Прясно сирене в мой стил с розови домати и патладжан

Прясно сирене в мой стил с розови домати и патладжан

© Илиан Илиев



"Прясно сирене в мой стил, розови домати, патладжан, чушки, босилеково олио" е пълното име на тази авторска рецепта на Андре Токев. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Андре Токев - тук, а за проекта - в края на текста.


За да приготвите прясното сирене, кипнете 1 л. от млякото и добавете лимоновия сок, след като се пресече, оставете през нощта в тензух да се отцеди.


Млечното желе пригответе от 200 мл нетретирано мляко с 2 гр. агар-агар. Млякото се разбърква с агара и се разстила на дебелина 5 мм. Нарязва се на правоъгълници.




Патладжана опечете във фурната до готовност. Смесете в термомиксера на фино пюре.


Студено пресования зехтин (100 мл) смесете с 1 връзка босилек и 1 връзка магданоз и оставете в тензух, за да се отцеди.


Аранжиране: С четка поставете магданозено олио върху чинията, отгоре подредете домати. Поставете прясно сирене върху доматите и покрийте с млечното листо, осолете с морска сол. Сложете по малко от патладжана, печените чушки, босилек и магданоз, олио, пролетен лук и босилеково олио.


Необходими продукти за 4 порции


За прясно сирене
1 л необработено мляко
20 мл сок от лимон


За млечно желе
200 мл необработено мляко
2 гр. агар-агар
250 г патладжан
3 бр. розови домати
4 бр. червени белени печени пиперки
1 бр. пролетен лук
100 мл студено пресован зехтин
олио
босилек
магданоз
морска сол от Бургас "Цветето на солта"


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2527 Неутрално

    Браво! Неописуемо вкусно е домат,сирене и пресен селски хляб!
    Розовите домати наистина ли са розови? Че по пазарите има доста фалшиви.
    Сорт биволско сърце...

  2. 2 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 2304 Неутрално

    Изглежда много вкусно. Само не бих пасирал патладжана. Ситно нарязан и намачкан с вилицата е по-вкусен от пюре.

    The best way to predict the future is to invent it.
  3. 3 Профил на Станислав Генов
    Станислав Генов
    Рейтинг: 611 Неутрално

    Не! няма нужда обикновен патладжан и домати да се правят фръц. те са достатъчно вкусни и красиви без да се изхождат върху тях знайни и незнайни герои

  4. 4 Профил на Taiga
    Taiga
    Рейтинг: 2245 Весело

    2 грама агар-агар
    Морска сол Цветето на солта
    студено пресован зехтин
    ..............

    Само тия три съставки струват една маса пари, отделно кой нормален човек има време да ти третира млякото, че после да го реже на правоъгълници или да си прави магданозено олио ...
    Всичкото това за две хапки ядене ...

    "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
  5. 5 Профил на Petko Boukov
    Petko Boukov
    Рейтинг: 949 Неутрално

    Вдъхновяваща рецепта. Аз правя прясно сирене, като в кипнатото прясно мляко изсипя бурканче кисело и то веднага го пресича. Най-добре от село или фермерски пазар.

    Всеки проблем има решение, което е просто, логично и погрешно.
  6. 6 Профил на zocho1
    zocho1
    Рейтинг: 578 Неутрално

    До коментар [#4] от "Taiga":

    Ами да, достатъчно е да има водка и да помиришеш сушена вобла за мезе...

  7. 7 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 3410 Весело

    Добре, бе човек, ама напълни чинията...

  8. 8
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  9. 9 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
    Pontif New Dnevnik SUCK
    Рейтинг: 2225 Неутрално

    2 грама агар-агарМорска сол Цветето на солтастудено пресован зехтин..............Само тия три съставки струват една маса пари, отделно кой нормален човек има време да ти третира млякото, че после да го реже на правоъгълници или да си прави магданозено олио ...Всичкото това за две хапки ядене ...
    —цитат от коментар 4 на Taiga


    Мужика си е мужик. Дай му един комат сух хлаб, водна чаша пълна до ръба с водка и го затвори в кенефа. За него това е луксозна вечеря.

    California Über Alles
  10. 10
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  11. 11 Профил на uyg11605723
    uyg11605723
    Рейтинг: 31 Весело

    Тая врътня си струва само ако я продаваш! Иначе по-добре си препечи филийка с масло и сирене, нарежи си домат...

  12. 12 Профил на uyg11605723
    uyg11605723
    Рейтинг: 31 Весело

    До коментар [#8] от "fby56617338":

    Това някаква нова пирамида ли е?

  13. 13 Профил на Trolling Stones
    Trolling Stones
    Рейтинг: 2375 Неутрално

    Сега ще го полазят гърците за "мой стил", това си е гръцка салата в гръцки стил. И там има розови домати.

    „Не разказвайте никому нищо. Разкажете ли, ще ви стане мъчно за всички."
  14. 14 Профил на Trolling Stones
    Trolling Stones
    Рейтинг: 2375 Неутрално

    Тая врътня си струва само ако я продаваш! Иначе по-добре си препечи филийка с масло и сирене, нарежи си домат...
    —цитат от коментар 11 на uyg11605723


    Всичко зависи от качеството на продуктите, компанията, атмосферата и други детайли.

    „Не разказвайте никому нищо. Разкажете ли, ще ви стане мъчно за всички."
  15. 15 Профил на Trolling Stones
    Trolling Stones
    Рейтинг: 2375 Неутрално

    [quote#9:"Pontif New Dnevnik SUCK"][/quote]

    Не бих се присмивал на хора пострадали от блицкрийг, Гулак, концлагери, комунизъм, тоталитаризъм, и кой знае какво друго. Имаше едно украинско момиче, намероно от кучета и отгледано от кучета, което се държеше като куче.

    "С каквито се съберете, такива ставате." Освен ако не сте изграден характер, но съвременните руснаци от простолюдието стават такива каквито ги направи Путин и пропагандата му.

    „Не разказвайте никому нищо. Разкажете ли, ще ви стане мъчно за всички."
  16. 16 Профил на plamenss
    plamenss
    Рейтинг: 664 Весело

    То е вкусно, но не става за разделно храненене.....и аз да измрънкам нещо. :-)





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK