Незаконна сеч на 20 дървета в къпалня "Мария Луиза", Фандъкова налага глоба

Незаконна сеч на 20 дървета в къпалня "Мария Луиза", Фандъкова налага глоба

© Столична общинаБез разрешение са изсечени около 20 дървета в Борисовата градина, в района на къпалнята "Мария Луиза", съобщи кметът Йорданка Фандъкова в социалната мрежа. Сигнал за сечта е подаден от директора на "Паркове и градини" ландш.арх.Милена Васева.


Проверка е установила, че има издадено разрешително за премахване на други пет иглолистни и пет широколистни дървета. За тях екологът на район "Средец" е преценил, че са напълно изсъхнали и израснали върху бетонови стълби и подпорни стени. На това основание кметът на района Трайчо Трайков на 26 януари е издал разрешение на собственика на къпалнята - фирмата "Парк Мария Луиза" АД за премахването им. Вместо тях, обаче, са изсечени съвсем други дървета, а издънките са оставени.

След сечта в парка около къпалнята.

© Столична община

След сечта в парка около къпалнята.


Екип на дирекция "Зелени системи" е предупредил представители фирмата-собственик всички дейности по премахване на дървета да бъдат спрени.
"За това изключително грубо нарушение налагам максималната глоба от 50 000 лв. на дружеството-собственик на терена "Парк Мария Луиза", обяви Фандъкова. В санкционираното дружество участва общинската фирма "Софийски имоти" с дял от 42%. Мажоритарният дял се държи от две фирми, свързани с Румен Гайтански-Вълка. Той спечели обществената поръчка на Столичната община за сметосъбирането в няколко района до 2025 г.


Къпалнята не работи от 2005 г. До 2003 г. тя бе изцяло общинска собственост, но общината я включи като вноска в капитала на смесеното дружество "Парк Мария Луиза" АД.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK