Борис Бонев: Изготвихме План за управление на София за 8 години

Борис Бонев и арх.Иван Караджов (вляво) представят Плана за София.

© "Спаси София"

Борис Бонев и арх.Иван Караджов (вляво) представят Плана за София.На представяне на управленската програма днес лидерът на "Спаси София" Борис Бонев постави за цел изборна победа още на първи тур и главен приоритет - мащабни инвестиции за оправяне на инфраструктурата в кварталите на София.


"Обединихме се стотици хора, за да създадем План за управление на града за следващите 8 години", поясни Бонев пред "Дневник". Един мандат няма да е достатъчен, по думите му, за да се осъществят навсякъде в София рите основни приоритета в Плана.


Модернизацията на кварталите е първият и включва цялостно обновяване на инфраструктурата, а не "работа на парче", както е сега. Вторият приоритет е прозрачно и честно управление и спиране на корупционните схеми в Столичната община. "Казваме стига на това София да е личен банкомат на малцина. София ще бъде град за всички", подчерта Бонев. Третият е градът да стане чист, зелен и проспериращ. Особен фокус ще има върху управлението на отпадъците и чистенето на улиците, за което сега общината плаща 250 млн.лева годишно, а "резултат просто не се вижда по улиците".
На представянето на Плана на "Спаси София" в пешеходната зона на ул. "Съборна" дойдоха и общински съветници от "Демократична България" и експерти от "Екипът на София" на арх.Любо Георгиев.


"Ако се стигне до разбирателство за съвместно явяване на местните избори през есента, това ще са приоритетите, които ще са разпознати от потенциалната коалиция с "Продължаваме промяната" и "Демократична България", посочи Бонев. Дали той ще е кандидатът за кмет на София засега не е ясно, "съвсем скоро ще се разбере, ако се явяваме заедно, кой ще е кандидатът за кмет", отговори той, като добави, че е оптимист за кандидатите и за районни кметове, и за общински съветници, които ще бъдат разпознати и приети от софиянци.


Политическата обстановка на национално ниво ще се отрази и на местните избори, но Бонев увери софиянци, че управлението на ГЕРБ в София приключва. "Не само се борим срещу този модел, който изсмуква парите и потенциала на София, но и истински го ненавиждаме. Ние сме всичко, което те не са", добави той.


Инж. Кристиян Христов, експерт по транспорта на партия "Спаси София", представи мерки за облекчаване на трафика и решаване на проблема с паркирането. Вече са набелязани над 20 терена за изграждане на монтажни паркинги в "Люлин", "Младост", "Овча купел", "Подуяне"... Те ще се финансират с приходите от платеното паркиране на ЦГМ и ще има хиляди нови места. "Целта е да се улесни движението, но и категорично да изчистим тротоарите и зелените площи от безразборно паркирани коли", заяви инж. Христов. Той се зарече, че първата мярка ще бъде реформа и прозрачност в ЦГМ.


Друга цел е връщане на природните дадености на София обратно на столичани. "Емблемите на София като планината Витоша и къпалнята "Мария Луиза" в момента са недостъпни за софиянци и тънат в разруха. Юристите ни изготвиха правен анализ с ясни стъпки за тяхното връщането в общински ръце, така че гражданите да се възползват от уникалните природни дадености на София", закани се юристът Христо Копаранов от новата партия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK