Центърът на София ще е забранен за 120 хиляди коли, обмисля се такса "задръстване"

Булевард Черни връх, коли, автобуси, трафик, задръстване

© Цветелина Белутова

Булевард Черни връх, коли, автобуси, трафик, задръстванеЗабраната за влизане в центъра на София ще обхване около 120 000 автомобила от 1 декември 2023 г. до края на февруари следващата година. Това е очакваният ефект от въвеждането на нискоемисионни зони за коли с първа екокатегория, според общинския съветник от ГЕРБ-СДС Зафир Зарков. Проектът за наредба за тези зони бе обсъден в комисията по транспорт на Столичния общински съвет. Тя трябваше да влезе в сила от този 1 декември, но бе отложена при дискусиите през лятото, защото опозицията определи мерките като слаби и неефективни. Този път към проекта на ГЕРБ-СДС бяха включени някои от предложенията на "Демократична България" - по-рано да се въведат ограниченията за колите с втора екологична група - от 1 януари 2024, а не от 2025 г. Забраната за отопляване с твърдо гориво да се забрани в цялата Столична община от 2029 г., а не от 2030 г., както предлагаше ГЕРБ-СДС.


Не беше възприето обаче предложението на "Демократична България" с по-сериозен ефект за подобряване на качеството на въздуха - от 1 декември 2023 г. забраната да важи и за леко и тежкотоварните камиони с най-ниската, първа, екокатегория - бензинов двигател с първа регистрация преди 1996 г. и с дизелов - преди 2002 г.


Забраната ще важи за влизане в зоната, наречена Малък ринг, която обхваща историческия център на града. Границите й са бул. "Васил Левски", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Ген. Скобелев", ул. "Опълченска" и бул. "Сливница". От 1 декември 2025 г. в София ще влезе в сила нискоемисионна зона с доста по-голям обхват, наречена Голям ринг, предвижда проектонаредбата.
Глобите за влизане в тази зона ще са от 50 до 500 лева за физически лица и от 200 до 5000 лева за юридическите. Контролът ще е на Столичната община, като ще се увеличи щатът на дирекция "Анализ и управление на трафика", където е видеонаблюдението с камери на улиците и кръстовищата.
Екокатегорията на всеки автомобил се установява при годишния технически преглед (ГТП) и съдържа три компонента: годината на производство, фабричния евростандарт на колата и реалните вредни емисии от ауспуха й. Последният критерий е спорен и затова ще се въведе допълнителен контрол в пуктовете за ГТП, обяви Зарков.


Против нискоемисионните зони са БСП и "Патриоти за София", защото ще затруднят допълнително, а няма да облекчат трафика. Колите ще заобикалят зоната по съседните малки улици и там ще стане ад, прогнозира Карлос Контрера от ВМРО, председател на транспортната комисия. На същото мнение е и Калоян Паргов от БСП, зам.-председател на комисията.


Такса "задръстване" да се въведе в София


Въвеждане на такса "задръстване" проучва Столичната община, съобщи mediapool.bg. Обявена е обществена поръчка до 70 000 лева за изготвяне на правен анализ за прилагането на такава такса в София.


Целта е да се плаща за влизането с кола в определени зони на града, където има засилен трафик и стават задръствания. Ще се анализират възможностите таксата да важи за всички коли, а не само за определени екокатегории, за да се намали замърсяването на въздуха.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK