Район "Средец": Нужните 6000 паркоместа за двата стадиона ще навредят на Борисовата градина

Националният стадион "Васил Левски" е опасан от паркинги, които са в парка.

© Юлия Лазарова

Националният стадион "Васил Левски" е опасан от паркинги, които са в парка.Становища за проекта за Подробен устройствен план (ПУП) на парк "Борисовата градина" от трите района, на чиито територии се намира той бяха представени на Разширения експертен съвет при главния архитект на София. Те са изградени върху направените предложения и възражения от граждани на обществените обсъждания на проекта, изготвен от екип на проф. арх. Атанас Ковачев.


На база анализирани над 300 постъпили становища от граждани и организации Районният експертен съвет по устройство на територията (РЕСУТ) начело с главния архитект на "Средец" Кристиан Яричков предлага да се изследват възможностите за преструктуриране на собствеността в парка от частна към публична общинска.


"Общината да изкупи и възвърне собствеността си върху смесените обекти", се препоръчва в становището. Къпалнята "Мария Луиза" е такъв обект.
За двата стадиона се изискват между 4000 и 6000 паркоместа


В проекта за ПУП не е отразена основната специфика на територията, която попада в "Средец" - два стадиона - нациналния "Васил Левски" и "Българска армия", които са в охранителната зона на резервата за градинското и парковото изкуство. Това е централната част на парка от Орлов мост до бул. "Яворов". Напомня се, че според законодателството и Наредба №2 от 29 юни 2004 г. за тези стадиони са необходими между 4000 и 6000 паркоместа. "Те трудно могат да бъдат осигурени без да бъде нарушена основната функция на парка", се отбелязва в становището на район "Средец".


Стадион "Юнак" като открита зимна пързалка с трибуни за 3000 места и провеждането на състезания по зимни спортове в него не е адекватно решение спрямо атмосферните условия у нас , смята районният експертен съвет на "Средец". Не ясно каква ще е функцията му през останалите сезони,


На стадион "Юнак" някои зими се изгражда открита ледена пързалка.

© Георги Кожухаров

На стадион "Юнак" някои зими се изгражда открита ледена пързалка.


Предлага се да отпадне строителството на Климатично училище, на сграда-музей "Зелената паметна София", защото тя е самият парк и уважението към нея трябва да се изрази в опазването на зелените площи, а не със строеж на нови сгради.


В становището на район "Средец" се изисква в бъдещия ПУП да се включи ред и план във времето за "заявеното от проектантите "освобождаване на парка от несвойствени обекти" - ресторантите "Веселото село", "Старецът и морето", автокъща "Капитолия"...


Експертният съвет отхвърля идеята да се преместят игрищата на "Спортна София" в района на гара "Пионер". "Разрушаването на същесвуваща спортна инфраструктура за масов спорт е недопустимо", отбелязват експертите на район "Средец".


Паркинг в близост до автокъща "Капитолия", включително и подземен, както се предвижда в проекта за ПУП, ще стимулира трафика, без да има ясен ефект за посетителите на парка. В близост има действащ буферен паркинг на метрото с 200 места, се отбелязва в становището на "Средец".


В район "Изгрев" също са против преместването на "Спортна София"


РЕСУТ на район "Изгрев" с председател главния архитект на района Добромир Горанов е разгледал и обобщил 388 постъпили предложения на граждани по проекта за ПУП на Борисовата градина. Експертите обобщават, че също са против преместването на базата на "Спортна София". Препоръката към проектантите на ПУП-а е да допуснат изграждането на още спортни съоръжения в парка, за да има още по-голям обществен достъп до парка.


Обхватът на ПУП на Борисовата градина не трябва да се разширява в източна посока от река Аджибарица, "тъй като западната страна на ПУП на местност "Дианабад" е именно тази река и той е действащ в момента, аргументират се от район "Изгрев".


Предложение за зони за къмпинг в парка е постъпило в район "Лозенец"


В Район "Лозенец" експертният съвет е прегледал 337 възражения и предложения по проекта за ПУП. Те са обобщени в становището на района, изпратено до НАГ. В него се отбелязва, че преобладаващата позиция в гражданските становища е против всякакво ново застрояване, нови транспортни подходи и паркинги и намеса в алейната мрежа на парка.


Получено е предложение за обособяване на терен за Спасителен център за диви животни без допускане на ново строителство, както и изграждане на кучешки градинки. Конната база трябва да се запази на сегашото си място като могат да се обособят зони за къмпингуване.


Собствениците на съборения ресторант "Тенекиите" (близо до Духовната семинария) са изпратили писмено становище за запазване в ПУП-а на Борисовата градина на ново застрояване върху същото място.


Становищата на трите района вече бяха представени на заседание на Разширения експертен съвет, ръководен от главния архитект на София Здравко Здравков. Някои от предложенията ще бъдат възложени на проектантския екип на проф. Ковачев да бъдат включени в проекта за ПУП на Борисовата градина.


"Трябва да има допълнително задание за ПУП-а на парка, както и анекс към договора с проектантите му, в който да има ясни указания", коментира арх. Весела Тончева от гражданското сдружение "Спасение 2000", която участва в заседанието при главния архитект на София. Последна дума ще има Столичният общински съвет, който ще гласува проекта, но това вероятно ще стане през есента.


Скоро започва сериозен ремонт на централната част на парка


Успоредно с тази процедура Столичната община реши да извърши сериозен ремонт на централната му част - от Орлов мост до бул. "Яворов". Стойността му е за близо 12 милиона лева, европейско финансиране, като се планират нови настилки на алеите, обновяване на езерото с лилиите, възстановяване на скулптурни фигури, поставяне на 150 нови камери за видеонаблюдение и др.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Не е зле спортистите и събитията им да се изнесат в чиста среда. И без това сън не ме лови за тези вечно тичащи асматици.

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  6 000 места, при положение, че има по 1 000 души на мач, смех в залата.
  Цска пада от селски отбори, Левски от Славия, която е с 10 пъти по-нисък бюджет, защо ни занимавате с глупости.
  В Борисовата градина не трябва се строи повече, тези стадиони е добре да са само за лека атлетика.

 3. 3 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  За чий са им 6000 паркоместа, като точно до националния има спирка на метрото!?

 4. 4 Профил на Yavor Raychev
  Yavor Raychev
  Рейтинг: 215 Неутрално

  Какъв по-точно е проблема да се направят подземни паркинги? В цял свят ги има. Ама не за 50 места, а за няколко хиляди. Ако трябва и на няколко нива. След като моловете могат да го направят, ще успее и общината. Пък може да го пусне и като буферен паркинг, и без това няма достатъчно буферни паркинги.

 5. 5 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Изсмукани от пръстите аргументи. Там и няколко паркоместа са достатъчни- само за автобусите на играещите отбори. Всички други могат да отидат на стадионите с обществения транспорт или пеша - та това е идеалния център на града .

 6. 6 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Никакви коли и паркинги. Капитолия да се затвори и разкара оттам, Мария Луиза да се отнеме от Вълка и да се върне към парка.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 7. 7 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Който иска да идва на мач в центъра на София да ползва публичен транспорт, ако не стафионите да са след Люлин.

 8. 8 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Защо не ги направят в подземен гараж тогава? Глупави ли са?

 9. 9 Профил на nqu05640343
  nqu05640343
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Навсякъде по белия свят старите стадиони се събарят и се строят нови в периферията на градовете, само в страната на абсурдите правят планове за нови или за сериозни реконструкции насред парк.

 10. 10 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  Че то целия парк да се направи на паркинг, пак няма как да се обособят 6000 паркоместа. За какво? За дебелогъзи мързеливи търтеи, които иначе идват да гледат спорт, смях в залата. Чудя се на СО как не разбра досега, че бъдещето не е на автомобилните дегенерати и изобщо - на автомобилите. И защо трябва да направим всичко възможно да съсипем и малкото зелено, което ни е останало в тая бетонна джунгла??...

 11. 11 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Автокъща в Борисовата градина може, а паркоместа не може... Всичко е корупция, Данче!

 12. 12 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Разкарайте ги тия "стадиони" оттам! Оставете ги като археологически разкопки, каквито са!
  На последните станции на метрото - един във Враждебна, един на Ломско шосе!!!

 13. 13 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#10] от "Дългия":

  Те тия дегенерати (изроди на славянобългарски) ще се скончаят скоропостижно поради недвижение на шкембетата

 14. 14 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  кой идиот е турил там стадион...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 15. 15 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Начи, ако тия изроди герберастите посегнат и на парка ще помисля да убийства.

 16. 16 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Два футболни стадиона на една педя разстояние е твърде много за Борисовата градина. Като добавим и задръстванията около по-важни мачове, крайно време е за футбола да бъдат намерени и построени стадиони на други места в столицата, близо до метромрежата

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 17. 17 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 455 Неутрално

  А защо са ни тези места ?
  До там има градски транспорт ...

 18. 18 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 967 Любопитно

  Изобщо не ми дреме за паркирането в София, но колко време е необходимо, за да бъдат паркирани 6000 коли? А после да се изнесат? А сега си представете, че двигателите само на половината от тях заработят едновременно?

 19. 19 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  Общината си измисля смешни и жалки "аргументи" за да спре реконструкцията.

  Очевидно намерението им е да се махне стадиона за да направят на негово място молове, затворени комплекси или други неща от които ще лапнат тлъсти подкупи. Защото не мисля, че сте толкова глупави да си помислите, че ще го разрушат и на негово място засадят дръвчета?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 20. 20 Профил на BBKing
  BBKing
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#10] от "Дългия":

  Не си прав, сега ще си направят паркинги, след време на тяхно място ще изникнат малки спретнати кооперацийки, по подобие на София ленд. Това е целта, да се застрои Борисовата градина.

 21. 21 Профил на MrHide
  MrHide
  Рейтинг: 508 Весело

  "Получено е предложение за обособяване на терен за Спасителен център за диви животни без допускане на ново строителство, както и изграждане на кучешки градинки. Конната база трябва да се запази на сегашото си място като могат да се обособят зони за къмпингуване."

  Ъъъ..."център за диви животни", "кучешки градинки", "зони за къмпингуване"...А защо не събота и неделя да организираме и един "битпазар" ей така за разкош?!

  Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering. I sense much fear in you.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK