Как ще се прилага принципът "Замърсителят плаща" за такса смет

Контейнери в центъра на София

© Надежда Чипева

Контейнери в центъра на СофияТакса смет за художествени галерии, за ресторанти и магазини е еднаква, просто всички те са "нежилищни имоти на предприятията, попадащи в границите на организираното сметосъбиране". Това е текстът в наредбата за местните такси на Столичната община, който ги обединява в една формула за изчисляване на такса битови отпадъци (ТБО). Сумата варира според имота, но не и според количеството отпадъци, което произвежда даден обект.


"Ние реално нямаме отпадъци. Единствено картоните от опаковките на картините понякога са за изхвърляне. Тогава ги носим в контейнерите за разделно събиране", обясниха от частна галерия в центъра на София.


Член 23 на наредбата за местните такси дава възможност фирмите в София да си поръчат свой контейнер от общината и по количеството отпадъци да им се начислява такса смет. Но им разрешава и да не го направят и тогава таксата се формира върху отчетната стойност на имота. Практиката в центъра на София показва, че вторият вариант е предпочитан, затова контейнерите в близост до заведения за хранене постоянно са препълнени, оплакват се граждани, живеещи наоколо.
Принципът "Замърсителят плаща" трябваше да се въведе от 1 януари


Принципът "Замърсителят плаща" при автомобилите бе въведен от Столичната община с вдигането на местния данък за по-старите коли от 1 януари. При отпадъците този принцип щеше да се въведе от същата дата и то за цялата страна с прието изменение в чл. 67, ал.4 от Закона за местните данъци и такси. В него се казва: Количеството битови отпадъци е водеща основа за определяне на размера на таксата за битови отпадъци". Този принцип вместо да се прилага от 1 януари 2020 г., бе отложен от парламента за началото на 2022 г.


ЕК е против постоянното отлагане у нас на принципа "Замърсителят плаща"


България може да бъде санкционирана от Европейската комисия, ако продължава да не прилага този принцип при определянето на такса смет, сигнализира Българската стопанска камара през миналата година. Организацията подаде жалба до ЕК срещу определянето на таксата на база отчетната стойност на имота или на балансовата стойност на активите, вместо на реално произведеното количество смет.


"Европейската комисия няма да се колебае да предприеме действия срещу държавите-членки, в които националното законодателство или практика не са в съответствие с принципа "замърсителят плаща", се заявява в писмо отговор от ЕК до БСК, получено през май 2019 г.


В писмото се посочва, че вече е извършено обстойно разглеждане на жалбата и е установено, че българското законодателство предвижда конкретни мерки за прилагане на този принцип още от 2015 г., но влизането му в сила постоянно се отлага.


"Визия за София": Анонимността на отпадъците е проблем за столицата


В обширното проучване за развитието на Столична община до 2050 г. екипът на проекта "Визия за София" е стигнал до същия извод и за жилищните имоти. Ръководителят му Любо Георгиев обяви, че ще предложи на общината такса смет да се определя не според данъчната оценка на жилището, както е сега, а по реалното количество отпадъци на едно домакинство.


"Анонимността на отпадъците пречи да се разбере кой къде колко изхвърля", отбелязва Георгиев. Като успешен пилотен проект той посочва обособяването на три жилищни блока в район "Надежда", които имат свои контейнери с ключ. Там няма разхвърляни боклуци, а разделното събиране се е увеличило значително. Живеещите в тези блокове плащат същата такса смет, както навсякъде другаде в София.


В София ще се прилагат различни механизми за формиране на таксата


"В тези блокове в "Надежда" може да се измерва количеството боклук, което гражданите формират. Личната ми позиция е, че на търговските обекти и на обществените сгради трябва да имат индивидуални съдове за смет и да се измерва количеството отпадъци. И така да се върви към заплащане на тази основа", обясни за "Дневник" Лорита Радева от ГЕРБ, председател на комисията по околна среда на Столичния общински съвет.


Контейнер, заключен с катинар, вероятно ще е все по-честа гледка в бъдеще.

© Красимир Юскеселиев

Контейнер, заключен с катинар, вероятно ще е все по-честа гледка в бъдеще.


Действащата наредба за местните такси на територията на Столичната община предлага сключването на индивидуален договор в тази насока, каза Радева. Общият размер на такса смет обаче включва и компонента "чистота на обществените пространства", която според личното ми разбиране трябва да остане задължителна за всички - и за гражданите, и за търговските обекти", заяви тя. Размерът на тази компонента се формира в промили от отчетната стойност на имота.


След влизането в сила на промените в Закона за местните данъци и такси от 1 януари 2022 г. общините сами ще могат да избират различни варианти на изчисляване на такса смет. Те всички ще са на базата "замърсителят плаща".


Според броя на живеещите или според количеството отпадъци?


Единият ще е според броя на живеещите на един адрес, обсъжда се и друг - според разхода на вода в даден имот. Трети вариант е според количеството генерирани отпадъци, който ще е по-труден, тъй като ще наложи контейнерите да се заключват. Това ще създаде затруднения на сметосъбиращите фирми. В този вариант обаче може да се прилага бонус за стимулиране на разделното събиране на отпадъци - тяхното количество да не се калкулира в такса смет.


"Междуведомствена комисия на национално ниво работи по прилагането на принципа "замърсителят плаща" според особеностите на всяка община. Срокът е краят на 2021 г. и тогава Столичната община ще се възползва от възможните механизми, които ще бъдат предложени. София е конгломерат и е трудно навсякъде да се прилага един и същ подход. В индивидуалните домове (къщи) ще се опитаме да приложим системата с индивидуални съдове. В комплексното застрояване (жилищните блокове) може да се предложи опитът на пилотния проект в кв."Надежда" и да се измерва количеството боклук, което живеещите изхвърлят", обясни Лорита Радева.

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Гневно

  Безкрайна некомпетентност съчетана с галактическа алчност на калинките и търтеите в СО и СОС !!!
  Има елементарни работещи решения но ще падне сумата за лапане на общинарите и властта !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  " "Ние реално нямаме отпадъци. Единствено картоните от опаковките на картините понякога са за изхвърляне. Тогава ги носим в контейнерите за разделно събиране", обясниха от частна галерия в центъра на София."

  Но въпреки това ви приравняват на магазини и ресторанти ! Няма ли мислещи хора в СО при изчисляването на формулата за такса битови отпадъци ?

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  До коментар [#2] от "samoedin":

  НЯМА !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 716 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Пак ли не си спал, за да се изкажеш първи ...

  Всеки ходил в чужбина и имащ близки там знае, че България е много по-добре за хората.
  В Лондон примерно, всеки си събира чувалите с боклуците в къщата и един път в седмицата ги изнася за да му ги извозят.
  Сложи си ти в дома 5 чувала с боклуци да ти миришат 5 дни до спалнята. Да не говорим, че една торба струва около лира и само за седмица. Така годишно плащаш около 1000 лири само за сметосъбиране.
  Така са и на много места и тъпчат и сгъват кутии от сокове като луди , на други места пък ги карат да имат отделни чували за хартия, пластмаса, стъкло и така ти трябва цяла стая от жилището само за боклуците

 5. 5 Профил на Оливия
  Оливия
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#4] от "001": В година има 52 седмици! 1 лира*52=52 лири!!!Какви 1000 лири!!!

 6. 6 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#4] от "001":

  Такса смет за юридически лица се коментира колега, която се формира на база данъчна оценка на имота, а не количество отпадък. В Лондон колко седмици е годината, за да плащаш по лира за торбичка и накрая да си платил 1000 годишно само за сметосъбиране???

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4492 Неутрално

  До коментар [#5] от "Оливия":

  Не е веднъж седмично изнасянето на торбите в Лондон, а е два пъти!

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  До коментар [#4] от "001":

  Хората са ти отговорили компетентно и конкретно. Колкото и да хейтиш това е положението с некадърните но много алчни калинки.
  Една самотна баба в центъра плаща повече от 100 ромски фамилии- това ли ти е милиционерската представа за справедливост !
  ПФУ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1043 Любопитно

  До коментар [#4] от "001":

  Ами така е, като сте мърлячи.
  Аз си събирам отпадъците цяла седмица и нищо не мирише. Ама не пляскам вътре органични отпадъци като вас, а си събирам опаковки, бутилки (стъклени и пластамосови), хартия, найлон, целофан и т.н. и т.н.
  Органичните отпадъци в едно малко кошче и регулярно изхвърляне.
  А другото може да стои месец в помещението и нищо не мирише.

  Ама де акъл де!?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1043 Любопитно

  До коментар [#9] от "БМЗ":

  Дори кофичките за кисело мляко могат да се събират без да миришат. Като свърши млякото малко я изплакваш, оставяш я няколко часа да изсъхне (останалото по кофичката мляко изсъхва и не мирише) и я слагаш в коша/торбата за рециклиране.

  Воала.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 11. 11 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 716 Весело

  Говоря за торби и чували ...
  Пълниш торбички и чували и после връзваш, ако не е вързано не ти го вземат.

  Питайте бе хора, питайте колко плащат там роднини приятели ...
  1000 паунда годишно.
  Ако имате пък близки в Швейцария ги питайте дали имат право да се къпят и да пускат водата на тоалетната нощно време в собствените си апартаменти.
  Нямат , честна собственост, но нямаш право да се къпеш за да не смущаваш съня на съседа.
  Да не говорим за данъците им, че на доста места са около 1% от пазарната стойност на имота си.
  Тоест това за България би означавало, ако панелката ви си я оценявате на 70 хиляди евро, значи 700 евро данък, а не 70 лева

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  До коментар [#11] от "001":

  Кажи колко ТС събирате от ромите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 716 Весело

  До коментар [#9] от "БМЗ":

  България е на първите места по обем рециклирана пластмаса и метали, защото като изсипят камионите и има служители които ги разделят, има си статистика , ама Ганьо не знае, че въпреки , че са улеснени домакинствата, нещата вече не се заравят по сметища, а се преработват.
  Ето четете ганьовци, четете

  България е сред лидерите в ЕС по рециклиране на пластмаса и на дъното по метали
  ългария е сред лидерите в Европейския съюз по рециклиране на пластмасови и стъклени боклуци. Това показват данните на Евростат за 2016 г. При средно за ЕС ниво от 42.4% рециклирана пластмаса в България този процент достига 52.6 на сто, което отрежда четвърто място за страната.
  https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/11/29/3353751_bulgariia_e_sred_liderite_v_es_po_reciklirane_na/

 14. 14 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1043 Любопитно

  До коментар [#11] от "001":

  Еми ето това е философията на вас мърлячите - мога да си хвърлям боклука в природата безплатно.

  Затова като се разходиш покрай всяко българско село, навсякъде има планини с боклуци. България е заприличала на сметище и циганско гето.

  Ама ревем колко било скъпо да си плащаш за боклука!
  Аре у лево.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 15. 15 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#14] от "БМЗ":

  Ти прочете ли горната статия на дневник

  България е на ЧЕТВЪРТО МЯСТО в ЕС по обем рециклиране на стъкло и пластмаса, без да карат домакинствата да имат по 10 чувала вкъщи

 16. 16 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#11] от "001":Кажи колко ТС събирате от ромите.
  —цитат от коментар 12 на КМЕТ В СЯНКА


  Ако не са ромите да ти събират боклуците ще се заринеш в боклук.
  90 % от хората които се занимават с това са такива.
  И тези дето ти събират контейнерите пред панелката и тези които като стоварят камионите , отделят различните видове отпадъци

 17. 17 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1043 Любопитно

  До коментар [#13] от "001":

  А на ясно ли си, че като льопнеш всичкия боклук в една кофа рециклирането става почти невъзможно?
  Примерно хвърляш един вестник и отгоре половин буркан развалена лютеница. Е как ще се рециклира? Отива на сметището.
  А боклука като го сложат в ония камиони, дето мачкат вътре всичко, иди после рециклирай счупени стъклени бутилки, омазани с майонеза и кетчуп.

  Боклука трябва да се разделя преди да е влезнал в коша. Другото е демагогия.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  До коментар [#16] от "001":

  Питам те за ТС отворко.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#15] от "001":

  Тия стъкмистики някъде другаде. Нали ви гледам как си изхвърляте боклука.

  Да не говорим, че и цветните контейнери са под всякаква критика. Но пак по-добре да ги има, отколкото да ги няма.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 20. 20 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Половинта боклук го рециклират още ромите пред блока ти ,
  Даже рециклиращите фирми се оплакват, че тези пластмасовите им контейнерчета дето са жълти , сини и зелени, са почти празни, защото постоянно минават роби и преравят боклуците, за да си изкарват пари.


  БМЗ,
  Не ми обяснявай какво е трудно и какво е лесно, над 20 страни в ЕС се справят по зле от България в рециклирането.
  Дай ми друга класация където сме сред лидерите в ЕС в положителен план


 21. 21 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Де да беше толкова просто. Освен ТБО заведенията плащат още и за контейнер,а отделно плащат на всеки розов чувал за биоотпадък. НОООО това не в София,защото въпреки калинките в СОС номера не мина.Но по цялата останала държава е така. И ако един и същи хотелски продукт има различна цена това е една от причината. Не само СОС има и по опасни ОС,особено в курортите,да не говорим че варненския ОС половината бе в затвора,а ОС Несебър по някое време се избиваха през ден.

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  До коментар [#20] от "001":

  Говорим за ТС а не за сметосъбиране и рециклиране. Освен това в Бг данните рядко са коректни.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  До коментар [#21] от "wpo34378687":

  В София убиват в Паркинги и гаражи , ЗАСЕГА !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#22] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Това са данни на ЕВРОСТАТ

  Пусни си видео от завода за отпадъци и гледай другарю, не е както правиха твоите другари, всичко до прозорците на хората в Суходол.

  Ти си голям платец на такса битови отпадъци.
  Я си виж какво си платил за тази услуга бе другарю.
  В момента за 30 стотинки на ден ти извозват боклуците, без значение дали си си стоварил едно пликче или 10 чувала с буркани от мазето

 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  До коментар [#24] от "001":

  Ако ти докажа, че плащам много повече само в София какво ще направиш ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 716 Весело

  Даже статията на дневник която ви дадох е стара и е за 2016 година , мога да ви дам по-нова статия , че вече сме на ВТОРО място в ЕС по рециклиране на пластмаса.
  Имате нет, четете бе другари, четете

  Всички прехвалени страни, като Франция, Германия, Австрия .... са с по-малко рециклирани пластмасови отпадъци от България. Единствено Литва са преди нас.

 27. 27 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#20] от "001":

  България е една от най-мръсните, ако не и най-мръсната страна в ЕС. Необходимо е само малко да се поразходиш, да видиш боклуците в канавките и деретата, и да разбереш, че нашенеца няма култура на изхвърлянето на боклука.

  Какво да говорим за някакви измислени статистики?

  Обясних вече, че боклука като влезне в боклучарката и се пресова, смачка и омаже, после няма разделяне, ако ще и през 5 завода за боклук да мине.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 28. 28 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#25] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Айде докажи ни бе отворко
  Как ще докажеш, това да не ти е пленум на БСП
  Щял да докаже, с какво ще докажеш...

  Нали знам колко плащам аз, за 138 квадрата в София, Такса битови отпадъци ми е 162 лева и стотинки

 29. 29 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#27] от "БМЗ":

  Имаш ли нет, чети мога да ти поствам статии от дойче веле и подобни любими на умните и красивите източници

  Преди 15 години са се рециклирали около 4% от отпадъците на София , а вече се рециклират 84%
  Да, 84% от отпадъците на София се рециклират

 30. 30 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  В Ю Корея въпросът е решен чисто и честно.
  Найлоновите торбички за отпадъци са платени, черни на цвят, различни от всички останали. Продават се на пакет.
  Първият път, когато изхвърлих отпадък в торбичка от покупки, младеж ми позвъни на вратата и ми подаде пакет от "верните" торбички. Просто е невъзможно да прескочиш реда за боклука! Населението следи за реда и хигиената!!!
  Био-отпадъка е четвъртият вид, който се събира разделно.
  Народът спазва правилата безпогрешно, независимо от размера на града – Сеул или малко селище – винаги е едно и също!
  Таксата е според броя на торбичките!
  Необяснимо е търсене на друг модел.
  Размерът на таксата, зависещ от размера на жилището си е чист бандитизъм и обир!
  Тъпо население, високи данъци!

 31. 31 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  Даже статията на дневник която ви дадох е стара и е за 2016 година , мога да ви дам по-нова статия , че вече сме на ВТОРО място в ЕС по рециклиране на пластмаса.Имате нет, четете бе другари, чететеВсички прехвалени страни, като Франция, Германия, Австрия .... са с по-малко рециклирани пластмасови отпадъци от България. Единствено Литва са преди нас.
  —цитат от коментар 26 на 001


  Царе сме нна стъкмистиката, затова не ти вярвам на данните!

 32. 32 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#30] от "Alexander97":

  В колко голям апартамент в Сеул живееш и какви разходи имаш годишно за отпадъците ...
  Аз ти дадох пример за София в момента при положение, че се рециклират 84% от отпадъците за 138 квадрата плащам малко над 80 евро.

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  До коментар [#28] от "001":

  защото си в краен квартал старши. В центъра е повече.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#31] от "Alexander97":

  Дали ми вярваш на мен е без значение, имаш си нет провери данни на чужди медии и евростат.
  Пусни си видеа от завода за отпадъци в София...
  Има едни транспортни ленти на които през 2 метра са разположени хора с маски и ръкавици и разделят боклуците на софиянци.


 35. 35 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  В България плащане на такса смет според количество в е невъзможно. Как ще накараш хитреца да не оставя боклуците си на улицата или пък да не хвърля, каквото му падне, в контейнерите за разделно събиране, ако там се събира безплатно. Просто не ми го побира акълът как може да стане. В Европа става, но там живеят хора с друга психическа и поведенческа нагласа. В Хайделберг видях контейнери не просто за стъкло, а три контейнера един до друг за безцветно, кафяво и зелено стъкло. Цъках, клатих глава дълбокомислено и накрая ги снимах като атракция.

 36. 36 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 716 Весело

  До коментар [#28] от "001":защото си в краен квартал старши. В центъра е повече.
  —цитат от коментар 33 на КМЕТ В СЯНКА


  хахаха
  На 10 минути пеш съм от Васил Левски стадиона, нека ми е краен квартала

 37. 37 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#32] от "001":

  Прочети преден постинг и ще разбереш!
  Твоите 13 и нам колко квадрата много цапат 🤣🤣🤣
  В Сеул плащаш толкова, колкото торбички си ползвал!
  Ако не си бил известно време в дома си, данакът ще ти е 0 вони!!!!
  Май ти е трудно да разбереш описаното, или четеш само това което ти пишеш.
  Впрочем изхвърлен фас през прозореца на колата струва 30 долара на територията на Ю Корея преди години!

 38. 38 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#37] от "Alexander97":

  Ти смяташ ли че ще ми е по добре , ако плащам на човек.
  Двама човека и дете дали ще плащаме по-малко от 82 евро на година.
  Да , наясно съм , че не в 138 , квадрата може да живее и един, може да живеят и 5 човека, но при сегашните тарифи не се оплаквам, че сигурно има хора дето също са трима и плащат доста по-малко от мен, защото не живеят в такава квадратура.

 39. 39 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#35] от "Мондиана":
  В България плащане на такса смет според количество в е невъзможно. Как ще накараш хитреца да не оставя боклуците си на улицата или пък да не хвърля, каквото му падне, в контейнерите за разделно събиране, ако там се събира безплатно. Просто не ми го побира акълът как може да стане.

  Това се нарича ОБЩЕСТВО! със чувство за общност на блага и интереси!
  Такова у нас бавно и мъчително се формира за сто и нещо години с една грозна пауза от 45-те, разрушавано от БКП-то.
  Сега се вихри анархия, ръководена от мафията, а отделни ядки на обществото ОЦЕЛЯВАТ!

 40. 40 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1043 Весело

  До коментар [#30] от "001":

  Щото се рециклират 84% от отпадъците на София, затова ли Баце иска да прави завод за горене на боклук?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 41. 41 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 716 Весело

  До коментар [#39] от "Alexander97"
  Децата каква такса трябва да плащат, ако го направят на човек.
  А малките деца каква такса трябва да плащат, защото в момента , то прави повече боклук от двама големи.
  По една торба с памперси на ден

 42. 42 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 716 Весело

  До коментар [#30] от "001":Щото се рециклират 84% от отпадъците на София, затова ли Баце иска да прави завод за горене на боклук?
  —цитат от коментар 40 на БМЗ


  Останалите 16% пред вас ли да ги заровят.
  Знаеш ли колко са 16% боклук от близо 1.5 милиона
  Целта е след няколко години тези останали 16% да намалеят на половина.

 43. 43 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#39] от "Alexander97"Децата каква такса трябва да плащат, ако го направят на човек.А малките деца каква такса трябва да плащат, защото в момента , то прави повече боклук от двама големи.По една торба с памперси на ден
  —цитат от коментар 41 на 001


  Човече, ти не разбра ли, че има страни, в които НЯМА ТАКСИ, а плащаш ТОЧНОТО КОЛИЧИСТВО на изхвърлен боклук!???!!!
  "Таксата" си я плащаш през цената на специалната торбичка за смет!!!
  Не цапаш, не изхвърляш, не плащаш! Хвърляш повече торбички – плащаш таксата, а може да живееш на 160 кв жилище, в каквото съ живял! Квадратурата не цапа!
  Не разбирам какво те затруднява да схванеш простотата на системата, около която корейците са се обединили!

 44. 44 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 501 Любопитно

  Как се рециклират отпадъците в западна ЕС?
  - Балират се и се извозват в България.

  мурзилка
 45. 45 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#32] от "001":
  В колко голям апартамент в Сеул живееш и какви разходи имаш годишно за отпадъците ...

  160 кв м – разходи за ток, газ, вода, охрана – около 100, 120 долара месечно. Наема – университетска грижа, не моя!

 46. 46 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 716 Весело


  До коментар [#43] от "Alexander97":

  Кажи колко плащаш за тези торбички бе човек.
  Аз ти казах, че за трима в момента плащаме малко над 80 евро.
  Когато бяхме двама плащахме, пак толкова, а сега боклука сигурно ни е двоен.

  С промените за които много плачат, ще се наиграеме...
  Да не говорим какво ще стане с контрола с торбите с нашия манталитет...
  И накрая ще гледаме разхвърлени чували из кварталите нощно време и ганьовци решили да спестят някой друг лев , като заринат съседния вход с боклуци

 47. 47 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  До коментар [#46] от "001":

  Попитах те за самотните баби в центъра, които плащат повече от теб и за хилядите роми, които цапат БЕЗ да плащат и стотинка.
  Не ми се обяанявай с опорки а кажи КОНКРЕТНО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 48. 48 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Как се рециклират отпадъците в западна ЕС? - Балират се и се извозват в България.
  —цитат от коментар 44 на Маршалов


  Точно
  Карат ги в по бедните страни, и такива като Сашко ще обясняват , какъв ред и колко чисти били в Италия, Германия .......

 49. 49 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#47] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Самотните баби и дядовци като теб, да си продадат големите апартаменти . Сега цените на имотите в центъра са около 2 хиляди евро и нагоре на квадрат, да си купят малко жилище като за самотен човек, а с останалите средства да живеят в лукс, а не да плачат, че им ниски пенсиите , високи сметките , а пък на бабата апартамента струва половин милион

 50. 50 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  До коментар [#4] от "001":

  Незнам от каде го измисли това за Англия, 1000 паунда за смет, явно роднините ти са мърлячи и ги глобяват от общината.

  8 години съм живял в Англия - в три различни графства.

  На всичките места ползваха вертикалните пластмасови кофи с колела и капак.

  По 2 кофи на къща - 1 за обща смет и 1 за растителни отпадъци които се компостират (трева и клони от двора)

  Кофата за смет зависи от големината на къщата, къща с 4 спални ще има голяма кофа за смет, а такава с 1 спалня малка кофа.
  Събираха ги 2 пъти седмично.

  Отделно от това есяка къща имаше и по 3 кутии за рециклиране с различни цветове и тези ги събираха по 1 вид на седмица.

  Като кофите за обща смет бяха изчислени така че да рециклираш за да се събере.

  А годишния данък за имота наистина е 1-2% от стойността но това финансира местната община за смет, полиция, пожарна, улици, паркове, училища и градски транспорт и знаеш къде и за какво ти отиват парите и кой е отговорен.
  Общини с висок местен данък са отлично подържани, тези с ни сък по мизерни - сам избираш къде искаш да живееш.

  За сметка на това тук в България централния бюджет плаща много от тези услуги и пак излизат от твоя джоб но през други данъци.

  Примерно в Англия данъка за здравеопазване и държавна пенсия е общо 10-тина процента, а в България за здравеопазване е 8% и още 14% за пенсия

 51. 51 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#50] от "everlast666":

  Написал съм ти го в Лондон.
  Четирима човека са от десетина години живеят там .
  Едното дете е малко , другато е ученичка.
  Аз съм им бил на гости и знам, че вечерта след 21 часа трябваше да се изкарат чувалите, защото минават само веднъж седмично и нямат право да имат контейнери на тротоарите пред тях.

 52. 52 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1043 Весело

  До коментар [#42] от "001":

  От тия 16% сигурно поне 10% са органични отпадъци, които не горят - развалени домати, динени кори, обелки от картофи и т.н.

  Оф, хайде стига демагогия. Наистина, който замърсява да плаща. А не така на общо основание.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 53. 53 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 313 Неутрално

  И сметосъбирането трябва да се одържави,като лотариите и като ВиК.

 54. 54 Профил на liverpoolfc
  liverpoolfc
  Рейтинг: 221 Разстроено

  В коментарите се откроява господин 001,според когото не е важно колко, къде и как цапа, а само да плаща по-малко.

  А аз, освен, че събирам и изхвърлям разделно, избягвам да мятам фасове, чашки за еднократна употреба и прочее опаковки по земята.

  Дразня се обаче на кучетата, които за да се нахранят, разхвърлят няколко контейнера и всичко остава по пътното платно.

  Но цялата ни държава е хаос...

  Забрани флаша към Капитал, не позволявай да ти натрапват реклами!!!
 55. 55 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#43] от "Alexander97":Кажи колко плащаш за тези торбички бе човек.Аз ти казах, че за трима в момента плащаме малко над 80 евро.Когато бяхме двама плащахме, пак толкова, а сега боклука сигурно ни е двоен.С промените за които много плачат, ще се наиграеме...Да не говорим какво ще стане с контрола с торбите с нашия манталитет...И накрая ще гледаме разхвърлени чували из кварталите нощно време и ганьовци решили да спестят някой друг лев , като заринат съседния вход с боклуци
  —цитат от коментар 46 на 001


  Ако заплатата ти е 3 000$ ще правиш ли сметка колко струва една торбичка за смет? Това е БЕ!, човек!
  На такава заплата режийните ми разноски не те ли направиха впечатление? Тук, в България, се изпокараха съкооператорите за ремонт на асансьора, а корейците не знаят, че има поддръжка!
  Това знаят в централния офис, където плащаш вода, ток, газ, отопление /на входа на жилището виждаш калориите, които си употребил, няма сградна инсталация 😁/, газ!
  Балансирано е всичко, та въобще не ти минава през ума за разход от 1 000 или 10 000 вони , за цената на торбичиките, която те интересува!
  У нас толкова е мизерно съществуването ни, че хората ще си издерат очите за 5 /пет/ лева!!
  И още нещо – това търсене на нова, но също така несправедлива система за такса смет, говори за глупост и незрялост на "обществото", доколкото то съществува като такова!
  Общество, което ще се съгласи на такова осредняване на база размер на жилище, си заслужава мародерското управление!
  Радвай се на 80-те евро такса смет, но бъди сигурен – плащаш повече, отколкото е цената на услугата на СОФИЙСКА ОБЩИНА.
  След това главния боклукчия ще си купи нов МакЛарен Мерцедес!
  Предният остаря!

 56. 56 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#54] от "liverpoolfc":

  Преобладават моите коментари, защото се ядосвам на ганьовци дето пишат без да са прочели два реда, че България при сегашната ситуация е на ВТОРО МЯСТО В ЕС по рециклиране на пластмаса.
  В момента аз съм доволен, защото вместо да сортирам и пълня чували, всяка сутрин хвърлям събрания боклук от домакинството, ако се наложи и вечерта хвърлям по една торба с памперси за да не ухаят из апартамента и за всичко това ми се падо по няма и 3 евро на човек, ако сменят начина на плащане, ще вдигнат цената в пъти и тогава, дори и самотно живеещите като им вземат по 10 лева на месец за чувалчета ще плачат като за световно, заедно с пишещите сега тук.
  Видяхме ги ганьовците, как не искат да плащат винетки, щоло били близо до града, само 200 метра ползвали, само 2 км, ама по няколко пъти на ден, а този път трябва някой да го поддържа

 57. 57 Профил на liverpoolfc
  liverpoolfc
  Рейтинг: 221 Неутрално

  На второ място сме, защото рециклираме доста чужд боклук, който е в статистиката за рециклиране, но официално не е внесен.

  И... О! Какво чудо. Изведнъж се намират разни контейнери по пристанищата ни.

  Отделно от това, на доста места хората са узрели за да ползват алтернативи на найлона и пластмасата.


  Та... Отвори си очите, Ганьо.

  Забрани флаша към Капитал, не позволявай да ти натрапват реклами!!!
 58. 58 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Написал съм ти го в Лондон.Четирима човека са от десетина години живеят там .Едното дете е малко , другато е ученичка.Аз съм им бил на гости и знам, че вечерта след 21 часа трябваше да се изкарат чувалите, защото минават само веднъж седмично и нямат право да имат контейнери на тротоарите пред тях.
  —цитат от коментар 51 на 001


  А рециклират ли?
  На мен 2/3 от отпадъците ми отиваха за рециклиране - пластмаса, хартия, стъкло. Коша за обща смет ми беше редовно наполовина празен.

  Може би затова са скъпи тези торби за обща смет (предполагам специално маркирани от общината) за да накарат хората са рециклират.

  Иначе обикновените черни торби си бяха 30 торби за 2 паунда в магазина.

 59. 59 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Написал съм ти го в Лондон.Четирима човека са от десетина години живеят там .Едното дете е малко , другато е ученичка.Аз съм им бил на гости и знам, че вечерта след 21 часа трябваше да се изкарат чувалите, защото минават само веднъж седмично и нямат право да имат контейнери на тротоарите пред тях.
  —цитат от коментар 51 на 001


  Т.е. твоите хора си плащат през носа за да си хвърлят рециклируемите отпадъци в общата смет.

 60. 60 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#59] от "everlast666":

  Те живеят на много хубаво място в Лондон в 4 или 5 етажна сграда с по 2 апартамента на етаж.
  Това което помня , че събира в черни чували, мачкаха кутии и шишета и сгъваха максимално да пестят обем, но не са разделяли и чувалите и на другите пред входа не различаваха. Буха черни с някаква щампа.
  Спомням си че ядохме пихме и след вечерята една вечер ама беше късно, вика аз ще трябва да изкарвам боклука и аз му помогнах. Не помня точната бройка на чувалите , но на долу на тротоара, вече бяха натрупани поне 30 чувала

 61. 61 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Като се има на предвид,че със сметта се търгува,би трябвало търговците на смет да плащат за нея а не гражданите да плащат.Така и на държавните ВиК не би трябвало да плащат хората за канализация ако не ползват обществена канализация. Защото стотици хиляди хора плащат освен на ВиК за канал,плащат отделно и за почистване на септичните им ями по дворовете си и на частни фирми за да им почистват ямите. Общо взето в държавата на мутрите има още много не решени проблеми на гражданите,защото мутренските фирми са навързани като свински черва и вонята от тях вече се носи и в ЕС. Крайно време е да се сложи ред в държавата.Има доста примери,как тези проблеми са решени в държави от ЕСюА щом тука има хора които не могат да решат проблемите и са неспособни да ги решават ,да си подадат оставките.Има хора,които са способни и можещи да решат комплексно и веднъж завинаги проблемите.

 62. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  Не е справедливо за смет да се плаща, според големината на жилището. По справедливо е по броя на живущите в него.

 63. 63 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Не е справедливо за смет да се плаща, според големината на жилището. По справедливо е по броя на живущите в него.
  —цитат от коментар 62 на Роси


  Най справедливо е на чувал, но това за съжаление ще ни докара само проблеми. Защото тарикатите ще фалшифицират чували, ще хвърлят в други такива и така нататък.

  Погледнете си таксата битови отпадъци на апартамента и си помислете, дали искате промяна, при положение, че сумата която ви се пада на ден е супер смешна

 64. 64 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Неизбежно вдигане на такса смет (честни решения има по света пример бол) както и на данък сгртади. Клептокрацията огладнява, няма да може да краде от ЕС и иотите са последното, което остана на българина.

 65. 65 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 527 Неутрално

  " "Ние реално нямаме отпадъци. Единствено картоните от опаковките на картините понякога са за изхвърляне. Тогава ги носим в контейнерите за разделно събиране", обясниха от частна галерия в центъра на София."Но въпреки това ви приравняват на магазини и ресторанти ! Няма ли мислещи хора в СО при изчисляването на формулата за такса битови отпадъци ?
  —цитат от коментар 2 на samoedin


  В СОС има и мислещи хора, но са малко.За сега.😥

 66. 66 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 716 Весело

  Сега се сетих друго показателно за манталитета на българите.

  В една от веригите супермаркети, пускат пластмасови кофи и в тях се пълнят портокали и не се плащаше на килограм а се плащаше на кофа .
  То бяха едни препълнени кофи, падат в количката те редят и тъпчат...
  Представям си ако въведат плащане на чувал, какви тарикатлъци ще правят тези от ЕПК блоковете където има по над 100 апартамента с по 200-300 живеещи и как ще се разбере кой хвърлил неразделно в чувала, като го отворят после

 67. 67 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  На второ място сме, защото рециклираме доста чужд боклук, който е в статистиката за рециклиране, но официално не е внесен.
  —цитат от коментар 57 на liverpoolfc


  Бинго!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 68. 68 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3488 Неутрално

  До коментар [#5] от "Оливия":

  Не е завършил и първи клас.

 69. 69 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#66] от "001":

  Лондон е на чувал в ниски кооперациики във вървежи квартали. При 3 000 000 паунда за жилище - очакваш някой да се изцигани с човалче за боклук по паундче ли, какво? Да не споменавам, че в тези квартали във всеки един момент те снимат поне 3 камери, тъй че за цигания на дребно и дума не може да става. Боклука се събира два пъти седмично. Напълно достатъчно, за да изхвърляш по 1-2 чувала понеделник и четвъртък.
  Не знам кой иска да приложи същия принцип и модел за работническо общежитие (панелка)? Никой. Трябва малко акъл да се прецени защо тоя модел работи там и дали обстановката е същата, че да се приложи и тук. Не, не е.
  Системата ни е добре за жилищата, за бизнесите има какво да се желае, но трябва да се работи с мисъл.

 70. 70 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1325 Гневно

  Това е за съд извън страната.
  Сехашното положение, имам предвид.
  Живея в нова кооперация в София, в карето Дондуков, Мария Луиза, Раковски, Сливница.
  До мен има вехта къща, която цялата е вероятно на половината на данъчната цена на апартамента ми. Къща на три етажа с поне две фамилии.
  На терен колкото кооперацията ми.
  Е що ще плащам 4 пъти повече данък от съседите си?

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 71. 71 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  До коментар [#49] от "001":

  А не искаш ли да ти го подари ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 72. 72 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Те живеят на много хубаво място в Лондон в 4 или 5 етажна сграда с по 2 апартамента на етаж. Това което помня , че събира в черни чували, мачкаха кутии и шишета и сгъваха максимално да пестят обем, но не са разделяли и чувалите и на другите пред входа не различаваха. Буха черни с някаква щампа. Спомням си че ядохме пихме и след вечерята една вечер ама беше късно, вика аз ще трябва да изкарвам боклука и аз му помогнах. Не помня точната бройка на чувалите , но на долу на тротоара, вече бяха натрупани поне 30 чувала
  —цитат от коментар 60 на 001


  Значи затова им е излизало толкова скъпо - не са отделяли пластмасите и хартията за рециклиране, те са основаната част от боклука, ако ги махнеш остава доста по-малко общ боклук.

  Трябва да се поинтересуват какво решение местната община има за рециклирането, най-вероятно в друг ден от седмицата се изкарва пластмаса, а в трети ден хартия и т.н. в подобни торби, може би други цветове, може би не.

  Не може за такъв основен проблем да няма решение общината. Още повече, че общините са длъжни да рециклират определени проценти в Англия, точно затова сигурно е тази мярка със скъпите торби.

 73. 73 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  До коментар [#70] от "pariah":

  Защото така е справедливо според герб.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 74. 74 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 493 Неутрално

  След 2022г. на човек в голям град ТБО ще е 50-70 лева, в средно голям около 100, а в селата 150-300. Всеки ще почне да хвърля където му падне и тук ще стане още по-голяма кочина...

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 75. 75 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Стега сме плакали за трудностите с разделното събиране на боклука.
  Ще свикнем. Дали когато хората се се учили да си мият зъбите е било по-лесно.

  подпис
 76. 76 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Най-справедливият принцип е "замърсителят плаща". Иначе се демотивират всички, които биха искали да генерират по-малко боклук, както и да го разделят. Че няма да е лесно, е ясно, но нека проучат чуждия опит, няма нужда да откриваме топлата вода.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 77. 77 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1921 Весело

  В България плащане на такса смет според количество в е невъзможно. Как ще накараш хитреца да не оставя боклуците си на улицата или пък да не хвърля, каквото му падне, в контейнерите за разделно събиране, ако там се събира безплатно. Просто не ми го побира акълът как може да стане. В Европа става, но там живеят хора с друга психическа и поведенческа нагласа. В Хайделберг видях контейнери не просто за стъкло, а три контейнера един до друг за безцветно, кафяво и зелено стъкло. Цъках, клатих глава дълбокомислено и накрая ги снимах като атракция.
  —цитат от коментар 35 на Мондиана


  А, лесно бе, при това съвсем безплатно. Просто ще разчитаме, че българина мрази съседа си, и... общината дава награда по 20лв за всяка снимка, на човек, който изхвърля боклука си нерегламентирано. Гаранция, че първия ще снима щото мрази съседите, а сниманите (глобени в последствие) ще снимат щото "имат да им връщат на гадните съседи"... Абе лавина — всяка снимка ще води (освен до глоба и едни кинти и за общината) до още няколко снимки, и т.н. Дори който му се услади, ще монтира камери по отбивките и черните пътчета около нелегалните сметища щото са... фотогенични места, а и хонорара ще го бива.
  В смисъл, че проблема с гадния характер на българина ще се реши от същия този гаден характер.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 78. 78 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1921 Любопитно

  След 2022г. на човек в голям град ТБО ще е 50-70 лева, в средно голям около 100, а в селата 150-300. Всеки ще почне да хвърля където му падне и тук ще стане още по-голяма кочина...
  —цитат от коментар 74 на dohco


  Абе не точно, щото някой като си изсипе боклука пред вас, утре ще монтираш камера, щото надали ти се живее в кочина. От друга страна... ще се намери кой да изкупува боклука по-евтино от държавата. Е, да, ще го иска разделно ама пет лева са си пет лева, особено когато прецакваш държавата. Българина има странен манталитет, който манталитет може да се ползва съвсем прагматично и да се постигнат положителни резултати.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK