Постижение: Седем вида плочки на 1 кв.м по обновената ул. "Цар Шишман" (допълнена)

Седем вида тротоарна настилка на кръстовището на ул. "Цар Иван Шишман" и ул. "Гурко".

© Юлия Лазарова

Седем вида тротоарна настилка на кръстовището на ул. "Цар Иван Шишман" и ул. "Гурко".На обновената ул. "Цар Иван Шишман", при кръстовището с ул. "Гурко" на 1 кв.м тротоар са наредени седем вида плочки, плюс капаци на шахта и бордюр. Нивата на тротоарите на двете улици е с разлика около 20 см и тя е "преодоляна" с някаква замазка.


Постижението е на фирмата-изпълнител "Парсек груп" ЕООД, която спечели поръчката на Столичната община за 5.4 млн.лева. От 2019 г. малката търговска улица постоянно се разкопава и временно зарива, като договорът за ремонта сега е за 220 дни, смятано от 1 август 2022 г., което значи до 20 март, който мина, но работата продължава. Според зам.-кмета по строителството Ангел Джоргов цялата улица ще е готова до края на април. Сега надеждата е тротоарният "пачуърк" да е само временен и "Парсек" да уеднакви настилката преди да приключи обекта.


"Този участък от улицата вече е готов", обясниха работници. За тротоара на различни нива и с различни плочки при ул. "Гурко" отговориха - "там други работиха". Преди три дни зам.-кметът Джоргов беше на обекта, но корекция на тротоарите не последва.
Тротоарът на другия ъгъл на същото кръстовище.

© Юлия Лазарова

Тротоарът на другия ъгъл на същото кръстовище.


За настилките на пешеходните пространства в София бе приет единен стандарт, който е част от Наредбата за градската среда на Столична община. Тя бе разработена от главния архитект Здравко Здравков и приета от Столичния общински съвет през декември 2020 г. В чл.22 е посочено, че кметът на общината осъществява контрола за спазването на наредбата, в случая на стандарта за тротоарните настилки.


Разликата в нивата на тротоарите на двете улици е около 20 см.

© Юлия Лазарова

Разликата в нивата на тротоарите на двете улици е около 20 см.


Ден след публикацията собственикът и управител на "Парсек" ЕООД Бончо Бонев потърси "Дневник", за да обясни, че кръстовището с ул. "Гурко" ще бъде оправено, но след края на ремонта на ул. "Цар Иван Шишман". Това ще стане в края на месец май, по думите му, като разликата в нивата на двете улици ще бъде преодоляна с повдигане на уличното платно на ул. "Гурко", за да се изравни с новата настилка на търговската улица.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK