Местни данъци и такси в София: как да платим по-изгодно и лесно

Местни данъци и такси в София: как да платим по-изгодно и лесно

© Юлия ЛазароваМестните данъци и такси в София за 2023 г. вече могат да се плащат онлайн или на каса в районните данъчни отдели, по банков път или чрез финансови посредници. В година на местни избори, каквато е 2023-та, размерът им не е променен и е същият като през предходната.


Срокът, в който може да се ползва 5% отстъпка за данък сгради и данък моторно превозно средство (МПС ), е 30 април, при условие, че цялата дължима сума бъде внесена наведнъж.


Преброяване 2021: София не расте и старее
Преброяване 2021: София не расте и старее


До 30 април е крайният срок за внасяне на първата вноска на такса битови отпадъци (ТБО). За хората, решили да платят на части местните си данъци и такси, сроковете, в които това трябва да се направи, без лихва за забавяне, са:
Данък сгради и данък МПС на две вноски: до 30 юни - първа вноска и до 31 октомври - втора вноска.


Такса битови отпадъци на четири вноски: 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.


Къде да се провери дължимото


Най-удобният начин за внасяне на местните данъци и такси според зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов е през портала на Столична община: https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.jsf Там всеки собственик на имот или автомобил в София може да направи и справка какви задължения има към общинския бюджет. За да плати, обаче, човек трябва да си вземе персонален идентификационен код (ПИК) от общината или от НАП, друга възможност е да ползва квалифициран електронен подпис. ПИН-код от общината се получава срещу лична карта във всеки от отделите за общински приходи, а ПИН-ът на НАП - от най-близкия офис на приходната администрация.


Какво влиза в сила на 1 януари
Какво влиза в сила на 1 януари

Съобщенията на хартия за дължимите местни данъци ще се изпращат от края на февруари. Те ще се получават от тези собственици, които предпочитат този начин на уведомяване, вместо електронни на посочен от тях имейл адрес, съобщиха от дирекция "Общински приходи" на Столичната община.


Колко местни данъци внесоха софиянци през 2022 г.


През 2022 г. внесеният в бюджета данък МПС е общо 112.1 млн. лв., от които 65 млн. лв. са от физически лица.


От данък недвижими имоти са получени 122.7 млн. лв. От тези средства 61.5 млн. лв. са платени от физически лица - собственици на имоти.


И не само в София


От няколко дни Министерството на електронното управление пусна в действие нова услуга, с която гражданите в цялата страна могат да правят справки и да плащат местните данъци и такси. Това става през Портала за достъп до електронно административно услуги - https://egov.bg/wps/portal/egov/nachalo. след регистрация.Плащането се извършва през Системата за електронно плащане с кредитна или дебитна карта през централен виртуален ПОС терминал, за което не се дължат преводни такси и комисионни.


След като се регистрират, потребителите на портала трябва да влязат в раздел "Моето пространство", след което да продължат към "Проверка на задължение за местни данъци и такси" и да потвърдят избора си. Системата автоматично проверява за задължения на потребителя. При наличие на задължения, те могат да бъдат платени по реда на тяхното възникване - от по-старо към по-ново.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK