Квартал остана без достъп до столичния бул."Тодор Каблешков"

Обновеният участък на бул."Тодор Каблешков".

© Цветелина Белутова, Капитал

Обновеният участък на бул."Тодор Каблешков".Част от жк "Манастирски ливади-изток" е с прекъснат достъп до близкия бул. "Тодор Каблешков" след разширението на участък от него, завършено на 16 ноември. От тогава ул. "Акад.Георги Наджаков" е затворена и живеещите в бл. 86, 87, 88, 89А, 89Б и 93 няма как да стигнат до близката ул. "Шарл Шампо", чрез която да излязат на бул."Тодор Каблешков".


Подобен проблем възникна и за живеещите от другата страна на булеварда след отварянето на участъка между ул. "Георги Измирлиев" и ул. "Кирил Ботев". Подходът към кв. "Гоце Делчев" от бул. "Тодор Каблешков" стана невъзможен, защото улиците в квартала са еднопосочни и вече се налага автомобилите първо да стигнат до бул."България", да завият надясно и после в първата пряка отново с десен завой да влязат в "Гоце Делчев".


Единственият начин сега за живеещите в "Манастирски ливади-изток" е да минават през частен имот, съобщи пред БНТ гражданка, живееща в квартала. Собственикът още през 2008 г. е прехвърлил на Столичната община част от имота, която попада в регулацията на ул. "Шарл Шампо". "Това, което зависи от мен, аз съм го направил и то преди 12 години, а защо досега нищо не е направено, не знам", заявява собственикът Ивайло Радованов.
Сигнали за този проблем са подавани още по време на ремонта на участъка от бул. "Тодор Каблешков", но общината не е предприела действия за решаването му. От район "Триадица" също са уведомили Столичната община с няколко писма.


"Беше взето решение, че трябва да се изгради ул. "Шарл Шампо". По тази причина ние сме подали няколко парчета (от имоти) и в тази част улицата е отчуждена и тя е общинска собственост, но се оказа, че по регулация не е там, където минава в момента. Има няколко парчета по-нататък, които са дадени за отчуждаване и сега чакаме Столичният общински съвет да гласува (отчуждаването им), за да може да се изгради в цялост улицата", обясни зам.-кметът на "Триадица" Христо Вълчанов. Той е получил уверение от инж.Ангел Джоргов, зам.-кмет по строителството на общината, че спешно ще се изгради временен път по трасето на бъдещото продължение на ул. "Шарл Шампо".


Тази улица е включена в списъка за отчуждаване за 2021 г., заявиха от Столичната община.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK