Вече съборена софийска къща е обявена за паметник на културата

Това е останало от къщата в стил български модернизъм на ул. "Велико Търново" 32

© Юлия Лазарова

Това е останало от къщата в стил български модернизъм на ул. "Велико Търново" 32На съборената през февруари къща на ул. "Велико Търново" 32 в София е възстановен статутът на недвижима културна ценност (НКЦ). Това е решението на експертния съвет към Министерството на културата от 20 декември, който определи, че "тя притежава научна и културна стойност и е представител на стила модернизъм между двете световни войни". Ако беше дадена десет месеца по-рано, тази защита щеше да предотврати събарянето на сградата от нейния собственик.


На 8 февруари 2022 г. булдозери започнаха събарянето на напълно запазената къща, след като собственикът й - фирмата "Арко Асетс риалти" ЕООД, разбрал, че процедурата за връщане на статута й на НКЦ, какъвто е имала до 1993 г., започва. Вече е било изготвено експертното обследване на къщата, наречено фиш, от Националния институт за недвижимите културни ценности (НИНКН).


"Фишът за къщата беше готов месец преди тя да бъде разрушена - още през януари беше готова за докладване пред Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ). В момента, в който режимите (за опазване на сградата) бяха готови за докладване, те (собствениците) започнаха нейното събаряне", каза арх. Петър Петров, директор на НИНКН, за "Дневник". Интервю с него четете тук.
2018 г. Групата "Български архитектурен модернизъм" във фейсбук предупреди, че се подготвя сградата да бъде съборена

© Български архитектурен модернизъм

2018 г. Групата "Български архитектурен модернизъм" във фейсбук предупреди, че се подготвя сградата да бъде съборена


Какво произтича от връщането на статута


Експертите на НИНКН отбелязват, че строителните книжа - проектът, скици и др., са съхранени и съборената къща може отново да бъде построена в автентичния си вид. "Тя може да се включи в туристическите маршрути за българския модернизъм", е препоръката на експертния съвет към Министерството на културата. Те допускат само промяна на функцията на къщата, но не и надстрояване или пристрояване. Всички бъдещи намеси и инвестиционни намерения трябва да се съгласуват по Закона за културното наследство.


Сградата бе съборена въпреки започналата процедура за възстановяване на статута й

© Юлия Лазарова

Сградата бе съборена въпреки започналата процедура за възстановяване на статута й


Собственикът "Арко асет реалти" е оспорвал връщането на статута с мотива, че двуетажната къща е съборена с разрешение на Столичната община и Министерството на културата. През 2018 г. главният архитект на София Здравко Здравков е одобрил промяна в подробния план, с която се позволява в имота да се построи шестетажна жилищна сграда. Промяната в плана е била съгласувана с Министерството на културата. През същата 2018 г. е подадено искане в НИНКН от двама граждани, живеещи в съседство, за връщане на статута й на НКЦ, но решението се бави четири години.


Директорът на института за културни ценности: Чужденците по-добре пазят архитектурното ни наследство
Директорът на института за културни ценности: Чужденците по-добре пазят архитектурното ни наследство

Единствено групата във фейсбук "Български архитектурен модернизъм" през март 2018 г. публикува снимка на къщата с предупреждение, че е заплашена от събаряне, което би било посегателство срещу архитектурната история на София. Нищо не последва от никоя институция, отговорна за спасяването й.


Проектант е арх. Владимир Весов, строена е за германец


Сградата е била със статут на единична недвижима културна ценност (НКЦ) от 1976 г. до 1993 г., когато на още 30 сгради без мотиви е свалена тази защита срещу събаряне. Тя е построена през 1934 г. за дом на Роберт Браун, представител на германското дружество "Mannesmann". Проектът е на българския архитект Владимир Весов (1892 - 1967 г.), родом от град Велес, днешна Северна Македония, който е проектирал и хижа "Кумата" на Витоша.


След 1944 г. къщата на ул. "Велико Търново" 32 е предоставена на БОДК - държавната структура, която стопанисваше имотите, ползвани от дипломатическия корпус, и е давана под наем за посолствата на Индонезия и Хърватия. През 2014 г. е купена от сегашния собственик, фирмата "Арко Асетс риалти" ЕООД, притежание на Мартин Макриев. Според публикации в медии той е зет на Петър Младенов, който е външен министър по времето на Тодор Живков, а след 10 ноември 1989 г. негов наследник на всички партийни и държавни постове, включително президент на страната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK