Течна шопска салата със сладолед от диня

Течна шопска салата със сладолед от диня

© Илиан Илиев



"Течна шопска салата със сладолед от диня, панакота от саламурено сирене, хрупкава шунка и бадеми" е пълното име на тази авторска рецепта на Андре Токев. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Андре Токев - тук, а за проекта - в края на текста.


За да приготвите сладоледа, изчистете семките на динята. Миксирайте всички съставки в блендер и минете през фина цедка. Сложете в машината за сладолед и след като е готова сместа, съхранявайте на -13 ̊C.


За панакотата затоплете сметаната, добавете хидратирания желатин и сиренето, миксирайте в термомикс. Поставете сместа в силиконова форма за 6 часа.




Блендирайте всички продукти за течната шопска салата.


Аранжиране: Панакотата се подрежда в супена чиния. Върху нея се слагат бадемите и копър, след което – малки топки сладолед и се залива с шопската.


Необходими продукти за 4 порции:


За течна шопска салата
400 г белени домати
100 г белени краставици
100 г обелени червени чушки
60 г червен лук
5 г люта чушка
5 г магданоз
30 мл студено пресован зехтин


За сладолед от диня
300 г диня
30 г захар (в зависимост от сладостта на динята)
10 мл мастика или узо
15 мл лимонов сок


За панакота от саламурено сирене
100 г саламурено сирене
200 г сметана
3 г желатин
накълцани печени бадеми
копър


Приятен апетит!


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Nikolay Savov
    Nikolay Savov
    Рейтинг: 1551 Неутрално

    Течна шопска салата - глупости

    Баба ми така правеше доматен сок и го наливаше в шишета като го консервираше със салицил или аспирин

  2. 2 Профил на Пуйката
    Пуйката
    Рейтинг: 973 Любопитно

    А ракията сигурно е във формата на близалка.. аман от дебили!!

  3. 3 Профил на bruno__dante
    bruno__dante
    Рейтинг: 1306 Весело

    течна шопска салата
    тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник"

    целата ви работа такава либераска
    ено нормално нещо нема

  4. 4 Профил на Molossian
    Molossian
    Рейтинг: 1860 Неутрално

    шопската салата си е запазена марка!
    Не разваляйте името на този здравословен и вече традиционен продукт с някакви изгъзици.
    Като сте измислили нещо ново, дайте си му име, не крадете съшествуващото!

    Panta rhei....
  5. 5 Профил на Molossian
    Molossian
    Рейтинг: 1860 Неутрално

    До коментар [#2] от "Пуйката":

    С форма на близалка, наподобаваща един специфичена анатомичен орган у мъжете, боядисана с цветовете на дъгата...

    Panta rhei....
  6. 6 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1578 Неутрално

    Това е пинчерска порция.

  7. 7 Профил на Taiga
    Taiga
    Рейтинг: 2245 Неутрално

    Цена - 50 лева за хапка и половина.
    Ей, това гурме готвачите срам нямат.

    "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
  8. 8 Профил на Taiga
    Taiga
    Рейтинг: 2245 Весело

    Само защото натъманил яденето да изглежда по-така и му слагат космически цени.
    Смех.

    "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
  9. 9 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11438 Неутрално

    Красиво :)
    И предполагам, вкусно, но без узото в динята.

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  10. 10 Профил на Лео
    Лео
    Рейтинг: 1305 Неутрално

    Аз в това чинийченценце не видях краставичката...
    Аман от извратеняци! Елате на село да ви набера едни топли слънчеви домати и краставици и после ще си говорим за "гурме"...

  11. 11 Профил на Taiga
    Taiga
    Рейтинг: 2245 Весело

    До коментар [#10] от "Лео":

    Направена е на сокче (сосът), заедно с останалите продукти за шопска.

    Иначе съм с две ръце "за" селските домати.

    "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
  12. 12 Профил на Chung Kuo
    Chung Kuo
    Рейтинг: 913 Неутрално

    Коя ли незадоволена домакиня измисля подпбни глупости?

  13. 13 Профил на Mia san Bayern!
    Mia san Bayern!
    Рейтинг: 1806 Неутрално

    ХИМИЧЕАх, че сладко.

    DANKE JUPP,DANKE BAYERN!
  14. 14 Профил на sow29372525
    sow29372525
    Рейтинг: 649 Любопитно

    До коментар [#1] от "Nikolay Savov":

    Е, да, ама баба ти не си е пила кафето с вирнато малко пръстче, нали?

  15. 15 Профил на zlo38528262
    zlo38528262
    Рейтинг: 1067 Неутрално

    Аз не обичам в салатата сок, а това само това! С лъжица ли се яде? Че то супа бе, каква салата, макар че ако ми я турят ще изглеждам като щъркела, поканен на обяд от лисицата. Как съ иде туй?

  16. 16 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 3082 Неутрално

    На подобни псевдо гурмета милата ми баба казваше по народному :"изгъзици"!!!

  17. 17 Профил на Станислав Генов
    Станислав Генов
    Рейтинг: 611 Неутрално
  18. 18 Профил на it4
    it4
    Рейтинг: 335 Неутрално

    ама наистина , типична българска кухня, да ви ....... , чудите се какво да развалите...

  19. 19 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 635 Неутрално

    Аз като живеещ на женския пазар индивид с произход от северна България, предпочитам "чорбаджийска" салата, както я наричаха в клуба на великотърновци - механа Боляри - хубави розови или биволско сърце/ръгби домати, магданоз и хубаво сирене /козе или биволско/, настъргано на ситно ренде. Отгоре зехтин и толкова. Сиренето е солено и не позволява да се образува много сос. В оригинала няма лук, но аз слагам за разкош. Това чудо пие даже вино.

  20. 20
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  21. 21 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4936 Весело

    "Шопската салата" по Черноморието, и не само, се характеризира с необелен домат без вкус, със жили и твърда ципа, задължително воднист, краставица бяла, бяла като сняг, от престояване, "сирене" - задължително растителен продукт, от най-евтиния, китайски лук, от който сълзите напират...
    Така че, предложения новаторски вариант на шеф Токев е за предпочитане...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  22. 22 Профил на Nikolay Savov
    Nikolay Savov
    Рейтинг: 1551 Весело

    До коментар [#14] от "sow29372525":

    Спор няма !!!!!!

  23. 23 Профил на Opportunity
    Opportunity
    Рейтинг: 3131 Неутрално

    До коментар [#21] от "hamiltonf":

    Много обичам лютив лук, на село само такъв ставаше и придаваше по-пикантен вкус на яхнийките. От този дето го взимам от пазара не са ми потичали сълзи от няколко петилетки и като го карамелизираш леко вече не се усеща много вкус... :)
    Другото обяснение освен носталгията е, че изкарах една алергична криза преди години и ми се прецака малко обонянието, за това търся по-слини дразнитрели, ако пише сложи скилидка чесън слагам цяла глава :) :) :)

    The Universe is under no obligation to make sense to you.
  24. 24 Профил на anarhochristian
    anarhochristian
    Рейтинг: 1634 Неутрално

    До коментар [#1] от "Nikolay Savov":Е, да, ама баба ти не си е пила кафето с вирнато малко пръстче, нали?
    —цитат от коментар 14 на sow29372525


    А знаете ли защо във Франция по времето на Луи 14 се въвежда това правило с пръстчето (не се въвежда е става популярно)?
    Сифилис. Индианско подаръче след кокониалната експлоатация. Та в напреднала фаза малкото пръстче не изкривява, та си го държали изправено, защото какъв сифилис в добра компания. После на нас ни викат , че си честитиме банята... веднъж в седмицата, в събота преди църквата в неделя. Чистотата е била въведена почти в религиозен ритуал, докато там само летоска в реката, за това и билки подмишниците и перуки, да не личи и да не смърди са имали. А нощното шкафче защо е с голямо отделение с врата под чекмеджето? За нощното гърне с фекалиите. Такова нещо да вкараш и държиш в българска къща е било позор, та затова са били и външните тоалетни, дето сега им се присмиваме. Не може където се семейството и се яде и се моли да има отходни неща. И това е по Новия завет и също е имало религиозно значение. Но ме кефи как ни учат на цивилизация иначе.

  25. 25 Профил на Opportunity
    Opportunity
    Рейтинг: 3131 Неутрално

    ако сте попаднали в по-традиционен ресторант, не гурме, може просто да си поръчате няколко неща и да не ги изядете, само да чопнете по малко. Ако сервитьора направи грешка да пита да ли не ви харесва, кажете че просто не сте гладни :)

    The Universe is under no obligation to make sense to you.
  26. 26 Профил на anarhochristian
    anarhochristian
    Рейтинг: 1634 Неутрално

    Аз като живеещ на женския пазар индивид с произход от северна България, предпочитам "чорбаджийска" салата, както я наричаха в клуба на великотърновци - механа Боляри - хубави розови или биволско сърце/ръгби домати, магданоз и хубаво сирене /козе или биволско/, настъргано на ситно ренде. Отгоре зехтин и толкова. Сиренето е солено и не позволява да се образува много сос. В оригинала няма лук, но аз слагам за разкош. Това чудо пие даже вино.
    —цитат от коментар 19 на victortrt


    Направо съм тръгнал към теб!
    :-)
    Сложи и студена ракийка.

  27. 27 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4936 Весело

    До коментар [#23] от "Opportunity":

    За обонянието - имам същия проблем. Сложи на моя отговорност една инж. дипрофос мускулно, и след два часа ми се обади.

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  28. 28 Профил на pepamug
    pepamug
    Рейтинг: 508 Неутрално

    Отивам да си купя машина за сладолед, че стана обяд.

  29. 29 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 635 Весело

    До коментар [#26] от "anarhochristian":

    Сега съм на работа и нямам ракия. Споделям рецептата, за да си я направите сами, не да каня гости, които искат и ракията, и салатата от мен.

  30. 30 Профил на Булаир
    Булаир
    Рейтинг: 792 Неутрално

    Абе, навън не е чак такава жега, ама за някои т.нар. готвачи и по-ниските температури са противопоказани.

  31. 31 Профил на grigoo
    grigoo
    Рейтинг: 789 Неутрално

    Диня със сирене е извращение, диня се комбинира с мастика

  32. 32 Профил на Opportunity
    Opportunity
    Рейтинг: 3131 Неутрално

    До коментар [#31] от "grigoo":

    по-дборе си пи мастиката чиста, чувал съм че динята с мастика уврежда черния дроб и бъбреците

    The Universe is under no obligation to make sense to you.
  33. 33 Профил на izt21595181
    izt21595181
    Рейтинг: 651 Неутрално

    Като чуя за "авторска рецепта" и ми се доповръщва. Какво ли не правят селските комплекси, съчетани с болна фиксидея за следване на модата за оригиналничене.

  34. 34 Профил на motochristo
    motochristo
    Рейтинг: 933 Неутрално

    До коментар [#7] от "Taiga":

    В Русия порциите са традиционно малки, а цените високи. Това пази руското население фино и във форма. Не сте ли привикна, Владимир Владимирович?

    Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
  35. 35 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
    !D !калпав е новия вид Дневник!
    Рейтинг: 1343 Весело

    Аз като живеещ на женския пазар индивид с произход от северна България, предпочитам "чорбаджийска" салата, както я наричаха в клуба на великотърновци - механа Боляри - хубави розови или биволско сърце/ръгби домати, магданоз и хубаво сирене /козе или биволско/, настъргано на ситно ренде. Отгоре зехтин и толкова. Сиренето е солено и не позволява да се образува много сос. В оригинала няма лук, но аз слагам за разкош. Това чудо пие даже вино.
    —цитат от коментар 19 на victortrt


    Ако беше и ТЕЧНА ,направо влиза...в молекилярната кухня.
    Но не знам как ще излиза???ХАхахаха
    Поздрави на търновци.

  36. 36 Профил на мики маус
    мики маус
    Рейтинг: 1221 Неутрално

    Същото това нещо от заглавието плува всяко лято покрай Влас и Слънчев бряг...

  37. 37 Профил на Perkele
    Perkele
    Рейтинг: 22 Любопитно

    ква е тая гнусотия в чинията

  38. 38 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1396 Неутрално

    Рецептата звучи страховито но аз бих каза: Аман от фюжън! Стана нещо като сертификат на всеки прецвъцкан ресторант. Обичам да пробвам но не изгарям от нетърпение.

  39. 39 Профил на bellend
    bellend
    Рейтинг: 444 Неутрално

    Mиналото лято посетихме за обед ресторанта на г-н Токев на Хан Крум и останахме с много добри впечатления (супа горски гъби, заешка рулада, малини+крем шампанско).

    Тук очевидно следва тренда на "деконструкциите" на традиционни блюда, въведен от Ферран Адриа. Една кулинарна сфера на hit or miss, но ще е любопитно да се дегустира преди оценка.

  40. 40 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 3410 Неутрално

    Шопската си е шопска, за друго ,не, мерси. За ракията ясно, в това време от фризера.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK