Зам.-кмет на София щедро харчи за дигитализацията на приема в детските градини

Генчо Керезов, зам.-кмет по дигитализацията на Столичната община

© Надежда Чипева, Капитал

Генчо Керезов, зам.-кмет по дигитализацията на Столичната общинаСтоличната община обяви търг за 70 000 лева за създаване на дигитално хранилище на големи данни (Data lake) за приема в детските градини при готов подобен проект, осъществен безплатно.
Общинската структура "Софияплан" е събрала данни и изготвила анализ заедно с института GATE към Софийския университет, който работи с големи данни и изкуствен интелект. Разработеният модел е бил обсъден с общината, както и включването му в системата за прием в детските градини, обясни проф. Силвия Илиева, директор на GATE ("Големи данни в полза на интелигентно общество"). Зам.-кметът по дигитализацията Генчо Керезов обаче преценил, че разработката е безполезна и е по-добре да се плати на външен изпълнител.


"Тази обществена поръчка е типичен пример как в Столичната община лявата ръка не иска да знае какво прави дясната. Могат да обявят обществена поръчка, да похарчат пари, но не и да търсят начин как да не се похарчат. Те предпочитат външен изпълнител да им свърши работата, защото другото изисква да вникнеш в нещата, а и да се работи координирано и подредено", коментира арх. Любо Георгиев, бивш директор на "Софияплан".


Генчо Керезов: Разработката не се вписва в дигитализацията


Задача на зам.-кмета Керезов до края на мандата е да събере в Data like всички данни за детските градини в София - колко семейства с малки деца живеят в близост до дадена детска градина, какъв е приемът, колко са некласираните и др. На тази база ще се изготви ново райониране за прием в детските заведения, което да започне от 2024 г.
"Сега за детските градини и ясли се класират деца на база административен район (по местоживеене). Към училищата вече се разчертаха т. нар. прилежащи райони - всяко училище си има свой и най-много точки получава този, който живее в него. Ние ще предложим подобно райониране на детските градини, само че базирано на големи данни", обясни Керезов пред "Дневник". Така децата, чиито домашен адрес е близо до градината, ще имат предимство при класирането, дори ако той се води в съседния административен район. По този начин ще се намали и автомобилният трафик за превозването им всяка сутрин и вечер от родителите, обясни Керезов.
Софияплан публикува анализ, в който са събрани данни за наситеността на районите с деца в целевите възрасти, пешеходните маршрути от жилищните сгради до детските заведения, къде има дефицит и празни места за строеж на нови. Общината също търси информация в тази област, за да намери по-справедлив начин за класиране - актуалната наситеност на районите с деца и броят на останалите без място в желаните детски заведения. В София има 10 000 неприети деца, но в същото време остават около 3000 свободни места в детски заведения, защото са прекалено далече и са неудобни за родителя.
Според Керезов разработката на "Софияплан" и института GATE е безполезна, защото не била годна за Data lake. "Те я бяха направили не на алгоритъм и Big data analytics, а на емпиричен опит и много-много работа. Къртовски труд, за да се посочи къде има дефицити (от детски градини) и къде трябва да се строят", смята зам.-кметът Керезов.


Обществената поръчка бе прекратена, но временно


Столичната община има споразумение за сътрудничество с института GATE именно в развитието на модели за големи данни и изкуствен интелект. Този институт се финансира по програма "Хоризонт Европа" за научни изследвания и общината може да поръчва разработки, за които няма да плаща. "Керезов би трябвало да знае това, но е обявил обществена поръчка за 70 000 лева. Предпочита се да се похарчат пари, вместо да се използва съществуващ капацитет", коментира арх. Георгиев.


Три фирми подадоха оферти за поръчката на 6 декември 2022 г., но две седмици по-късно възложителят - Столичната община, изненадващо я прекрати. Мотивът не бил свързан с факта, че вече има готов проект, а заради пропуск в заданието. Пропуснахме да изискаме точно описание, стъпка по стъпка, как ще свършат работата, поясни Керезов. И веднага добави, че ще обяви нова обществена поръчка, защото новото райониране на детските градини трябва да започне с приема през пролетта на 2024 г. По-добре е да направим тази поръчка, защото 70 000 лева струва таванът на една детска градина, а пък импактът (въздействието), който ще постигнем е много повече, убеден е той. Годишният бюджет на общината за дигитализация е 2 млн.лева и според него е недостатъчен за поставените високи цели.


Възможно ли е институтът GATE да бъде ползван


Цяла година и половина от института GATE не могли да разберат какво точно се иска от тях, затова се налагало да се търси външен изпълнител, обясни Керезов. По-различна е позицията на проф.Илиева от GATE, която заявява готовност да съдейства с техническа експертиза в рамките на пратньорските отношения с общината.


"Със зам.-кмета по дигитализацията (Керезов) бяха дискутирани възможности за интегрирането на разработения модел в системата за прием в детските градини. Открихме възможности за бъдещо развитие към анализ на достъпността не само на пешеходно разстояние, но и използването на градския транспорт. Столичната община е в правомощие да решава дали да внедри една или друга разработка", заключава тя.


Хората, които управляват Столичната община, не умеят да работят в партньорство, в което не се изисква плащане, е обяснението на арх. Георгиев за търсенето на външен изпълнител.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK