Фандъкова не назначава кмет на район "Красно село", чака се решение на съда

Йорданка Фандъкова

© Юлия Лазарова

Йорданка ФандъковаКметът Йорданка Фандъкова все още не е издала заповед за назначаване на временен кмет на район "Красно село". Това й бе възложено от Столичния общински съвет (СОС) на 16 март като спешно решение след отстраняването на районния кмет Росина Станиславова на 1 март заради конфликт на интереси.


Решението на СОС, прието само с гласовете на ГЕРБ и БСП, е оспорено в Административния съд София град от Николай Веселинов, зам.-кмет на района. "Общинският съвет има законови правомощия да избира, докато кметът на община няма такива правомощия и твърдим, че те не могат да му бъдат преотстъпени", аргументира обжалването Веселинов. Ако решението на СОС бъде обявено за нищожно, става безпредметно Фандъкова да назначава временен районен кмет.


Веселинов заяви, че заповедта на Станиславова за поставянето му като "изпълняващ функциите на кмет на района по заместване" е представена на Фандъкова за административен контрол. "И тя не я отмени", добави Веселинов.
До оспорваното сега в съда решение на СОС се стигна след дълги и разгорещени препирни на две сесии на СОС - на 9 и на 16 март. От ГЕРБ настояваха "Демократична България" да посочи за временен кмет някой измежду тримата зам.-кметове. Те са избрани от Станиславова, а обединението е снело доверието си от нея през февруари 2021 г. и поради това предлага кандидатурата на общинския съветник Борис Милчев. Групата на БСП също предложи свой кандидат за поста - Николай Николов.


И двете кандидатури бяха оспорени от председателя на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ, който настояваше, че законът за местното самоуправление не позволява общински съветник да заеме длъжността, а само зам.-кмет на района. От "Демократична България" и БСП обявиха тълкуването му за погрешно.


Накрая Георгиев, който е юрист и преподавател в Софийския университет, обяви, че е намерил спасителен законов текст, даващ право на общинския съвет "да решава и други въпроси от местно значение". Така СОС възложи на Фандъкова да назначи кмет на "Красно село" до следващата сесия на 6 април, когато трябва да бъде избран постоянен до местните избори през есента.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK