ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

"Ще изядат и човек, ако влезе" - положението след поредното убито куче в Борисовата градина

"Ще изядат и човек, ако влезе" - положението след поредното убито куче в Борисовата градина

© Георги КожухаровДомашно куче се разхожда със стопаните си в неделя (8 март) по обед по алеята до къпалня "Мария Луиза" в Борисовата градина. Руби е бордър коли, след няколко дни ще навърши една година. Вижда други две кучета вътре и се стрелва през оградата, за да си играе с тях. Секунди по-късно е умъртвено от двете кучета. Те са женски, порода кане корсо, и охраняват къпалнята, но не са вързани, а са пуснати свободно да обикалят из цялото оградено пространство.


Стопанинът на убитото бордър коли Иво Прокопиев (съиздател на "Капитал" и "Дневник") разказа в понеделник историята в профила си във "Фейсбук" (цялата - тук).


Но това не е първата жертва на двете "зли кучета" (както пише на табела на една от вратите към обекта). Случаят от юни 2019 г. е публичен, за други (с домашни и бездомни кучета) се говори неофициално, преди няколко месеца нападат и нахапват млада двойка, влязла да разглежда обекта. За ситуации, в които животните - пазачи на къпалнята, многократно са стряскали с поведението си хора и техните домашни любимци, преминаващи по алеята, разказаха потърпевшите в коментари в социалната мрежа.
И въпреки че проблемът е от поне две години, въпреки сигнали и подписка на стопани на кучета, въпреки първоначално предписание от инспектората - решение продължава да няма. А представители на общината, с които "Дневник" говори в понеделник, реагираха като един от пазачите на къпалнята - че вината всъщност била на стопанина, чието куче не било на каишка. На останалите важни въпроси се опитаха да избегнат отговорите.


От инспектората се объркаха в обясненията, че кучетата хем не са агресивни, хем няма как това да бъде измерено, а една от проверките им след сигнала за предишното убито животно гласи, че не са намерили кучета в имота.


От общината заявиха и че не вземат решения за управлението на къпалнята, в която е съсобственик заедно с фирми, свързвани с Румен Гайтански-Вълка. А пазачите на терена обясняват без проблем, че ако влезе човек - кучетата ще нападнат и него, защото това е частен имот.


Засега само председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков реагира остро на инцидента. "Трагичният случай с кучето Руби в близост до къпалнята "Мария Луиза" е престъпление. Полицията и компетентните органи трябва да си свършат работата и виновните, които, разбира се, не са кучетата кане корсо, да понесат своята отговорност", написа той във "Фейсбук".


В сърцето на Борисовата градина: "Опасно за живота"


Оградата на къпалнята (вижте снимките, заснети на 9 март) е от вертикални железни прътове, между които има до 20 см, а някъде и по-широки процепи. Не само кучета и други по-малки животни, но и дете на 7-8 години може да се промуши през нея, ако например си изпусне топката вътре или играе в близост. Самите кучета пазачи пък лесно могат да излязат навън през нея, защото не са вързани.


Състоянието й и риска явно не притесняват собствениците, нито отговорните представители на общината, независимо че в района всеки ден минават стотици хора. Бягащи, преминаващи, разхождащи деца, кучета.


"Нищо не можем да направим в такъв случай. Има такъв риск, но родителите, бащата, трябва да си пазят децата и като минават покрай кучета", казва д-р Тихомир Пърлев, главен инспектор "Контрол на домашни любимци" в Столичния инспекторат, на въпрос за рисковете. Той няма претенции към собствениците на двете кане корсо, защото нямало как да се докаже, че наистина са агресивни.


Според д-р Пърлев за инцидента в неделя виновен бил стопанинът на убитото куче. "Сега случаят е идентичен с предишния - нарушаване на закона, като куче се пуска без повод (каишка), което е претърпяло инцидент, но вътре в имота", обяснява той.


"Санкцията е глоба, а не смърт, нали"


"Кучето ни беше много добре възпитано, добродушно, но не беше на каишка и това е грешка. Това вероятно ще ограничи правото ни на формални претенции. Не това е целта. Нищо не може да върне Руби. 90% от кучетата в Борисовата градина не са на каишка и това е решение на стопаните им. Центърът на София не може да е като сцена от "Игри на глада" - една грешка и си мъртъв. Ако дете влезе в двора ви да си търси топката, не го убивате веднага, нали? Всеки ден покрай тези кучета минават стотици деца и майки с колички. Има десетки свидетелства за нападения. Има пострадали кучета извън оградата. Хора твърдят дори, че са виждали как злите кучетата излизат. Това е напълно възможно, защото оградата е изгнила и има множество големи дупки", коментира пред "Дневник" Иво Прокопиев.


И добави, че ако водиш куче без каишка - санкцията е глоба, а не смърт.


Охранителят на къпалнята предупреждава, че двете кучета кане корсо са опасни.

Охранителят на къпалнята предупреждава, че двете кучета кане корсо са опасни.


"Как точно ще помогне поводът, ако озверелите кучета излязат извън нея? И децата ли да са с каишки, или ще пишем наредба за бронираните детски колички в Борисовата градина? Нали разбирате, че когато човещината и здравият разум отсъстват, няма закон или правило, които да ги заместят", каза още той.


Веднага след инцидента е подал сигнал в полицията.


Полицията е образувала преписка по случая


Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) потвърди пред "Дневник", че е получен сигнал в Първо районно управление. "Образувана е преписка, снемат се обяснения", съобщиха от пресцентъра в понеделник, но не пожелаха да дадат повече информация за проверката. Във вторник събраните факти ще бъдат докладвани на прокуратурата за предприемане на следващи действия.


"Но целта с поста ми беше да предупредя софиянци да си пазят кучетата и децата, защото очевидно има голяма опасност за тях в центъра на София. Дали ще се предприемат мерки, зависи от институциите, не от гражданите. Реакцията на някои от институциите засега показва чиновническо отношение, а не желание да премахнат опасността. Нищо не може да обясни защо кучета убийци се гледат свободно в публична среда, при това необезопасено. Вижда се ясно и по-големият проблем за статута на къпалнята "Мария Луиза", която от години пустее в сърцето на града. Дано това наше нещастие, стане повод общината да намери решение и на този въпрос", добави Прокопиев.


Охранител: Ще изядат и човек, ако влезе в къпалнята


Ден след инцидента охранител на къпалнята заяви пред "Дневник", че двете кане корсо се пускат да пазят само вечер и в събота и в неделя: "Те не са големи, но са обучавани за полицейски кучета. Ако влезе човек, ще го изядат. Това е частен имот и никой няма право да влиза. Той (стопанинът на убитото куче) да не го е водил без повод." Мъжът отказа да бъде сниман и да се представи. По информация на "Дневник" пазачите са към частната фирма собственик. В частта на някогашния вход към къпалнята се виждат стикери, че обектът се пази от полицията и от СОТ.

"Ще изядат и човек, ако влезе" - положението след поредното убито куче в Борисовата градина

© Георги Кожухаров


На прозореца на стаята на пазачите е залепен и констативният протокол от Столичния инспекторат, издаден на 24 юли 2019 г. след предишно убийство на домашно куче от двете кане корсо. Целта вероятно е да се внуши, че всичко ставащо е законно - "институциите са на наша страна".


Друг протокол от 5 юли, също подписан от д-р Тихомир Пърлев, установява, че "във вътрешното пространство на комплекса са установени два броя кучета, порода кане корсо. За кучетата са представени всички ветеринарномедицински паспорти. По време на проверката кучетата не са проявявали признаци на агресия към външни лица - проверяващите".


Щом кучетата убийци са регистрирани, нямало място за санкции


Д-р Пърлев е на същата позиция като пазача на къпалнята - виновен бил стопанинът на убитото куче. Той припомня "член 177 от Закона за ветеринарномедицинската дейност изисква всички кучета да се разхождат на повод, а агресивните - с намордник".


Всъщност миналото лято в Народното събрание се обсъждаха промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност и действително имаше предложение да се въведе задължителен намордник за кучета над 5 кг. Между първо и второ четене този текст отпадна и промените бяха приети на 6 февруари тази година без него.
По закон глобата без повод е 100 лева.


Ръководената от Пърлев структура регистрира всички инциденти с домашни кучета в София и би трябвало да налага ред и санкции.


На въпроса защо двете агресивни кане корсо са без повод и намордник отговаря: "Двете кане корсо са пуснати свободно, но вътре в имота. Пускат ги в събота и неделя и вечерно време - из цялата територия на комплекса. Те не излизат навън. Проверили сме, двете кане корсо са регистрирани и нямаме законови основания да санкционираме собственика им. Тия животни са умъртвени в частен имот."


Казва, че е преценил, че не са агресивни, защото при посещението му в къпалнята те били спокойни и не нападнали непознатите проверяващи. "Няма как да се докаже агресивността, защото няма методология в България и няма определение за агресивност", твърди Пърлев. Той предлага законът за ветеринарномедицинската дейност да се промени в тази посока - кои породи могат да се гледат у нас и кои не.

"Ще изядат и човек, ако влезе" - положението след поредното убито куче в Борисовата градина

"Породата кане корсо в някои държави е разрешено да се отглежда само под особен контрол. Това изисква собствениците им да минават специално ниво на обучение", твърди още Пърлев.


Столичният инспекторат: Ние не определяме кои породи да се отглеждат


Веска Георгиева, дългогодишен директор на Столичния инспекторат, също настоява, че в случая е виновен стопанинът на убитото куче. "Единственият изход е спазване на правилата, а те са - кучетата да се водят на повод и на определените за това места", заяви тя пред "Дневник".


На въпроса, ако дете се промуши през оградата на къпалнята и кучетата го нападнат, кой ще е виновен, вместо отговор Георгиева измести темата и даде пример с практиката в други страни. "Там в урбанизираните територии са забранени определени породи кучета. В София не е така. Ние като Столичен инспекторат нямаме правомощия да определяме кои породи да отглеждат и кои не", обясни тя. И при предишни инциденти с убити кучета инспекторатът "давал предложения да се проучат кои породи кучета да се отглеждат, стъпвайки на европейския опит", заяви Георгиева.


Тя припомня, че инспекторатът е изпълнител на чужди нареждания. Той е структура с контролни функции и е на пряко подчинение на кмета на Столичната община.


Столичната община: Не вземаме решения за къпалнята


След като на 4 юни 2019 г. домашно куче загива също от зъбите на двете кане корсо, дни по-късно в къпалнята са извършени три проверки от Столичния инспекторат, но "не бяха установени кучета вътре в имота, както и не бе осъществен контакт с охранителите". Така е записано в протокола от 8 юни, издаден от Веска Георгиева.


Така излиза, че за отговорните органи кучетата са невидими, а пазачите - неоткриваеми, за разлика от всички случайни свидетели или хора, които са били стряскани от животните през последните 2 години.


"Ще изядат и човек, ако влезе" - положението след поредното убито куче в Борисовата градина

Следващия месец, на 24 юли е извършена нова проверка от инспектората и полицай от Първо РПУ. Издаден е констативен протокол с предписание: "В срок постоянен да се вземат мерки кучетата да не създават опасност за хора и други животни в изпълнение на член 172, т.2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност."


То е изпратено на Николай Проданов, управител и член на съвета на директорите на "Парк "Мария Луиза" АД, което е собственик на имота. С 41% в дружеството участва и Столичната община, която през 2003 г. апортира общинската къпалня в него.


"Столичната община не е собственик на терена на къпалнята. Общинското търговско дружество "Софийски имоти" е миноритарен акционер в дружеството "Парк Мария Луиза" АД, което притежава къпалнята. Като миноритарен акционер "Софийски имоти" не участва в съвета на директорите, както и във взимането на решения, касаещи управлението на дружеството", съобщиха от пресцентъра на общината по повод инцидента с поредното убито куче.


"Чувал съм за тези животни в къпалнята "Мария Луиза", идвали са сигнали при нас, но не можем да предприемем нищо, защото имат собственици. Ние се занимаваме само с безстопанствените кучета, а с тези - Столичният инспекторат", каза Веселин Асенов, директор на общинското предприятие "Екоравновесие".


Герджиков: Престъпление е и огромният пустеещ обект


"Този инцидент е поредният повод да кажа, че в сърцето на Борисовата градина не би трябвало да съществува такъв огромен пустеещ обект. Още повече че тук става дума за обществен басейн и спортни съоръжения с над 80-годишна история. Това също е престъпление, и то срещу всички нас - гражданите на София", написа в понеделник Елен Герджиков.


Той казва, че след всичко, което се случва около къпалнята "Мария Луиза", и след като мажоритарният собственик повече от 14 години не намира "икономическа логика" да я възстанови и явно иска да инвестира само ако се разреши да строи (общината е отказала няколко пъти) - може би СОС трябва да преговаря за изкупуването на дяловете.


Според Герджиков трябва да се търси "справедлива пазарна цена, която отразява реалните функции на имота. Ако подобни преговори се провалят, би следвало да се помисли за възмездно отчуждаване. Законът предвижда такава възможност при доказване на обществена полза. Според мен обществената полза от функционирането на къпалнята по предназначение е очевидна за всеки, включително и за българския съд".


Общественото обсъждане на подробния устройствен план на "Борисовата градина" мина, в него темата за къпалнята също беше коментирана с идеята да се възстанови дейността й, без да се разрешава ново строителство. В момента планът се разглежда от разширения експертен съвет към главния архитект на София.


Стопанин: Убиха сетера ми миналото лято


"Аз се сещам поне за три случая. Преди няколко дни пак пострада куче там, но случая са го покрили. През лятото имаше изчезнал домашен любимец, след като е влязъл в къпалнята. Убили са го тези две кучета. Преди това е имало и други инциденти", разказа Явор Гечев от "Четири лапи" пред "Дневник".

"Мария Луиза", басейн, къпалня, кучета

© Георги Кожухаров

"Мария Луиза", басейн, къпалня, кучета


Случаят със сетера от миналото лято е подобен - той се е промушил зад оградата през дупка в заграждението. "Дневник" се свърза със собственика на убитото куче - Ивайло Филипов, който разказа, че на 4 юни м.г. бил на редовна разходка с домашния си любимец в парка. Всеки ден в продължение на няколко години той минавал сутрин и вечер с кучето си по алеята в Борисовата градина между Обсерваторията и Маймунарника, а домашният любимец никога не се отдалечавал.


Една вечер обаче сетерът изчезнал, а собствениците го търсили три дни подред. Той молил многократно и пазача на къпалнята да влязат, за да проверят, но им било отказано. На третия ден го забелязали мъртъв на метри от вътрешната страна на оградата, но така и не ги пуснали да приберат тялото на убитото животно.


Само общинарите твърдят, че двете кучета не са агресивни


Собственици на кучета, които разхождат любимците си в централния софийски парк, веднага реагирали след инцидента от юни 2019 г. и подали сигнали до всички отговорни институции. Последвал познатият писмен отговор, в който се твърдяло, че двете кучета в къпалнята "Мария Луиза" - майка и дъщеря, не са агресивни и опасни.


Редовните посетители в парка обаче знаят, че двете кане корсо не само лаят по всяко преминаващо куче, но и се спускат към оградата, ако някой я доближи. Собствениците се притесняват, че по-възрастното куче е по-агресивно, а по-малкото копира поведението на майка си и също е склонно на агресия. Те разказват и за инцидент с друго куче, което било с разкъсано ухо, след като се приближило прекалено много до оградата.


По повод на коментарите за породата, реакциите и на стопани на кучета, и на ветиранири, са че всичко зависи как е възпитавано или тренирано животното и дават примери с много добродушни и спокойни кане корсо.


След реакциите на отговорните органи за убитото в неделя куче, изглежда че опасността продължава.


Засега остава съветът, който Иво Прокопиев написа в статуса за инцидента: "Пазете си кучетата и децата. И себе си пазете... Най-добре избягвайте района."


Четете по-късно още една свидетелска история.
"Дневник" продължава работа по темата. Сигнали и информация може да изпращате на [email protected]

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK