Пореден скъп ремонт се готви в Борисовата градина

Алеите в централната част на Борисовата градина бяха ремонтирани през 2016 г.

© Юлия Лазарова

Алеите в централната част на Борисовата градина бяха ремонтирани през 2016 г.Пореден ремонт на алеите в централната част на Борисовата градина подготвя Столичната община, след като тя беше основно ремонтирана през 2016 г. Миналата година беше изцяло обновена зоната на Розариума. Сега пред общинската комисия по околна среда зам.-кметът по екологията Йоана Христова предлага нов ремонт на обща стойност 11.8 милиона лева. За него общината кандидатства за европейско финансиране, ако бъде одобрен от ресорната комисия и после от Столичния общински съвет.


Борис Бонев: Общината първо кандидатства, а СОС после парафира


Христова обяви, че срокът за кандидатстване по тази програма "Региони в растеж", мярка "Интегрирано развитие", е бил 31 декември и той е бил спазен, като документите са подадени точно на тази дата.
Тогава се оказва, че администрацията на кмета Йорданка Фандъкова първо кандидатства, а сега, близо два месеца по-късно, кара общинския съвет да гласува това, което вече е направила, установи Борис Бонев от "Спаси София".


"Общинските съветници се ползват като гумен печат за управлението на Йорданка Фандъкова. Очевидно целта е била да се усвоят тези пари, а не защото са се загрижили за Борисовата градина", обобщи той.


Нека проектът да тръгне, после ще се видят всички подробности и детайли, призова Радослав Абрашев от ГЕРБ. "Ремонта иначе ние трябва да го платим", опита се да обясни той объркания ред в кандидатстването на общината по европрограмата.


Защо не се кандидатства за междублокови пространства?


Бонев проверил, че по същата мярка имало възможност за финансиране на ремонти на междублокови пространства и изграждане на обществени паркинги. Защо администрацията на Столичната община не е подготвила проекти за тях, а се наливат пари в парк, който поне изглежда сносно, коментира Бонев.


"Нали приоритетът на Фандъкова за новия мандат е влизането в кварталите, а отново се финансира един и същ централен парк", заяви и Марта Георгиева от "Демократична България". Тя отбеляза, че Борисовата градина още няма приет Подробен устройствен план (ПУП). Извършването на ремонт на алеите в следващите три години, както е планирано, може да влезе в противоречие с бъдещия ПУП, предупреди тя.


Какво ще се ремонтира


Проектът предвижда да се сменят асфалтът и осветлението на алеите, както и да се монтират 130 нови видеокамери в централната част, която е от Орлов мост до бул. "Яворов". Ще се възстановят в автентичния си вид скулптурни фигури на чешмичките, езерото с лилиите и една обществена тоалетна до "Маймунарника". Ремонтът се очаква да се извърши на няколко етапа и да приключи през 2023 г.


За лесопарковата част на Борисовата градина не се предвижда нищо, макар там и сега да няма никакви видеокамери, а алеите са в окаяно състояние с изключение на главната в посока парк-хотел "Москва".


По този проект алеите ще са по-скъпи от магистрала според Тома Белев


Стойността на строителните работи беше обявена на 8 851 728 лева и 87 ст. без ДДС. Тома Белев, общински съветник от "Демократична България", запита как е изчислена тя до стотинки.


"След като сте изчислили до стотинки, би трябвало да ни кажете точно колко площ в парка ще се ремонтира", запита Белев. Вносителят на предложението за ремонта Йоана Христова не можа да каже. Авторът на проекта за ремонт ландш. арх. Росен Гурков също не отговори конкретно.


"За тези милиони левове излиза, че 1 кв.м асфалтирана алея ще струва 160 лева! Това е по-скъпо от магистрала! Дори целите алеи да облицовате в гранит, пак ще е по-евтино", заяви Белев. Той поиска зам.-кметът Христова да каже каква е била стойността на 1 кв.м асфалт при предишния ремонт на алеите през 2016 г. Тогава общата цена за обновяване на настилката беше 1.7 милиона лева.


"Да не сравняваме цените на асфалта преди 5-6 години и сегашните", отвърна Христова. Освен асфалт проектът предвижда и павета по края на алеята, гранитни бордюри и подземна инфраструктура, обясни проектантът. Той подчерта, че идеята е сега централната част на парка да се възстанови, както е била по проекта от 1933 г., изготвен от арх. Радославов. Тогава обаче алеите не са били асфалтирани.


БСП: Защо Братската могила и алеите към нея са изключени от ремонта?


Иван Таков от БСП запита защо от проекта са изключени двете симетрични алеи към Братската могила, а и самият паметник. Той предложи тази зона от парка да се добави към проекта. Борис Бонев разкритикува съветниците от ГЕРБ, че имат "комплексарски идеологически позиви" с неглижирането на тази част от парка.


"Този казус ще се реши в ПУП-а на Борисовата градина и затова не е смислено да се ремонтира, след като то може да се промени след приемането на плана", отбеляза той.


Тома Белев опонира, че паметникът Братска могила не е съществувал през 1933 г., нито двете алеи към него, а сегашният ремонт ще възпроизвежда парка именно по тогавашния му облик. Председателят на комисията по екология Лорита Радева подложи на гласуване двете предложения на БСП. Те не бяха приети от комисията.


Граждански сдружения: Нямаме достъп до данни за ремонта на парка


Представители на граждански организации като Гергана Пирозова от "Да спасим Борисовата градина", разкритикуваха работата на вносителя на доклада за ремонт Йоана Христова, тъй като не им е била предоставена никаква информация за него. Гергана Пирозова от "Да спасим Борисовата градина" се присъедини към предложението на Борис Бонев тази точка от дневния ред да бъде отложена.


Лорита Радева бързо схвана ситуацията и сама предложи на съветниците от ГЕРБ-СДС да гласуват отлагането й. Тя препоръча на зам.-кмета Христова да предостави проекта и анализите за бъдещия ремонт на всички заинтересувани и едва тогава докладът за ремонта ще бъде гледан отново в комисията по екология.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Оффф - аман! 10 други парка има в тоя град дето не са видели за обновяване от 20-30години тия пак на центъра се бутат и пак се канят да блокират всичко за 3 години.

 2. 2 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  поредният проект тип граф игнатиев
  и телефоните се раззвъняха. пашата,
  борисов и група отбрани мафиоти
  без пеевски ще ядат от парите на европейците,
  а ние ще си псуваме, защо инвалидите не могат
  да се движат по 2/3 от улиците.

 3. 3 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Фандъчка и кслинките гербави в целия им блясък.
  Ето защо Баце поиска услуга от Маямата да участва на изборите - да могат хората да се погнусят още повече и да изберат "по-малкото зло".

 4. 4 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Пореден скъп ремонт се готви в Борисовата градина
  ---
  Г-н Борисов се е обзавел вече с градина?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 5. 5 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Тия да сложат поне десетина лампи в Княжеска градина. Осветява се само Моча, в останалата част от парка вечер е непрогледен мрак.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4776 Неутрално

  ГЕРБ усвоява здраво !!! ЛАПАНИЦА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 509 Любопитно

  Избори ли идат?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 8. 8 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  "Борис Бонев разкритикува съветниците от ГЕРБ, че имат "комплексарски идеологически позиви" с неглижирането на тази част от парка."
  ------
  Ей, го този - "моралният победител" в изборите! Докога, такива хора, правейки се на оригинални ще пригласят и припяват на комунягите за техните паметници. Братската могила, заедно с МОЧА, трябва да се съборят с помощта на четиринадесет двойки биволи (по стара традиция) и да се приключва.

  CONTADOR GRATUITO!
 9. 9 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 625 Неутрално

  "Борис Бонев разкритикува съветниците от ГЕРБ, че имат "комплексарски идеологически позиви" с неглижирането на тази част от парка."------ Ей, го този - "моралният победител" в изборите! Докога, такива хора, правейки се на оригинални ще пригласят и припяват на комунягите за техните паметници. Братската могила, заедно с МОЧА, трябва да се съборят с помощта на четиринадесет двойки биволи (по стара традиция) и да се приключва.
  —цитат от коментар 8 на г-н Думанов


  Точно защото по-умната част от обществото вече 30 години се занимава с маловажни глупости като МОЧА, братска могила или досиета и простотията избуя и ни превзе. Сори, но София има далеч по-важни неща от унищожаването на паметници. А харесва ли ни или не, те са част от историята ни и трябва да се пазят и помнят.

 10. 10 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  До коментар [#9] от "Софиянец":

  Бъркаш. Историята започва там, когато последният очевидец на събитията и неговото пряко потомство се споминат, защото историята се възстановява по документи, а не по субективни спомени. Все още не са станали исторически паметници, а са идеологически монументи. Мястото им не е на обществени места още повече, когато режимът, който ги е издигнал е обявен за престъпен. Ако проблемът с тях беше решен, когато му беше времето - има решение на Общината за демонтирането на МОЧА, което всеки се прави, че не е чувал, наистина сега нямаше да се дискутират. В същото време в София се съборят същински паметници на културата, които чудодейно са извадени от списъците.
  Нищо не се споменава между другото за дългоочакваната реконструкция на "Българска армия". Това не засяга ли също ремонта на значителна част от Борисовата или тази част общинарите ще я оставят на Микрето да се прави, каквото иска?

  CONTADOR GRATUITO!
 11. 11 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 948 Неутрално

  От такива ремонти партийната каса пращи по шевовете !!!

 12. 12 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Усвояване на пари - стара герберска болест

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 13. 13 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Наглите. Поредна серия.

 14. 14 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#9] от "Софиянец":

  Т.нар. Братска могила не само, че е безумно грозен идеологически истукан, но е и абсолютна историческа фалшификация. Първо защото там никой не е погребан, което значи, че не е никаква братска и никаква могила. Второ защото някакъв "партизанин" , дето ни размахва юмрук държи в другата си ръка автомат "Шпагин", с какъвто няма как да се е обзавел преди влизането на Съветската армия в България.

  Това тъпанарско струпване на камъни и бронз трябва да бъде разчистено. Без повече приказки. А т.нар. паметник на Съветската армия - веднага след това. Също без философстване - както мавзолея и петокрилия. Някой да си спомня за тях?

  На които "софиянци" не им харесва - по родните места!

 15. 15 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 732 Неутрално

  айде моча е сложно
  ама поне бюста начервения бездарник караславов да се махне

 16. 16 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Като знам вече колко години не могат дори да изкопаят Западен, мога само да се надявам да се случи и на Борисовата. Барем народа в София се освести и почне да гласува за нещо различно (да се надяваме по-добро).

  Не цъкам плюсове и минуси.
 17. 17 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 746 Неутрално

  ГЕРБ-авата сган завърши ли Западен парк, та посяга да освини Борисовата?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK