Някои основни задължения на собственика на куче

Някои основни задължения на собственика на куче

© Велко АнгеловПо повод на две теми от месец март, свързани с кучета - убийството на куче от други кучета в Борисовата градина (продължение на темата днес - тук) и станалото популярно, заради извънредното положение разхождане на кучета - "Дневник" обобщава основните задължения на стопаните.


Собствениците на кучета имат конкретни задължения при отглеждането им. Те са записани в Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВМД) и в наредбата за прилагането му.


Когато кучето навърши 6-седмична възраст, собственикът му трябва да го заведе при регистриран ветеринарен лекар. Той ще издаде идентификационен документ (паспорт) и ще постави на кучето инжектируем транспондер (чип). Тогава то ще бъде обезпаразитено и ваксинирано срещу болести по кучетата, различни от бяс. Тя се поставя по-късно, когато кучето навърши 12 седмици, но преди да стане на 6 месеца. Всяка следваща ваксинация срещу бяс се извършва 12 месеца след предходната.
След това ветеринарният лекар въвежда данните в системата за регистрация ВетИС на БАБХ. Тази процедура е в действие от 4 октомври 2016 г. Някои кучета, родени по-рано, все още са със стари ветеринарномедицински паспорти, но след тази дата чипирането им е задължително. Така те влизат в регистъра ВетИС.


Забранява се на собственика на куче да го извежда без повод (каишка), а на агресивните кучета - без намордник, както и разхождането с тях на детски площадки. Изрично се забранява рязането на уши, на опашка или изрязване на гласни струни и отстраняване на нокти и зъби на кучетата. Това е постановено в член 177 на ЗВМД.


Като задължение на собственика на куче законът посочва да взема мерки то да не замърсява обществените места, като почиства мястото след дефекация. Той трябва да взема мерки животното да не създава опасност за хората или за други животни, постановява член 172 от ЗВМД.


Всеки ден кучето трябва да се разхожда поне веднъж, изисква законът. Ако то е вързано на открито, собственикът трябва да му осигури подслон и пространство за свободно движение, пише в чл.173 на закона.


Глобата за разхождане на куче без повод е 100 лева. За Борисовата градина в частта й от Орлов мост до бул. "Яворов" отговаря Ирена Пелова, еколог в район "Средец".


След инцидента на 8 март в къпалнята "Мария Луиза", когато бордър коли се промуши в къпалнята "Мария Луиза" и беше убито от две кане корсо, от Столичния инспекторат тогава заявиха, че причината е в собственика на убитото куче, който не го е разхождал на повод в Борисовата градина.


"Досега не сме налагали глоби на собственици, които разхождат кучето си без повод в Борисовата градина. Това е често явление там, но се стремя да правя забележки и да инструктирам, отколкото да глобявам. Хората разбират и повече не го правят. Досега не съм срещала някой да пусне кучето си в детска площадка. Тогава ще бъда безкомпромисна", заяви Пелова пред "Дневник".


Някои основни задължения на собственика на куче

© Велко Ангелов


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ивайло Вълчев
  Ивайло Вълчев
  Рейтинг: 368 Любопитно

  "Досега не сме налагали глоби на собственици, които разхождат кучето си без повод в Борисовата градина. Това е често явление там, но се стремя да правя забележки и да инструктирам, отколкото да глобявам."

  И години наред глезене на народа, после чакаш от думи да разбира ли? Като не се наказва безотговорността, то Ганьо защо да е отговорен?

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  Собственици на кучета - убийци, като тези в центъра на Борисовата градина трябва да бъдат съдени за създаване на опасност за живота и здравето на хората, пък и други кучета ! У нас те се закрилят всячески от властта !

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Неутрално

  "Забранява се на собственика на куче да го извежда без повод (каишка)"...  Максиме, това го пише до собственика на "Дневник"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5659 Неутрално

  "Изрично се забранява рязането на уши, на опашка или изрязване на гласни струни и отстраняване на нокти и зъби на кучетата. "

  Често са рязани опашките на кучета

 5. 5 Профил на Ивайло Вълчев
  Ивайло Вълчев
  Рейтинг: 368 Разстроено

  До коментар [#4] от "pet_fire":

  Комплексари всякакви.

 6. 6 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Скоро ли се очаква да стане задължително поставянето на чип и на хората?

 7. 7 Профил на ekc14648661
  ekc14648661
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "samoedin":

  Венсеремос

 8. 8 Профил на vky36648522
  vky36648522
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Скоро ли се очаква да стане задължително поставянето на чип и на хората?
  —цитат от коментар 6 на Митко Палаузофф


  да

  2 в 1 с ДНК ваксина добре ли е

  в противен случай няма да можеш да се логнеш в уиндоуса ти, но това ще ти е най-малкия проблем

 9. 9 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2941 Любопитно

  Плащането на данък за животните вече не е ли задължение на стопаните им?

  И нито дума за задължителна застраховка! Тия хора нямат идея как може да се пИчели.

 10. 10 Профил на juk
  juk
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Продавам далматинец на 1000 км (реални).

 11. 11 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 743 Неутрално

  И каква е целта на статията, че не разбрах?

 12. 12 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  До коментар [#11] от "deymus":

  Дам веднъж за малко да бъда нападнат от "домашен любимец", така пуснат свободно.. Щяха да ядат стопаните кучешки кебабчета.. Хубаво, че знам какво се прави в такава ситуация.. Не се бяга, отстоява се територията.. Стига да не е на тяхна разбира се :D

  Нищо лично към животното, проблем са стопаните.. То и при разглезените деца е така.. Проблема не е в децата, а в родителите, които е по добре да не са се възпройзвеждали въобще... То не е само да го храниш и да му осигуряваш подслон..

  НЕ забравяйте.. Нито домашния любимец може да избере стопанина си, нито детето може да избере родителите си. Тоест вашето задължение и към детето и домашния любимец е в пъти по голямо, а всяко посегателство към тях непростимо :)

 13. 13 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Първите седем години! Ако ги няма, няма как кофти човече да се превърне в отговорен собственик на куче. Същото се отнася и за всички други сфери на живота.

 14. 14 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Основното задължение на собственика на четириногия любимец, в случая кучето, което трябва да си набие в главата е, че в семейството влиза нов член. Отношението към него е както към равноправен участник в семейния живот. В някои случаи и по-сложно и по-деликатно. Да не говорим за кучета с по-специален характер, при които освен, че е необходима твърда ръка тя трябва да е същевременно благожелателна. Ако от самото начало не се разбере кой командва в къщи да знаете, че положението е изпуснато.

 15. 15 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ивайло Вълчев":

  Длъжностно лице, което не спазва закона, не следва ли да бъде наказани за това?

  Common sense !
 16. 16 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1689 Любопитно

  Ама няма ли поне протест с блокаж на Орлов мост д има по този повод, само със статии статуквото на кучеубийците кучевъдци не се бута, вече превърнаха Борисовата градина в Злокучене! Хелзинкският комитет защо мълчи?! Адвокати за кучетата и Прозрачни репортери на четири лапи също да не си траят позорно!

 17. 17 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Ама няма ли поне протест с блокаж на Орлов мост д има по този повод, само със статии статуквото на кучеубийците кучевъдци не се бута, вече превърнаха Борисовата градина в Злокучене! Хелзинкският комитет защо мълчи?! Адвокати за кучетата и Прозрачни репортери на четири лапи също да не си траят позорно!
  —цитат от коментар 16 на voodoo_child


  Защото четеш Дневник ,а това не е съвсем свободна зона ................

 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  "Забранява се на собственика на куче да го извежда без повод (каишка)"...Максиме, това го пише до собственика на "Дневник"...
  —цитат от коментар 3 на hamiltonf

  +++
  Когато такова куче го сгази кола пак започват да обвиняват шофьора.
  След шестата седмица за около половин ден работа всяко куче може да се научи на изпълнителни 3-4 команди които да му спасяват живота , който не може да подчини животинчето да изпълнява команди, по-добре да си гледа котка,хамстер или някакво екзотично същество което да не излиза от къщата!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6412 Неутрално

  И да се движат с подходящи торбички за събиране на кучешките "продукти на храносмилането". Че парковете и градинките са пълни с фекални мини!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 20. 20 Профил на hhq42656174
  hhq42656174
  Рейтинг: 5 Неутрално

  И да се движат с подходящи торбички за събиране на кучешките "продукти на храносмилането". Че парковете и градинките са пълни с фекални мини!
  —цитат от коментар 19 на Незнайко в Слънчевия град


  Не е вярно, по парковете в София масово хората серат, срещат се главно човешки лайна! Срещат се и много насрани памперси, хвърлени от мързеливи майки!

 21. 21 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Скоро ли се очаква да стане задължително поставянето на чип и на хората?
  —цитат от коментар 6 на Митко Палаузофф


  Не.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 22. 22 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Нищо лично към животното, проблем са стопаните.. То и при разглезените деца е така.. Проблема не е в децата, а в родителите, които е по добре да не са се възпройзвеждали въобще... То не е само да го храниш и да му осигуряваш подслон..
  —цитат от коментар 12 на Ramon Asvalda


  Точно.

  Има родители, де са оставили децата си да растат като Маугли, и смятат, че храната и водата са достатъчни. Наричат това- "отглеждане". Имам такива познати.

  Веднъж им казах, че и в затвора така "отглеждат", че и по- добре. Там- освен храна, вода, покрив и дрехи- и по малко възпитават... Но никой пандизчия не нарича надзирателя си "татко"- щото му подавал паница с каша- три пъти на ден...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 23. 23 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ивайло Вълчев":

  Длъжностно лице, което не спазва закона, не следва ли да бъде наказани за това?
  —цитат от коментар 15 на stalker


  Следва.

  Ако в закона пише- който си разхожда добичето без каишка- се глобява с Х лева, то очевАдно наказанието е глоба от Х лева.

  Който не го глоби, ами му направи забележка, или няква друга интерпретация- очевАдно е нарушил закона.

  Утре някой катаджия може да реши, че за превишена скорост не се прави акт, ми се наказва с 50 пръчки на голо... Щото- според него например- след 50 пръчки- "Хората разбират и повече не го правят"...

  Не може така. В закон от 2016 пишело, че се глобява, някой решил, че не се глобява, ми си лафим, и "Досега не сме налагали глоби на собственици, които разхождат кучето си без повод в Борисовата градина"...

  Ше замоля съдията- ако аз й шибна 2 шамара на тази служителка- да не ме наказва с квото пише в закона, ми да ми направи забележка. Аз обещавам да "разбера, и повече да не го правя"... 😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  И да се движат с подходящи торбички за събиране на кучешките "продукти на храносмилането". Че парковете и градинките са пълни с фекални мини!
  —цитат от коментар 19 на Незнайко в Слънчевия град


  Полицейски патрули пазят зорко в парковете да не се разхождат граждани, макар че много рядко някои от тях дефекират зад храстите. Докато това е масово при кучетата 1без да се крият от патрулиращите полицаи), но не съм чул нито един кучешки стопанин или куче да е глобен.

 25. 25 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Айде бе били длъжни да си почивстват след кучето.....Стига бе това къде ??
  От 100 стопани на кучета ....Точно 3ма си почистваме след тях ....Всички други ...........
  Да не говорим че половината се разхождат и без каишки .......
  Ей точно зарад тая дето закона и казва че трябва да глобиш ,а тя не го прави се случват така нещата ....
  Българина е доказал че разбира само като му бръкнеш в джоба ....... Ако ми направят на мен забележка дали очакванията са да кажа я си гледай работата ще си правя квото искам или аа да разбрах няма да се повтори повече ???
  Трябва да накажат тая женица ......
  От там на сетне полицайте да си вършат работата .....В град като Силистра има едно поне 80% от стопаните не си почивстват след кучетата (същинска златна мина ) не ми се мисли в град като ВАрна или София примерно какво е !!!! ВМесто да се чудят от къде да направят пари от глоби че да има заплата след това .....Ей 1 такъв начин.....Заставаш за 1 седмица да изловиш колкото се може такива същества дето си имат домашния Любимец за поредния предмет ,хакаш му глобите дето са по закон ....И готово ........

 26. 26 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 504 Неутрално

  "Изрично се забранява рязането на уши, на опашка или изрязване на гласни струни и отстраняване на нокти и зъби на кучетата. Това е постановено в член 177 на ЗВМД."

  Хубаво сте го написали. Но да попитам, можете ли да си представите доберман или кане корсо с уши и опашка? Да, има такива, но.... :))))
  За това в този член 177 на ЗВМД е написано и "Интервенциите по ал. 1, т. 1 се допускат по изключение по преценка на ветеринарен лекар." и се практикува между третия и петия ден от раждането на кученцето.

  Бог да благослови Америка за България!
 27. 27 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Хубаво де!
  Задълженията на собственика са на първо място. Добре. Въртите латерната.

  Аз плащам 24лв данък за кучето си, разхождам го по правилата и винаги му събирам произведенията. Кога обаче ще има статия за задълженията на общината? За какво плащам 24лв при положение, че от месец тревните площи в София са пълни с кърлежи?
  И в западния парк, и в Борисовата градина преди да ги затворят и в кварталната градинка.

 28. 28 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#27] от "мики маус":

  И при нас е така ...Но половината Силистра е окусена .....Другата половина чакаме....миналата година по това време вече беше косено и пръскано .....Сега нещо дали заради инзвънредното или по друга причина се бавят доста ......

 29. 29 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#28] от "vesko19":

  Извънредното положение е голяма работа! Извинение - мечта за чиновниците.

  Аз чакам една преписка от общината вече 3-4 месеца и последните оправдания са с ограниченията. - “работели” дистанционно от къщи и затова се бавела.
  Но като да се плащат местни данъци и смет, извънредното положение не играе.

 30. 30 Профил на gqu34715880
  gqu34715880
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вярно е ! Повечето "стопани " нямат елементарна култура ! Редовно се разхождат кучета без повод,по детски площадки и градинки ! Стопаните се правят на луди и не почистват след купчета си ! Пускат ги в междублоковите пространства сутрин рано ,и не се интересуват дали пречат на живущите ! А че има хора които са били нощна смяна ,че има малки деца ,няма значение ! И не търпят да им се правят забележки !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK