Ремонтът на ул. "Цар Иван Шишман" и ул. "Шести септември" започва на 7 август

Така ще изглежда ул. "Цар Иван Шишман" след ремонта, визуализация.

© Направление

Така ще изглежда ул. "Цар Иван Шишман" след ремонта, визуализация.Избори 2022

От 7 август започва ремонт на ул. "Цар Иван Шишман" и ул. "6-ти септември", който ще продължи до 25 септември. Временната асфалтова настилка, положена миналата есен, ще бъде демонтирана и ще се поставят нови бетонови и гранитни павета, съобщават от общината. Тротоарите също ще бъдат обновени като ще бъдат с много по-ниски бордюри от сегашните - 3 см, и така ще се промени "пътната конструкция". В проекта се предвижда ново улично осветление и нова отводнителна система, както и допълнително озеленяване.


Замисълът на проектанта, архитектурно бюро А.Д.А., за ул. "Цар Иван Шишман" е да стане полупешеходна като нивото на тротоарите почти ще се изравни с уличното платно. Автомобили ще се движат, но с до 20 км/ч, като възпиращ ефект ще оказват огромни кашпи (на снимката горе). Те ще се наредят шахматно и така колите ще са принудени да карат на зигзаг. Срещу кашпите се изказа зам.-кметът по строителството инж.Ангел Джоргов и въпросът вероятно ще се реши по време на ремонта.


Строителната дейност трябва да приключи до 25 септември като с приоритет ще се работи по тротоарите пред 7-о училище и 133-о училище. Те ще бъдат готови преди началото на учебната година. Ще бъдат затворени за движение на автомобили отсечките по ул. "Цар Иван Шишман" между ул. "Ген. Паренсов" и ул. "Ген. Гурко", включително кръстовището с ул. "Юри Венелин" и от ул. "6-ти септември" между ул. "Иван Вазов" и ул. "Славянска".
В тези участъци пешеходците ще могат да преминават по тротоарите. След полагане на настилката на пътните платна ще започне изграждането на нови тротоари, като в този период пешеходното движение ще се извършва по новото пътно платно. За времето на строителството живеещите в района могат да паркират своите автомобили в Подзона 4 и в Подзона 5.


От 7 август до 25 септември включително се забранява влизането, престоят и паркирането на превозни средства и по ул. "Юрий Венелин" между бул. "Васил Левски" и ул. "Цар Иван Шишман" с изключение на притежаващите стикер за локално платено паркиране в Подзона 4.


Ремонтът на двете улици е за 5.4 млн.лева без ДДС и търгът на Столичната община бе спечелен от "Парсек груп" ЕООД. Другите двама участници в търга бяха ДЗЗД "София прогрес", в което са "Галчев инженеринг" и "Сити прогрес" ЕООД, и обединение "ЦГС 2021 Зона 2". Спечелилият поръчката ще изпълнява проекта на архитектурно бюро А.Д.А., което е автор и на дизайна на ул. "Граф Игнатиев", площадите "Славейков" и "Гарибалди", реализиран през 2019 г. Някои от предложените решения тогава предизвикаха негодуванието на софиянци и бяха променени.
През 2021 г. на ул. "Цар Иван Шишман" и ул. "6-ти септември" беше изградена нова подземната инфраструктура в пътните платна - водопроводи, канализация и топлопровод.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK