Съседите, покривът, дограмата: как да се включим в новата програма за саниране

Съседите, покривът, дограмата: как да се включим в новата програма за саниране

© Цветелина БелутоваНовата програма за саниране на жилищни сгради е в ход и очаква кандидати до 10 май.


Това е първият етап, в който всичко ще е безплатно, докато на следващия програмата ще изисква плащане от собствениците на 20% от сумата. За втория етап кандидатстването ще започне след май.


Първият етап на новата програма се финансира с 1.13 млрд. лв. за цялата страна, от които 150 млн. лв. са само за София (за другите градове - в края на текста). Програмата е ориентирана за многофамилни сгради, построени преди април 1998 г.
За да кандидатства етажна собственост е необходимо собствениците на поне 67% от идеалните части на сградата да изразят съгласие чрез подписа си. Колкото повече са те, нараства и шансът за одобрение, а ако се включат всички е най-добре, коментира експертът Цвета Наньова на среща на домоуправители и представители на сдружения на етажна собственост с експерти по програмата от "Българо-австрийска консултантска компания"(БАКК), организирана от софийския район "Средец". Целта беше да се разяснят критериите, по които ще се излъчат сградите по проекта "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд".


Общото съгласие е знак, че в етажната собственост има разбирателство, а не междусъседски проблеми, които биха спънали процедурата, каза Наньова.


Граждани попитаха как да действат със собственици, които живеят в чужбина, и съветът бе да се намери начин да се получи съгласието им, за да не създадат проблеми по-късно. Подходът за убеждаване на съседи, мнителни към тези програми, е да се изтъкне, че в последните 10 години са санирани над 3000 сгради и няма оплакване.


Повече информация за условията за кандидатстване може да се получи в районните администрации, които управляват програмата. От страницата на район "Средец" може да се прочете тук.


Двете обследвания се плащат от собствениците


На сградата-кандидат за саниране първо ще се извършат две обследвания - техническо и за енергийна ефективност. Те ще се платят от собствениците, като на класираните за саниране сгради тези пари ще бъдат възстановени, но на другите - не. Максималната цена за възстановяване е 6.28 лв./кв.м, което значи, че за апартамент от 70 кв. м ще се платят максимум 440 лв. за двете обследвания. Фирмите, лицензирани за тази дейност, обичайно предлагат по-ниски цени. Всяка етажна собственост сама избира фирмата за тези обследвания. Изпълнителят на санирането обаче ще е по избор на района за София и на общината - за страната.


Ако покривът тече или вече е поставена топлоизолация


Сгради, които имат нужда от укрепване или ремонт на покрива са с по-малък шанс да бъдат одобрени, обясни Наньова. Мотивът е, че това е задължение на собственика, а целта на програмата е да повиши нейната енергийна ефективност. "Ремонт на покрива би разходвал доста средства, а това няма да повиши особено нейната енергийна ефективност", аргументира се експертът. Задачата е да се постигне поне 30% спестяване на енергията, ползвана дотогава за отопляване на сградата.


Вече сложени външни топлоизолации ще бъдат премахнати, защото изискването е те да са с дебелина 10-12 см, а старите са 5-8 см, а и са от горими материали като стиропор. Сега ще има зони с негорима вата, за да се ограничи разпространението на огъня при пожар.


Поставените вече PVC-дограми също може да се премахнат, защото изискванията са доста по-високи към тях. "Ако дограмата е на повече от 5 години, вероятно обследващата фирма ще предпише да се смени с нова", смята Наньова.


Остъклените балкони няма да се демонтират, има търпимост към тях, добави тя. Смяна на щрангове може да се извърши само на топлата вода и то, ако има предписание за това от обследващата фирма.

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков (вляво) организира срещата на домоуправители и граждани с консултанти по програмата за саниране.

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков (вляво) организира срещата на домоуправители и граждани с консултанти по програмата за саниране.


Видеозапис от лекцията на експертите консултанти от БАКК можете да видите тук.


По-малките сгради са с по-малък шанс за първия етап


По-големите сгради - с голяма разгъната застроена площ, имат повече шанс да се класират за първия етап на програмата, защото ще получат повече точки по критерия "намаляване на емисиите въглероден диоксид", посочи експертът на БАКК. По-малките сгради, каквито има в центъра на София, е по-вероятно да бъдат одобрени за втория етап на програмата. Добре е да се кандидатства отсега, защото техническото и енергийното обследване ще важи поне няколко години и ще може да се ползва и за следващите етапи на програмата, препоръча Наньова.


Очакванията са класирането на сградите, одобрени за саниране в първия етап на програмата, да е готово в началото на тази есен. Строителните работи ще започнат през пролетта на 2024 г.


Средствата за общините в страната


По Плана за възстановяване и устойчивост има 1.13 млрд. лв. за безвъзмездна помощ за енергийно обновление на жилищните сгради в цялата страна. Дейностите ще се разделят в 28 области и 265 общини. Водещият партньор обаче не може да получи финансиране, надвишаващо следните лимити:


150 млн. лв. - за Столичната община с 24-те района.


По 80 млн. лв. - за Пловдив, за Варна и Бургас.


По 50 млн. лв. - за Стара Загора, Русе, Плевен, Велико Търново, Благоевград и Видин.


По 30 млн. лв. - за Враца, Ловеч, Лом, Монтана, Троян, Габрово, Горна Оряховица, Севлиево, Разград, Свищов, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен, Сливен, Ямбол, Нова Загора, Айтос, Карнобат, Казанлък, Свиленград, Харманли, Димитровград, Кърджали, Хасково, Асеновград, Велинград, Смолян, Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Карлово, Ботевград, Гоце Делчев, Дупница, Кюстендил, Перник, Петрич, Самоков и Сандански.


До 15 млн. лв. - за 215 общини, попадащи в дефиницията за селски район, съгласно Споразумението за партньорство 2021 - 2027.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK