ГЕРБ дава заден: Ще намалява сечта на дървета до Народния театър

На мястото на тези дървета до Народния театър (червената сграда в дъното) ще се строи шестетажна сграда.

© Георги Кожухаров

На мястото на тези дървета до Народния театър (червената сграда в дъното) ще се строи шестетажна сграда.Разрешението да се отсекат 25 дървета в градината на ресторант "Синия лъв" бе оспорено от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев от ГЕРБ. Сечта бе одобрена от комисията по екология, доминирана от ГЕРБ, заради планиран строеж на 6-етажна сграда за банка. Инвеститор е "А-Трейд-3000" ЕООД на Иво Иванов и Димитър Борисов, по-известни със сметопочистващата си фирма "Титан" и като бивши собственици на ЦСКА.


С решението на екокомисията от 25 януари на практика ще се изсекат всички дървета не само в градината на "Синия лъв", но и в съседния платен паркинг - все високи сребристи смърчове, орехи, явори, брези и акации. "Поисках от главния архитект на София арх. Здравко Здравков да отложи разглеждането на проекта за Подробен устройствен план (ПУП) от експертен съвет, докато инвеститорът не представи в комисията по екология ново изследване с максимално запазване на съществуващите дървета в имота", обяви на 30 януари Георгиев.


Възможно ли е вече да се пощадят дърветата


Повечето от 25-те дървета са в средата на имота - в градината на "Синия лъв" и зад нея, а точно там ще се вдига сградата. "Тези, които са в периферията на имота, може да се запазят", препоръча на заседанието на комисията по екология нейният председател Лорита Радева от ГЕРБ. Това обаче няма как да стане, тъй като проектът за застрояване предвижда подземен паркинг на три нива, който обхваща цялата площ на имота от 1.55 дка.
Подготовката за разчистване на терена започва през 2018 г. в комисията по екология. Тогава единодушно е одобрено премахването даже на 35 дървета. "Повечето самонастанили се дървета не са в много добро естетическо и физиологично състояние, а 11 са в лошо състояние", е записано в становището, подписано от Радева тогава.


Бъдещата сграда, в която ще бъде банков офис, визуализация.

© Капитал

Бъдещата сграда, в която ще бъде банков офис, визуализация.


По искане на собствениците на имота през юни 2020 г. арх.Здравков разрешава изработването на нов ПУП и план за застрояване, който позволява да се вдигне шестетажна сграда на мястото. За да стане това, трябва да се премахнат дърветата. Изготвеният проект за ПУП е съгласуван с Министерството на културата на 1 юли 2021 г. Препоръката е за археологическо проучване, защото теренът се намира в охранителната зона на Народния театър "Иван Вазов" и в резервата "Антична Сердика-Средновековен Средец".


Как теренът бе приватизиран


Къщата на ресторант "Синия лъв", дворът и съседни пространства са били предоставени за ползване на Народния театър "Иван Вазов" с указ на цар Борис от 1941 г. Там се е помещавала администрацията на театъра до 1953 г. Теренът винаги е бил държавна собственост, като след промените през 1989 г. са правени опити от ръководството на театъра да си ги върне, но безуспешно.


Областният управител на София през 2005 г. продава 1.55 дка на частната фирма "А-Трейд-3000" ЕООД. Само къщата с ресторанта "Синия лъв", не е приватизирана и сега е общинска собственост със статут на недвижима културна ценност. Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков в началото на мандата си през 2019 г. искаше да я преобрази в детска градина, но след като в последствие се разреши вдигането на банков офис в двора, тази възможност изглежда все по-трудно изпълнима.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK