Фандъкова ще определи кой да е временен кмет на район "Красно село"

Отстраненият кмет Росина Станиславова (втората отляво) и зам.-кметовете на района Албена Белянова, Николай Веселинов и Веселин Кирев (вдясно).

© Максим Караджов

Отстраненият кмет Росина Станиславова (втората отляво) и зам.-кметовете на района Албена Белянова, Николай Веселинов и Веселин Кирев (вдясно).След четири часа дебати общинският съвет на София не можа да избере временен кмет на район "Красно село". Накрая се стигна до решението съветът да възложи на кмета на общината Йорданка Фандъкова да избере някой от сегашните зам.-кметове на района за срок до 6 април. Тогава е следващата, трета поред, сесия на СОС, в която изборът ще продължи. На предишната, на 9 март, след дълги дебати точката беше отложена за днес.


До ситуацията се стигна след отстраняването на районния кмет Росина Станиславова на 28 февруари, заради конфликт на интереси, установен със съдебно решение. Засега длъжността продължава да се изпълнява от зам.-кмета на района Николай Веселинов, назначен от Станиславова на 1 март. Днес той е отстранил със своя заповед единия от другите двама зам.-кметове - Албена Белянова. Ако се докаже, че тази заповед е законово издържана, тогава Фандъкова ще избира измежду Веселинов и Веселин Кирев.


Мнозинството на ГЕРБ-СДС в СОС поиска групата на "Демократична България" да посочи за кандидат за поста някой от тримата зам.-кметове на района. В отговор бе обяснено, че "Демократична България" е снела доверието си от кмета Станиславова още през февруари 2021 г. и не смята да предлага някой от нейните заместници, които тя сама е избрала. Вместо това, бе предложен общинският съветник, юристът Борис Милчев.
Групата на БСП също предложи свой кандидат - младият общински съветник Николай Николов, който е бил на второ място след Станиславова на местните избори през 2019 г.


Двете кандидатури бяха отхвърлени от председателя на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ с аргумента, че по Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) една година преди редовни местни избори само от зам.-кметовете трябва да се избира временен районен кмет.


Това тълкувание на ЗМСМА бе оспорено от БСП и от "Демократична България", тъй като те се консултирали с юристи и с преподаватели по конституционно право, като доц. Наталия Киселова, която разтълкувала чл.42, ал.6 и ал.7 от ЗМСМА, че и общински съветник може да се кандидатира за временен районен кмет. Георгиев, който е колега с доц.Киселова като преподавател в Софийския университет, не се съгласи, че точно това е имала предвид и настоя, че законът не разрешава общински съветник да се кандидатира.


След дълги спорове все пак бяха подложени на гласуване двете кандидатури на БСП и "Демократична България", които не получиха нужните гласове. След тях общинските съветници гласуваха за всеки от тримата зам.-кметове на "Красно село", но никой от тях също не получи мнозинство.


Накрая Георгиев намери такст в ЗМСМА, който дава право на общинския съвет да предлага решения за извънредни ситуации. В този смисъл той предложи кметът Фандъкова да определи временен кмет на район "Красно село" от зам.-кметовете, като срокът за неговото управление да е до 6 април. Тогава е следващата сесия на СОС и изборът ще започне отново.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK