Шофьорите били виновни за разкривените жълти павета пред Народното събрание

Паветата на площад "Народно събрание" седмица след пренареждането им.

© Юлия Лазарова

Паветата на площад "Народно събрание" седмица след пренареждането им.Шофьорите са причина жълтите павета пред Народното събрание, пренаредени преди дни, да се разкривят. "Тук трафикът е много голям, има пешеходна пътека и шофьорите като набиват спирачки и извършват допълнително усилие върху настилката и става приплъзване и избутване (на паветата)", обясни Красимир Цоклинов от фирмата изпълнител на обекта "Трейс груп холд" за Би Ти Ви. Той увери, че се спазва автентичната технология за редене на павета.


Зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов също посочи автомобилите като виновник, но и още един - неремонтирания участък от площада. "По всяка вероятност широките фуги на още непренаредените павета на кръстовището (на бул. "Цар Освободител" и ул. "15 ноември") позволяват леко преместване на паветата и така са отворили фугите тук, където автомобилите спират", уверява зам.-кметът.


7 ч. сутринта, 28 септември. Работници разстилат пясък, за да покрият зейналите фуги между паветата.

© Юлия Лазарова

7 ч. сутринта, 28 септември. Работници разстилат пясък, за да покрият зейналите фуги между паветата.
По проект ремонтът на представителния площад "Народно събрание" бил разделен на етапи - сега се пренареждат само половината жълти павета, а догодина - другата. Целта била да не се пречи на натовареното автомобилно движение, а и вече наближавал дъждовният сезон и зимата и не можело да се завърши целия площад, поясни Джоргов преди дни по БНР.


Защо тогава изпълнителят "Трейс груп холд" АД не започна работа в началото на лятото и да завърши наведнъж целия площад, а чак на 23 юли? "Възложителят, Столична община, ни каза да започнем на 23 юли", оправдаха се от "Трейс" пред "Дневник". Разрешението за строеж е издадено още през 2015 г.


Днес зам.-кметът Джоргов обеща, че до края на седмицата или през следващата ще се ремонтират отново разместените жълти павета. "Ще е за сметка на фирмата-изпълнител", допълни той.


Обществената поръчка на Столичната община е за 15.6 млн.лева без ДДС и включва и ремонт на настилката на част от площад "Александър Невски" и прилежащите пространства, както и ул. "Московска". Срокът за изпълнение на цялата поръчка е 300 дни, смятано от 23 юли.


"За нас е шокиращо, че ремонтът издържа едва седмица. Шокиращо е,
че в самия център на София се допуска подобно отношение към един от символите на
нашия град и защитено културно наследство", обявиха от "Спаси София". Гражданската организация първа сигнализира за некачествения ремонт.

Основата, върху която се редят паветата.

© Максим Караджов

Основата, върху която се редят паветата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK