Войнишкият мемориал ще бъде възстановен пред НДК

Металните плочи с имената на загиналите войни от I и VI пехотен полк се пазят в Националния военноисторически музей.

© Велко Ангелов

Металните плочи с имената на загиналите войни от I и VI пехотен полк се пазят в Националния военноисторически музей.Събореният през 1977 г. Мемориал на загиналите герои от I и VI пехотен полк ще бъде възстановен пред НДК. Единодушно Общинският съвет днес реши да се организира архитектурен конкурс за ситуиране на паметника в парковата среда на НДК. Точното място ще бъде, където се извисяваше монументът "1300 години България", съборен през 2017 г. Досега там е възстановена само скулптурната фигура на лъва.


30 000 лева ще е наградата за победителя в конкурса, 10 000 лева - за второ и 5000 лева - за трето място. Средствата за цялостното изграждане на мемориалния комплекс да се набират с дарения, като кметът Йорданка Фандъкова да открие дарителска сметка, предлагат вносителите от "Патриоти за София". Застроената площ на възстановения паметник ще бъде до 1400 кв.м, а целият териториален обхват на разработката - 6700 кв.м, се указва в изготвеното вече задание на конкурса.


Решение за възстановяване на Мемориала е взето от СОС още през 2014 г., а през 2018 г. е проведен архитектурен конкурс, който не отличи нито един проект. Днес съветници от "Демократична България" предупредиха, че след като толкова години Столичната община нищо не предприема, няма гаранция дали и сега ще последват реални действия.
Не е проведено обществено обсъждане с гражданите къде точно и как да се възстанови войнишкия паметник, отбеляза Иво Божков. "Паметта на героите трябва да се уважава и като процедурите се спазват, за да не се окаже, че заради пропуски всичко пак да се отложи", предупреди той и поиска докладът да се отложи, докато се изпълнят тези изисквания.


Проектът за задание на конкурса е обсъден на 26 април в Съюза на архитектите в България, в което участваха и от Камарата на архитектите, от Министерството на отбраната, неправителствени организации, напомниха вносителите Михаил Петров и Карлос Контрера от ВМРО.


"Всички колеги от всички политически групи да помогнат да се възстанови час по-скоро това свято място", призова Пеню Пенев от "Демократична България", чийто дядо е служил в VI пехотен търновски полк и се е бил с османската армия при Чаталджа (близо до Истанбул).


Мемориалът е бил свято място за отдаване на почит към загиналите български войни.

© Стара София

Мемориалът е бил свято място за отдаване на почит към загиналите български войни.


Вносителите са поставили график за провеждане на конкурса, за избора на изпълнител и възстановяването на Мемориала би могло да започне през 2024 г., когато ще е следващият мандат на общинската власт в София.


Трите стени на войнишкия мемориал са били в П-образна форма, всяка с размери около 20 м дължина и 10-11 м височина. Те са били градени от тухли и бетон, а на вътрешната страна на всяка от тях са били металните плочи с имената на близо 3000 загинали войници и офицери от I софийски и VI търновски пехотен полк. Те заедно са формирали Желязната дивизия, прославила се в двете Балкански войни (1912-1913 г.) и в Първата световна (1914-1918 г.).


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK