Довеждащи автобуси от квартали до метрото предлагат "Спаси София" и "Демократична България"

Довеждащи автобуси от квартали до метрото предлагат "Спаси София" и "Демократична България"

© Юлия ЛазароваВъвеждане на първите довеждащи до метрото автобусни линии в София предлагат общинските съветници Борис Бонев от "Спаси София" и Симеон Ставрев от "Демократична България". Те са внесли два доклада по темата в комисията по транспорт на Столичния общински съвет (СОС).


Предлаганите довозващи линии са три. Първата е №167 и ще свързва кварталите "Студентски град", "Малинова долина" и "Витоша" с метростанция "Витоша" в кв. "Хладилника".


Втората е № 210, която ще свързва всички части на "Люлин" с метростанциите "Западен парк" и "Сливница".
Третата автобусна линия е №261 и трябва да довежда пътници от вилната зона и транспортно необслужваните части на квартал в кв. Горна баня до едноименната метростанция.


Спирките на трите довеждащи линии.

© Спаси София

Спирките на трите довеждащи линии.


"Години наред южни квартали като "Витоша" и "Малинова долина" са оставени без нормален достъп до градския транспорт, като съществуващите линии не са достатъчни и не удовлетворяват нуждите на гражданите", пишат Ставрев и Бонев в единия от двата си съвместни доклада до председателя на СОС.


В доклада за "Люлин" и "Горна баня" се посочва, че въпреки многобройните обещания през годините за довеждащ транспорт до метрото, в тези квартали той все още или липсва, или не отговаря на нуждите на софиянци.


Новата довеждаща автобусна линия 167 ще даде бърза, удобна и необходима алтернатива на живеещите и работещите в кварталите "Витоша" и "Малинова долина". По отношение на жк "Люлин" се очаква довеждащата линия 210 да оптимизира транспортната свързаност и да намали зависимостта от личните автомобили.


"Линия 261 в кв. "Горна баня" може да привлече много нови пътници към градския транспорт, като подсигури липсващата към момента връзка с метрото", се заключава в доклада.


Комисията по транспорт на общинския съвет трябва да разгледа предложението на двамата съветници от опозицията и после то да се гласува на сесия на СОС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK