"Топлофикация София" връща средно по 17 лева на част от клиентите си

"Топлофикация София" връща средно по 17 лева на част от клиентите си

© Надежда ЧипеваТоплофикация София" ЕАД възстановява на 176 836 битови клиенти суми по годишните изравнителни сметки за периода от 1 май 2021 г. до 30 април 2022 г. Пари получават само клиентите, чиито фактури са издадени след 9 юли 2022 г., когато влезе в сила промяната в Закона за ДДС. С нея данъчната ставка за тази услуга бе намалена от 20% на 9%. Това съобщи Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) след като получи поисканото от "Топлофикация София" разяснение как ще актуализира сметките.


На всеки от тези клиенти се възстановяват средно 17 лева, в зависимост от надвишения прогнозен разход на топлоенергия за отчетния период. За формулата, по която "Топлофикация София" изчислява колко пари да върне, може да видите тук. Общо дружеството ще върне 3.025 млн.лева за разликата в ДДС. Останалите абонати на софийското парно са с издадени годишни изравнителни сметки преди промените в Закона за ДДС и намалената ставка не важи за тях.


От 19 септември новите коригирани фактури са налични в системата на дружеството и при платежните оператори и всички потребители имат достъп до тях. Отоплителното дружество информира всички засегнати потребители чрез кредитно известие и нова фактура с дата 1 септември 2022 г. за разликата между прогнозно начислената топлинна енергия и реално потребената. Клиентите ще получат документите по начина, по който получават сметките си - по електронен път или на хартиен носител, съобщиха от КЕВР.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK