Пробивът на столичната ул."Филип Кутев" започва, трамваят засега се отлага

Готовото северно платно на ул. "Филип Кутев". През лятото ще се изгради южното платно (вляво).

© Столична община

Готовото северно платно на ул. "Филип Кутев". През лятото ще се изгради южното платно (вляво).Пробивът на ул. "Филип Кутев" ще започне в края на април, обяви кметът Йорданка Фандъкова неотдавна в социалната мрежа. Строежът ще е продължение на разширения бул. "Тодор Каблешков" и заедно ще оформят градска магистрала като част от Вътрешния ринг на града. С него трябва да се отклони част от трафика през центъра и сега ще се гради участъкът от ул. "Сребърна" до бул. Симеоновско шосе".


В търга за изпълнител на първо място се класира ДЗЗД "Филип Кутев", в което участват "ГБС Инфраструктурно строителство" и "Глобал кънстракшън". Тяхната оферта за участъка е за 18.2 млн.лева и се очаква скоро общината да подпише договор с тях, съобщи "Капитал". Парите са от заем на общината, теглен от Европейската инвестиционна банка. Срокът за изпълнение на обекта е 270 дни, което значи до края на януари 2024 г..


Вътрешният ринг ще минава на 50 м от клетката на слона в Зоопарка


Новото трасе на ул."Филип Кутев" ще минава досами оградата на Зоопарка, на 50-ина метра от клетките на слона, носорога и орлите. От другата страна е недокоснатият досега от градски транспорт многолюден кв. "Витоша". Затова е учудващо, че Фандъкова не споменава нищо за изграждане и на трамвай. По проект той трябва да минава в средата на уличното платно, както по бул. "Тодор Каблешков", така и по "Филип Кутев".
"Предвижда се трамвай, но според мен Столичната община не го планира на този етап. Правя логичния извод, защото при мен в район "Лозенец" няма никаква процедура за трамвайно трасе, а имаше неизяснени въпроси за токоизправителната станция, с която ще се захранва трасето, както и казуси как ще се процедира с колелото на трамвай 10 при "Хладилника". Тези процедури трябваше да са започнали преди година, ако общината планира да пускат трамвай", коментира Константин Павлов, кмет на "Лозенец", на чиято територия е трасето.


В червено е новото трасе на ул. "Филип Кутев" покрай Зоопарка (в зелено) преди излизането на "Симеоновско шосе" при кръстовището с бул. "Г.М.Димитров".

© район

В червено е новото трасе на ул. "Филип Кутев" покрай Зоопарка (в зелено) преди излизането на "Симеоновско шосе" при кръстовището с бул. "Г.М.Димитров".


Трамваят ще остане за следващия мандат


По проект новата трамвайна линия ще е от бул. "Цар Борис III" по разширения бул. "Тодор Каблешков" и след като пресече бул. "Черни връх" ще продължава по новата ул. "Филип Кутев". Като мине прекоси "Симеоновско шосе" ще върви по бул. "Г.М.Димитров" до метростанция "Г.М.Димитров" и надолу през "Четвърти километър" ще стига до бул. "Шипченски проход". Така бъдещият трамвай ще има връзка с пет други трамвайни линии - 5, 11, 7, 10 и 20, както и с метрото, посочи общинският съветник Симеон Ставрев от "Демократична България". Столичната община сега не се занимава с този трамвай, "ние ще трябва да го направим", коментира той една от задачите през новия мандат след местните избори тази есен.


"Спаси София" прогнозира, че по това трамвайно трасе ще пътуват около 65 000 души дневно, което според новата партия ще е "неколкократно повече от предвижданията за пътникопоток по някои отклонения на метрото".


Обяснението, че първо се строи уличното платно и тротоарите, а после ще се поставят трамвайните релси, не се потвърждава от практиката. При разширяването на бул. "Тодор Каблешков" автомобилното движение беше пуснато като в средата на уличното платно само е оставено място за трамвай, но релси няма. Това ще наложи в бъдеще движението по булеварда да се ограничи, за да се монтира трамвайно трасе.


С червено е маршрутът на бъдещата трамвайна линия №2 и връзките с други трамвайни линии и метрото. Картата е от блога на общинския съветник Симеон Ставрев.

© Симеон Ставрев

С червено е маршрутът на бъдещата трамвайна линия №2 и връзките с други трамвайни линии и метрото. Картата е от блога на общинския съветник Симеон Ставрев.


Бъдещото трасе на ул. "Филип Кутев" ще е до оградата на зоопарка (вдясно).

© Максим Караджов

Бъдещото трасе на ул. "Филип Кутев" ще е до оградата на зоопарка (вдясно).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK