Най-много фишове за неправилно паркиране в София през 2022 г. са издадени през ноември

Най-много фишове за неправилно паркиране в София през 2022 г. са издадени през ноември

© Надежда ЧипеваНай-много фишове за неправилно паркиране в София, издадени в отсъствието на шофьора, са и наложени през месец ноември 2022 г. - 8378, докато през август са почти два пъти по-малко - 4474. Данните са от Центъра за градска мобилност и са предоставени на "Капитал" по Закона за достъп до обществена информация.


Фишове в отсъствие на шофьора се издават от 2020 г. заради неправилно паркиране по булеварди, квартални улици, тротоари и в зелени площи. Размерът на глобата е от 50 до 200 лева в зависимост от нарушението. При въвеждането на мярката от ЦГМ разясняваха, че още в деня на санкцията на нарушителя ще се изпраща неприсъствения фиш на адрес. Срокът за плащането е 7-дневен и ако не се спази, автоматично ще се праща в данъчното.


Брой на издадените фишове без присъствието на шофьора по месеци през 2022 г.

Брой на издадените фишове без присъствието на шофьора по месеци през 2022 г.
Средно през 2022 г. са издавани по 6000 фиша месечно, което е доста повече от предходната година, когато те са били около 4000 месечно. Общата сума на фишовете за 2022 г. е 2.9 млн.лева, но от тях нарушителите са платили само 1.8 млн.лева. Дупката в несъбираемостта е над 1 млн.лева, които ЦГМ е можело да инвестира в изграждането на паркинги или ремонта на тротоари. Не е ясно как при обявената схема за събираемост общината не успява да получи над 30% от наложените глоби.


Една от причините е числеността на специалния екип на ЦГМ за тази дейност - едва 10 души за цяла София. Така няма как да се постигне видим ефект от тази мярка за налагането на ред в паркирането по софийските улици и в кварталите.
Цялата информация за издадените фишове и събраните глоби за 2022 г. е публикувана в "Капитал".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK