Две години след ремонта на площад "Славейков": предстои ново копаене и щандове за книги

Още метални пилони се налага да бъдат монтирани до перголите на площад "Славейков"

© Георги Кожухаров

Още метални пилони се налага да бъдат монтирани до перголите на площад "Славейков"Строителни работи предстоят на площад "Славейков", за да се вкопаят солидни метални пилони. На тях ще се закачат новите щандове за книжния пазар, защото поставените по време на ремонта преди две години 15 метални перголи не били подходящи. Това е показало експертно изследване, съобщиха от общинско дружество "Пазари Запад" ЕАД, което управлява търговската дейност на площада. Ще се преценява и дали част от перголите да не бъдат махнати.


Щандовете за книги по проект на арх. Димитър Паскалев са с тежина 600 кг всеки, като всеки ще побира и до 500 кг книги. Те ще имат свое осветление и отопление, както и стъклен навес за дъжд и сняг. Столичният общински съвет вече разреши на "Пазари Запад" да плати до 276 хил.лева без ДДС за тях. Всеки ще струва до 39 400 лева и така ще се утвърди практиката на площада да се поставя скъпа градска мебел (18-те пейки там, наречени архитектурни композиции за сядане, струват по 2125 лева всяка).


"Предстои проектът (за щендерите) да бъде разгледан на разширен състав на Експертния съвет към направление "Архитектура и градоустройство". В него ще участват представители на всички политически сили в общинския съвет. Прогнозната цена сега не може да се посочи, защото на тези експертни съвети постоянно се нанасят корекции, които или оскъпяват, или поевтиняват с малко", разясни Борислав Борисов, главен експерт на "Пазари Запад". След това ще се проведе обществена поръчка за изпълнител като цялата процедура се очаква да приключи до есента.
Щандовете заедно с книгите ще са тежки над 1 тон, визуализация.

© НАГ

Щандовете заедно с книгите ще са тежки над 1 тон, визуализация.


По този график книжният пазар може да се върне на площада най-рано през пролетта на 2022 г. Той беше временно преместен в градинката пред хотел "Рила" през 2018 г., но повечето книжари вече се отказаха или фалираха. Сега са останали една-две сергии, които предлагат стари книги.


Приключи ли ремонтът на ул. "Граф Игнатиев"


Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев", който включваше площадите "Гарибалди" и "Славейков", струваше общо 24.5 млн.лева и приключи преди две години (на 28 май 2019 г.) Държавната приемателна комисия обаче е издала Акт 16, (че обектът е годен за ползване) чак на 21 декемеври 2020 г. Това съобщиха от ДНСК след запитване на "Дневник". До тази дата се налагаха "ремонти на ремонта": надигнаха се плочи по трамвайното трасе, настилката при кръстовището с ул. "Цар Шишман" се натроши.


В основния ремонт на ул."Граф Игнатиев" бе и градинката "Св. Седмочисленици" с прилежащата обществена тоалетна. След обновяването й тя е дадена под наем за 541 лева месечно без ДДС на фирма "Книги и кафе" ЕООД, съобщиха от район "Средец". Сега тоалетната работи по усмотрение на наемателя. Входовете й се ползват като рафтове за продажба на детски играчки. Дълги години бетонната тоалетна беше фундамент на заведение за бърза закуска. Сегашната фирма-наемател има договор до септември 2024 г. Тя е свързана с "Младежка кооперация "Ялта", която държи затворена друга обществена тоалетна - в парка на НДК, с цел да я преустрои в билетен център.


Входът на обновената тоалетна в градината "Св.Седмочисленици".

© Максим Караджов

Входът на обновената тоалетна в градината "Св.Седмочисленици".


"Златна" тоалетна от две години чака да я отворят


Чисто нова публична WC, поставена по време на ремонта през 2019 г., все още не работи. Тя е в градината на "Кристал" и струва 169 400 лева без ДДС (203 200 лева с ДДС). Италианска е, модулна и самопочистваща се, но била затворена, защото по проект се води към Етап 2 на обновяването на друга зона на централната градска част. "Строителните работи по този Етап 2 са спрени, заради нуждата от препроектиране", казаха от Столичната община за "Дневник" през август 2020 г. И сега свръхскъпото съоръжение стои оградено и не може да се ползва от гражданите.


Новата италианска тоалетна в градинката на "Кристал" е оградена и не работи.

© Лили Тоушек

Новата италианска тоалетна в градинката на "Кристал" е оградена и не работи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK