Столичната община даде за безплатно ползване "най-големия скейт парк на Балканите"

Рампите и арените в скейт парка са любимо място и в горещите часове през летните дни.

© Максим Караджов

Рампите и арените в скейт парка са любимо място и в горещите часове през летните дни.Избори 2022

Скейт паркът в "Студентски град" бе даден за безвъзмездно ползване за пет години на сдружение "Българска скейтборд федерация". Това бе решено от Столичния общински съвет по предложение на ГЕРБ. За избора си на ползвател на съоръжението общината не проведе конкурс. Вместо това от ГЕРБ направо са посочили сегашния стопанин, като се позоваха на текст в Закона за общинската собственост, който им позволява това - чл. 39, ал.4. Този похват е подобен на безплатното раздаване в последните месеци на други общински терени за спорт за срок до 30 години с конкурс от само един кандидат.


Разрешението за строеж, предоставено на кмета Бойко Борисов за строежа

© район

Разрешението за строеж, предоставено на кмета Бойко Борисов за строежа

Идеята на федерацията по скейтборд за изграждане на голямо съоръжение за този спорт в София бе подето през 2009 г. от тогавашния кмет Бойко Борисов. Той получава от район "Студентски" разрешение за строеж върху терен, публична общинска собственост, в парка в Студентски град. Тогава районен кмет бе Димитър Дилчев, сега директор на Центъра за градска мобилност.


Съоръжението бе изградено изцяло с общински средства - 650 хил.лева. При откриването през 2011 г. пред кмета Йорданка Фандъкова и Стефка Костадинова, председател на Българския олимпийски комитет, бе обявено, че това е "най-големия скейт парк на Балканите". През цялото време досега ползвател е само сдружението "Българска федерация по скейтборд", което и сега получава правото да го управлява безвъзмездно.
С решението си общината сега изисква от ползвателя да осигурява 4 часа дневно за свободно ползване. Безплатно ползване, обаче още няма, входът за скейт парка в момента струва 7 лева за цял ден и 5 лева - за половин. Наемът за скейтборд е 5 лева, а децата до 14 години е задължително да носят каска, която се предлага за 3 лева. Мястото е посещавано от деца и любители на спорта.


С новия договор с общината ползвателят на скейт парка се задължава през следващите 5 години да поеме текущите разходи, да осигури денонощна охрана, ежедневно медицинско обслужване и да не разполага вътре търговски обекти, както и да постави две тоалетни.


Общо 19 съоръжения е изградила общината в скейт парка и те са в добро състояние.

© Максим Караджов

Общо 19 съоръжения е изградила общината в скейт парка и те са в добро състояние.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK