Арх. Здравков: Планираме хъб на Околовръстното на София, който ще е уникален в света

Арх. Здравков: Планираме хъб на Околовръстното на София, който ще е уникален в света

© Надежда Чипева, КапиталСтолична община планира интермодален хъб на Околовръстното шосе при Симеоновския лифт, който да събере на едно място автогара, лифт, метро и буферен паркинг, и ако бъде реализиран, ще е уникален за света, каза днес пред БНТ главният архитект на София Здравко Здравков.


По повод критиките, че удължаването на метрото към лифта обслужва интереса на магазините и мола в района, Здравков подчерта, че се гледа в бъдещето, като там предстои да живеят и работят много повече хора.


Пак с поглед към бъдещето са и бъдещите разширения на трета линия на метрото, като се свържат Слатина и Окръжна болница и "Люлин" с Околовръстния път. Към тяхната реализация ще се пристъпи, когато се установи нужда от пускането им.
Като важен проект за бъдещето Здравко Здравков посочи и разширението на софийския Околовръстен път от бул. "България" до връзката с магистрала "Струма" при квартал "Люлин". Това е най-сложното трасе от целия Околовръстен път и са нужни над 500 млн. лева, които трябва да се намерят от държавата, каза Здравков.


Той обясни високата цена с изграждането на тунел (между бул. "Братя Бъкстон" и бул. "Цар Борис III"), естакада, кръгови и реконструкция на язовир "Суходол". "Такова съоръжение не е правено в България. Минава се през тежка градска среда", уточни главният архитект на София. Той уточни, че по проекта се работи отдавна.


Преди месец кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че премиерът Бойко Борисов е поел ангажимент да осигури финансирането на изграждането и на последния участък от софийския Околовръстен път.


В коментар на проекта за реконструкция на площад "Света Неделя", спечелен от италианското архитектурно бюро "Фуксас", Здравков каза, че той е бил уникален, защото световно бюро ще остави своя подпис в градската среда на София. По повод критиките той посочи, че са предадени на авторите, които щели да се съобразят с повечето искания - за запазване на дърветата и ревизиране на подходите към патриаршията. Промененият проект ще се представи до края на юни.


Коментирайки идеята улица "Съборна" да стане пешеходна, арх. Здравков обяви, че тя ще бъде ремонтирана основно в частта до улица "Леге", но днес ще бъде представен временен вариант за трансформация с премахване на част от колите, за да се стига по пешеходен маршрут от НДК до градската градина. В отговор на въпрос главният архитект обяви, че има и идеи за въвеждане на ред и обща визия на заведенията, но промените се задържат заради кризата, която е ударила тежко техните собственици.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK