Кой е Андре Токев

Кой е Андре Токев

© Илиан Илиев



"Съвременна българска кухня" е специален проект в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от инициативите, с които търговска верига "Метро" отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.


Започваме с Андре Токев. Той почти не се нуждае от представяне, но кратката му визитка е собственик на ресторант ANDRé, президент на "Бокюз д’Ор България", почетен президент на Българската асоциация на готвачитее, член на журито на MasterChef - България.


"Кухнята е история и историята е кухня"


Детството си българско-германският майстор-готвач Андре Токев прекарва в кухните на своите баби с домашно приготвена традиционна храна от България и от Германия.




Започва професионалния си живот като готвач в семейния ресторант в Германия. Израснал в различни страни като Алжир, Германия и България, вдъхновението си черпи най-вече от съчетаването на храната на различните култури. Най-голямата му мотивация е да събира хората и да им подарява преживявания, които сближават различни култури и в които всяко ястие разказва история.


В кухнята на своя ресторант ANDRé той свързва културата и храната за уникални моменти на кулинарна наслада. Шеф Токев е иноватор и основоположник на гурме културата в България. Понастоящем предава трупания с години в България, Германия, Франция и Австрия професионален опит на млади български готвачи. Той e основател на Българската асоциация на професионалните готвачи и на Националния кулинарен отбор на България.


Организира конкурси за готвачи и млади таланти, като в годините променя образа на професията тук и мотивира българските готвачи да се състезават на световни кулинарни форуми и фестивали. Андре Токев споделя, че "удоволствието води до перфекционизъм в нашата работа и трябва да създадем атрактивен кулинарен свят за следващите поколения".


Първата рецепта от Андре Токев за "Течна шопска салата със сладолед от диня, панакота от саламурено сирене, хрупкава шунка и бадеми" - вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на От Банкя с любов
    От Банкя с любов
    Рейтинг: 409 Неутрално

    Андре Токев е пич. Оня с пробитите уши много дразни.

  2. 2 Профил на Онгомбо
    Онгомбо
    Рейтинг: 73 Весело

    До коментар [#1] от "От Банкя с любов":

    По-важното е, че ги гледаш всеки ден, но не можеш да си сготвиш дори едно от ястията им :)

  3. 3 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11247 Неутрално

    Има издадена книга с доста хубави рцепри от неговата необичайна кухня :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 4895 Весело

    Когато беше ученик в прогимназията, се казваше Андрей Токев, живееше в Петърч и тренираше джудо в Костинброд.
    Едно старо пиле ми каза...

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  5. 5 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 1974 Неутрално

    В такъв ресторант с "гурме култура" няма и да стъпя. Ще залъгват няколко години снобите и докато един ден ония се усетят, че са много тъпи. Тогава и гурме заведенията ще се преустроят в заведения за хора

  6. 6
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  7. 7 Профил на zyb18561487
    zyb18561487
    Рейтинг: 2689 Неутрално

    В такъв ресторант с "гурме култура" няма и да стъпя. Ще залъгват няколко години снобите и докато един ден ония се усетят, че са много тъпи. Тогава и гурме заведенията ще се преустроят в заведения за хора
    —цитат от коментар 5 на Митев


    Ми нали сме българи -- здраво стъпили с единия крак в цацата, бирата и диарията по морето и в гурме ресторантите с другия.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK