Забрана за каране на тротинетки по тротоари и в паркове се готви в София

София център ул. Граф Игнатиев електрически тротинетки скутери неправилно паркирани пешеходци

© Велко Ангелов

София център ул. Граф Игнатиев електрически тротинетки скутери неправилно паркирани пешеходциДвижението на електрически тротинетки в София рязко ще се ограничи, като то ще е забранено в паркове, площади, пешеходни зони и тротоари. Новите мерки се предлагат от общински съветници от ГЕРБ-СДС и "Патриоти за София".


Скоростта ще е разрешена до 25 км/ч и то по улиците, докато в парковете и изброените забранени зони ще е позволено само са се бутат или до 5 км/ч. В този смисъл тротинетките се приравняват към велосипедите и ще ползват същите места за движение. Сега има случаи с тези скутери да се кара с 80 км/ч по магистрални булеварди, а в парковете - до 25 км/ч, което е опасно за разхождащите се хора там. Този вид превозно средство се появи в София през 2019 г., когато започна работа първата фирма за даването им под наем.


Местата, където могат да се паркират и изоставят също се свиват. Ще е забранено захвърлянето им из паркове, градини, пред входове на сгради и на метростанции, на детски и спортни площадки. Санкцията, ако това стане, ще е продължаване на таксуването за ползването й и няма да спре, докато не бъде преместена, обясни Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет (СОС).
Глобата за тези нарушения - превишена скорост, каране в забранените зони и безразборно захвърляне на тротинетката, ще е 50 лева за нарушителя, ако бъде хванат на място.


Ако фирмите, които предлагат е-тротинетки под наем в София, не приберат изоставена тротинетка до 4 часа, глобата ще е 300 лева, за повторно нарушение - 500 лева, предлагат вносителите. Тези фирми са три в столицата и вносителите на новите мерки са ги обсъдили с тях. Ограничението на скоростта до 25 км/ч трябва да се въведе веднага, като софтуерът на скутерите под наем трябва да бъде актуализиран така, че да не позволява по-висока скорост.


Тротинетките могат да се карат само по улиците, както велосипедите.

© Надежда Чипева

Тротинетките могат да се карат само по улиците, както велосипедите.


Предлаганите мерки ще бъдат внесени за разглеждане в комисиите на съвета до месец и се очаква до края на юли да бъдат приети от СОС. Те се очаква да влязат в сила през август, като до тогава трите фирми, които предлагат е-тротинетки под наем в София трябва да актуализират софтуера си в съответствие с тези ограничения. Те оперират с общо 2000 тротинетки, а частните, които не са регистрирани, са около 8000 в столицата, каза Георгиев. С тях са зачестили инцидентите - само през 2022 г. броят им е бил 160, като потърпевши са основно пешеходците.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK