Как ще се прилага принципът "Замърсителят плаща" за такса смет

Контейнери в центъра на София

© Надежда Чипева

Контейнери в центъра на СофияТакса смет за художествени галерии, за ресторанти и магазини е еднаква, просто всички те са "нежилищни имоти на предприятията, попадащи в границите на организираното сметосъбиране". Това е текстът в наредбата за местните такси на Столичната община, който ги обединява в една формула за изчисляване на такса битови отпадъци (ТБО). Сумата варира според имота, но не и според количеството отпадъци, което произвежда даден обект.


"Ние реално нямаме отпадъци. Единствено картоните от опаковките на картините понякога са за изхвърляне. Тогава ги носим в контейнерите за разделно събиране", обясниха от частна галерия в центъра на София.


Член 23 на наредбата за местните такси дава възможност фирмите в София да си поръчат свой контейнер от общината и по количеството отпадъци да им се начислява такса смет. Но им разрешава и да не го направят и тогава таксата се формира върху отчетната стойност на имота. Практиката в центъра на София показва, че вторият вариант е предпочитан, затова контейнерите в близост до заведения за хранене постоянно са препълнени, оплакват се граждани, живеещи наоколо.
Принципът "Замърсителят плаща" трябваше да се въведе от 1 януари


Принципът "Замърсителят плаща" при автомобилите бе въведен от Столичната община с вдигането на местния данък за по-старите коли от 1 януари. При отпадъците този принцип щеше да се въведе от същата дата и то за цялата страна с прието изменение в чл. 67, ал.4 от Закона за местните данъци и такси. В него се казва: Количеството битови отпадъци е водеща основа за определяне на размера на таксата за битови отпадъци". Този принцип вместо да се прилага от 1 януари 2020 г., бе отложен от парламента за началото на 2022 г.


ЕК е против постоянното отлагане у нас на принципа "Замърсителят плаща"


България може да бъде санкционирана от Европейската комисия, ако продължава да не прилага този принцип при определянето на такса смет, сигнализира Българската стопанска камара през миналата година. Организацията подаде жалба до ЕК срещу определянето на таксата на база отчетната стойност на имота или на балансовата стойност на активите, вместо на реално произведеното количество смет.


"Европейската комисия няма да се колебае да предприеме действия срещу държавите-членки, в които националното законодателство или практика не са в съответствие с принципа "замърсителят плаща", се заявява в писмо отговор от ЕК до БСК, получено през май 2019 г.


В писмото се посочва, че вече е извършено обстойно разглеждане на жалбата и е установено, че българското законодателство предвижда конкретни мерки за прилагане на този принцип още от 2015 г., но влизането му в сила постоянно се отлага.


"Визия за София": Анонимността на отпадъците е проблем за столицата


В обширното проучване за развитието на Столична община до 2050 г. екипът на проекта "Визия за София" е стигнал до същия извод и за жилищните имоти. Ръководителят му Любо Георгиев обяви, че ще предложи на общината такса смет да се определя не според данъчната оценка на жилището, както е сега, а по реалното количество отпадъци на едно домакинство.


"Анонимността на отпадъците пречи да се разбере кой къде колко изхвърля", отбелязва Георгиев. Като успешен пилотен проект той посочва обособяването на три жилищни блока в район "Надежда", които имат свои контейнери с ключ. Там няма разхвърляни боклуци, а разделното събиране се е увеличило значително. Живеещите в тези блокове плащат същата такса смет, както навсякъде другаде в София.


В София ще се прилагат различни механизми за формиране на таксата


"В тези блокове в "Надежда" може да се измерва количеството боклук, което гражданите формират. Личната ми позиция е, че на търговските обекти и на обществените сгради трябва да имат индивидуални съдове за смет и да се измерва количеството отпадъци. И така да се върви към заплащане на тази основа", обясни за "Дневник" Лорита Радева от ГЕРБ, председател на комисията по околна среда на Столичния общински съвет.


Контейнер, заключен с катинар, вероятно ще е все по-честа гледка в бъдеще.

© Красимир Юскеселиев

Контейнер, заключен с катинар, вероятно ще е все по-честа гледка в бъдеще.


Действащата наредба за местните такси на територията на Столичната община предлага сключването на индивидуален договор в тази насока, каза Радева. Общият размер на такса смет обаче включва и компонента "чистота на обществените пространства", която според личното ми разбиране трябва да остане задължителна за всички - и за гражданите, и за търговските обекти", заяви тя. Размерът на тази компонента се формира в промили от отчетната стойност на имота.


След влизането в сила на промените в Закона за местните данъци и такси от 1 януари 2022 г. общините сами ще могат да избират различни варианти на изчисляване на такса смет. Те всички ще са на базата "замърсителят плаща".


Според броя на живеещите или според количеството отпадъци?


Единият ще е според броя на живеещите на един адрес, обсъжда се и друг - според разхода на вода в даден имот. Трети вариант е според количеството генерирани отпадъци, който ще е по-труден, тъй като ще наложи контейнерите да се заключват. Това ще създаде затруднения на сметосъбиращите фирми. В този вариант обаче може да се прилага бонус за стимулиране на разделното събиране на отпадъци - тяхното количество да не се калкулира в такса смет.


"Междуведомствена комисия на национално ниво работи по прилагането на принципа "замърсителят плаща" според особеностите на всяка община. Срокът е краят на 2021 г. и тогава Столичната община ще се възползва от възможните механизми, които ще бъдат предложени. София е конгломерат и е трудно навсякъде да се прилага един и същ подход. В индивидуалните домове (къщи) ще се опитаме да приложим системата с индивидуални съдове. В комплексното застрояване (жилищните блокове) може да се предложи опитът на пилотния проект в кв."Надежда" и да се измерва количеството боклук, което живеещите изхвърлят", обясни Лорита Радева.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK