Тополи по бул. "Васил Левски" в София се изсичат, били опасни за тролеите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на buggie
  buggie
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Защо чинари?
  Искам да засадят някое плодни дръвèта, като ябълки или круши. Като народят плод ще можем да похапваме, а не да ми се налага да ходя по-нагоре до Патриарха за пиците с дебелите блатове...

 2. 2 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  Тополи в градовете ВЪОБЩЕ нямат място!
  Това са дървета, които израстват до 8-10 етажни сгради. Когато изсъхнат става страшно опасно да се отсекат, особено в тесни улички. Освен това мърсят с пухчетата си, да не говорим колко хиляди хора са алергични към тези пухчета!

  В градска среда по улиците трябва внимателно да с еподбират дърветата! Кестените също не са подходящи - първо капят цветове, после кестени с обвивка, на която велосипед спокойно може да пукне гума, после идва ред и на листата.

  В градски условия трябва дърветата да са до 5-6 метра, без плодове и капещи цветове, непричиняваи алергии. единствено трябва да имат голяма зелена листна маса.

  В Русия съм! В Русия съм!
 3. 3 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 216 Неутрално

  Де бе мама му стара, толкова ли е трудно:

  https://www.youtube.com/watch?v=9TtzQtVga7Y

  ТЕ! Машина за местене на дървета. Изсекохте половината дървета в София. Сливница покрай реката беше ЗЕЛЕНА преди 15 години. Васил Левски беше ЗЕЛЕН от Сточна Гара до паметника преди 10. Тия фиданки дето бодете половината умряха първата година и ги сменихте с други. Ебаго, поне сложете нещо дето ще прави сянка - 5-10 годишно дръвце. Бахти колко ме е яд всеки път като видя как режат. Окей, тополите са гадни, чупят се, хвърлят пух, хубаво. Ама не е да не е измислено!

 4. 4 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 216 Неутрално

  До коментар [#1] от "buggie":

  А, все едно ще си откъснеш ябълка покрита с пръст пепел в центъра на София.

 5. 5 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Вероятно тополите наистина са опасни. Проблемът е обаче, че Фандъкова ще ги замести с някоя кестенова ядка, която да се надяваме след 50 години да наподобява дърво, защото точно за засаждането на големи дървета пари няма.

  НЕ НОСЕТЕ МАСКИ!
 6. 6 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  Тополите нямат Място в Градовете.
  Адски Коварно дърво.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 7. 7 Профил на Brasil
  Brasil
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Някога бях чел, че са засаждани много тополи точно по бул. Васил Левски в частта под бул. Дондуков, защото те изсмуквали голяма част от подпочвените води и спомагали да няма наводнение и да се нарушава почвата под къщи и сгради. Не знам доколко е вярно.

 8. 8 Профил на blue_apollo
  blue_apollo
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#2] от "Веселин Дечев":

  Напълно съм съгласен.
  Специално при тополите е характерно това, че са с много креха дървесина и дори когато не са изсъхнали много лесно се чупят при силен вятър. Това превръща всяко дърво в потенциален убиец. Същото важи и за върбите.
  За съжаление у нас озеленяването на градската среда не е контролиран процес. Всичко е оставено на естествените сили. Така всяка година на едно и също място се засаждат нови дървета на мястото на изсъхналите.
  Мога три нощи да пиша за проблеми и решения, но докато в общината е пълно с интересчии, никакви проблеми не могат да се решат.

 9. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  До коментар [#5] от "clint_eastwood":

  Айде глупости, абсурдно е да се пресаждат големи дървета в тесни улици в града, нали ще трябва да се разкопава дупка с диаметър по 5 метра.

 10. 10 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Защо чинари?Искам да засадят някое плодни дръвèта, като ябълки или круши. Като народят плод ще можем да похапваме, а не да ми се налага да ходя по-нагоре до Патриарха за пиците с дебелите блатове...
  —цитат от коментар 1 на buggie


  Ахахахаха, искаш ли ТКЗС в центъра на София?

 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  Тополите отдавна трябваше да се махнат.

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Тополи в градовете ВЪОБЩЕ нямат място!Това са дървета, които израстват до 8-10 етажни сгради. Когато изсъхнат става страшно опасно да се отсекат, особено в тесни улички. Освен това мърсят с пухчетата си, да не говорим колко хиляди хора са алергични към тези пухчета!В градска среда по улиците трябва внимателно да с еподбират дърветата! Кестените също не са подходящи - първо капят цветове, после кестени с обвивка, на която велосипед спокойно може да пукне гума, после идва ред и на листата.В градски условия трябва дърветата да са до 5-6 метра, без плодове и капещи цветове, непричиняваи алергии. единствено трябва да имат голяма зелена листна маса.
  —цитат от коментар 2 на Веселин Дечев


  Много си умен, как 5-6 метрови дръвчета ще оживеят в тяхна улица? В Задния си двор имам едно дърво, дет се бори за живот и е стигнало 20 метра, при нормални 8

 13. 13 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  До коментар [#8] от "blue_apollo":

  Глупости, по моя лична статистика (от примерно 100'тина дървета) над 50% от засадените дървета в града се хващат от първия път. Мога да ви дам примери с тополи (Борис 3 държат да го залесяват с тополи), с липи и с кестени. А липите и кестените даже постигат и повече - примерно 70%. И пак по моя статистика, най-масовата причина за смърт на фиданките е вандализма. Елате на спирката на Борис 3 на Красно Село да се убедете сам - всичко засадено в обсега на хората е унищожено а пред 20 метра, където не стигат хора 100% се хванаха. Засадиха ги по-миналата зима. И тук хубавото на липите е че веднъж като се хване, избиват нови фиданки ои има голям шанс да успее да пребори вандалите.

 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5607 Неутрално

  А тролеите не са ли опасни за дърветата

 15. 15 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1233 Весело

  Чакам изказване на "Спаси София" е лумпените не е интересно

 16. 16 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  До коментар [#7] от "Brasil":

  Нищо вярно няма, просто тополата расте много бързо и не е претенциозна и затова ги харесваха едно време. Но големия проблем освен гниенето е че има хоризонтална система корени и разбива настилките. Велоалеята на Цар Борис 3 я преасфалтираха преди 10'тина години и то добре - издълбаха поне 30см за подложка. Но вече на много места е надигната от корените на тополите и след оше 10 години няма да става за каране на велосипеди.

 17. 17 Профил на dragotinec
  dragotinec
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добре, да видим това "веднага" кога ще е или ще си седят едни пънове. После пък и да засадят, остави, че ще минат десетилетия, ами те някои дървета изсъхват и докато ги подновят, минават години.

 18. 18 Профил на qqv391093118
  qqv391093118
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Дънерите на тополите изкуфяват след 20-30 години затова е нужно да се подновяват. Друг е въпросът, че тополи в градска среда не трябва да има.

 19. 19 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  До коментар [#17] от "dragotinec":

  Това "веднага" ще е следвашщата зима. Ако не сте забелязали, дървета се пресаждат в най-големия студ, когато са хибернирали. И да, ще засадят 5-7 годинишни фиданки, по-големи не влизат в дупката от старото дърво. И да, ще трябва поне 3-4 години докато почне да прави хубава сянка. Но няма друг начин, това е природа.

 20. 20 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  До коментар [#14] от "pet_fire":

  Искате ли да ви запозная с двама съседи - единия едвам се измъкна жив от една топола а на втория му смачка колата. И това от една топола с три клона дето я изпуснахме на паркинга пред блока и само за 2-3 години стана толкова голяма че беше опасно да си я отрежем сами. И докато убедим общината че е опасна, тя падна и причини изброените проблеми.

 21. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  До коментар [#18] от "qqv391093118":

  Само дето преди това си пада цялата при силен вятър - и това за под 10 години от фиданка. Трябва до една да ги изрежат но дори тогава е трудно прехването им - избиват фиданки и е маса работа да я изкорениш.

 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  И за астматици и алергични

  http://archives.bg/wars/SEARCH-f-2 Тук може да намерите данни за загинали във войните ваши близки
 23. 23 Профил на Светослав Коджаманов
  Светослав Коджаманов
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ядосан Октопод":

  привет, виж първо колко е голямо дървото в клипа и това на булеварда, след това и погледни колко място трябва обколо самото дърво за да извади, в пътии повече от това което има около него без плочките. третото е, че тополите живеят около 20 години.

 24. 24 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Най-опасна за София е кметицата!

 25. 25 Профил на blue_apollo
  blue_apollo
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#13] от "m17":

  Да, съгласен съм, че вандализмът допринася за лошата ни градска среда въобще, а не само по отношение на дърветата.
  Но ако вие плащахте от собствения си джоб, щяхте да разберете, че 50% или дори 70% не е много голям процент на успешно прихващане.
  Имам личен опит в засаждането на масиви с овощни дървета и там всичко над 3% неприхванати фиданки е проблем.
  Друг е въпросът, че фиданки трябва да се садят по изключение. Би трябвало да се ползват разсадници, от които се доставят вече пораснали дървета и се засаждат със специални машини в предварително подготвени изкопи. Така веднага имаш голямо дърво, сянка и приятна среда. А не както направиха в парк "Възраждане" - набучиха еди дръвчета и ще ги чакаме 30 години да пораснат. Фиданки могат да се засаждат само там където не може по друг начин.

 26. 26 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  До коментар [#25] от "blue_apollo":

  Стига с тия глупости, НИКЪДЕ НИКОИ не сади големи дървета, това е изгъзица за единични ситуации. Веднъж че е ужасно скъпо и е безумно да нямаме канализация в 30% от града а да садим големи дървета в центъра. Даже немците не си го позволяват!!! И второ, за да се прихване, голямото дърво има нужда от огромен корен и огромна дупка. Ще трябва да се изкопае дупка 2 метра - къде отива улицата, тротоара и всичката инфраструктура отдолу?. А специално за парк Възраждане - засадиха липи (по спомен от преди 2 години) и вече са пораснали доста. За под 5 години стават по 5-7 метра и с хубава дебела сянка.

 27. 27 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  До коментар [#25] от "blue_apollo":

  И е съвсем друго да садиш финданки в овощна градина, в подготвена почва и с поливане първите лета. И друго е в града, в наличната дупка и т.н. Тази година забелязах че опитват засаждане пролетта и напояване с едни найлонови торби, ще видим другата пролет дали има ефект.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7024 Неутрално

  В Шумен , по един от булевардите има чинари. Казват ,че са над седемдесетгодишни. Като караш отдолу, все едно минаваш през тунел. Огромни дървета, лятото е приказно.

 29. 29 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ядосан Октопод":

  Тополата няма повече живот. Няма какво да ги местят. Те са опасни където и да ги сложат горе долу. Чинари е изключително добър и удачен избор.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 30. 30 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ядосан Октопод":привет, виж първо колко е голямо дървото в клипа и това на булеварда, след това и погледни колко място трябва обколо самото дърво за да извади, в пътии повече от това което има около него без плочките. третото е, че тополите живеят около 20 години.
  —цитат от коментар 23 на Светослав Коджаманов


  Това просто няма как да е вярно. Живея на бул. Левски от 1990-та. Тополите си бяха големи дървета, когато се преместих там. Изкараха още 30 години преди да ги отрежат. Със сигурност живота на тополата е поне 50 години, че и повече.

 31. 31 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 216 Неутрално

  До коментар [#29] от "bludniq_sin":

  Не казвам да местят тополите другаде, казвам да местят дървета от другаде да заместят тополите.

 32. 32 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Топлите трябва да се премахнат от гъсто населени жилищни райони в цяла България.
  Някоя комунистическа тиква навремето е решила, че този дървесен вид става за градовете и от тогава само бели и беди с този вид дървета.
  Лошото е, че са адски скъпи за премахване поради височината си.

  ... с двеста...
 33. 33 Профил на blue_apollo
  blue_apollo
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#27] от "m17":
  Ами не е друго. Точно същото е.
  Фиданката е нещо крехко и слабо. Може да се сравни с новородено. Тук не говорим за силата на естествения подбор както е в гората. Ако искаш да се прихване трябва да и дадеш предимство: поливане, борба с плевели и паразити и др. Градската среда не е естествена за повечето видове.
  Ако имаш бебе се грижиш за него доста време докато стане човек и не очакваш веднага да тича и говори.

 34. 34 Профил на Lachezar Dolmoff
  Lachezar Dolmoff
  Рейтинг: 35 Неутрално  До коментар [#3] от "Ядосан Октопод":

  Пак си преслушай видеото, което си споделил - за големи дървета цените може да достигнат до 50к долара. И шансът да се хране на новото място не е много голям. Във В, Търново местиха едно старо дърво и то изсъхна..

 35. 35 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Тополите трябва да се изсекат до последното дръвче. Причините са много но най-вече - изключително опасни за хората защото се трошат лесно от силен вятър и, не на последно място, защото пухчетата им са основен разносител на алергени. Трудно е да се оцени що народ се е разболял от астма и сенна хрема заради пухчетата на тополите.

  оставяме настрана пострадалите от паднали тополи - хора, сгради, автомобили и т.н.

  Тополите трябва да се отсекат, корените им да се изкоренят, а на мястото на изкоренените тополи, да се засадят дървета много по-подходящи за град.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 36. 36 Профил на blue_apollo
  blue_apollo
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#34] от "Lachezar Dolmoff":

  Аз също съм привърженик на тази технология, но тя е приложима само при млади дървета. Освен това, както се вижда от видеото, трябва да се съобразяват множество фактори за да бъде преместването успешно.

 37. 37 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Не разбирам много от горско стопанство но тополата за мен е неподходяща за градска среда. Крехка дървесина, загнива бързи и може би други още. Може спокойно без това дърво.

 38. 38 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#5] от "clint_eastwood":Айде глупости, абсурдно е да се пресаждат големи дървета в тесни улици в града, нали ще трябва да се разкопава дупка с диаметър по 5 метра.
  —цитат от коментар 9 на m17


  БУЛЕВАРД Левски ли е "тясна улица"?

  НЕ НОСЕТЕ МАСКИ!
 39. 39 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#2] от "Веселин Дечев":

  Освен това тополите унищожават тротоарите с хоризонталните си плитки корени!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 40. 40 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1150 Любопитно

  До коментар [#31] от "Ядосан Октопод":

  То че може може, въпросът е защо да го правят? Не защо по принцип, а каква им е конкретната мотивация? Иначе казано - защо да си усложняват живота, когато може и да не го правят и никой няма да им потърси сметка?
  И това важи за всичко, от павета до дървета.

 41. 41 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#7] от "Brasil":Нищо вярно няма, просто тополата расте много бързо и не е претенциозна и затова ги харесваха едно време. Но големия проблем освен гниенето е че има хоризонтална система корени и разбива настилките.
  —цитат от коментар 16 на m17


  Потресаващо е, че някога са взели решение да бъдат засадени тополи въпреки всичко това....

  НЕ НОСЕТЕ МАСКИ!
 42. 42 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  До коментар [#2] от "Веселин Дечев":
  Абсолютно правилно!
  Тополата е много коварно дърво, защото когато започне да гние отвътре, листата й не съхнат и не падат като да други дървета, което е сигурен знак, че дървото умира, а просто започват да се чупят дебели клони или пък цялото дърво рухва.
  В Хасково почти всички тополи от песента на Щурците вече са изсечени.

 43. 43 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  До коментар [#30] от "znayko84":
  Тополата живее средно 40 години.

 44. 44 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Прочее запознатите са наясно, че тополите са два вида - бяла, която израства много високо, а короната й е тясна и цилиндрична, и черна, т.нар. кавак, чиято корона е обемна като на дъба примерно и дава много сянка.

 45. 45 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1384 Разстроено

  [quote#30:"znayko84"][/quote]

  Аха, у Варна една такава голяма топола рухна и смаза човека в колата, както си чака на "стоп"-а. Тополите нямат място покрай улици и по тротоари.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK