Проблемите на моя квартал: каква среда искат жителите на "Младост"

"Младост", 2022 г.

© Цветелина Белутова

"Младост", 2022 г.Недостигът на места за паркиране, презастрояването, липсата на паркове за отдих и занемарените междублокови пространства.


Може да ви звучи като големите проблеми на квартала, в който живеете, дори и той да не е "Младост". Но тези предизвикателства представиха жители на софийския район "Младост" на среща с експерти от "Екипът на София" тази седмица.


Те първо са провели анкета сред живеещите в квартала и са наясно с някои от проблемите още преди да дойдат на разговора. Познават и района през всички анализи, които са правили за изготвянето на "Визията за София" до 2050 г., по която са работили много от тях. "Тази среща е още една проверка дали наистина това са проблемите, как хората ги преживяват и така получаваме качествена пряка информация за тях", обясни арх. Любо Георгиев, който ръководи платформата.

"Екипът на София" обединява над 100 експерти - архитекти, урбанисти, озеленители, специалисти по управление на отпадъците, по организацията на транспорта, еколози, юристи и други области, свързани с управлението на един град."На тази среща повече говорим за проблемите, а на следващата - повече за решенията, които ще влязат в плана за управление", каза на събралите се арх. Георгиев. Във времето между двете срещи (около месец) "Екипът на София" ще изготви конкретни предложения. "Например в район "Младост" за паркирането трябва регулация, но не само. То може да не е платено, но да е регулирано - където има непозволено паркиране да има глоби, паяк", даде примери Георгиев.


Мозъчна буря за "Младост"


В началото на всеки стол в изпълнената с хора зала в "Академия Телерик" имаше червено и зелено листче. Гражданите бяха призовани да напишат в червеното проблемите на квартала, а в зеленото - ако имат идея за решаването им.


После всички се разделиха по свой избор в пет тематични групи: за трафик и паркиране, за презастрояването, за улиците, тротоарите и осветлението, за чистотата и събирането на отпадъците и за зелените системи. Всяка група се обособи в кръг и в нея участваше експерт в дадената област. Хората разказваха конкретни случаи и даваха идеи.


Ръководителят на "Екипът на София" е арх. Любо Георгиев

© Надежда Чипева

Ръководителят на "Екипът на София" е арх. Любо Георгиев


Най-предпочетена се оказа групата за зелените системи, защото 100-хилядният по население район "Младост" няма свой парк. Общината така и не реализира двата проекта "Въртопо" и "Източен".


Втора по интерес бе групата за презастрояването, на трето място се оказаха проблемите с паркирането и най-малко желаещи имаше за специфичната тема за управлението на отпадъците.


Етажните паркинги няма да решат проблема


Етажни паркинги да се поставят на сгради с калкан, за да имат опора и да не заемат много място, предложи екстравагантна идея гражданин. Експертът от "Екипът на София" подсказа, че етажните паркинги не се устойчиво решение в кварталите, защото освобождават места по улиците, които ще се заемат от други коли. "Това не решава проблема. Сега Столичната община не знае реално колко коли има в един квартал и какво е разумното решение за паркирането в него", отбеляза той.


"В новите блокове всеки апартамент да е с два гаража и те да са вписани в нотариалния акт", предложи възрастен мъж. Само така нямало да се задръстят допълнително улиците с коли.


Друг сериозен проблем в "Младост" се оказа нерегламентираното паркиране по тротоарите и дори като втори ред по пътното платно в тесните квартални улици. "Бусове, които зареждат магазини, спират на аварийни светлини и препречват движението в тесните улици. Трябва организация и те да снабдяват само рано сутрин, за да не пречат", предложи жена.


"Защо цветните контейнери за боклук все са далече от блока"


Цветните контейнери за разделно събиране на боклука са много далече от блока ни, оплака се млада жена.


Така е, защото фирмите предпочитат да ги слагат в периферията на квартала, където на големите сметосъбиращи коли им е по-лесно да минават, обясни експертът от "Екипът на София". Решението е сметосъбиращите фирми да се задължат да имат и камиони с по-малки размери, тогава ще има цветни контейнери и на по-тесни места до блоковете.


Обучението в разделно събиране трябва да започне от училището, предложи друг участник. Експертът от "Екипът на София" се съгласи и каза, че сам обмисля да подготви демонстрация за децата как хартиен отпадък първо се нарязва с шредер, после се обработва и накрая от суровината се получава "нишка, която може да се ползва за различни дейности". Така учениците нагледно ще се убедят в ползата от разделното събиране, вместо същата хартия да се хвърля в общ контейнер и после да се изгаря, както се прави сега в Столичната община.


Хората в залата се разделиха по свой избор на пет тематични групи.

© Максим Караджов

Хората в залата се разделиха по свой избор на пет тематични групи.


Изцяло разделно събиране на отпадъците е задача, към която трябва да се приобщят всички софиянци. Принципът за такса смет трябва да е "Плати, колкото изхвърляш", каза експертът. Сега таксата се определя от размера на жилището, а не на реалното количество боклук на дадено домакинство.


Утопия ли е да има квартални фондове за опазване на зеленината


В групата за презастрояването стигнаха до извода, че първото условие междублоковите пространства да се опазят е живеещите наоколо да ги ползват активно за спорт, за пикник, за игра и да ги облагородяват.


Трябва актуализация на Общия устройствен план на София, за да се спаси предназначението на тези терени за отдих, а не за строителство, препоръча гражданин. Да се учредят квартални фондове за облагородяването им, както и за отчуждаване, ако се налага, добави друг. "И Столичната община да спре с разпродаването на общински имоти", призова трети.


Хората предлагаха решения, а експертите на "Екипът на София" коментираха дали могат да се осъществят, или се налагат промени в наредби и закони, за да не могат и в бъдеще общинската или районната администрация да оправдават бездействието си.

Любо Георгиев уточни, че "Екипът на София" не е политическа формация, а търси проблемите на всеки квартал и изготвя конкретни предложения за решаването им. За местните избори през есента "Екипът на София" ще работи с трите формации "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София". С тях ще се изготви генерален план за управление на града за следващия мандат в Столичната община, базиран и на тези конкретни срещи в кварталите.


Експертите на Любо Георгиев вече се срещнаха с хората в районите "Кремиковци", "Средец" и "Витоша". Идната седмица те ще са в район "Оборище", после в кв. "Модерно предградие", в с. Лозен, район "Панчарево" и др.


"Посланието ни с тези срещи е, че ние, гражданите, можем да бъдем съучастници в правенето и в реализацията на местни политики, а не само потребители и получатели на послания от типа "Ще ви оправим проблема" или да ни представят билборд с хубава програма или нещо друго. Важното е заедно да можем да измислим решението, защото хората и сега сами се справят - копаят градинки, сами си правят паркинг или инсталират нещо, а това е суперценен ресурс", смята Георгиев.


На излизане от залата повечето граждани оставяха имейла си, на който "Екипът на София" обеща да им пише кога е следващата среща с възможните решения на проблема им.


Неправилно паркирали коли в квартал "Младост"

© Цветелина Белутова

Неправилно паркирали коли в квартал "Младост"


"Екипът на София" представи формула за голяма коалиция за управление на столицата
"Екипът на София" представи формула за голяма коалиция за управление на столицата

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK