Жилищни сгради в три района на София са най-подходящи за соларни панели

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Много хубав покрив, ж.к Люлин са такива.
  1. Как се дупчи изолация? Само ходенето по нея нарушава посипката.
  2. Как се чистят - кой? Ами ако ги повреди защото това не е тротоара?
  3. Как се пази това? Имам 7 входа и една капандура да не е заключена, хоп!
  На баир - лозе си е още тая работа:)

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 2. 2 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  Много хубав покрив, ж.к Люлин са такива. 1. Как се дупчи изолация? Само ходенето по нея нарушава посипката.2. Как се чистят - кой? Ами ако ги повреди защото това не е тротоара?3. Как се пази това? Имам 7 входа и една капандура да не е заключена, хоп!На баир - лозе си е още тая работа:)
  —цитат от коментар 1 на petrow1973


  Да не говорим, че никак не ми се струва добра идея на тези 40-50 годишни панелки да стоварим още няколко тона тежест на покрива. И без това никой не знае в какво реално състояние са.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 3. 3 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  С 20 години закъснение се сетиха ...
  Е по добре късно

  Мутрите от 90-те поеха открито държавата, а ние ги последвахме. Sapienti Sat
 4. 4 Профил на Nikolai Kolev
  Nikolai Kolev
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Инсталацията на снимката е с множество грешки:
  - ползвани са "големи" панели за монтаж на покрив, което е в разрез с препоръките на производителите
  - самите панели са захванати на късата страна, което намалява тяхната устойчивост драстично; това също не се препоръчва според инструкциите на панелите.
  - захванати са на грешното място на късата страна - хванати са прекалено към края, което допълнително намалява тяхната устойчивост
  - като конструкция се използва профил 40х40, който е много слаб; той трябва да се предмоства на множество места, което не е спазено (ясно се виждат къде са краката - те са на поне 1800мм един от друг, което е 3-4 пъти повече от необходимото)
  - противотежестите са много малко за такъв тип монтаж
  - не са спазени препоръчителните разстояния от борда на покрива
  - и др.

  Конструкцията е съчинявана от някой "експерт". Спестил е доста пари в сравнение с истинското решение , което е необходимо за такъв тип покрив (немските решения биха били 3-5 пъти по-скъпи).

  Но при силен вятър тези панели няма да падат върху него , а върху хората и колите долу.

  В момента "монтажик" на панели се става с 10 дневен курс. След това тези хора ще монтират такъв тип инсталации над главите ни. Тези инсталации трябва да се поддържат (което не е ясно кой ще го прави). Цялата работа е супер-опасна.

 5. 5 Профил на Ivan Peev
  Ivan Peev
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Пари за нищо - да са живи и здрави Дайар Стрейтс.
  Вместо парите да се окрупнят и дадат за нови ядрени реактори, ще товарим сгради несигурни като строителство, незнайно дали устойчиви на земетръс, само и само да угодим на изкуфели еврогейци, зелянясали, плесенясали, готови за погребение.
  Не стига зе покрихме плодородни земеделски земи с перки и с остъклени рамки, от които полза колкото от пепел в огнище, и селишаваме от качествена и екологична земеделска продукция, сега да подложим сгради на разрушения. Как обследвания за якост и усточивост имат жилищата? Какви кабели ще бъдат опънати от стъклените витринки до земята и какво магнитно поле ще бъде създадено, как това магнитно поле ще влияе на здравето на населението?
  Пари за нищо, по-точно - пари за глупоста и унищожението на нацията!
  Вън от ЕС и НАТО! Напред към ШОС и БРИКС!

  Два дебила это сила!
 6. 6 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#2] от "rumen_s":
  Панелите, заедно с носещата им конструкция, тежат около 25кг/кв.м.. Ако изолацията не може да понесе такава тежест, значи не е нито добре проектирана, нито добре направена.

  Жизнь или Life - избор има.
 7. 7 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Какви кабели ще бъдат опънати от стъклените витринки до земята и какво магнитно поле ще бъде създадено, как това магнитно поле ще влияе на здравето на населението? Пари за нищо, по-точно - пари за глупоста и унищожението на нацията! Вън от ЕС и НАТО! Напред към ШОС и БРИКС!
  —цитат от коментар 5 на Ivan Peev

  Стоманобетонния покрив екранира, стига си се вайкал.

  забавление и приключение
 8. 8 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 286 Неутрално

  В Люлин 2-3-4, в 40-годишните панелки и ЕПК, пълни с ромеи, които крадат и горят каквото им попадне, да сложиш соларни панели! Стратегия, та дрънка!

 9. 9 Профил на .cpp
  .cpp
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Тия панели на покрива,разпределени за захранване на апартментите ще стигнат поне телефоните да си зареждат хората "евтино" БРАВО

 10. 10 Профил на .cpp
  .cpp
  Рейтинг: 338 Неутрално

  [quote#7:"troi"][/quote]

  Ти ,като говориш по телефона,на неекранираната си тераса излизаш?

 11. 11 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ivan Peev":

  Какви кабели ще бъдат опънати от стъклените витринки до земята и какво магнитно поле ще бъде създадено, как това магнитно поле ще влияе на здравето на населението?
  —цитат от коментар 5 на Ivan Peev


  Много интересен въпрос, който поставя друг въпрос - а СЕГАШНИТЕ опънати кабели от улицата до всеки апартамент какво магнитно поле създават и вредно ли е то за здравето?!

  Жизнь или Life - избор има.
 12. 12 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#9] от ".cpp":

  За телефон е достатъчен един панел от 50-100 Вт който не е задължително да е разположен под ъгъл(неудобно е на тераса), а вертикално прилепен към някой от прозорците. За 100-200лв може да се закупи нещо готово и да нямаме проблем със зареждането. Фотосолара си е за в къща или над гараж.

 13. 13 Профил на .cpp
  .cpp
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#9] от ".cpp":За телефон е достатъчен един панел от 50-100 Вт който не е задължително да е разположен под ъгъл(неудобно е на тераса), а вертикално прилепен към някой от прозорците. За 100-200лв може да се закупи нещо готово и да нямаме проблем със зареждането. Фотосолара си е за в къща или над гараж.
  —цитат от коментар 12 на Пламен Данаилов


  За къща съм съгласен,там спор няма. Въпросът е за солари по покривите на блоковете

 14. 14 Профил на Хюго Босов
  Хюго Босов
  Рейтинг: 1391 Весело

  Да се чете: строители искат да вземат общинска земя евтино, за стотинки и да построят сгради и да ги продават по 3000 евро/ кв.м.

 15. 15 Профил на ekp351157130
  ekp351157130
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Много хубав покрив, ж.к Люлин са такива. 1. Как се дупчи изолация? Само ходенето по нея нарушава посипката.2. Как се чистят - кой? Ами ако ги повреди защото това не е тротоара?3. Как се пази това? Имам 7 входа и една капандура да не е заключена, хоп!На баир - лозе си е още тая работа:)
  —цитат от коментар 1 на petrow1973


  Монтажът се прави на скелета, които могат да се прихванат на тежки бетонни плочи. Веднъж се слагат и не се местят.

 16. 16 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#13] от ".cpp":

  Живея в блок на 8 етажа и 6 с входа, апартаментите са над 120, покривът е общ и се излиза на него от 6 асансьорни "къщички". Колко пъти са ми крадили антена, сателитна чиния вече не помня, и на всички познати в блока също. Във фотосолара има много мед и няма да оцелее дълго. Една по-едра градушка или светкавица също ще го унищожи.

 17. 17 Профил на ekp351157130
  ekp351157130
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Тия панели на покрива,разпределени за захранване на апартментите ще стигнат поне телефоните да си зареждат хората "евтино" БРАВО
  —цитат от коментар 9 на .cpp


  глупости. Един панел 600 вата пикови е 2,1 на 1,4м някъде или около 3кв.м. При едно хубаво слънце ги правят. Горе спокойно могат да се монтират поне 24 киловата, ако не и повече, а това при 8 етажа по 3 апартамента са по 1квт мощност на апартамент. Няма да поеме всичко, но доста уреди ще поеме. Лятото един средноголям климатик оставен през деня да охлажда реално от слънцето да се захранва. Батериите не се рентират, още повече че при нас нощната енергия е доста по-евтина и имаме нощна тарифа. В една Германия доставчиците постепенно премахват нощната.

 18. 18 Профил на ekp351157130
  ekp351157130
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#13] от ".cpp":Живея в блок на 8 етажа и 6 с входа, апартаментите са над 120, покривът е общ и се излиза на него от 6 асансьорни "къщички". Колко пъти са ми крадили антена, сателитна чиния вече не помня, и на всички познати в блока също. Във фотосолара има много мед и няма да оцелее дълго. Една по-едра градушка или светкавица също ще го унищожи.
  —цитат от коментар 16 на Пламен Данаилов


  за светкавица може да се постави допълнителна защита с прътове, която да стои по-високо. Хубавите панели са със закалено стъкло и се тестват за удар от градушка

  What Size of Hail Can Damage a Solar Panel?

  Although different hail sizes are reported to have damaged cars and solar panels in the United States, hail usually damages solar panels with sizes greater than 2 inches.

  Most solar panels are verified to be able to withstand hail. Thus, they have been tested to withstand about 1 inch to 1.75-inch diameter hail with an expected speed between 25 to 40 mph. However, you might wonder what happens when a bigger-sized hail falls. So let’s take a look.

  1 инч = 1 цол = 2,54см


  How Are Solar Panels Designed And Tested To Withstand Hail?

  Most solar panel manufacturers test their solar panels in hailstorm conditions, such as placing them under hail to withstand up to a diameter inch falling at 50 miles per hour. Another industry standard tests involve shooting tennis-sized ice balls to the solar panel at 70mph.

  They are also designed with tempered glass that’s strong enough to handle hailstorms. Hence, most solar panels are hail-proof. Although, there might be some damage in extreme conditions. Still, due to the different industry standards testing, a decent solar panel will withstand hailstorms and hurricanes under acceptable conditions.

 19. 19 Профил на ekp351157130
  ekp351157130
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Пари за нищо - да са живи и здрави Дайар Стрейтс. Вместо парите да се окрупнят и дадат за нови ядрени реактори, ще товарим сгради несигурни като строителство, незнайно дали устойчиви на земетръс, само и само да угодим на изкуфели еврогейци, зелянясали, плесенясали, готови за погребение. Не стига зе покрихме плодородни земеделски земи с перки и с остъклени рамки, от които полза колкото от пепел в огнище, и селишаваме от качествена и екологична земеделска продукция, сега да подложим сгради на разрушения. Как обследвания за якост и усточивост имат жилищата? Какви кабели ще бъдат опънати от стъклените витринки до земята и какво магнитно поле ще бъде създадено, как това магнитно поле ще влияе на здравето на населението? Пари за нищо, по-точно - пари за глупоста и унищожението на нацията! Вън от ЕС и НАТО! Напред към ШОС и БРИКС!
  —цитат от коментар 5 на Ivan Peev


  ти замислял ли си се, че живееш в къща/апартамент, която е опасана от електрически кабели и има wifi рутери навсякъде. От тези панели вървят по два кабела с MC4 конектори до уреди наречени инвертори, които превръшат правият ток в променлив - 230 волта. Спокойно може да се забие директно в контакта и първо черпиш него. Използват се по няколко инвертора така че всяка отделна линия не е с голяма мощност. Повече бих се притеснявал от магнитните полета от мобилни телефони сложени до главата и безжични рутери нацвъкани навсякъде.

 20. 20 Профил на ekp351157130
  ekp351157130
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#2] от "rumen_s":Панелите, заедно с носещата им конструкция, тежат около 25кг/кв.м.. Ако изолацията не може да понесе такава тежест, значи не е нито добре проектирана, нито добре направена.
  —цитат от коментар 6 на Дразнител


  Един панел към 600 вата пик е 32кг и е към 3кв.м., само панелът. Конструкцията ще е към 5кг, ако е от алуминии, отделно бетонните плоскоскти

 21. 21 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 459 Неутрално

  В Германия поставят солари на вертикани стени на обществени сгради, по-големи къщи, дори и на църкви. Вертикалният монтаж има някои предимства - по-устойчиви са на вятър, трудно се крадат. не се запрашават както хоризонталните, по-устойчиви са на градушка и светкавици, близо са до прозорец(по-къси кабели). За Германия, която е на по-голяма северна ширина от България ъгълът за поставяне на солара спрямо хоризонта и без това е по-голям.

 22. 22 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#15] от "ekp351157130":
  ....тежки бетонни плочи. Веднъж се слагат и не се местят.
  С кран, с хеликоптер? Явно не си в блок.

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 23. 23 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  По покривите на къщите обикновено се махат керемиди, като се заменят с панели, което олекотява конструкцията на сградата, а в случая с блоковете качваме още тежест на покривите. Тоест тези неща трябва да се премислят доста по-внинателно, а и принципно по-добре да се комбинират с панели за ток и панели за нагряване на вода, клоято да влиза в системата на парното и за къпане.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK