Нови обитатели от Азия и Южна Америка са получени в столичния зоопарк

Джуджевидна мармозетка с малкото си

© Столичен зоопарк

Джуджевидна мармозетка с малкото сиБърнеста мечка от Сингапур, южноамерикански маймунки, ръждивоврати кенгура, млади двугърби камили и черни лешояди са новите обитатели на софийския зоопарк. Те пристигнаха през миналата година, съобщиха от общината.


Над 350 000 души са посетили Зоологическата градина в София през 2021 година. Въпреки пандемията, която продължава да оказва влияние вече втора година, посетителите през изминалата година са се увеличили с 50 000, което затвърждава зоопарка като любимо място за разходки на софиянци и гостите на столицата.


Независимо от здравната и икономическа кризи, които се отразяват на всички сектори, през 2021-а продължи обновлението на зоопарка. "Имаме напълно реконструирани три детски площадки в зоопарка. Завършихме новата експозиция за бърнести мечки, която е проектирана по световни стандарти и вече е новият дом за бърнестата мечка Шрея, която пристигна от Сингапур. Изцяло бе обновена експозицията с нутриите, а в Екологичния център към зоопарка бе създадена нова експозиция, представяща лалугерите, които са застрашен вид в българската природа", коментира директорът на "Зоологическа градина - София" ланд. арх. Добромир Бориславов.
За последната година софийският зоопарк получи много нови животни по линия на международния зоопарков обмен и от Европейската програма за защитени видове (EEP). След близо 2-годишна активна работа, зоопаркът се сдоби с женската бърнеста мечка Шрея, която пристигна от Сингапурския зоопарк, за да бъде партньорка на мечока Лиам. Двете мечки са част европейска програма за размножаване.


Сред новите видове са тревопасният такин - азиатски вид, който се отглежда за пръв път в България, червени ибиси, кукабура и птици носорози-тръбачи и двойка златоръки тамарини - колоритни южноамерикански маймунки, както и група от четири ръждивоврати кенгура. Колекцията на зоопарка бе обогатена и с четири млади двугърби камили, кинкажу, мармозетка-джудже и сервал. В края на годината пристигнаха и дългоочакваната двойка черни лешояди. Птиците бяха предоставени от Фонда за дива флора и фауна за да се подкрепят дейностите по проекта "Светло бъдеще за черния лешояд". Те са оформена двойка, която се очаква да се размножи и поколението й да може да бъде пуснато в българската природа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK