Столичната община се зарича да глобява до 2000 лева за драскане по фасадите

Столичната община се зарича да глобява до 2000 лева за драскане по фасадите

© Велко АнгеловНови забрани срещу драскането по фасади със спрей ще наложи Столичната община. Въвеждат се санкции за нарушителите като глобата ще е от 100 до 2000 лева, обявиха председателят на общинския съвет Георги Георгиев и главният архитект на София Здравко Здравков. В наредбата за обществения ред в София ще се впише нов текст, който забранява "драскането, рисуването и писането на думи, текстове, рисунки, графични изображения и каквито и да е знаци по фасадите на сгради, подлези и други елементи на градското обзавеждане, включително и превозните средства на обществения транспорт".


Акцията срещу този вандализъм е поредна в София като досега общината е изчистила 7000 кв.м надраскани стени и фасади. Ще се засили контролът за спазването му чрез регулярни обходи, проверки на терен, включително и съставяне на актове за установяване на административно нарушение от служители на Столичен инспекторат. Предвидените глоби за нарушителите са в размер от 100 до 2000 лв.


Предвижда се изграждане на стени за свободно изобразяване на графити - под моста "Чавдар", подлезите на около гара "Подуяне", по протежение на бул. "Ботевградско шосе", в Южния парк до културния център "Топлоцентралата" и стена в парк "Студентски". Определените места са съгласувани с арх.Здравков и обсъдени с представители на общността на графити творците.
Ще се въведе бърза и лесна процедура за изрисуване на фасада/калкан, след съгласие на етажната собственост на сградата и и съгласуване от Направление "Архитектура и градоустройство".

Столичната община се зарича да глобява до 2000 лева за драскане по фасадите

© Столична община


Успоредно с това започва мащабно почистване на надраскани фасади, като началото ще е в историческия център на София, в която има много единични и групови паметници на културата. То ще е на общинското дружество "Софекострой" (бившо "Чистота Искър"). Почистването ще бъде разширявано постепенно към други зони на града. Ще бъдат почиствани и частни сгради при подадени сигнали в Столичния инспекторат и при изрично искане на живеещите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK