Детските площадки в София, макар архаични и скучни, ще се ремонтират с 3 млн.лева

Тази архаична пързалка оцеля и в големия ремонт на Западния парк.

© Георги Кожухаров

Тази архаична пързалка оцеля и в големия ремонт на Западния парк.Районните кметове в София поискаха общо 33 млн.лева за възстановяване на детски площадки в междублоковите пространства. Те са над 1700 в целия град и близо 50% от тях се нуждаят от ремонт. Предложенията дойдоха от 24-те района, но Столичната община ще отпусне доста по-малко.


"Ние ще сме щастливи, ако сме осигурили поне 3 млн.лева за тази година, защото нашата цел е да поставим начало на реконструкцията им и тя да продължи", поясни зам.-кметът по екология на общината Десислава Билева, вносител на доклада заедно с Георги Георгиев от ГЕРБ, председател на общинския съвет. С отпуснатите средства ще се оправят 150 площадки.


Трябва при изграждането на площадките да се включат местните общности в квартала. Да се обсъди с тях от какви съоръжения имат нужда и за каква възраст деца, препоръча общинският съветник Иво Божков от "Демократична България". Тогава съседът, който е участвал в боядисването й, ще е най-добрият пазач и поддръжка, особено при тези оскъдни средства за тази дейност, обясни той. В доклада няма концепция и цели, които да се постигнат с отпуснатите милиони, а пак се работи "на парче". "Софияплан" има разработена стратегия в тази насока, която е добре да се ползва, препоръча Божков.
Подобни препоръки бяха дадени през януари на дискусия за детските площадки в София, организирана с районни кметове от "Демократична България". Съвременните тенденции са ясно разграничаване за каква възраст деца е предназначена площадката, защото сега в София има 1700 и повечето са с неизменните "глобус", "кораб", "ракета" и толкоз. Тя трябва да има игрова стойност, да не е скучна за децата. Арх.Любо Георгиев, ръководител на "Екипът на София" препоръча живеещите наоколо да бъдат питани каква да е площадката, а и за поддържането й. Така постепенно ще се формират квартални общности от родителите. Той напомни, че общинското предприятие "Софияплан" е разработило стратегия "София играе" и тя е получила положителна оценка от кметовете на райони.


На заседанието на комисията не стана дума за игрова стойност, която да привлича децата и да развива уменията им. Главното бе да се възстановят колкото може повече.


Тенденцията в европейските градове е изграждането на големи хъбови детски площадки, където да се събират деца от различни квартали. Целта е малчуганите да се социализират, а и техните родители, обясни Симеон Колев от ГЕРБ на комисията днес.


Защо в доклада няма отделени средства за поддръжката на тези площадки, попита арх.Румен Русев от "Патриоти за София". Едно е да се изградят, но после трябва да се пазят, а това не става. БКС-тата (битово-комунални стопанства) към районите, където ги има, могат да отговарят за поддръжката, посъветва кметът на район "Искър" Ивайло Цеков


Действащата наредба за детските площадки задава изискването те да са съобразени за трите възрастови групи, отговори на критиките Лорита Радева от ГЕРБ и председател на комисията. Докладът бе приет единодушно като на всеки от 24-те района ще се отпуснат между 100 хил. и 135 хил.лева. Билева предложи всеки районен кмет да прецени сам дали с тези средства да изгради нови или да ремонтира старите площадки и съоръжения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK