Фандъкова обеща да вдигне заплатите в градския транспорт през март и септември

Фандъкова обеща да вдигне заплатите в градския транспорт през март и септември

© Лили ТоушекОт 1 март заплатите в Столичния градски транспорт щe се увеличат със 150 лева. Това бе договорено на среща днес между синдикатите и кмета Йорданка Фандъкова.


Служителите в публичния транспорт обявиха стачна готовност на 24 януари, ако заплатите им не се вдигнат с 30%. В този сектор средната месечна е около 1500 лева. Тогава решението на общината бе отложено за 6 февруари. Сега Фандъкова поясни, че от 1 септември се очаква още едно увеличение от 150 лева. Средствата за него трябва да се предвидят в бюджета на общината за 2023 г., който още не е приет.


Ако исканията им не бъдат изпълнени, синдикатите са решени са решени в час пик да спрат всички трамваи, автобуси и тролейбуси в града.
"За всички е ясно непрекъснатото увеличение на цените и че на хората е трудно, но също така е ясно и финансовото затруднение в градския транспорт. Работещите в общинските транспортни дружества ще получат увеличение на възнаграждението от 1 март със 150 лева и съответно от 1 септември след, разбира се, приемането на новите бюджети. Надяваме се, че както в Общинския бюджет, така и в новия национален бюджет ще има подкрепа така, както имахме миналата година, за да можем да отговорим на очакванията на хората", заяви Фандъкова, цитирана от БНР.


На срещата с транспортните синдикати към КНСБ и КТ "Подкрепа" присъстват и ръководствата на общинските дружества "Метрополитен", "Автотранспорт" и "Електротранспорт".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK