Собствениците на хотел "Рила" искат да го сменят с изцяло нова сграда

Хотел "Рила" и задната част, към която ще се прилепи по-ниска постройка

© Point of view

Хотел "Рила" и задната част, към която ще се прилепи по-ниска постройкаХотел "Рила" в центъра на София да бъде съборен и на негово място да бъде построена нова сграда. Това предвижда нов проект, поръчан от собственика му. Тя ще е жилищна и ще запази същия обем и височина на сегашната, обясниха пред "Дневник" от "Ателие Серафимов архитекти" (АСА). Те са получили задание от собственика "Рила-център" ООД за концептуална разработка за "евентуално изграждане на 11-етажна жилищна сграда".


Процедурата още е в начална фаза - инвестиционно намерение, което трябва да премине одобрения през Столичната община. Първо - през Направление "Архитектура и градоустройство", а след това да се изготви Работен устройствен план, в който подробно да бъдат включени всички параметри на бъдещото строителство.


"Преди месец изпратих предписание на собствениците на хотела да си оправят фасадата - има паднали плочи от облицовката. Те дойдоха да кажат, че направо ще го събарят и ще строят нова сграда", каза Трайчо Трайков, кмет на район "Средец" от "Демократична България", пред журналисти преди две седмици.
Сградата била построена по проект за хотел на морето


"Дневник" потърси повече информация за статуса на проекта и статута на сградата.


"Тя не е паметник на културата", обясни арх. Светла Тихолова, която е автор на Подробния устройствен план на зона "Център А-юг". Той обхваща историко-археологическия резерват "Сердика-Средец", в който влиза и пространството на хотела и градинката пред него. "През 1962 г. се е налагало много бързо да бъде построен хотел в София и тогава са имали готов проект за хотел на морето. Построили са два - там и копие тук, в центъра на столицата", разказа арх. Тихолова.

Сградата в заобикалящата я среда

© Point of view

Сградата в заобикалящата я среда


Разпределението на сградата е хотелско и е с много балкони, което не е подходящо за градския център. Това ограничава възможностите за промяна в предназначението - за жилища, коментираха архитекти пред "Дневник", попитани налага ли се сградата да се подменя, за да се превърне в жилищна.


Действащото сега разрешение е за 11-етажна пристройка върху стария "Буда бар"


През ноември 2018 г. общината одобри друг проект за трансформация на хотел "Рила", който е действащ и може да бъде приложен. Той предвижда запазване на сегашната сграда и изграждане на 11-етажна пристройка от страната на ул. "Леге" - върху мястото, където се намираше заведението "Буда бар". Негов автор е арх. Илиан Илиев, ръководител на студио "Планинг". Новото намерение на собствениците на хотела сега е цялата сграда да се събори и да се изгради изцяло нова върху същото строително петно.

В момента собственикът на хотела има разрешение за пристройка от страната на ул. "Леге" - визуализация

© Капитал

В момента собственикът на хотела има разрешение за пристройка от страната на ул. "Леге" - визуализация


По Общия устройствен план на София този имот е с максимално допустима разгъната застроена площ до 18 000 кв.м, а строителното петно - 2300 кв.м.


"Обемното решение е идентично със съществуващата сграда на хотела и е комбинация от два правоъгълни обема, представляващи високо тяло с лице към ул. "Позитано" и ниско тяло, долепено на калкан с ниското тяло на сградата на бившия "Кореком", обясниха проектантите от "АСА". (На практика това явно ще повтаря част от проекта за реконструкция в задната му част - вижте снимката на предишния проект.)

Така ще изглежда новата сграда на мястото на хотел "Рила" - визуализация

Така ще изглежда новата сграда на мястото на хотел "Рила" - визуализация


"Съществуващата сграда е на 10 хотелски и един технически етаж. Бъдещото застрояване предвижда "стъпка" в границите на петното на съществуващата сграда и височина 11 етажа, ситуирано при спазване на всички нормативни отстояния към съседните сгради, както и при спазване на максимално допустимите РЗП и стъпка на застрояване за имота", пишат в писмените отговори до "Дневник" от "АСА".


Подземни паркинги и археология в района


В проекта се предвиждат близо 50% повече паркоместа от изискваните минимални норми. Подземните гаражи няма да са дълбоко разположени и няма да навлизат под нивото на сегашната сграда, обещават в концептуалната разработка проектантите. Те прогнозират, че с тях сериозно ще се намали броят на паркиращите сега в квартала около хотела.


Има ли риск при строежа на подземни паркинги за археологията в района е един от въпросите, тъй като през 50-те години археолози са установили, че под градинката срещу хотела е източната крепостна стена на антична Сердика и една от наблюдателните кули на римския град.


Всички дейности, свързани с наличието на евентуална археология, са отговорност на собственика и се извършват под наблюдението и указанията на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), уточниха проектантите от "АСА". Те обмислят при нужда вариант подземните паркинги дори да бъдат разположени много дълбоко - под археологическия пласт, за да го запазят.


"Нашата роля като проектанти е да съхраним съществуващия характер на заобикалящата ни градска среда. Особено внимание обръщаме на запазването на съществуващата растителност, развиването на нова и обвързването й със съществуващата градина", твърдят проектантите.

Поглед към хотела и сградите зад него от друга гледна точка

© Point of view

Поглед към хотела и сградите зад него от друга гледна точка


Градинката отпред не е част от терена на хотела. Тя е общинска собственост и отговорността за нейното опазване и поддържане е на Столичната община. Според арх. Тихолова е добре обаче преди новия строеж да се провери кое или кои от тези антични съоръжения би могло да се разкрие и експонира в градината.


Кой е собственикът на хотел "Рила"


Хотелът беше с особен статут през комунистическия режим. Там се настаняваха делегатите на конгресите на БКП, а в кухнята целогодишно се приготвяше храна за вкъщи на семействата на членовете на ЦК - партийното ръководство.


След промените в хотелските стаи се настаниха офисите на много фирми. През 2000 г. сградата бе купена от фирма, която през няколко дружества се свързваше с Васил Божков, според проучване на "Капитал". През ноември 2017 г. тя я продаде на "Рила-център" ЕООД. Негов собственик е "Пропърти груп България", основано от израелските граждани Ниим и Йехудит Хагай. И двете фирми са представлявани до 2018 г. от Деян Трендафилов Лазаров, който се свързва с Евелин Банев-Брендо чрез други фирми. Той обаче бе сменен и този пост вече се заема от друг човек.


В момента хотелът работи и като хотел, някои други части се ползват за офиси. На приземния му етаж има луксозен ресторант с бар и нощен клуб.


"Дневник" потърси фирмата собственик на адреса на регистрацията й - кантората на адвокат Марина Поптодорова. Оттам обясниха, че наистина на този адрес е регистрирано дружество "Рила-център", но тук няма нито техен офис, нито техен представител. До редакционното приключване на текста "Дневник" не успя да се свърже със собствениците за повече информация около промяната на проекта. Главният архитект на София Здравко Здравко също не отговори на въпросите на "Дневник".


Още по темата четете в новия брой на "Капитал".

Хотел "Рила" - март 2020

© radian.bg

Хотел "Рила" - март 2020


Хотелът, погледнат от задната му част

© Point of view

Хотелът, погледнат от задната му част

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Единственото ми притеснение е свързано с паркоместата.
  Ако наистина "се предвиждат близо 50% повече паркоместа от изискваните минимални норми", направо да заминават да бутат тоя тумор Рила още тоя уикенд.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 2. 2 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Неминуемо е. Такава ще бъде съдбата на всички комунистечески коптори (включително и човеконенавистните панелки). Още бая време ще има да страдаме и да плащаме сметката на 45 години комунистическо робство.

 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3931 Весело

  " След промените в хотелските стаи се настаниха офисите на много фирми. През 2000 г. сградата бе купена от фирма, която през няколко дружества се свързваше с Васил Божков, според проучване на "Капитал". През ноември 2017 г. тя я продаде на "Рила-център" ЕООД. Негов собственик е "Пропърти груп България", основано от израелските граждани Ниим и Йехудит Хагай. И двете фирми са представлявани до 2018 г. от Деян Трендафилов Лазаров, който се свързва с Евелин Банев-Брендо чрез други фирми. Той обаче бе сменен и този пост вече се заема от друг човек."

  Гореспоменатите следва да бъдат обект на разследване от комисията на отнемане на имущество, придобито в резултат на незаконна дейност, или по - точно техните имоти и активи ! Не знам зашо се чака следващото активиране на държавата в лицето на прокуратурата, при което ще има отново десетки обвинения срещу техните близки - жени, синове, дъщери, съдружници, но то ми се струва излишно, защото сега е момента, да стигаме до въпросните " прозрения", обективирани в обвинителни актове..........

 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 508 Неутрално

  "Те прогнозират, че с тях сериозно ще се намали броят на паркиращите сега в квартала около хотела"

  А броят на автомобилите на бъдещите живущи кой го включва в прогнозите

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 979 Неутрално

  До коментар [#2] от "dzenlandia":

  Да не си ял нещо развалено днес!? Я иди в 250-хиляден Люлин и 150-хиляден Младост и кажи на хората, че ще им буташ къщите, носи си и каска, за всеки случай.

 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Нова жилищна сграда в същинския център на столицата - напълно излишна

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  супер - събаряйте тая грозна комунистическа глупост, която кой знае колко археологически предмети е унищожила

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 8. 8 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#5] от "jeq19606355":

  И защо да ги бутам? Те сами ще започнат да се разпадат. Срокът на годност на първите панелки вече изтича и в Бълария ще има огромна жилищна криза, ако не се вземат адекватни мерки в най-краткосрочен план.

 9. 9 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#2] от "dzenlandia":

  Абсолютно правилно. Човеконенавистните соц сгради да се бутат и на тяхно място да строи човеколюбецът арх. Мирянов предлагам аз. Ето цялото селско войнство с радост му дава по 1500-3000 евро на квадратен метър за истинско, капиталистическо, при това от поп осветено строителство. Нека помогнем на Артекс и Ваклин Груп да построят светлото ни бъдеще! НЕ на старите сгради!

 10. 10 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Ще копнат тук там, ще изкочи някоя делва и ще им замразят строежа за незнайно време, така ще стане..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  Поредната градоубийствена глупост подкрепена от корумпетата в общината.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Весело

  До коментар [#8] от "dzenlandia":

  Ти къде си роден ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Весело

  До коментар [#9] от "Green Day":

  И личен асансьор за всяко жилище. И който не им играе по свирките - го поема човеколюбивата гешефтура.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Да не бутаме още сградата - иде бежанска вълна - може да настаним 5-6 хиляди афганистанци и суданци в хотел Рила. От човещина!

 15. 15 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ми то се вижда, на визуализацията на новата сграда, последните два етажа изглеждат доста различно и доста луксозно, явно ще има апартаменти на цени, които само най-големите хищници могат да си позволят.

  мурзилка
 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1692 Весело

  Отидоха ДС- микрофоните....

 17. 17 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Метърът ще почва от 4хлд. € на зелено. При акт 16 ще е 6

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Брендо е осъден да лежи 20 години, никой не може да го намери, но това не му пречи да строи сгради на 200 метра от Министерски Съвет, Съдебната палата и министерство на правосъдието.
  Ако това не страна на неограничените възможности, не знам какво е!
  А каква цигания, на колко етажа ще се получи накрая, е съвсем отделен въпрос, със съвсем ясен отговор.

 20. 20 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#2] от "dzenlandia":Да не си ял нещо развалено днес!? Я иди в 250-хиляден Люлин и 150-хиляден Младост и кажи на хората, че ще им буташ къщите, носи си и каска, за всеки случай.
  —цитат от коментар 5 на jeq19606355


  той и да не ги бута, те ще паднат. на хартия животът им изтича сега, но реално първите от тях ще почнат да падат след около десетина години.

 21. 21 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 750 Неутрално

  по принцип този соц-реализъм отдавна трябваше да го махнат, въпросът е да не отиде и градинката и не се се знае какво още, защото в началото кажат едно, а в последствие се окаже съвсем друго.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 22. 22 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4199 Весело

  Отидоха ДС- микрофоните....
  —цитат от коментар 16 на selqnin


  Хаха, това беше първата мисъл която ми дойде на ума :)
  Написаното е точно в десятката.

  ++++++

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 23. 23 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  направо да заминават да бутат тоя тумор Рила още тоя уикенд
  —цитат от коментар 1 на Darulio


  Много ще се радвам да бутнат тумора, но за съжаление "бизнесмените" искат да направят още по-голям тумор!!

 24. 24 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1580 Весело

  Щом няма да е по обемна от старата да я бутат и строят новата ( но най -добре ако може само да я съборят, а там да има само една подържана полянка) . Това наистина прилича на някой хотел до плажа !

 25. 25 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#8] от "dzenlandia":

  Тия глупости от 90тте години насам се говорят. Панелките е по-вероятно да надживеят образците на "ново" строителство.

 26. 26 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Бизнес сграда, кино, хотел... Но, не и жилищна сграда...

 27. 27 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#20] от "vstoyanov":


  До коментар [#8] от "dzenlandia":

  Не е баш така ...При правилни грижи Панелките могат да изкарат още доста след дадения им срок на годност ...
  Разбира се ако няма никаква поддържка го има варианта и да се гътнат преди срока на годност...Та много фактори играят тука

 28. 28 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Щом няма да е по обемна от старата да я бутат и строят новата ( но най -добре ако може само да я съборят, а там да има само една подържана полянка) . Това наистина прилича на някой хотел до плажа !
  —цитат от коментар 24 на dorn


  Според мен се опитват много тънко да заблудят - новия строеж ще е същия обем като сегашния хотел ПЛЮС сега разрешената им пристройка!

  Иначе не биха строили нова сграда ако не могат да увеличат обема и съответно разгърнатата площ поне едно 50%.

 29. 29 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#5] от "jeq19606355":

  Никой не е необходимо да ходи - те панелните конструкции, плод на комунистическия архитектурен гении, сами ще започнат да падат. Тогава ще започне вой "държавата да помага" ...дали е редно обаче?...или е по-редно собствениците да се погрижат за собствеността си както правят с хотел Рила? Тоя чукундур подлежи единствено на събаряне и строеж на нещо ново и адекватно за района.

 30. 30 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Бизнес сграда, кино, хотел... Но, не и жилищна сграда...
  —цитат от коментар 26 на STRATOR38


  Да, намерението им да правят жилищна сграда на такова централно място демонстрира, пълната липса на идеи и предприемчивост в навоите ни "бизнесмени" - строй апартаменти и продавай на 2000-3000 евро квадрата ...

 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#3] от "samoedin":

  Допълни справката
  "Именно 100% от него придобива купувачът "Рила център" за 9.8 млн. евро. Това е малко под платените година по-рано от Божков 10.2 млн. евро. От Имотния регистър се вижда, че покупката е финансирана с 10 млн. eвро кредит от БАКБ, като паралелно със сделката имотът е ипотекиран в полза на банката."

  Финансиращата банка е на? С дял в нея и коя фондация? Или не е интересно?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#3] от "samoedin":

  Чакай да мине давността, тогава.

 33. 33 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#28] от "everlast666":

  Логично е да си прав, няма голям смисъл да залепиш новата сграда до нещо морално остаряло и което не можеш да използваш рационално.

  Eddie lives... somewhere in time!
 34. 34 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 429 Весело

  Проект за минмум 50 млн евро от мутра? Бъзикате се нещо. Или собствениците се правят на ударени за да не ремонтират фасадата или са решили да изкопаят дупка и да я продадат на общината за 50 млн. Баце ще извади парите... от джобовете ни. Номерът вече мина във Варна.

 35. 35 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 269 Разстроено

  Дали не е редно при закупуване да има клауза"без промяна на предназначението",че навсякъде се пръкнаха жилищни сгради, а след това ще ги пренасочват за производствени или нещо друго. Проблемите са зелените площи.В тази част няма къде да се подслонят старите хора, а те стават все повече. Да не забравят и напористите,че и тях ги чака същото. А какво ли ще стане в църквата на Св.Николай
  в близост.И нея ли ще направят паркомясто. Св.Синод спи, но го събудете,че после със закъснение ще кряка.

  mihala
 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  А защо жилищна сграда, а не хотел?

 37. 37 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#1] от "Darulio":

  А новият план за центъра, предвижда да се обособи пешеходна зона по улицата от църквата Св. Неделя до Народния театър, да видим как ще се увеличан паркоместата.

 38. 38 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Старата грозна новата не по малко явно нещо друго се крие зад този хотел.

 39. 39 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#36] от "Роси":

  Защото жилищата са по-изгодни, а в хотела я има гости, я не. Като гледам вечер прозорците не светят много, същото е в х-л Шератон (Балкан).

 40. 40 Профил на Miti Konst
  Miti Konst
  Рейтинг: 41 Неутрално

  До коментар [#5] от "jeq19606355":

  Питай същите тия хора, как си представят къщите им след 30 години? Половината не могат да съберат и пари за чистачка, вътре смърди на коптор и гнус и на никой от живущите не му дреме!

 41. 41 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  Тези бизнесмени-богаташи не знаят ли, че в жилищните сгради живеят и малки деца, на които не са им нужни паркоместа, а детска градина?

 42. 42 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Кога ще има музей на Приватизацията?

 43. 43 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 651 Любопитно

  Добре де, а какво правим с църквата "Св. Николай Чудотворец", сгушена между хотела и корекома и под бившия магазин?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 44. 44 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  До коментар [#22] от "padrino":

  От хора, които са били в този занаят преди 30 години съм чувал, че хотелъте бил окабелен и пробит като швейцарско сирене....

 45. 45 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1692 Весело

  До коментар [#25] от "Paolo Di Canio":

  Ех какъв комунизъм имаше едно време, то сегашното направо не е никакъв комунизъм, -направо да се спомине от мъка човек...!
  Жалка история!!!!

 46. 46 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1692 Весело

  До коментар [#42] от "blondofil":

  Веднага след Музея на зловещият, кървав и човеконенавистен комунизъм!!!!!!!!

 47. 47 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 481 Весело

  До коментар [#14] от "Митко Палаузофф":

  Кой идиот ще дойде в бълхария - най-жалката страна в ЕС? Чудя ви се на малкото мозък как може евтини фишеци да ви хващат толкова здраво...Но то пък мутра-комуне е на власт 10г., така че защо се чудя и аз не знам.

 48. 48 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Време е за втора(или кой знае коя по ред) знакова сграда, с апартаменти, които за специални "хора" са на 1/4 цена, а за останалите на пазарна?

  мурзилка
 49. 49 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  На мястото на хотела ще е добре да има подземен паркинг с градинка отгоре..... и просторно ще стане и църквата ще се вижда....
  В замяна ѝобщината да размени парцела за равностоен между СУ о стадион "В. Левски".... има там един неизползваем плочник и един истукан.... по-лесен е за бутане.....някога там бяха клетките на костенурките в Зоопарка....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 50. 50 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Сменяй този комунистически боклук. Като някакъв провинциален хотел.

 51. 51 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  На мястото на хотела ще е добре да има подземен паркинг с градинка отгоре..... и просторно ще стане и църквата ще се вижда.... В замяна ѝобщината да размени парцела за равностоен между СУ о стадион "В. Левски".... има там един неизползваем плочник и един истукан.... по-лесен е за бутане.....някога там бяха клетките на костенурките в Зоопарка....
  —цитат от коментар 49 на the_flea


  Ааа, това не виждам как ще стане баш в центъра на София, и баш на парцел на частници (за общинската градинка е ОК, ама като чувам как вървят нещата в София-я да не барат нищо).

  Тук май е мястото да опиша как облекчиха проблемът с паркирането в широкия център на Тел Авив, където има много училища, детски градини и читалища на сравнително голями парцели от време оно. Всичките собственост на общината (или разни волунтарски организации с благотворителна цел).

  1. Общината (чрез външни проектанти) изготвя проект за подземен паркинг, ИЗПИПАН в детайлите, включая решенията на транпортни проблеми и такИВА със съществуващите инфраструктури.

  2. Прави се търг: СпИчелилия ПЪРВО ДОКАЗВА финансови възможностти, после доказва че техническият подизпълнител е реномирана фирма с доказан опит в подобни строителни обекти).

  3. През първата лятна ваканция се извършват изкопните работи, грубия строеж и преустройството на улиците наоколо. Дни преди почването на учебната година училището/детската градина са ФИКС да приемат учениците, дворът над подземния паркинг е заграден, и полека лека се достройвА-зеленина, катерушки/спортни площадки и т.н.

  4. Междувременно изпълнителя БАЧКА КАТО ЛУД в подземния паркинг да го довърши за лицензиранне и експлоатация-демек да почне да пИчели ЯКИ пари. Но условие за лицензиране е приклщчването на всичко в двора на училището. И това става обикновенно броени месеци след наачалото на учебната година: И уилището има нов уреден двор, и изпълнителят има печеливш паркинг, и идвщите извън града имат още място за пакиране. На общината това не струва и стотинка. Единствените губещи са живеещите наоколо: Трфикът около тях е по голям, и им липсват няколко паркоместа по ълиците където има вход и изход от паркинга.

  За протокола!
  До коментар [#49] от "the_flea":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 52. 52 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Никакви жилища! СО да отчужди мястото, с компенсация за собственика, по данъчна оценка и на мястото да бъде построен 11 етажен надземен паркинг, с поне 4 подземни нива. И най-накрая да се разкарат ВСИЧКИ автомобили от най-хубавия площад на София, като се започне с тези на дупетатите, дето са окупирали цялото пространство между Партийния дом и Двореца.

 53. 53 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Отидоха ДС- микрофоните....
  —цитат от коментар 16 на selqnin


  Няма страшно! Новият проект може да е издържан в класически мутренски циганизъм, но прослушването и наблюдението ще се организира на най-високо ниво, с последните технологии разрешени за износ на КГБ. Инфра червени канмери, 3Д заснемане, разпознаване на гласове, думи, лица. ТЪия дето имат по 2-3 млн евро за апартаментче в ццентъра на София, трябва да се държат под наблюдение.
  Ако не друго, библиотекарите това го обичат, а им е в преките задължения по служба.

 54. 54 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Не съм от София нито съм роден в България но доколкото знам града е със подпочвенни води и доста архиеологини ценности за да се копае за подземни гаражи а българските милиоратвни инженери не са токова опитни как да се справят с подобни решения (имайки предвид метрото и подлезите )
  Новия проект пък е грозен за времето си все пак това е хотел в центъра и могат да си поиграят повече над проектирането му така създават и безвкусица в подрастващото поколение което е още по голям грях.

 55. 55 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Аз се чудя какво трябва да се случи, за да вземе общината мерки по отношение на градинката отпред, която е някаква абсолютна клоака в центъра на града.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 56. 56 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 578 Неутрално

  И кому е нужно жилищна сграда насред баш центъра в София? И относно, уж увеличението на паркоместата и намаляване на тези, които ще паркира - новодомците ще се кълнат, че само пеш ли ще стигат до там?
  И както се вижда-пак няма да се впише новата сграда в средата. Все едно че е Цариградски комплекс. Ама пък се надявам, като я бутнат сградата, отдолу да се открие археологически обект, който да не позволи да се строи върху него, а не да стане като в хотел Сердика-само малка част е открита, а останалото е очевидно разрушено, за да има хотел.

 57. 57 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  До коментар [#55] от "clint_eastwood":

  Градинката се превърна в клоака точно след като столична община започна да прави нещо, а именно - хариза мястото за поредното заведение на открито. Преди беше чудесна градинка, в която идваха баби с внуци. Мерака да се освини всяка незастроена площ със заведение, паркинг, джънк-фест или др. и после да и се смени статута, за да се даде за застрояване е неизтребим. А на жителите на столицата така им харесва.

 58. 58 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  До коментар [#56] от "Капабланка":

  Намират се мераклии. В една от новите сгради, в района, жилищата се продадоха по €4К/м^2, при това достатъчно бързо.

 59. 59 Профил на Nikolay Ivanov
  Nikolay Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Според Зелената Сделка на ЕС няма нужда от жилищни сгради вече, всички ще живеем в еко палатки.

 60. 60 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#46] от "selqnin":

  Безкрайно ще се учудя ако видя едни и същи фамилии

 61. 61 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Я, Брендо ще разваля бардака на комунистите?? И да попитам кой хотел по морето няма тераси по стаите??? Глупости на търкалета+ пране на пари.

 62. 62 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  В ресторанта на ЦК ген. Любен Гоцев среща младата сервитьорка Петя Славова, след което започва шеметната й банкерска кариера.

 63. 63 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Естествено, че не е паметник на културата. Една кофти сграда на хубава локация е.

 64. 64 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#52] от "ivanpopov":

  Паркинг в топ центъра?

  Уау..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 65. 65 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  А тия като го купуваха немаше ли тераси, или се появиха после? 😁😁

  Архитектът ни има пълен шанс да се прояви като топ безкадърник, позволявайки жилищна сграда на това място.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 66. 66 Профил на gwa59354694
  gwa59354694
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Пълна глупост ще е да построят това в центъра на града сред сгради с класическа архитектура от началото на века. Да, нека съборят този грозен тумор но да се съобразят с архитектурата на околните сгради вместо да праснат поредното архитектурно бездарие. Тези съвременни пишман архитекти трябва да бъдат спряни да развалят града!

 67. 67 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#45] от "selqnin":

  Ех, а какъв Кореком имаше там! Младите едва ли ще разберат какво е чувството да влезеш там след соцмагазините... Все едно за пръв път виждаш цветна картина след като преди това си гледал чернобели.

  Eddie lives... somewhere in time!
 68. 68 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Това на картинката е двойно по-голяма сграда. Къде отиде озеленяването?

 69. 69 Профил на dondudat
  dondudat
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Подозирам, че много от новодомците ще бъдат от силните на деня, на цени по-ниски от пазарните, а за перачите няма да се шуми много- много.

 70. 70 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Печалбата дето ще е я отразят със строителството и продажбата на жилища в центъра на Сф не могат я да получат с тоя хотел поне 10 год. напред. Та затова... Но ще стане един малък ад с движението. Това с паркоместата, че били еди си колко % да ги приказват на баба си....

 71. 71 Профил на ceco7806
  ceco7806
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако има такава нова сграда,нека както в повечето европейски държави фасадата й да е съобразена с околните т.е. стила й да е ретро!

 72. 72 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Според Зелената Сделка на ЕС няма нужда от жилищни сгради вече, всички ще живеем в еко палатки.
  —цитат от коментар 59 на Nikolay Ivanov


  Трай бе, тъпунгер!
  Само като ти видя очилата на таа малка снимка, и ми става ясно какъв си ПАЛЯЧО !

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 73. 73 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Всъщност нищо комунистическо няма в този стил. Още по-малко може да се нарече соц реализъм. Убеден съм, че голяма част от пишещите много харесват сгради именно в т.нар сталински барок, мислийки, че са от по-ранен период. Това на снимката и изобщо огромна част от сградите след 1955 си е интернационален модернизъм. Нашите са го взели от запад след смърта на Сталин и на времето си е бил модерен по цял свят. А хотелите по морето са били образци на архитектура. Също така и блоковете не са измислица на комунизма. То комунизма не може да измисли нещо, а само да копира. Друг е въпросът дали ни харесва и дали не е твърде стерилен.

 74. 74 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Още едно лай$#$но в центъра на София.

 75. 75 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Човекът на Брендо бе сменен с друг човек. Пак на Брендо.

 76. 76 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Да взема да се поупражнявам и аз малко на тема архитектура и градоустройство, признавам все въпроси, които не разбирам, но коментирам единствено на базата на общата си култура и собствени естетически възприятия. Сградата на хотел "Рила" не е соц. архитектура, изградена е в типичен за 50 те и 60 години модернистичен архитектурен стил. Виждал съм подобни сгради на много места в Европа, вкл. и от западната страна на "завесата"- напр. в Мюнхен, Нюрнебрг, Кьолн и пр. пр. В източната част на Германия - напр. в Дрезден и Берлин подобни сгради се реновирани и се вписват изцяло в градската среда и придават изключително модерен вид на градския пейзаж. Съществуващата сграда може и да не е паметник на културата, но като типичен представител на този архитектурен стил трябва да бъде съхранена още повече, че се вписва идеално в съществуващата градска среда за разлика от предложения от собствениците мутро барок.

 77. 77 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Там е работата, че старата сграда е по-изчистена, с хармонични линии, по-добре се вписва в околното пространство. Проектът за новата е недодялан, сблъскват се различни форми, каква е тая остъклена шапка отгоре?

 78. 78 Профил на ExtraVirgin BG
  ExtraVirgin BG
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Нека го съборят и тогава да се сетят да питат как е приватизиран.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK