Две години след ремонта: Западният парк тъне в строителни отпадъци

Край алеите в Западния парк са захвърлени тонове строителни отпадъци.

© Георги Кожухаров

Край алеите в Западния парк са захвърлени тонове строителни отпадъци.Строителни отпадъци от ремонта на Западния парк все още не са изчистени. Край алеите има купчини чакъл и пясък, парчета бетон, стар асфалт... Ремонтът за 10.6 млн. лв. бе финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж" и започна през юни 2018 г. По договора на възложителя - Столичната община, всичко трябваше да свърши за година - до юни 2019 г. След отлагания заради "дъждовни дни, пандемията и сбъркан проект" изпълнителят "Галчев инженеринг" ООД успя да предаде обекта през март 2021 г.


Въпреки почти три пъти по-дългия срок накрая строителите вероятно са бързали, защото десетки тонове строителни материали и отпадъци са изоставени в зелените площи. За алеите не е бил ползван дребен чакъл, а по-евтиният смесен, в който има и едри камъни. За настилката обаче трябват само ситни и в хода на работата едрите са изхвърляни настрани. После никой не е почистил зелените площи край алеите, е обяснението на лесовъда Калин Делийски, който живее наблизо.


Няма как да поникне трева от камънака края тази алея.

© Георги Кожухаров

Няма как да поникне трева от камънака края тази алея.


"Зелена система" от два месеца обещава да се заеме с проблема
Повече от година гражданинът, по думите му, сигнализира Столичната община за проблема. На 24 януари Делийски е получил отговор от общинската дирекция "Зелена система". "Относно "десетки тонове изоставени строителни материали и отпадъци" вашите наблюдения и коментари ще се вземат под внимание съотносимо към действащите нормативи, изисквания и условия", пише дирекцията, която отговаря за поддържането на зелените площи в София.


Два месеца по-късно дирекцията все още нищо не е взела под внимание - не е потърсена отговорност от изпълнителя, нито нейни служители са почистили парка. При запитване на "Дневник", придружено със снимки, директорът на "Зелена система" Димитър Данчев обеща, че веднага ще извърши проверка и ще съобщи резултатите от нея.


От "Галчев инженеринг" не отговориха на отправения писмен въпрос чия е отговорността за захвърлените тонове строителни отпадъци в парка.


Какво става с почва, засипана с бетон и камъни


Захвърлените строителни отпадъци са върху почва, която в Западния парк е от черноземни смолници и е най-плодородната. "Тя се е формирала в продължение на последните 10-20 хиляди години. Това е улегнала почва и почти не съдържа камъни - до 3-5%. Сега след този ремонт е станала антропогенна почва, т.е. от естествена е променена в "градска" с много привнесени материали в нея. Тя е слабо плодородна, защото камъните и отпадъците променят свойствата й - влагата не се задържа, самата почва няма структура. Коренчето на растенията като стигне до камък, заобикаля - от камък не може да се храни", обясни лесовъдът Делийски.


Калин Делийски живее наблизо до Западния парк и като лесовъд вижда, че зелените площи се съсипват.

© Георги Кожухаров

Калин Делийски живее наблизо до Западния парк и като лесовъд вижда, че зелените площи се съсипват.


На някои места край алеите служители на Западния парк са насипали нова почва. Тази дейност, наречена подсипване, се извършва, когато се налага изравняване на нивата на алеята и тревните площи наоколо. "За радост тази година се подсипва с хубава почва, на някои места в парка е хвърлен един жълтосив крайречен субстрат, който е безплоден. Върху него добре расте само райграс и затова масово го ползват", поясни Делийски. В местата, където боклуците не са почистени обаче, с подсипването те се маскират и остават под плиткия слой нова почва, добави той.


Нова почва е насипана край участъци от алеите (в дъното) и така камъните се скриват.

© Георги Кожухаров

Нова почва е насипана край участъци от алеите (в дъното) и така камъните се скриват.


Стъкла, найлони и всякакви боклуци в представителната част на парка.

© Георги Кожухаров

Стъкла, найлони и всякакви боклуци в представителната част на парка.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK