Кафенетата на Стара София - загубената легенда на града

Хотел "Македония" на мястото на ЦУМ, където са били Арменското кафене и кафене "Македония", илюстрация

© Тодор Войников

Хотел "Македония" на мястото на ЦУМ, където са били Арменското кафене и кафене "Македония", илюстрацияВ София вече няма сгради и места със свои легенди, затова арх. Тодор Войников решава да състави и илюстрира книгата "Драски по софийските работи". По спомените на мемоаристи и публикации в пресата след Освобождението до края на ХХ век, той издирва и съгражда спомена за средищата на Стара София с техните забележителни обитатели.


И обичам да скитам из улиците
и да възкресявам в погледа си някогашното под сегашното


- е мотото на Войников, заимствано от "Затрупана София" на поета Борис Христов.
На мястото на ЦУМ са били две от най-известните заведения в София до Втората световна война. Арменското кафене и кафене "Македония" са били в партера на големия хотел "Македония". Те са гледали към бул. "Мария Луиза" и към площад "Бански", сега градината пред Централната минерална баня. При бомбардировките през 1944 г. са съборени и по-късно там е построен ЦУМ.


Яворов замислил стихотворението "Арменци" в кафенето на Хогас


Арменското кафене се държало от Хогас Минасиян, бежанец от Турция. В кафенето е гостувал писателят Ярослав Хашек, дошъл през 1903 г. в България, за да вземе участие в Илинденското въстание, според изследване на Емил Николов "Елегия за кафенето", издадена 1985 г.


На Задушница в Арменското кафене всеки посетител имал право на три безплатни кафета, пише изследователят на Стара София Георги Тахов през 1983 г. "Продълговато като безистен, то е с мраморни маси. На едната стена вехти фотографии на арменски и български революционни дейци. Всяка година на Задушница над портретите горят свещи за "Бог да прости" загиналите. В тоя ден в кафенето се пият по три безплатни кафета и се пеят възрожденски песни. Има нещо хъшовско и патриотично в това заведение със стенни календари и графики от ботевско време."


Хогас пишел по стените призиви клиентите да не се заседяват по масите, ако не поръчват, илюстрация

© Тодор Войников

Хогас пишел по стените призиви клиентите да не се заседяват по масите, ако не поръчват, илюстрация


Писателят Стилиян Чилингиров през 1942 г. описва обстановката вътре - "черната ламарина над оджака (огнището) служеше на Хогаса за кафеджийски тефтер. По нея отбелязваше с тебешир борчовете (дълговете) на бележитите клиенти. Например "Бабич даваш 3 к. додата ино" - това означава, че артистът Рибаров, (описан като Бабич - едър силен човек) дължи три кафета и една сода. Или "Кавалер грош ту, та 30 каф.пла.", което в превод значи Георги Кавалеров дължи 30 стотинки от игра на табла, а питото от него кафе някой му го е платил".


"Хогас беше голям оригинал. Уж винаги строг, а все даваше на вересия. Имаше някаква слабост към поети, писатели, артисти и художници. Говореше се, че тук Яворов замислил стихотворението "Арменци", съобщава в проучването си Райна Костанцева в "Моят роден град София", издадена през 1979 г.


Даме Груев постоянно е в кафене "Македония"


В партера на същата сграда на хотел "Македония" е едноименното кафене. "Там са се събирали всички македонстващи, дори и групите, които са били във вражда", казва арх. Войников. "Там постоянно се срещаха Даме Груев и Борис Сарафов, Иван Гарванов, Тодор Паница, Кръстю Българията, Лука Иванов, Тане Николов и много други, пише Георги Каназирски Верин през 1947 г.


В кафене "Македония" през 1906 г. заради фалшифициране на литературен конкурс Петко Тодоров обявява дуел на Антон Страшимиров. Секунданти на Тодоров са Пейо Яворов и Александър Балабанов, които се скарват със Страшимиров и в кафенето "летят лимонадени бутилки".


В кафене "Македония" е можело първо да се научат новините от фронтовете на Първата световна война. През 1916 г. Иван Шишманов записва как вестник "Камбана" пръв съобщава, че Тутраканската крепост е паднала. "Намерих Вазова сияе от радост. Не ме сдържаше вкъщи. Отидох в кафене "Македония", дано узная подробности. "Македония" е наистина едно от най-шумните и осведомени заведения", съобщава Шишманов.


Кафе-шантани с "певачки от Австрия и Гърция"


До двете кафенета е била дрогерията "Златен лъв", на чийто покрив е градината "Орфеум "Нови свят". "В нея по цяла нощ слушахме унгарски, сръбски и румънски мелодии от арфянките. Всички тия чужденци, а покрай тях и българите, особено младите офицерчета, също някои стари мераклии генерали обичаха да посещават така наречените кафе-шантани. В тоя сорт нощни кабарета се сервираше чай, кафе, бира, евксиноградско бяло вино и шампанско на твърде високи цени. В тях имаше по десет-петнадесет певачки, дошли от Австрия, Румъния, Гърция и Сърбия. Пееха непретенциозно шаблонни песни и после събираха парса", пише Георги Каназирски Верин.


Кафене "България" още не е съборено. Но какво от това?


Другото забравено легендарно заведение в София е кафене "България" на ъгъла на ул. "Аксаков" и ул. "Дякон Игнатий". Сградата е запазена и до днес, но е празна.


"Когато най-сетне през 1906 г. се откри кафене "България", всичко, което беше или се смяташе за елит, пренесе резиденцията си в новото луксозно заведение." Поетът Кирил Христов в "Затрупана София" пише: "Влека се отново - ето го старото кафене "България" на ъгъла срещу военното министерство. Колко чудесни следобеди и вечери съм прекарал в тоя център на софийските духовни първенци някога - особено през Балканските войни - колко срещи с покойни вече събратя - Вазов, Михайловски, Пенчо Славейков, Петко Тодоров, Яворов..."


Арх. Войников отбелязва, че събарянето на Писателското кафене през 1977 г. при Руската църква предизвиква тогава "тонове мастило и думи защо е разрушено и че трябва да се възстанови".


"Ей го кафене "България" си стои! То е легенда, която ще загубим в скоро време, защото там е проектирана шестетажна нова сграда. В проекта йезуитски се споменава, че кафене "България" ще бъде възстановено, което е лъжа. Няма да се възстанови оригиналната двуетажна сграда с купол отгоре на полковник Кисяков. Тя ще се събори, ще се построи новата, а на първия етаж ще има заведение, което ще кръстят "Кафене "България". Това обаче е съвсем друго, тук няма легенда. А в него се е събирал кръгът "Мисъл" - д-р Кръстев, Пенчо Славейков, Яворов, политиците Александър Малинов и Никола Генадиев. Всеки ден Вазов си е пиел кафето там и е четял френски вестник", отбелязва арх. Войников.


Това е кафене "България" днес. В дъното е зала "България", а вляво е Българската банка за развитие

© Максим Караджов

Това е кафене "България" днес. В дъното е зала "България", а вляво е Българската банка за развитие


С горчивина авторът на "Драски по софийските работи" цитира и Георги Господинов от "Физика на тъгата": "Напоследък и сенките напуснаха този град. Това е напуснат град, град без легенда. И колкото повече хора се изсипват тук денем, толкова по-напуснат изглежда. Напуснали са го собствените му мъртви. А това вече е непоправимо."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  М да тъжно но вярно.
  И ако звършваше с призив да се създаде Банкова сметка за откупуване на Кафене България а то Поюция.
  Като да въстановим Минералните бани а ще ходи там Кой може би Ной.
  Ама там ама онам?
  Ми там има кой да ходи а тук не.
  Трябва да вземем от братята индйици.
  Тук е Индия.
  Еми Тук е България.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 2. 2 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  ""Ей го кафене "България" си стои! То е легенда, която ще загубим в скоро време, защото там е проектирана шестетажна нова сграда. В проекта йезуитски се споменава, че кафене "България" ще бъде възстановено, което е лъжа."

  Де ги българските големи ентелектуалци да надигнат глас? Европейци са, България тясна за тяхната душа е. Затова пък певци песни пеят за възстановяване на тоталитарната клозетна чиния на Бузлуджа. Да имаш такава сграда и да не я опазиш - по-голямо падение няма.

 3. 3 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Впрочем в Арменското кафене и Вазов се отбивал да изпие една мастика.

 4. 4 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Остави друго, но няма кой и един комитет да направи. За Бузлуджа даже "американска" фондация се застъпва и обяснява как трябвало да се "съхрани" този паметник за поколенията😊!

  agent
 5. 5 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Затова пък певци песни пеят за възстановяване на чинията на Бузлуджа.
  —цитат от коментар 2 на spiegel


  Тази сграда е част от историята на Партията
  и затова трябва да се реставрира и поддържа!


  До коментар [#2] от "spiegel":

 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3407 Весело  Пропускате Шкембеджийница "Витиня" до гара "Подуяне"

  Съборно място на мечкари, маймунари, проститутки и джебчийки.

  Останало си такова и по Татово Време........

 7. 7 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 934 Неутрално

  по-безпаметен, селяндурско-кичозен град от София няма в Европа, под мъдрото ръководство на първите комунистически управници и по-късно от мутрите на ГЕРБ градът е безвъзвратно утрепан и никакви спомени и комитети няма да го върнат. Особено като се има предвид великата ни традиция, събрани от комитети пари да се открадват

 8. 8 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  До коментар [#3] от "spiegel":

  Това е силна референция наистина. Дъртия коцкар и популист е имал вкус за кръчми, за това сега и къщата му е превърната в кръчма

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3743 Любопитно

  Арменското кафене се държало от Хогас Минасиян, бежанец от Турция.
  ======+=
  Кога е избягал....?... След 1923....?

  Bukalemun
 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ronald Reagan":

  Бузлуджа е нещо много повече от комунистически монумент....
  Но това е друга тема.

  Bukalemun
 11. 11 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  Голем рев няма вече такива Ентелектуалнйй кафенета! А може...да видиш в Коста кафе на Кракра проф. Михайлов и Бодаков Бог да го прости, и цялата телевизионна сган от другата страна на Тулово. И още десетки убеден съм такива места, така че....не ревете прибързано на гроба на София, следосвобожденска София я има и днес, уютна и чаровна като тогава и за хората от панелните комплекси

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  До коментар [#12] от "venci4":

  Че тя и тогава е била пълна с мякане и врякане. Тия дето са били по кафенетата да не мислиш че софиянци са били? Ето тоя, емигрант от Турция, Яворов от Чирпан, Вазов от Сопот, Славейков от Трявна, Алеко от Свищов, Дебелянов от Копривщица...

 14. 14 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  "Ярослав Хашек, дошъл през 1903 г. в България, за да вземе участие в Илинденското въстание"

  Уууу, предавник!

 15. 15 Профил на Brasil
  Brasil
  Рейтинг: 371 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ronald Reagan":Бузлуджа е нещо много повече от комунистически монумент....Но това е друга тема.
  —цитат от коментар 10 на eti mehter


  Ми не, не е нищо повече от поредното грандоманско, скъпоструващо лайно, построено в прослава на партията.

 16. 16 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#3] от "spiegel":

  Всъщност..отбил се е само веднъж..кафето на Чауша му харесало, но все пак само веднъж...

  "More Majorum"
 17. 17 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#3] от "spiegel":

  Но Елин Пелин постоянно висял там, а Яворов пише ''Арменци" от благодарност за опростените му борчове...

  "More Majorum"
 18. 18 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#9] от "eti mehter":

  Противно на очакваното, арменците на Балканите не са изселници само от Турция (ОИ) в началото на миналият век...Византийците периодично ги заточвали на различни места на Балканите след някоя и друга пакост...

  "More Majorum"
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  Пил съм си кафето в Писателското кафене. Също и в Бамбука.
  А в сградата на кафене България репетираха хоровете Бодра смяна и Кавал.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  До коментар [#18] от "Lumberjack":

  Дядото на Кеворкян и бащата на Тодор Яшаров(Живков)....също са посещавали това кафене....и са си бъбрили....

  Bukalemun
 21. 21 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  До коментар [#12] от "venci4":Че тя и тогава е била пълна с мякане и врякане. Тия дето са били по кафенетата да не мислиш че софиянци са били? Ето тоя, емигрант от Турция, Яворов от Чирпан, Вазов от Сопот, Славейков от Трявна, Алеко от Свищов, Дебелянов от Копривщица...
  —цитат от коментар 13 на uq


  Моля да се прави разлика между селянин и селяндур... Друго исках да кажа, ама не съм се изразил добре, явно...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 22. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3170 Гневно

  До коментар [#5] от "hrx16647690":

  "Тази сграда е част от историята на Партията
  и затова трябва да се реставрира и поддържа!"
  =============
  Партията я искаше от Бойко, с надеждата, че няма да я даде. Като я даде, избяга с писъци. Партийната чиния от зор я посторои целият народ, Партията иска и до днес да я поддържа, но Нейна да бъде.

  Еретик
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#22] от "Костадин Иванов":

  Тази сграда е част от историята на България И е призната в щял авят като архитектурен шедьовър.
  Мъчно ми е за децата, които уж обучаваш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#23] от "КМЕТ В СЯНКА":

  цял свят

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  До коментар [#21] от "venci4":

  Изразил си това, което си искал. Мякането не е признакаът на селяндурщината. Може човек да е селяндур дори и да говори напълно правилен книжовен български. Обратното, макащ да не е селяндур е по-рядко, НО също е възможно. Известен е например неповторимия диалект на Георги Парцалев, на Джони Пенков..

 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  Питам тия дето не са от София и са турнали минусите знаят ли къде беше новото писателско кафена, новото арменско кафене и кой си въртеше?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 341 Неутрално

  по-безпаметен, селяндурско-кичозен град от София няма в Европа, под мъдрото ръководство на първите комунистически управници и по-късно от мутрите на ГЕРБ градът е безвъзвратно утрепан и никакви спомени и комитети няма да го върнат. Особено като се има предвид великата ни традиция, събрани от комитети пари да се открадват
  —цитат от коментар 7 на alg57373608


  Агресивно , арогантно и невярно изказване на комплексиран човек с ниско образователно ниво. Sorry , но тази характеристика де оформи автоматично когато мернах коментара

 28. 28 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Обикновено в дневник коментират по- интелигентни хора , ама..... прилича ми на Днес .БГ коментарите

 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#22] от "Костадин Иванов":

  Въпреки всичко паметникът попада в класацията „Най-красивите изоставени места в света“ под номер 25, а през 2013 г. сходна класация му отрежда челното място.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#22] от "Костадин Иванов":

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Паметник_на_Бузлуджа

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  До коментар [#23] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Има я и в енциклопедия Обскура, като монументален паметник.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 32. 32 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  До коментар [#9] от "eti mehter":

  "Арменското кафене се държало от Хогас Минасиян, бежанец от Турция.
  ======+=
  Кога е избягал....?... След 1923....?"
  ========================================
  Не задавай глупави въпроси, за да не получиш глупави отговори.
  Има поне три големи вълни на арменски изселвания, като за геноцид претендира времето от 1915 година. По това време Яворов вече е под тревата, а стихотворението "Арменци" е за вълната от края на 19 век.
  Ако питаше да знаеш, щях търпеливо да обяснявам, това ми е работата, ама ти си питаш ей така.

  Еретик
 33. 33 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3170 Весело

  До коментар [#29] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Въпреки всичко паметникът попада в класацията „Най-красивите изоставени места в света“ под номер 25, а през 2013 г. сходна класация му отрежда челното място."
  ============
  Кмете, ако има красота, тя се дължи на пейзажа, а само вашата партия може да изостави нещо красиво, щом трябва да плаща за него.
  Когато човек има красива жена, не чака държавата или общината да я поддържат.

  Еретик
 34. 34 Профил на Vasil Angelov
  Vasil Angelov
  Рейтинг: 81 Неутрално

  Всъщност в София всяко поколение си има "кафенета".
  Това е истината... Много малко са непреходните.

  И в днешно време си има култови заведения, с не по-малко интересна и будна клиентела.
  Просто автора не ги знае, тъй като е от едно друго поколение, чиито заведения вече ги няма.
  Дори моя милост, вече на 40+, усещам промяната към идното поколение, дето сега е между 20 и 30г

 35. 35 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 693 Неутрално

  кафе шантан – чалгаджийницата в зората на 20ти век.

  "В тях имаше по десет-петнадесет певачки, дошли от Австрия, Румъния, Гърция и Сърбия. Пееха непретенциозно шаблонни песни и после събираха парса"

  Сиси Боата, Шведките и фолкорен състав. Все пак по добре от пияни рокерки от трето поколение захласващи се по чалгата на 80те, наречена хеви метъл.

  Winora forever
 36. 36 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  София е доста обезличен град. Съборени са много стари знакови сгради с архитектурна и/или историческа стойност, защото са станали жертва на алчността и ниската култура на инвеститорите.

  E PLVRIBVS VNVM
 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3743 Весело

  До коментар [#32] от "Костадин Иванов":

  Кога е избягал....?... След 1923....?"
  ========================================
  Не задавай глупави въпроси, за да не получиш глупави отговори
  ======
  За дадох най нормален въпрос....за да получа подобен отговор....
  Но понеже си го сметнал за глупав.....проблема е в тебе.... :)
  Преди 1923 година Турция не е съществувала.....но кой да мисли....че по късно да не се излада.....

  Bukalemun
 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#33] от "Костадин Иванов":

  ДОСТА НЕУМНО СРАВНЕНИЕ. НО КОЙ СЪМ АЗ ДА УЧА ДАСКАЛЧЕТО от Хасково на архитектура.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#34] от "Vasil Angelov":

  васко, кажи още нещо за последното си исречение... интиресно и как влияе сигашната ситоациа на тува. благударности.

 40. 40 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#38] от "КМЕТ В СЯНКА":

  кмете, наместо туй можи да раскажиш за твоите лични вчепетления от некои интиресни кръчми.... ще е интиресно.

 41. 41 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  ети, ще е мноо интиресно да кажиш как са и как са се исменяли тиа раоти, кръчмите и каавенетата, кадето си... касват че били на голямо ниво. :)

 42. 42 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#35] от "_plamen_":

  и що са ти напраскали минозчета?

 43. 43 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#36] от "PavelCZ":

  павка, а кадето си как е? я кажи савет за некоя кръчма.

 44. 44 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#14] от "voodoo_child":

  ооо, мараба бе чайлд. кво нову?

 45. 45 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#35] от "_plamen_":и що са ти напраскали минозчета?
  —цитат от коментар 42 на betona


  Напълно ги разбирам даже. Да наречеш кафе шантан чалгаджийница е лична обида за почитателите на Fin de siècle, Дега, Лотрек итн. Пък описанието ми на хеви метъла като гадна гнусна мазна чалга сигурно е разгневило до кръв 99,9% от четящите.

  Winora forever
 46. 46 Профил на pon01565019
  pon01565019
  Рейтинг: 44 Неутрално

  До коментар [#13] от "uq":

  Нерде Ямбол, нерде Стамбол. Несравними неща...

 47. 47 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  До коментар [#43] от "betona":

  Живея в кръчмарски град - Райхенберг/Либерец. На ниво 50-60 къщи (1600 година), в 37 от тях са варяли бира, а в много от тях е имало домове на радостта. Може да си представите при население от няма и 500 души каква е била пропорцията на кръчмите и бордеите. В самата сграда на кметството (завършена 1603) са варели шнапс.
  На всичкото това е имало само една църквичка, ако не броим параклиса на замъка, който обаче се е ползвал само от местния благородник и семействата на служителите и слугите му.

  Днес не оставаме много по-назад - при население около 105 000 вече. И пак не прекаляваме с църквите.

  E PLVRIBVS VNVM
 48. 48 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#14] от "voodoo_child":ооо, мараба бе чайлд. кво нову?
  —цитат от коментар 44 на betona


  Чок селям, бетон. Чат пат чаршия, чат пат чамкория, чат пат чапкън.

 49. 49 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#48] от "voodoo_child":

  евалла, ашколсун и аферим, чайлд ефенди. хептен гюзел кументар си напраил. :)

 50. 50 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#47] от "PavelCZ":

  eх павка, голям кументар, расмечта ме. на харно место си. викаш и сига не изуставате мноо...? браво ,браво. ето тъй е кугото едно общесво са грижи за нушдите на сички. бес маитап, благударя, мноо интиресно. айде, нема ти отваряме раота да обесняваш що е така ситоациата... :)

 51. 51 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#45] от "_plamen_":

  е туй е една от расликите мешду упоменатите от тебе и фенувете им - ониа не са били толкоз убидчиви. малко страшну ми стаа като сравнявам оня фин де сикле с настуящия... ама си свиркам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK