"Ще изядат и човек, ако влезе" - положението след поредното убито куче в Борисовата градина

"Ще изядат и човек, ако влезе" - положението след поредното убито куче в Борисовата градина

© Георги КожухаровДомашно куче се разхожда със стопаните си в неделя (8 март) по обед по алеята до къпалня "Мария Луиза" в Борисовата градина. Руби е бордър коли, след няколко дни ще навърши една година. Вижда други две кучета вътре и се стрелва през оградата, за да си играе с тях. Секунди по-късно е умъртвено от двете кучета. Те са женски, порода кане корсо, и охраняват къпалнята, но не са вързани, а са пуснати свободно да обикалят из цялото оградено пространство.


Стопанинът на убитото бордър коли Иво Прокопиев (съиздател на "Капитал" и "Дневник") разказа в понеделник историята в профила си във "Фейсбук" (цялата - тук).


Но това не е първата жертва на двете "зли кучета" (както пише на табела на една от вратите към обекта). Случаят от юни 2019 г. е публичен, за други (с домашни и бездомни кучета) се говори неофициално, преди няколко месеца нападат и нахапват млада двойка, влязла да разглежда обекта. За ситуации, в които животните - пазачи на къпалнята, многократно са стряскали с поведението си хора и техните домашни любимци, преминаващи по алеята, разказаха потърпевшите в коментари в социалната мрежа.
И въпреки че проблемът е от поне две години, въпреки сигнали и подписка на стопани на кучета, въпреки първоначално предписание от инспектората - решение продължава да няма. А представители на общината, с които "Дневник" говори в понеделник, реагираха като един от пазачите на къпалнята - че вината всъщност била на стопанина, чието куче не било на каишка. На останалите важни въпроси се опитаха да избегнат отговорите.


От инспектората се объркаха в обясненията, че кучетата хем не са агресивни, хем няма как това да бъде измерено, а една от проверките им след сигнала за предишното убито животно гласи, че не са намерили кучета в имота.


От общината заявиха и че не вземат решения за управлението на къпалнята, в която е съсобственик заедно с фирми, свързвани с Румен Гайтански-Вълка. А пазачите на терена обясняват без проблем, че ако влезе човек - кучетата ще нападнат и него, защото това е частен имот.


Засега само председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков реагира остро на инцидента. "Трагичният случай с кучето Руби в близост до къпалнята "Мария Луиза" е престъпление. Полицията и компетентните органи трябва да си свършат работата и виновните, които, разбира се, не са кучетата кане корсо, да понесат своята отговорност", написа той във "Фейсбук".


В сърцето на Борисовата градина: "Опасно за живота"


Оградата на къпалнята (вижте снимките, заснети на 9 март) е от вертикални железни прътове, между които има до 20 см, а някъде и по-широки процепи. Не само кучета и други по-малки животни, но и дете на 7-8 години може да се промуши през нея, ако например си изпусне топката вътре или играе в близост. Самите кучета пазачи пък лесно могат да излязат навън през нея, защото не са вързани.


Състоянието й и риска явно не притесняват собствениците, нито отговорните представители на общината, независимо че в района всеки ден минават стотици хора. Бягащи, преминаващи, разхождащи деца, кучета.


"Нищо не можем да направим в такъв случай. Има такъв риск, но родителите, бащата, трябва да си пазят децата и като минават покрай кучета", казва д-р Тихомир Пърлев, главен инспектор "Контрол на домашни любимци" в Столичния инспекторат, на въпрос за рисковете. Той няма претенции към собствениците на двете кане корсо, защото нямало как да се докаже, че наистина са агресивни.


Според д-р Пърлев за инцидента в неделя виновен бил стопанинът на убитото куче. "Сега случаят е идентичен с предишния - нарушаване на закона, като куче се пуска без повод (каишка), което е претърпяло инцидент, но вътре в имота", обяснява той.


"Санкцията е глоба, а не смърт, нали"


"Кучето ни беше много добре възпитано, добродушно, но не беше на каишка и това е грешка. Това вероятно ще ограничи правото ни на формални претенции. Не това е целта. Нищо не може да върне Руби. 90% от кучетата в Борисовата градина не са на каишка и това е решение на стопаните им. Центърът на София не може да е като сцена от "Игри на глада" - една грешка и си мъртъв. Ако дете влезе в двора ви да си търси топката, не го убивате веднага, нали? Всеки ден покрай тези кучета минават стотици деца и майки с колички. Има десетки свидетелства за нападения. Има пострадали кучета извън оградата. Хора твърдят дори, че са виждали как злите кучетата излизат. Това е напълно възможно, защото оградата е изгнила и има множество големи дупки", коментира пред "Дневник" Иво Прокопиев.


И добави, че ако водиш куче без каишка - санкцията е глоба, а не смърт.


Охранителят на къпалнята предупреждава, че двете кучета кане корсо са опасни.

Охранителят на къпалнята предупреждава, че двете кучета кане корсо са опасни.


"Как точно ще помогне поводът, ако озверелите кучета излязат извън нея? И децата ли да са с каишки, или ще пишем наредба за бронираните детски колички в Борисовата градина? Нали разбирате, че когато човещината и здравият разум отсъстват, няма закон или правило, които да ги заместят", каза още той.


Веднага след инцидента е подал сигнал в полицията.


Полицията е образувала преписка по случая


Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) потвърди пред "Дневник", че е получен сигнал в Първо районно управление. "Образувана е преписка, снемат се обяснения", съобщиха от пресцентъра в понеделник, но не пожелаха да дадат повече информация за проверката. Във вторник събраните факти ще бъдат докладвани на прокуратурата за предприемане на следващи действия.


"Но целта с поста ми беше да предупредя софиянци да си пазят кучетата и децата, защото очевидно има голяма опасност за тях в центъра на София. Дали ще се предприемат мерки, зависи от институциите, не от гражданите. Реакцията на някои от институциите засега показва чиновническо отношение, а не желание да премахнат опасността. Нищо не може да обясни защо кучета убийци се гледат свободно в публична среда, при това необезопасено. Вижда се ясно и по-големият проблем за статута на къпалнята "Мария Луиза", която от години пустее в сърцето на града. Дано това наше нещастие, стане повод общината да намери решение и на този въпрос", добави Прокопиев.


Охранител: Ще изядат и човек, ако влезе в къпалнята


Ден след инцидента охранител на къпалнята заяви пред "Дневник", че двете кане корсо се пускат да пазят само вечер и в събота и в неделя: "Те не са големи, но са обучавани за полицейски кучета. Ако влезе човек, ще го изядат. Това е частен имот и никой няма право да влиза. Той (стопанинът на убитото куче) да не го е водил без повод." Мъжът отказа да бъде сниман и да се представи. По информация на "Дневник" пазачите са към частната фирма собственик. В частта на някогашния вход към къпалнята се виждат стикери, че обектът се пази от полицията и от СОТ.

"Ще изядат и човек, ако влезе" - положението след поредното убито куче в Борисовата градина

© Георги Кожухаров


На прозореца на стаята на пазачите е залепен и констативният протокол от Столичния инспекторат, издаден на 24 юли 2019 г. след предишно убийство на домашно куче от двете кане корсо. Целта вероятно е да се внуши, че всичко ставащо е законно - "институциите са на наша страна".


Друг протокол от 5 юли, също подписан от д-р Тихомир Пърлев, установява, че "във вътрешното пространство на комплекса са установени два броя кучета, порода кане корсо. За кучетата са представени всички ветеринарномедицински паспорти. По време на проверката кучетата не са проявявали признаци на агресия към външни лица - проверяващите".


Щом кучетата убийци са регистрирани, нямало място за санкции


Д-р Пърлев е на същата позиция като пазача на къпалнята - виновен бил стопанинът на убитото куче. Той припомня "член 177 от Закона за ветеринарномедицинската дейност изисква всички кучета да се разхождат на повод, а агресивните - с намордник".


Всъщност миналото лято в Народното събрание се обсъждаха промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност и действително имаше предложение да се въведе задължителен намордник за кучета над 5 кг. Между първо и второ четене този текст отпадна и промените бяха приети на 6 февруари тази година без него.
По закон глобата без повод е 100 лева.


Ръководената от Пърлев структура регистрира всички инциденти с домашни кучета в София и би трябвало да налага ред и санкции.


На въпроса защо двете агресивни кане корсо са без повод и намордник отговаря: "Двете кане корсо са пуснати свободно, но вътре в имота. Пускат ги в събота и неделя и вечерно време - из цялата територия на комплекса. Те не излизат навън. Проверили сме, двете кане корсо са регистрирани и нямаме законови основания да санкционираме собственика им. Тия животни са умъртвени в частен имот."


Казва, че е преценил, че не са агресивни, защото при посещението му в къпалнята те били спокойни и не нападнали непознатите проверяващи. "Няма как да се докаже агресивността, защото няма методология в България и няма определение за агресивност", твърди Пърлев. Той предлага законът за ветеринарномедицинската дейност да се промени в тази посока - кои породи могат да се гледат у нас и кои не.

"Ще изядат и човек, ако влезе" - положението след поредното убито куче в Борисовата градина

"Породата кане корсо в някои държави е разрешено да се отглежда само под особен контрол. Това изисква собствениците им да минават специално ниво на обучение", твърди още Пърлев.


Столичният инспекторат: Ние не определяме кои породи да се отглеждат


Веска Георгиева, дългогодишен директор на Столичния инспекторат, също настоява, че в случая е виновен стопанинът на убитото куче. "Единственият изход е спазване на правилата, а те са - кучетата да се водят на повод и на определените за това места", заяви тя пред "Дневник".


На въпроса, ако дете се промуши през оградата на къпалнята и кучетата го нападнат, кой ще е виновен, вместо отговор Георгиева измести темата и даде пример с практиката в други страни. "Там в урбанизираните територии са забранени определени породи кучета. В София не е така. Ние като Столичен инспекторат нямаме правомощия да определяме кои породи да отглеждат и кои не", обясни тя. И при предишни инциденти с убити кучета инспекторатът "давал предложения да се проучат кои породи кучета да се отглеждат, стъпвайки на европейския опит", заяви Георгиева.


Тя припомня, че инспекторатът е изпълнител на чужди нареждания. Той е структура с контролни функции и е на пряко подчинение на кмета на Столичната община.


Столичната община: Не вземаме решения за къпалнята


След като на 4 юни 2019 г. домашно куче загива също от зъбите на двете кане корсо, дни по-късно в къпалнята са извършени три проверки от Столичния инспекторат, но "не бяха установени кучета вътре в имота, както и не бе осъществен контакт с охранителите". Така е записано в протокола от 8 юни, издаден от Веска Георгиева.


Така излиза, че за отговорните органи кучетата са невидими, а пазачите - неоткриваеми, за разлика от всички случайни свидетели или хора, които са били стряскани от животните през последните 2 години.


"Ще изядат и човек, ако влезе" - положението след поредното убито куче в Борисовата градина

Следващия месец, на 24 юли е извършена нова проверка от инспектората и полицай от Първо РПУ. Издаден е констативен протокол с предписание: "В срок постоянен да се вземат мерки кучетата да не създават опасност за хора и други животни в изпълнение на член 172, т.2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност."


То е изпратено на Николай Проданов, управител и член на съвета на директорите на "Парк "Мария Луиза" АД, което е собственик на имота. С 41% в дружеството участва и Столичната община, която през 2003 г. апортира общинската къпалня в него.


"Столичната община не е собственик на терена на къпалнята. Общинското търговско дружество "Софийски имоти" е миноритарен акционер в дружеството "Парк Мария Луиза" АД, което притежава къпалнята. Като миноритарен акционер "Софийски имоти" не участва в съвета на директорите, както и във взимането на решения, касаещи управлението на дружеството", съобщиха от пресцентъра на общината по повод инцидента с поредното убито куче.


"Чувал съм за тези животни в къпалнята "Мария Луиза", идвали са сигнали при нас, но не можем да предприемем нищо, защото имат собственици. Ние се занимаваме само с безстопанствените кучета, а с тези - Столичният инспекторат", каза Веселин Асенов, директор на общинското предприятие "Екоравновесие".


Герджиков: Престъпление е и огромният пустеещ обект


"Този инцидент е поредният повод да кажа, че в сърцето на Борисовата градина не би трябвало да съществува такъв огромен пустеещ обект. Още повече че тук става дума за обществен басейн и спортни съоръжения с над 80-годишна история. Това също е престъпление, и то срещу всички нас - гражданите на София", написа в понеделник Елен Герджиков.


Той казва, че след всичко, което се случва около къпалнята "Мария Луиза", и след като мажоритарният собственик повече от 14 години не намира "икономическа логика" да я възстанови и явно иска да инвестира само ако се разреши да строи (общината е отказала няколко пъти) - може би СОС трябва да преговаря за изкупуването на дяловете.


Според Герджиков трябва да се търси "справедлива пазарна цена, която отразява реалните функции на имота. Ако подобни преговори се провалят, би следвало да се помисли за възмездно отчуждаване. Законът предвижда такава възможност при доказване на обществена полза. Според мен обществената полза от функционирането на къпалнята по предназначение е очевидна за всеки, включително и за българския съд".


Общественото обсъждане на подробния устройствен план на "Борисовата градина" мина, в него темата за къпалнята също беше коментирана с идеята да се възстанови дейността й, без да се разрешава ново строителство. В момента планът се разглежда от разширения експертен съвет към главния архитект на София.


Стопанин: Убиха сетера ми миналото лято


"Аз се сещам поне за три случая. Преди няколко дни пак пострада куче там, но случая са го покрили. През лятото имаше изчезнал домашен любимец, след като е влязъл в къпалнята. Убили са го тези две кучета. Преди това е имало и други инциденти", разказа Явор Гечев от "Четири лапи" пред "Дневник".

"Мария Луиза", басейн, къпалня, кучета

© Георги Кожухаров

"Мария Луиза", басейн, къпалня, кучета


Случаят със сетера от миналото лято е подобен - той се е промушил зад оградата през дупка в заграждението. "Дневник" се свърза със собственика на убитото куче - Ивайло Филипов, който разказа, че на 4 юни м.г. бил на редовна разходка с домашния си любимец в парка. Всеки ден в продължение на няколко години той минавал сутрин и вечер с кучето си по алеята в Борисовата градина между Обсерваторията и Маймунарника, а домашният любимец никога не се отдалечавал.


Една вечер обаче сетерът изчезнал, а собствениците го търсили три дни подред. Той молил многократно и пазача на къпалнята да влязат, за да проверят, но им било отказано. На третия ден го забелязали мъртъв на метри от вътрешната страна на оградата, но така и не ги пуснали да приберат тялото на убитото животно.


Само общинарите твърдят, че двете кучета не са агресивни


Собственици на кучета, които разхождат любимците си в централния софийски парк, веднага реагирали след инцидента от юни 2019 г. и подали сигнали до всички отговорни институции. Последвал познатият писмен отговор, в който се твърдяло, че двете кучета в къпалнята "Мария Луиза" - майка и дъщеря, не са агресивни и опасни.


Редовните посетители в парка обаче знаят, че двете кане корсо не само лаят по всяко преминаващо куче, но и се спускат към оградата, ако някой я доближи. Собствениците се притесняват, че по-възрастното куче е по-агресивно, а по-малкото копира поведението на майка си и също е склонно на агресия. Те разказват и за инцидент с друго куче, което било с разкъсано ухо, след като се приближило прекалено много до оградата.


По повод на коментарите за породата, реакциите и на стопани на кучета, и на ветиранири, са че всичко зависи как е възпитавано или тренирано животното и дават примери с много добродушни и спокойни кане корсо.


След реакциите на отговорните органи за убитото в неделя куче, изглежда че опасността продължава.


Засега остава съветът, който Иво Прокопиев написа в статуса за инцидента: "Пазете си кучетата и децата. И себе си пазете... Най-добре избягвайте района."


Четете по-късно още една свидетелска история.
"Дневник" продължава работа по темата. Сигнали и информация може да изпращате на [email protected]

Коментари (132)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Има две виновни страни в случая: Домашното куче е разхождано без каишка против указанията на наредбата

  https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135782093

  Чл. 12. (1) Забранява се присъствието и разхождането на кучета - домашни любимци:
  4. На територията на градските паркове и градини, които не са определени със заповед от районния кмет за разхождане на кучета - домашни любимци;
  (3) Разрешено е преминаването на кучета - домашни любимци през градските паркове и градини, които не са определени със заповед от районния кмет, при спазване изискванията на чл. 13, т. 1 от настоящата наредба.

  Чл. 13. Собственикът на куче - домашен любимец е длъжен:
  1. на обществени места да води кучето - домашен любимец винаги и задължително на повод до 1,5 м, а при кучета - домашни любимци над 10 кг на неразтеглив повод до 1,5 м или с намордник.
  2. от намордник са освободени кучета - водачи на незрящи хора.
  3. поводът и намордникът не са задължителни на местата за разхождане на кучета - домашни любимци, определени със заповед от кмета на района.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Често минавам оттам. Оградата е прогнила и в най-скоро време кучетата ще излязат оттам и ще убият човек.

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на Котаран Котков Котаков
  Котаран Котков Котаков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма ли кой да ги нахрани с нещо апетитно с малко еднократен примес за палави кучета?

  Тролингер 42-ра категория
 4. 4 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Общината се грижи за бездомните кучета - де факто ги храни = не умират от глад. Утре ще изядат детето ви. Фандъкова е радост

 5. 5 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 635 Неутрално

  След като община, собственици, държава не вземат мерки - решението е едно - сам да се оправяш.И въпреки, че не подкрепям това - срещу всяко зло нещо - животно или човек, трябва да се вземат крути и спешни мерки, защото злото поражда зло.
  Отрова!

 6. 6 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "От общината заявиха и, че не вземат решения за управлението на къпалнята, в която е съсобственик заедно с фирми, свързвани с Румен Гайтански-Вълка.

  Общината съсобственик с "Вълка"!
  Каква искате да е охраната, от агнета ли?
  Общината няма нищо общо! само дето е съсобственик с вълци и други хищници с повече от четири лапи и винаги ненаситно гладни.

 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  Мутрите си падат по кръвожадни и агресивни кучета, защото приличат на тях.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 462 Весело

  Абе, ако е необезопасен трап ще има виновни. Ако човек ти мине през имота по погрешка и го гръмнеш пак ще има виновен, ама щом са пуснати кучета, които нападат - виновни няма...

 9. 9 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Пичове, както не може да си залагате капани по двора и слагате 220V ограда, така не може да държите кучета-убийци вътре. Ако пазачът беше отстрелял кучето без причина - щеше да има последствия.

 10. 10 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 783 Неутрално

  >И добави, че ако водиш куче без каишка - санкцията е глоба, а не смърт.

  А не може ли да се избегват санкциите като се следват правилата? В Сингапур би ли си позволил г-н Прокопиев да не следва правилата и наредбите?

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Spas Tumbev
  Spas Tumbev
  Рейтинг: 8 Неутрално
 13. 13 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Пържолка с антфриз казват била добра рецепта за зли кучета.

 14. 14 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1683 Любопитно

  Аз да попитам все пак... Какво толкова безценно има в тая продънена къпалня, та трябва да бъде охранявана от два броя агресивни кучета по 40-50 кг. парчето? Има ли изобщо някакви власти в тоя клет град и в тая клета държава и изпълняват ли си те задълженията?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 15. 15 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 676 Любопитно

  Кучетата пазачи може да са в частен имот, обаче трябва да е обезопасен, тоест в случая ,това не е така.
  На доста места оградата липсва, има големи пролуки в някои части.
  Какво правим, ако кучетата напуснат имота и не дай Боже, разкъсат дете.

  Ще се задействат ли институциите тогава ???

  Вина има и Прокопиев, че кучето му е било без каишка.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 16. 16 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Няма ли кой да ги нахрани с нещо апетитно с малко еднократен примес за палави кучета?
  —цитат от коментар 3 на KOTAPAH


  Кучетата не са виновни .........

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 17. 17 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Нормално - няма кой да поеме отговорност, а може да се случи и най-лошото

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 18. 18 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  добре, няма ли кой да ги отстреля тея мастии... преди време пак имаше такъв случай

  какво очаквате от Фандъкова, забравихте ли двамата старци, убити от кучета... и Прокопиев да бяха разкъсали заедно с кучето, тиквариата максимум да почерпи

 19. 19 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Скоро някой ще ги нахрани с два куршума в главите и ще приключи казуса ;-)

 20. 20 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Не оправдавам собственика на къпалнята, но предвид контингента, дето често се събира в Борисовата, ако ги нямаше кучетата, от къпалнята дори бетона щеше да изчезне.
  А домашно куче няма работа в парка, особено пък ако не е на повод. Макар че за дружелюбна порода, като коли или санбернар, аз лично бих направил изключение.

 21. 21 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Ми всичко според очакванията. Още вчера ни обясниха, че децата и малките кучета, особено прокопиевите, са злобни и агресивни, докато вижте го този сладур

  https://www.dogbreedslist.info/all-dog-breeds/Cane-Corso-Italiano.html

  А какво има в старата къпалня, това сигурно знае, който трябва.

  Тука е така.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#20] от "ivanpopov":

  Малките деца се стрескат дори и от „дружелюбните“ породи, аман от помияри, не само на 4 крака!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 24. 24 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  До коментар [#21] от "Един вампир броди из Европа":

  Канекорсо, макар и да изглежда страшно, не е боец. Питбулката на един колега, Анубис да я прости, ги дъвчеше на закуска, ако имаха неблагоразумието да влязат в обхвата на каишката, на която я разхождаха.

 25. 25 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#22] от "todor._89":

  По принцип помиярите в София (домашни, улични, на 2 крака) определено са огромен проблем и има нужда от доста разискване.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 26. 26 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  Жалко за кучето, попаднало е на безотговорен собственик, който не се е погрижил за неговата безопасност. Аз моето куче го разхождан с каишка и не го пускам, защото може да избяга, да излезе на улицата и да го блъсне кола. Освен това може и да се изгуби.
  Няма оправдание за пускане свободно на агресивни кучета в частен имот, който не е обезопасен с достатъчно надеждна ограда, през която деца и кучета да не могат да се промъкват. Не ми е известно какъв е закона и дали свирепи кучета могат да бъдат пускани в ограден двор, дори и да е достатъчно обезопасен. Все пак някой може да влезе и през вратата, ако е отключена. При всички положения това е предпоставка за нещастни случаи.

 27. 27 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  Жалко за кучето, попаднало е на безотговорен собственик, който не се е погрижил за неговата безопасност. Аз моето куче го разхождан с каишка и не го пускам, защото може да избяга, да излезе на улицата и да го блъсне кола. Освен това може и да се изгуби.
  Няма оправдание за пускане свободно на агресивни кучета в частен имот, който не е обезопасен с достатъчно надеждна ограда, през която деца и кучета да не могат да се промъкват. Не ми е известно какъв е закона и дали свирепи кучета могат да бъдат пускани в ограден двор, дори и да е достатъчно обезопасен. Все пак някой може да влезе и през вратата, ако е отключена. При всички положения това е предпоставка за нещастни случаи.

 28. 28 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 517 Гневно

  По логиката на онзи д-р. трябва всеки да вземе оръжие и аха някой е прекрачил оградата - директно го разстрелваш от упор. Нали се е случило в частен имот, какви санкции може да има...

 29. 29 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Гневно

  " От общината заявиха и че не вземат решения за управлението на къпалнята, в която е съсобственик заедно с фирми, свързвани с Румен Гайтански-Вълка. А пазачите на терена обясняват без проблем, че ако влезе човек - кучетата ще нападнат и него, защото това е частен имот."

  В материала не става въпрос за кучета, а за вълци, ако някой още не е разбрал добре ! Затова има и толкова безсилие и бездействие от институциите у нас ! Все пак, говорим за съдружник на почетния, а той държи стабилността у нас, нали ?

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  До коментар [#23] от "zo":

  Ако не са имали премеждия, напротив - гледат да хванат и погалят всичко, дето тича наоколо. Мастифът на братовчедката е огромен як звяр. Обаче изведе ли го на разходка, не може да го опази от желаещи да му се порадват.

 32. 32 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Понеже очевидно българите не умеем да отглеждаме кучета, то се налага да бъдат забранени за отглеждане всякакви породи кучета, които са потенциално опасни, ако попаднат на неподходящи собственици, което е факт в 90% от случаите. Ако, толкова много искаш да имаш домашен любимец ще се задоволиш и с някое малко кученце, не е нужно да гледаш в къщи куче с размер на малък бивол и нрав на ранен лъв. Това, оказва се е единствения начин подобни инциденти да не се случват.

  П.С. Господин Прокопиев е добре да не забравя, че когато играеш ролята на морален стожер и коректив е неуместно сам да погазваш правилата. Ако в случая те важаха и за него Руби щеше да е все още жива.

 33. 33 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  " Мутрите си падат по кръвожадни и агресивни кучета, защото приличат на тях."

  Вълкът вече е на друго ниво - съдружник е на почетния ! Това ще рече: пълни държавни протекции ! Едно убито куче ли ще му се прави на проблем сега ?

 34. 34 Профил на .
  .
  Рейтинг: 981 Неутрално

  До коментар [#1] от "zo":

  Бе човек, кучетата имат нужда от движение, разходка, на каишка не могат да потичат. Трябва да има зони къде могат да бъдат пускани, тая къпалня де факто е черна дупка за хората, и изобщо трябва общината да си я вземе обратно.
  В нормалните страни един такъв обект забоден в зона къде хората почиват и разхождат просто ще бъде глобяван през ден докато не върне предназначението си или се впише в парка по някакъв друг.

 35. 35 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1033 Разстроено

  Ако кучетата бяха собственост на Бай Пешо от Чепръчево със сигурност щяха да се намерят всички законови основания да го санкционират. "Интересно" как никой от иначе устатите журналисти не се опта да каже истината директно.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Гневно

  До коментар [#8] от "puknatastotinka":

  " Абе, ако е необезопасен трап ще има виновни. Ако човек ти мине през имота по погрешка и го гръмнеш пак ще има виновен, ама щом са пуснати кучета, които нападат - виновни няма..."

  Има ! Просто не им стиска на властите да ги накажат !

 38. 38 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Предлагам злите кучета да бъдат изселени в едно от 4-те села в България, носещи съответното име:
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Злокучене #Села_в_България

 39. 39 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Какъв е този частен имот в средата на градския парк? Смешни сте, че го допускате, власти!

 40. 40 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  До коментар [#36] от "Кум Лисан":

  Искам да видя това коли, дето ще хапе дете... Не че с нужното търпение и ежедневен тормоз не можеш да го превърнеш в убиец, но ще е доста трудно. Все пак векове селекция са вложени, за да се създаде порода, която да помага с овцете и да не напада човек.

 41. 41 Профил на vks1235
  vks1235
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Единственото, което ми убягва е, защо не съм попаднал на толкова задълбочена статия в Дневник от 07.2019, когато е убито първото куче (ирландският сетер) ?

 42. 42 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#34] от ".":

  Не оправдавам безхаберието на гербавата чума, която управлява общината и която позволява всекакви помияри, домашни и улични, да се разхождат и изхождат където си искат с повод и без повод.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#30] от "Alan Blackmore":

  Докогато плащат данъци, с които се строят паркове и всякакви обществени места. Щом е на каишка и държано от стопанина си, спокойно може да ходи на открити обществени места. Прокопиев е също толкова виновен, защото го е пуснал. Аз винаги водя на каишка, защото агресивни хора, форсирани мотори и бясно прелитащи коли (дори в морската "градина" на Варна може да навредят на кучето ми.

 45. 45 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#40] от "ivanpopov":

  Достатъчно е да го стресне. Има малки деца, които се страхуват от кучета независимо малки или големи, и псетата, а не децата трябва да са на каишки. До гуша ми е дошло от тъпанари, които ми обясняват, ама колко кротко било, ама колко мило било. На каишка и толкова. Ако иска животинката да бяга на воля поляни, около градовете, колкото искаш.

 46. 46 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До гуша ми е дошло от тъпанари, които ми обясняват, ама колко кротко било, ама колко мило било. На каишка и толкова. Ако иска животинката да бяга на воля поляни, около градовете, колкото искаш.
  —цитат от коментар 45 на zle_platen_trol


  Приятел има кученце с големината на пекинез, което е напълно безобидно и в едно заведение едно дете от съседна маса го беше страх от кучето и родителите ни казаха да го вържем, така и направихме без да изпадаме в подробности колко е невинно и добродушно.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 47. 47 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1524 Разстроено

  Толкова много злобни коментари от невежи хора... След като не разбирате, защо изобщо се опитвате да пишете? Съчувствувам на Иво Прокопиев, но нещата са много прости: Това са кучета-пазачи, те си пазят територията. При това са повече от едно, значи са глутница и в нея важат правилата на глутницата. Неговото куче е било натрапник, влязъл в територията им. И не е от значение дали имотът е на мутри или не - това е ЧАСТЕН имот! Прокопиев е трябвало да си контролира кучето, като го води на повод. Когато аз извеждам моето куче в парка или по улиците, ВИНАГИ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е на повод. И въпреки това си отварям очите на четири, защото има хора, които просто имат страх от кучета. А това за отровите и куршумите според мен могат да го напишат само хора, озлобени - хора, които мразят всички живи същества освен себе си. Докъде стигнахме като общество?!...

 48. 48 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#46] от "zo":

  Има и възпитани хора, които съобразяват, че не всеки обича кучета. Уви, рядкост са и за жалост те са най-потърпевши от кучкарите, които са се превърнали в секта непризнаваща чуждо мнение и критика подобно на пушачите, и веганите примерно.

 49. 49 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 805 Неутрално

  За тези кучета има лек...наденица с антифриз

 50. 50 Профил на georgim
  georgim
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Добре де, нека разсъждаваме малко. Частната собственост е неприкосновена, независимо КОЙ е собственикът, нали? Нали искаме законите да се спазват? Е, има закони за частната собственост и такава за щастие съществува, за разлика от комунистическите времена,когато всичко беше "народно". Никой не може законово да забрани на собственика да отглежда свободно конкретна порода кучета в неговата неприкосновена частна собственост. От друга страна имаме субект, който очевидно нарушава закона, разхождайки кучето си без повод. Кучето му навлиза в частна собственост (на кого е и как е продобита няма значение в случая) и бива умъртвено. Та кой е нарушителят? Едно е да съчустваме на Прокопиев за загубата му, друго е да интерпретираме закона.

 51. 51 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#47] от "murry":

  Напълно си прав , но знаеш , че за едни законите са по малко по друг начин..........

 52. 52 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  Тази сутрин имаше репортаж по Нова за откачалник, който наказва кучета без каишка и техните стопани с тояга и лютив спрей. Откачалниците дето се противопоставят на излавянето на помиярите са другата крайност. Трябва да има ред и този ред да се съблюдава безкомпромисно. Иначе започва самоуправство.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 53. 53 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#45] от "zle_platen_trol":

  Куче може да уплаши дете и когато е на каишка. Дори когато е на повод кучето е по-агресивно, защото брани стопанина си. За да няма проблеми или поне да се сведат до минимум и двете, и кучето, и детето трябва да бъдат възпитавани. Кучетата трябва да се социализират и ако това не стане нямат място в населените места, а децата трябва да се научат да опознават света и да се пазят. Няма как да растат в инкубатор.
  Съвсем друг е въпроса за тези две кучета пазаччи и тук проблемът е безстопанственост, предвид състоянието на оградата.

 54. 54 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#40] от "ivanpopov":

  Всяко куче може да ухапе човек. Бордер колито е селекционирано от векове за едно, но от десетилетия се развъжда като домашен любимец и е далеч от работните си братовчеди.

 55. 55 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#15] от "nessarox":

  Много точно написано!

 56. 56 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Аз имам бордър коли на 10 месеца. Излючително дружелюбни и общителни кучета са. Моето слава-богу е супер страхливо и види ли едро куче прави кръгом и се крие зад мен. А, ако е кане корсо ще квичи и ще ме влачи до вкъщи по корем. И наистина собственика има вина.

  Моето винаги е на верижка. Пускам го да тича само на пусти места, далеко от автомобили, хора и други кучета. Когато го водя на оживено място му слагам и намородник, въпреки, че е абсурд да ухапе някого. Просто за спокойствие на майчетата с деца.

  От друга страна тия два подивели звяра не бива да са пуснати на свобода. Ами тогава да си завъдят тигри и лъвове. Каква е разликата. Явно властта не може да се опре дори на кучетата и неграмотните охранители на тоя бандит. Тя е по страхлива и от моето бордър коли. Жалка история.

 57. 57 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Колко ли дни ще претопляте историята с кучето на прокопиев? Жалки сте. прокопиев да е спазвал закона и да водил кучето на наморник както са задължени стопаните на такова куче. прокопиев не е над закона.

 58. 58 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 555 Неутрално

  пред нашия блок от години живее един помияр, който се води на "отчет" в Общината.
  законен е.
  смърди, сере, влачи кокали, пикае по гумите на колите.
  секакви избушили бабички са решили, че е ок да му оставят кокаляци от пиле пред входната ни врата.

  искам да попитам, кой трябва да плати глобата, че помиярът е без каишка и намордник и как мога законно да го разкарам от частната ни собственост без да ме обвинят в смъртен грях...

  Ти за мен си Мики Маус!
 59. 59 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Според общинските инспектори нямало как да се измери агресивността на двете кучета. Има, има. Да влязат при кучетата и ще разберат. Само дано са спортни фигури и могат бързо да тичат, защото ако са оядени шкембета, не ми се мисли.

 60. 60 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 674 Гневно

  "90% от кучетата в Борисовата градина не са на каишка и това е решение на стопаните им." ЕГАТИ МАЗНОТО И ДЕБЕЛООКО ОБЯСНЕНИЕ. Руби или много други по-малки/кротки кучета може да не са проблем, но има достатъчно големи, застрашителни кучета, вкл. питбули, които стопаните БЕЗГРИЖНО СИ РАЗХОЖДАТ БЕЗ КАИШКА... Защото това е ПСИХОЛОГИЯТА НА БЪЛГАРИНА, по красноречив начин демонстрирана и чрез кучетата - "ти ли че ми каеш, аз па нема да го връзвам", плюс масовото... МА-СО-ВО НЕСЪБИРАНЕ на лайната след като любимецът се издриска (обикновено на тротоара).
  Бай Булгар не реагира, ако ГЛОБАТА НЕ Е ОСЕЗАЕМА (поне 100-200 лв. за водене без каишка, 300 - за лайната, примерно) и се знае, че шансът да те хванат и глобят е НЕЗНАЧИТЕЛЕН КЪМ НУЛЕВ. Само за сравнение, приятелят ми Стоян беше си изпуснал кучето в САЩ (Чикаго), то се изгуби, хора го намерили, предали го в центъра за кучета, звънят му (по чипа), той отива, плаща чинно глобата $300 в кеш и си го прибира. Обица на ухото. Не ме разбирайте погрешно, кучето е чудесно животно, наш приятел, член на семейството... но НЕ МОЖЕ ДА СЕ ГЛЕДА С БЪЛГАРСКИ МАНТАЛИТЕТ. Каишката НЕ Е РЕШЕНИЕ на стопаните, а ЗАДЪЛЖЕНИЕ по закона. Голяма разлика има.

 61. 61 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 718 Неутрално

  НЯМА място за частен имот в Борисовата градина. Мутренска кочина и умрели от страх чиновници!

 62. 62 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Какъв е този частен имот в средата на градския парк? Смешни сте, че го допускате, власти!
  —цитат от коментар 39 на elena_pipilota


  Не бе, те (съ)участват.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 63. 63 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 289 Неутрално

  В Къпалнята - мутри, в Летния театър - същите мутри, в ресторант Тенекиите спят луди старци- собственик Огнян Донев/Софарма, В Дендрариума - мутри/Лев Инс, в Армията - Гриша Ганчев, в гората до София Ленд - пак 10 дка на Гриша Ганчев, в телевизионнта кула НУРТС/Делян Пеевски...
  В Столична община....пак мутри...

 64. 64 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  До коментар [#45] от "zle_platen_trol":Куче може да уплаши дете и когато е на каишка. Дори когато е на повод кучето е по-агресивно, защото брани стопанина си. За да няма проблеми или поне да се сведат до минимум и двете, и кучето, и детето трябва да бъдат възпитавани. Кучетата трябва да се социализират и ако това не стане нямат място в населените места, а децата трябва да се научат да опознават света и да се пазят. Няма как да растат в инкубатор. Съвсем друг е въпроса за тези две кучета пазаччи и тук проблемът е безстопанственост, предвид състоянието на оградата.
  —цитат от коментар 53 на sbk


  Куче може да уплаши некои деца и на картинка. В цивилизованите страни се знае къде с намордник, къде на повод, къде свободно, кой пие, кой плаща.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 65. 65 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#63] от "borkar":

  Хората избират да ги управляват мутри, ГЕРБПС е мутро-милиционерска шайка, на „нас“ това ни харесва!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 66. 66 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#1] от "zo":

  Ти между административно нарушение и престъпление разлика правиш ли?

 67. 67 Профил на kirilzekin
  kirilzekin
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Това е частен имот, но е разположен в най-големия, централен, публичен парк. Тоест ситуацията е доста по-различна от двор на село и има нужда от друго законодателство. Недопустимо е институциите да прехвърлят вината на хората. Как може да се преструваме, че това си е окей и си е наша вината? СТАУС КВО-то с кучетата определено не е окей :-)
  Не трябва ли според вас законодателството да регулира и кучетата-пазачи в частните дворове? Според мен би било добре те също да са задължително вързани, ако са от особено опасна порода пазачи или преставляват дори потенциална опасност за здравето на другите. В крайна сметка отговорността на престъпниците трябва да се търси от полицията и съда, а не хората да слагат бойни кучета-пазачи да пазят 24/7 от "апаши". Какво искаме - още нахапани хора?

 68. 68 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#50] от "georgim":

  Още един пишман конституционен съдия. Като не разбирате нещо, защо се бутате да го обяснявате?

 69. 69 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Вълкът е собственик заедно със Столична община.

  МВнР издава служебен паспорт на черепа.

  каскетът нещо работи.

  Стадото размишлява.


 70. 70 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Няма ли кой да ги нахрани с нещо апетитно с малко еднократен примес за палави кучета?
  —цитат от коментар 3 на KOTAPAH


  Ако общината не се погрижи, това остава единственото решение.

 71. 71 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#3] от "KOTAPAH":

  Стопаните им не животните.

 72. 72 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  По логиката на онзи д-р. трябва всеки да вземе оръжие и аха някой е прекрачил оградата - директно го разстрелваш от упор. Нали се е случило в частен имот, какви санкции може да има...
  —цитат от коментар 28 на zero_day


  По логиката крадците трябва да се посрещат с хляб и сол щом прекрачат стобора...
  Да не им се нарушат правата, нали?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 73. 73 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#11] от "georgi_ww":

  Днес е неговото, утре ще е вашето- куче или дете.
  Дори и да е на Прокопиев или по-изевстен човек, това е предимство, защото може да се повдигне темата в обществото и евентуално да се взеат някакви мерки.

  А, на подобни коментари като вашите ще кажа само едно:
  Защитавайки правата на другите, защитаваме и собствените си права.
  Нещо, което убягва от мозъка на българина. Той, просто, ако не е засегнат лично, не може дори да обмисли проблема, да не говорим, да подкрепи жертвата.

 74. 74 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#49] от "olimpipanov":

  Такава за теб и стопаните на кучетата корсо. Щом може дори да си го помислиш.

 75. 75 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#54] от "sbk":

  бордър колито при всяко положение си е фермерско куче, а не домашна украса и има нужда от простор и много движение... това, че някой е тръгнал срещу природата на животното и е решил да го отглежда в неподходящи условия няма как да промени нуждите му

  за мен по принцип е безумие отглеждането на такива породи в градски условия, това е абсолютно ненужно мъчение и за животното и за собственика... та те дори няма къде да ги пуснат да потичат, нито пък някой е длъжен да им осигурява подходящи условия... разумното, струва ми се е да се определят допустими за отглеждане в градска среда породи и толкова

 76. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Няма ли по-модерни методи за охрана, че използват свирепи кучета.

 77. 77 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Инспектори и общинари си измиват ръцете, че имотът е частен, убитите кучета влизат вътре и, видите ли, нямало какво да се направи, освен собствениците да си пазят кучетата, а родителите — децата. Има какво да се направи, елементарно е — да се задължат собствениците на имота да направят ограда, през която да не може никакво животно или дете да се промуши! Когато имотът ти е „разграден двор” в буквалния смисъл, случайно нарушилите границите му и се озовали вътре без взлом, не могат да носят отговорност.

 78. 78 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#16] от "nessarox":

  Точно!

 79. 79 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#40] от "ivanpopov":

  Имал съм коли и знам, че няма да го нахапе. Въпроса е принципен, че трябва да си го държи на каишка, а не да го пуска при Кане Корсо да си "играе".

  Много хитър
 80. 80 Профил на georgim
  georgim
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#68] от "idiotstavrev":

  Не виждам аргументи в мнението ви. Или пишете наизуст? Кое от написаното от мен не е така?

 81. 81 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4631 Неутрално

  В градината на Борисов им опасни кучета.

 82. 82 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#1] от "zo":Ти между административно нарушение и престъпление разлика правиш ли?
  —цитат от коментар 66 на idiotstavrev


  Питам и никой не ми отговаря: Г-н Прокопиев би ли си позволил да нарушава правила и наредби в Сингапур? Защо все за у нас може и се намират извинения, а извън Б-я българите спазват правилата?

  Собствениците на кучатата убийци и те имат своята си логика и оправдания, това наясно ли си? В това двете страни са еднакви и си приличат.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 83. 83 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#75] от "extraCACA":

  Бордер колито е селектирано за фермерска дейност, но кинологията в последните 150 години се развива и в друга посока. Ако се следва това, което искаш, то у нас въобще нямаше да можем да видим такива кучета. Те са хартерни за овцевъдите във Великобритания, Ирландия, НЗ, Австралия и само там. Просто типа овцевъдство и земевладение в тези държави е такова и нямат едри хищници (само динго е изключение). Та махаме пастирските, махаме служебните (остават само за инвалиди и органите на реда), махаме ловните (включая лабрадори и ретривъри, кокери, далматинци и прочее, защото и те са такива) и остават декоративните. То и сега у нас всеки пети има корки, чихуахуа, някакво подобие на пинчер, пекинез, померан и от сорта, и това е. А, т.нар. бойни породи ги включвам в гореописаните дребосъци, защото са мнооого популярни. Защо пиша всичко това: минаха времената, когато беше нормално да видиш как разхождат сетери, боксери, добермани, колита, немски овчарки и други от сорта, когато тези кучета си играеха в парка, почти винаги с деца около тях. Не знам какво им стана и на хората, и на кучетата! Градовете отесняха и напрежението явно си казва думата.

 84. 84 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Тъжно е, че колито е било убито и не мисля, че собственикът му има вина за това. Жалко е, че породата кане (от итал. куче) корсо (лат. пазач) се намесва сред епитети и квалификации като зли и убийци, а това можеше със същия успех да са овчарки, ротвайлери, добермани и т.н. Важно е, защото не породата е от такова значение, колкото възпитанието и характера на животното. Това, че разни съмнителни, криминални, маргинални, комплексирани и агресивни типове проявяват влечение към определени големи и силни породи кучет следва да се взема предвид за това как и защо е отглеждано конкретното животно, а не да се заключава радикално и еднопосочно, че което и да било куче от тези породи е потенциално зло и професионален убиец. От всичко написано оставам с впечатление, че двете корсо изобщо не са били обучавани и социализирани, а орбратното - изолирани са и озлобявани, най-вероятно за участие в боеве. Кане корсо са сред най-умните мастифи с ясно изразен спокоен и балансиран нрав и по принцип са подходящи по-скоро за куче бодигард, а не пазач на имоти или преследвач. Това са невероятно работливи и всеотдайни животни, просто трябва да се работи с тях и да се поддържа авторитет. Необичайно е за кане корсо да лае покрай оградата, а за останалото както казах и преди, всичко е въпрос на възпитание и градене на характер, а не на някакви дадености според породата - тя е от значение как и доколко ще е ефективно обучението, което във всички случаи е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Поздрави!

 85. 85 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 505 Гневно

  къпалнята, капитолия, бившия картинг, лятното кино, софия ленд - вече не сме деветдесетте, трябва да се приключи с мутренските имоти в парка!

 86. 86 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1079 Весело

  Дядо ми имаше един цветист афоризъм: Каква била приликата между собственото куче и собствената пръдня - това, че и едното и другото ние лично понасяме без проблеми и винаги много се очудваме когато другите не могат.

 87. 87 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#14] от "Хриси":

  Подозирам че няма нищо особено ценно но предвид български манталитет, ако не се охранява ще бъде разрушена и изнесена за броени дни. И проблема не са случайни дребни кучета влезли да потичат. А хора влезли "да разгледат" и си взели по едно желязо за спомен.

 88. 88 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  Преди 3г. синът ми беше ухапан от съседско куче - питбул изтървано от стопаните му на площадката пред къщи. Извикахме заптиетата - полицайка с огромен маникюр и над половин кило злато по ръцете си, коят ни каза, че нищо не може да направи, но да ходим да изкараме медицинско и да подадем жалба в РПУ. Така и направихме, като пуснахме жалба и в Еко равновесие. От полицията получихме писмо че няма основание за възбуждане на производство, защото няма тежка телесна повреда, а от еко равновесие дойде един глист, който обясни че кучето е много добро...
  В момента законът е много толерантен към собствениците на кучета както самият Прокопиев е могъл да се убеди. Кучета от порадата като тези в Мария Луиза преди 2 години(ако не греша) убиха човек В Искърското дефиле - Батулия или Вл. Тричков.
  За съжаление няма никакъв шанс за опарвия при настоящия закон - ако не смятаме за такова човек да хване закона в своите ръце!

  I Want To Believe
 89. 89 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#34] от ".":

  Купи си зона за разхождане на кучета 100ха ако щеш, където си поискаш, и си ги разхождай на воля колкото часа и км си искаш! Да не бе да искаш държавата да прави това?! И да има кучешки паркове във всеки квартал?! И откъде накъде да превръщаме парковете и градинките в градовете в кучешки клозети?! Аз не искам да има никакви животни в градовете по улиците и парковете. У вас само след някакво разрешение, вкл и от съседите ако животното може да издава някакви звуци! Защото глупавите животни не познават часовника, а собствениците им явно не могат да гарантират тишина нито между 2-4 следобед нито между 10-6 вечерта, та за това разрешение за отглеждане на всякакъв добитък в апартамента само след писмено съгласие от всички съседи. Абе вие кучкарите, много нагли станахте! Никой не ви е длъжен на бълхарниците, не стига че сте оср@ли и препик@ли всичко...

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 90. 90 Профил на edinotselo
  edinotselo
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Това е НАЙ-СМЕШНАТА статия, която съм чел тук. Стегнете се малко, живеем в свободна държава. Няма да ви уволнят, ако откажете да пишете за ежедневието на Началника....Случката няма да я коментирам.. Мога да кажа, че мен би ме било срам да се тиражира подобно нещо...кучетата не са виновни!

 91. 91 Профил на True Detective
  True Detective
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Е, жалко за кучето.Но първо то трябва да води на каишка.Няма значение добло ли е зло ли е
  Че аз в този парк вече не стъпвам точно зарадш такива дето си пускат сучетата да ничат, лижат и скачат по де кой де появи. Тия от едва страна нарушители. От друга страна мутрагеньовците дето пуснали зверове да обиколят и викат ми пайсе я сам си у дОма..С една дума бантустан-всеки си прави каквото си иска и като стане фал вика, ама аз по малко съм налушител...Ца това по-далече от бантуто. И едните и другите правят бантустана невъзчжен за живеене за нормалните хора

 92. 92 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#40] от "ivanpopov":

  Тогава тая порода да ходи да си пази овцете на село или в балкана?! Какви овце в южния парк?! Или ще си пасеш овцете в градинката зад блока?! Ти с овцете заедно с пазача на овцете - на село! Тук е мегаполис - 1.5 млн - ще трябва да се съобразявате с тоя факт! Хората искат градска среда подходяща за работа, забавления и култура, и ооооо Боже, за отглеждане на деца дори, а не селска среда за отглеждане на добитък! Овце, кучета пазачи, кокошки, коне и прасета.. ай върви на село!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 93. 93 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 344 Весело

  До коментар [#44] от "lalleen":

  Ха ха яко :) знаеш ли кое е якото?! Ами че има хора които слагаме вас кучкарите, тея дето си форсират моторите, и онея дето бясно карат колела в парковете (и понякога пребиват малки деца) в една графа. Едни и същи сте ми на мен тези 3 категории хора! Еднакво безразсъдни, егоцентрични и нагли сте за мене :) Яко :) нали?!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 94. 94 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Корсото на майка ми е всеки ден навън на разходка и децата го ползват като пони. В двора кварталните котки идват да му дояждат остатъците от храната, да му пият от водата, а то ходи да отваря вратата на който иска да влезе. Никакви други кучета не го впечатляват, дори да го лаят или да се закачат да си играят, което от една страна е скучно. Свикнало е така и търси деца да си играе с тях на гоненка (ако го гонят - бяга и се крие:) или да ги вози. Разбирам безспокойството на хора, които не го познават, че не било с каишка, но то тежи колкото майка ми и като е 4х4, ползата е никаква. Както казах всичко е въпрос на възпитание, социализация и изграждане на характер, а едно добро решение, според мен, би било явяване на изпит и задължително училище за ВСИЧКИ кучета над 20 кг. около 2 год. Наистина, това, че кучето никога преди не било хапало, не значи, че никога няма да ухапе, но ако с животното се работи целенасочено, това е почти невероятно да се случи. Който иска да отглежда куче, трябва да е готов да отделя доста време за обучението и социализацията му, а не да го води навън до тоалетна и като придружител до магазина.

 95. 95 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Корсото на майка ми е всеки ден навън на разходка и децата го ползват като пони. В двора кварталните котки идват да му дояждат остатъците от храната, да му пият от водата, а то ходи да отваря вратата на който иска да влезе. Никакви други кучета не го впечатляват, дори да го лаят или да се закачат да си играят, което от една страна е скучно. Свикнало е така и търси деца да си играе с тях на гоненка (ако го гонят - бяга и се крие:) или да ги вози. Разбирам безспокойството на хора, които не го познават, че не било с каишка, но то тежи колкото майка ми и като е 4х4, ползата е никаква. Както казах всичко е въпрос на възпитание, социализация и изграждане на характер, а едно добро решение, според мен, би било явяване на изпит и задължително училище за ВСИЧКИ кучета над 20 кг. около 2 год. Наистина, това, че кучето никога преди не било хапало, не значи, че никога няма да ухапе, но ако с животното се работи целенасочено, това е почти невероятно да се случи. Който иска да отглежда куче, трябва да е готов да отделя доста време за обучението и социализацията му, а не да го води навън до тоалетна и като придружител до магазина.

 96. 96 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Корсото на майка ми е всеки ден навън на разходка и децата го ползват като пони. В двора кварталните котки идват да му дояждат остатъците от храната, да му пият от водата, а то ходи да отваря вратата на който иска да влезе. Никакви други кучета не го впечатляват, дори да го лаят или да се закачат да си играят, което от една страна е скучно. Свикнало е така и търси деца да си играе с тях на гоненка (ако го гонят - бяга и се крие:) или да ги вози. Разбирам безспокойството на хора, които не го познават, че не било с каишка, но то тежи колкото майка ми и като е 4х4, ползата е никаква. Както казах всичко е въпрос на възпитание, социализация и изграждане на характер, а едно добро решение, според мен, би било явяване на изпит и задължително училище за ВСИЧКИ кучета над 20 кг. около 2 год. Наистина, това, че кучето никога преди не било хапало, не значи, че никога няма да ухапе, но ако с животното се работи целенасочено, това е почти невероятно да се случи. Който иска да отглежда куче, трябва да е готов да отделя доста време за обучението и социализацията му, а не да го води навън до тоалетна и като придружител до магазина.

 97. 97 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  До коментар [#96] от "jazzi":

  Съгласен съм с почти всичко, освен ограничението за 20кг. Ако ще разхождаш добичето на обществено място, трябва да има изпит, независимо колко кила е мастията. Защото ваксините, дето се бият след ухапване, са едни и също както за ротвайлер, така и за чихуахуа. Почерпката за хирурга, за да те зашие качествено, също. Щом ще разхождаш животно, на обществено място, трябва да си подготвен да го контролираш.

 98. 98 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#89] от "ndb":

  Да ти е идвало на ума, че градовете, включително мегалополисите, са част от останалия свят?!? Колкото и да не ти се иска животните са част от този свят...откъде накъде ще настояваш да се изолира което и да било живо същество от което и да било обществено място?!? Като не искаш животни наоколо, ходи живей в някой частен комлекс-затворен тип > колата > офиса > и обратно...кой те кара да ходиш в парковете?!Там може да те наака и някоя гарга или гълъб...

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  До коментар [#88] от "2.5":

  Не знам какво бих направил с подобен съсед и кучето му, но щом сте тръгнали по законовия път, най-добре да бяхте завели граждански иск! Всичко друго, най-много да докара дребна глоба.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK