизат разчетите. 500 м при пешеходна скорост от 5 км/ч е ходене 6 минути. Не мога да повярвам, че ако спирката на метрото е на 8 минути ходене хората ще предпочетат коли, за да стигнат до центъра.

 27. 27 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#26] от "ilinko":

  Ами не е само за да стигнат центъра, там е зона, но минават през центъра за други квартали. Само си представям идвайки от новия квартал левите завой на Панчо Владигеров първо на Сливница, и другия на Царица Йоана. Уроди от Столична община, виждали ли сте тези леви завой, особено втория, посока центъра?

 28. 28 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Туй софийското Ориндж Каунти ли ше е?

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 29. 29 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Разбира се ,че тук всичко ще се оплюва.

 30. 30 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Умнокрасавците си построиха Бизнес Парк Младост и почнаха да реват срещу останалите строителни проекти в Младост . Сега си инвестираха милионите в апартаменти по Лозенец , Манастирски ливади , кв. Витоша и други "елитни" квартали , и сега реват срещу останалите проекти в западната част на града . Изобщо целта е май по-малкото конкуренция в отдаването на апартаменти в АирБнБ , а не че толкова са загрижени за трафик и инфраструктура . Тоя Бонбонев ще се окаже поредната маша на определени олигарси срещу други олигарси !

 31. 31 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#29] от "stedim":
  До коментар [#30] от "Dankol":

  Знаете ли мястото на тоя квартал?

 32. 32 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5503 Весело

  До коментар [#7] от "bretschneider":

  Е, чак пък Драгоман? Кеф ти Волуяк, Божурище, Костинброд, Пролеша, Хераково, Сливница...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 33. 33 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  Новата метростанция е необходимост за връзка с ЖП линия София - Банкя. Очакват се много работни места в индустриален парк Божурище. Кварталът има бъдеще.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#33] от "Корки":

  Видя ли срока на строителство ? коментирай !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  Видя ли срока на строителство ? коментирай !
  —цитат от коментар 34 на КМЕТ В СЯНКА


  Ще ти отговоря по твоя тертип: Аз не знам как е, но и така не е.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 36. 36 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 552 Неутрално

  "експертите" на спаси София. ...хахха

 37. 37 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#30] от "Dankol":

  Плюват срещу всеки строеж без да предлагат алтернатива. Най добре нищо да не се строи. А още по добре да пуснем една атомна бомбичка и да съборим всичко дето не е панелка.

 38. 38 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#15] от "Jazzdevil":

  Не мога да разбера защо женствените мрънкащи плювачи трябва под всяка статия да плюват затворените комплекси. Не може ли просто като не ти харесва комплекса купи си панелка. Нека има избор и всеки си купи това дето иска. Защо трябва да плюеш като Зла Селска Свекърва. От плювачи нема да се оправим.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#2] от "neut":

  Не мисля, че общината трябва да даде 20 млн. от данъците ни за построяването на нова метростанция между Сливница и Обеля. Разстояние от 800-900 метра до сегашните метростанции е съвсем приемливо за преодоляване пеш. Аз вървя 700 метра до метрото и не се оплаквам, това са 5-6 минути разходка, не мисля, че още 100 метра са проблем.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK