Площад "Александър Невски" е в ремонт, колите ще бъдат забранени между храма и ул."Раковски"

Зоната пред храма-паметник до ул. "Раковски" ще бъде пешеходна.

© Максим Караджов

Зоната пред храма-паметник до ул. "Раковски" ще бъде пешеходна.На площад "Александър Невски" кипи ремонт - едновременно се сменя настилката на всички тротоари. Движението на колите през площада в момента не е спряно, нито е ограничено, но местата за паркиране са доста по-малко.


"Когато приключи ремонтът, предвиждаме промяна в движението, като то ще се забрани, както и паркирането в участъка пред централния вход (на катедралния храм)", обяви кметът Йорданка Фандъкова пред Би Ти Ви. По проект пространството от ул. "Раковски" покрай Паметника на Незнайния воин до храма става пешеходна зона, като там ще е забранено и паркирането. Движението на автомобилите ще се пренасочи към съседните улици.


Обновяването на площада трябваше да е приключило още през 2019 г., но преработка на спечелилия конкурса архитектурен проект, а после и смяна на фирмата-изпълнител, което отложи строителните дейности до сега. Ремонтът по договора на Столичната община с фирмата-изпълнител "Трейс" е за 300 дни, смятано от 23 юли 2022 г., което значи да приключи в края на месец май.
Ще бъдат подменени старите водопроводни тръби и кабели на уличното осветление.

© Максим Караджов

Ще бъдат подменени старите водопроводни тръби и кабели на уличното осветление.


За да се усвоят 46 млн.лева по оперативна програма "Региони в растеж" за обновяването на центъра на града, Столичната община през 2013 г. набързо организира конкурс, спечелен за обособената позиция Зона 4 (за 21.6 млн.лева) от архитектурното студио А.Д.А. на Пантелеев. Проектът после бе подложен на унищожителни критики от архитекти, урбанисти и общественици - заради подмяната на автентичните огромни гранитни павета, за свръхвисоките мачти за уличното осветление, за "своеволното преместване" незнайно къде на скулптурната композиция на Самуиловите воини на Любомир Далчев от градинката зад Военния клуб.


Тротоарът край църквата "Света София".

© Максим Караджов

Тротоарът край църквата "Света София".


По заръка на главния архитект на София Здравко Здравков студио А.Д.А. преработи целия си първоначален проект в частта за площада , за което получи допълнително 90 хил.лева. Сега огромните павета остават и няма да се сменят с гладки плочи от сив гранит, а само ще се пренаредят. Осветителните мачти отпадат, като новото "художествено осветление на храма" ще бъде съобразено с този паметник на културата, по думите на Фандъкова. Скулптурите на Далчев остават на мястото си и реално доста от планираното обновяване се свива.


Изпълнителят "ПСТ груп" бе сменен заради некачествен ремонт на градинката "Св.Климент Охридски", но получи 4 млн.лева. Сега дейностите в Зона 4 се извършват от "Трейс" за 14 млн.лева. Всички промени в обновяването на тази част от центъра на София предизвикаха вниманието на Европейската прокуратура, която започна проверка.


"Да, Европейската прокуратура проверява договора за безвъзмездна помощ за Зона 4 на Централната градска част", потвърди Фандъкова днес пред Би Ти Ви. Зона 4 включва освен площад "Александър Невски", но и жълтите павета пред Народното събрание. Те ще бъдат пренаредени отново в началото на лятото, обеща Фандъкова. Изпълнителят "Трейс" този път ще работи по друга технология, която вече била тествана, добави тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK