Фандъкова ще кани експерти от чужбина за жълтите павета

Фандъкова ще кани експерти от чужбина за жълтите павета

© Юлия ЛазароваЩе бъде сформиран международен експертен съвет в търсене на решение как да се пренаредят отново жълтите павета пред Народното събрание. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова като гаранция, че ремонтът на ремонта на настилката ще бъде качествен. Другата набелязана мярка е вземане на повторни проби от разместените участъци, каза тя пред сесията на Столичния общински съвет (СОС).


"В експертния съвет ще бъдат поканени най-добрите експерти от София, които да дадат становище за начина на нареждане (на паветата), така също и експерти от чужбина - от градове, с които работим в добро партньорство", уточни Фандъкова. Препоръката на този международен съвет, преди да се реализира, ще бъде съгласувана с Националния институт за недвижимо културно наследство.


Глоба от 100 хил.лева наложи Фандъкова на фирмата-изпълнител "Трейс груп холд", заради умишлено чупене на жълти павета, които са със статут на недвижима културна ценност. Това е станало по нейна инициатива през 2016 г.
Договорът на Столичната община с "Трейс" е за 17 млн.лева и включва освен площада пред народното събрание и част от площад "Александър Невски" и прилежащите пространства. "Участъкът за пренареждане е са 5% от общия договор", смята тя. Договорът позволява санкции в размер на 830 хил.лева за некачествено изпълнение. Общината обаче не ги налагала, защото нямало да издържат после в съда, по думите на Фандъкова. Срокът на ремонта още не е завършил - 300 дни, смятано от 23 юли. Тя подчерта, че досега на тази фирма са наложени санкции от над 2 млн.лева само за последната година.


"Досега не съм правила компромис с никой изпълнител. Налагаме санкции на всички фирми, които не си вършат работата", увери Фандъкова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK