"Умна" бургаска улица е включена в международна кампания за градски решения

В кампанията, озаглавена "100 дни, 100 начина", са представени добри практики на 140 големи и малки града от 30 европейски страни.

© Анна Христова

В кампанията, озаглавена "100 дни, 100 начина", са представени добри практики на 140 големи и малки града от 30 европейски страни.Бургаска улица и софийски проект, наречен "Пясъчна политика" са включени в кампания на европейската платформa "Еurocities", посветена на иновативни проекти, архитектурни новости и екологични решения.


В кампанията, озаглавена "100 дни, 100 начина", са представени добри практики на 140 големи и малки града от 30 европейски страни, между които София, Бургас, Будапеща, Варшава, Барселона, Берлин, Риека, Вилнюс, Нант, Лодз, Измир, Солун.


Високотехнологичната улица "Богориди"


"Разхождайки се по улица "Богориди"в Бургас имаш чувството, че се връщаш към миналото - ниските сгради напомнят за стила на рококо от по-ранна епоха, а в тази новоремонтирана пешеходна зона няма нито една кола, която да ти пречи", пише авторът на материала за българския град Антъни Колклъф, цитиран от "На морето.бг.
Част от високотехнологичните обновления са масички за зареждане на компютри и телефони, електрически велосипеди, безплатен безжичен интернет, енергоспестяващо осветление, интелигентна система за събиране на отпадъци, отбелязва Колклъф.


Въпреки че не замества истинското пътуване, можете да се разходите в Бургас и от бюрото си, тъй като градът съществува във виртуалната реалност. "VR Бургас" е съвместен проект между Община Бургас и местни артисти, имащ за цел да стимулира местния културен живот и туризма.


"Пясъчната политика" на София


Как мигранти от трети страни и местните жители да постигнат взаимно разбирателство, да си бъдат полезни и да прекарват добре, както децата общуват в пясъчника - това е идеята на проекта ИНТЕГРА, организиран от Асоциацията за развитие на София. "Пясъчната политика" цели събиране и обединяване на знанията на хора от различен произход, неправителствени организации, академични среди, гражданско общество и мигрантски групи, за да се създадат нови идеи - "точно по същия начин, по който децата играят в пясъчника", коментира директорът на асоциацията Севдалина Войнова. В рамките на инициативата опит от приемането на мигранти ще споделят и представители на градове от Словения, Хърватия и Чехия.


Други проекти


Хелзинки, Бърно и Билбао вземат участие в кампанията чрез екологични проекти. Финландската столица превърна известната си пешеходна зона "Iso Roba" в екологична улица с настилка от естествен камък, слънчеви енергийни покриви, LED осветление и подземни резервоари за задържане на дъждовна вода.


В Бърно са създадени все повече нови велосипедни и пешеходни алеи, подкрепя се производството на електромобили и пестенето на електрическа енергия в жилищните сгради.


Билбао пък е градът с най-нисък процент на използване на автомобили в цяла Испания. Това е постигнато чрез проект за градска мобилност, целящ по-лесното предвижване на автомобили, намаляване на броя на пътните произшествия и увеличаване на пешеходните пространства.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Бургас безспорно е най-европейски изглеждащият град в Бълария в момнта. Не е зле София да си води бележки. Ако въведе и половината от добрите практики на Бургас, ще има много по-различен облик.

 2. 2 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 489 Весело

  Улицата "умна", матриала - прост . . .

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Надявам се да я кръстят на Валери Симеонов.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 4. 4 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#1] от "dzenlandia":

  Всичко хубаво, но в Бургас няма хора.
  Уикендите се пълни малко, с връщащите се от София бургазлии, но като цяло градът е празен.

 5. 5 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Улицата "умна", матриала - прост . . .
  —цитат от коментар 2 на стафилокок


  Моля, моля!
  Бургазлиите отдавна се изнесоха.
  Сегашните хора там не са местни. Или са от Русия, или от селата.
  Иначе кореняк бургазлиите са от най-умните в България. Лошото е, че акълът им е стигнал да се изнесат от там.
  Само с "умна улица" не се живее.
  Всичките подобрения на града са козметични и обслужващи руснаците, и други туристи и "туристи".
  Няма никакви постъпления за работещите хора, работа, университети.
  Дали е преднамерена политика, за да се хариже по-лесно градът на руснаците, не знам.
  Май едно по едно планират и училищата да им ги прехвърлят. Започвайки от емблематичното "Кирил и Методий", намиращо се в баш-супер-центъра.

 6. 6 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Бях си в Бургас през януари 2019 по семейни причини. Наистина е празен. Бях и лятото - през юли. Също не беше пълен. Беше леко тъжен град.
  Но ми се стори, че и рускоговорящите намаляват.

  Има един стар бургаски виц - за името Бургазъ. Било защото населението се делшло на бурги (стари жители) и гъзлии (дошли от селата). И понеже бургите преобладавали и владеели града, нарекли го Бургазъ. След 1945 бургите намалели, изнеслии се, измрели..., града овладяли гъзлиите. Затова имало ново предложение за име, което да отразява промените - Гъзбург.

  E PLVRIBVS VNVM
 7. 7 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#6] от "PavelCZ":

  Ние,които сме родени в Бургас и не се прибираме от време на време по семейни причини много си харесваме града.Харесваме го точно защото не е пълен, защото от центъра до работното ми място което е на края на града стигам за 7-8 минути, защото е пълно с детски градини,всички ремонтирани.Ако имате деца това е перфектен град да ги отглеждате, каквото и да тренират след училище все ще ви е близо.За морската градина и морето като цяло няма да коментирам.Така че всички които посочвате огромния „ недостатък” че бил празен.....явно ви прави удоволствие да прекарвате живота си в навалицата.В което разбира се няма нищо лошо.

 8. 8 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Не е лошо да няма навалица. И във Валенсия няма. Лошото е , че младите избягаха от Бургас. Даже гъзлии вече няма. Наистина е пуст град. Причината е, че само с хубост не се живее. А за младите няма добре платена и перспективна работа. В София, Пловдив и Варна не е така, за жалост на Бургазлии.

 9. 9 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#8] от "hunt":

  Мога много да споря по темата за перспективите и за това дали младите за избягали от града, но в този форум е безсмислено.От години чета дневник,рядко пиша,нямам време, но тук обикновено се пише наизуст,хора коментират без да са стъпвали и без да са проверили никакви факти.Аз лично нямам против градът да има такъв имидж, не желая да се превърне в мини София, пълна с хора с болни амбиции,пренаселена и нагла.

 10. 10 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  До коментар [#7] от "mavro":

  Спомням си града от моето детство с многото хора по Богориди, Александровска, на Тройката. С доста деца в квартала (около Операта), с които играехме навънка. Днес няма деца по градините и дворовете. Особено миналия януари преди 10 сутринта градът си беше ПРАЗЕН.

  E PLVRIBVS VNVM
 11. 11 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1315 Любопитно

  До коментар [#7] от "mavro":

  Подкрепям ви напълно в написаното, много хубав град за живеене си е Бургас, един от малкото сравнително добре устроени съвременни градове на България. Варналии само могат да ви завиждат, там положението е много зле и без перспектива за оправяне...

 12. 12 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#7] от "mavro":Спомням си града от моето детство с многото хора по Богориди, Александровска, на Тройката. С доста деца в квартала (около Операта), с които играехме навънка. Днес няма деца по градините и дворовете. Особено миналия януари преди 10 сутринта градът си беше ПРАЗЕН.
  —цитат от коментар 10 на PavelCZ


  Точно така е! И аз имам точно такива спомени.
  До 28 годишна възраст съм живял в Бургас, с изключение на следването.
  Няма нищо общо между тогава и сега.
  И това не е само мое наблюдение!
  Градът е ПРАЗЕН!!!
  Не говорим за навалица, а че призраци се разминават.
  Лятото след 10ч вечерта през улиците на широкия център не можеш жив човек да срещнеш.

  И аз обичам много Бургас, но на черното не може да се каже бяло!
  Ако ставаше за работа, кой бяга от 20градуса до ноември температура.
  Половината февруари също е 20 градуса!
  Бургаският климат много ми липсва, но на първо място е работата и издръжката.
  Лятото като бях в Бургас, 40 минути чаках един елементарен превод да ми направят в банката. Половината служителки бяха на 1-2 месеца стаж, а знанията им бяха близки до 0та. Текучеството им е голямо.

  Не спорим, че е лошо да отглеждаш деца, и да ги разхождаш из морската градина, или да практикуват спорт, 12 месеца на открито.
  Въпросът е, ако искаш да живееш на стандарт повече от жалко битуване на под 1к заплата като продавачка, камериерка или нещо подобно.

  Също така, не само че е празен градът, но и демографията му е биасната.
  Преобладават децата до 18, също и възрастните 60+.
  Млади хора на възраст между 18 и 30 буквално НЯМА!!!

 13. 13 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#7] от "mavro":Подкрепям ви напълно в написаното, много хубав град за живеене си е Бургас, един от малкото сравнително добре устроени съвременни градове на България. Варналии само могат да ви завиждат, там положението е много зле и без перспектива за оправяне...
  —цитат от коментар 11 на Дългия


  За "ЖИВЕЕНЕ" е хубав, спор няма и няма човек, който да е казал друго!
  Не познавам такъв!
  Но за работа и печелене на пари, съвсем, съвсем отделен въпрос става!

 14. 14 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#7] от "mavro":Подкрепям ви напълно в написаното, много хубав град за живеене си е Бургас, един от малкото сравнително добре устроени съвременни градове на България. Варналии само могат да ви завиждат, там положението е много зле и без перспектива за оправяне...
  —цитат от коментар 11 на Дългия


  За "ЖИВЕЕНЕ" е хубав, спор няма и няма човек, който да е казал друго!
  Не познавам такъв!
  Но за работа и печелене на пари, съвсем, съвсем отделен въпрос става!

 15. 15 Профил на ДракУна
  ДракУна
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#12] от "Тангра":

  И като преобладават децата до 18 къде им са родителите? Тези над 60 ли са?

 16. 16 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 313 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=oCPuEFqPCyM

  Ако наистина е вярно това, че хората в Бургас са малко, май ще е по-добър избор пред Поморие за прекарване на старините.

 17. 17 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Любопитното е, че с малки изключения тези, които най-много мрънкат, че Бургас се бил обезлюдил са същите, които мрънкат, че в уж обезлюдения град ставали задръствания и бил презастроен. А има официална статистика според която Бургас е сред малкото градове, които са увеличили населението си. А младите хора винаги са се изнасяли след завършване на средно образование. Даже сега е една идея по-добре и в това отношение, защото може и да е калпав, и всякакъв, но БСУ все пак е някакъв вариант за млад човек да остане или да дойде да учи тук и всяка година няколко хиляди студенти правят точно това.

 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  Така е! Чистичко и навсякъде. И морето колко е чистоооо, пукнат кораб няма, а пристанището е най-чисто. Пък морската гара не само е чиста, а и пуста. Бе чистят го и ще се разбере защо!? Щото казват, че празно няма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK