Сечта в къпалнята "Мария Луиза" продължила и след забраната на Фандъкова

Сечта в къпалнята "Мария Луиза" продължила и след забраната на Фандъкова

© Столична общинаСечта на дървета в къпалнята "Мария Луиза" е продължила след забраната на кмета Йорданка Фандъкова на 1 февруари. Тогава са били премахнати около 20 дървета, според проверка на екип на "Зелени системи". Фандъкова разпореди спиране на изсичането и глоба от 50 000 лева за собственика на къпалнята. Това е дружеството "Парк Мария Луиза" АД, в който 41% дял има общинската "Софийски имоти".


Въпреки забраната, изсичането на дървета е продължило през нощта. "Понеже дейностите са продължили, към нас се присъединиха и колегите от "Контрол на строителството", отново по разпореждне на кмета, когато бе установено, че в имота има клони от прясно премахнати дървета. В тази връзка се пристъпи към още по- сериозно налагане на санкция, което ще бъде по Закона за устройство и застрояване на СО и санкцията ще бъде в размер на 100 000лв.", заяви ландш.арх.Димитър Данчев, директор на "Зелени системи" за БНТ.


В липса на ефективен контрол за опазване на дърветата в Борисовата градина, обвини от общината Гергана Пирозова, създател на групата "Да спасим Борисовата градина".
"Попълнили са протокол с невярно съдържание, това е господинът от "Зелена система", който продължава да отказва да ми даде този протокол, защото е с невярно съдържание, където твърди, че 20 дървета са изрязани. Дърветата са над 100, няма как да установят, че са 20, защото са премахнати незаконно и кореновата система и е изравнено с багери. Глобите от 50 000, 100 000, ако ще 2 млн.лева да каже Фандъкова, ще отпаднат в съда, защото доказателственият материал в този протокол е с невярно съъдържание", твърди Пирозова.


Управителят на "Парк Мария Луиза" АД Николай Проданов е заявил за БНТ, че не са изсичани здрави дървета на територията на къпалнята, както и че разполагат с разрешителни документи.


Кметът на район "Средец" е издал разрешение на база оглед на място от еколога на района да се премахнат пет изсъхнали дървета и други пет издънки, прорасли върху стълби. В документа е изискано фирмата-собственик да уведоми района 48 часа преди изсичането им. Това не е направено, а точно тези дървета не са били засегнати от сечта.


"За мен нарушението е още по-сериозно, тъй като се вижда, че се разчиства терен за бъдещи строителни дейности, за каквито към момента няма разрешение. Има издадена от главния архитект на Столична община виза за проектиране, за която информирах преди няколко месеца (в нея беше записано, че не подлежи на съобщаване, тъй като заинтересувани лица са само поискалите я)", написа в социалната мрежа Трайков.


На 14 юни 2022 г. фирма "Парк Мария Луиза"АД е подала в Столичната община искане за издаване на виза за проектиране, обяви тогава пред медиите Тодор Тодоров, неин представител. Мажоритарен дял във фирмата държат две фирми, свързани с Румен Гайтански-Вълка. Общинската "Софийски имоти" АД притежава 41%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK