Рибена мешана скара

Рибена мешана скара

© Илиан Илиев



"Рибена мешана скара – кюфте от раци, кебапче от скариди, минипържолка от калкан, лютеница от морски дарове, магданозено пюре" е пълното име на тази авторска рецепта на Андре Токев. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Андре Токев - тук, а за проекта - в края на текста.


За да приготвите кюфтета, смелете раците и рибата, след което смесете с останалите продукти и оставете в хладилника за около час.


Оформете кюфтенца и печете на плоча или скара. Смелете скаридите и рибата за кебапчетата, след което добавете останалите продукти и сместа оставете в хладилник за около час. Оформете малки кебапчета и печете на плоча или скара.




Пригответе калкана на плоча.


Всички продукти за лютеницата варете в тенджера на ниска температура за 1 час.


Картофите за пюрето сварете, обелете и намачкайте с маслото и солта. Бланширайте магданоза във вряща вода и го изстудете в ледена вода. Пасирайте и го добавете към картофите с масло.


Ориза за чипс разварете и фино пюрирайте. Размажете сместа много тънко на силиконово килимче и сушете 8 часа на 65 ̊C. След това пържете за кратко на висока температура. Поръсете със сол и лют пипер.


Аранжиране: По средата сложете пюре, около него добавете лютеницата. Кебапчето, кюфтето и парчето калкан аранжирайте върху пюрето. Гарнирайте с чипса от ориз и биск от раци.


Необходими продукти за 4 порции


За кюфтенца от раци
50 гр. галета кубчета
100 гр. опашки от раци бял пипер 100 гр. черноморски миди
300 гр. филе от калкан, сол 10 гр., ситно нарязан чесън
10 гр. белтък


За кебапчета от скариди
150 г пресни скариди
150 г филе от лаврак
2 г кимион
10 г белтък
50 г галета
бял пипер
сол


За калкан на плоча
240 г калкан
сол и пипер


За лютеница от морски дарове
1 кг белени домати
150 г моркови на малки кубчета
100 г октопод на малки кубчета
100 г калмари на малки кубчета
100 г черноморски миди
10 г ситно нарязан чесън
10 г ситно нарязани люти чушки
сол


За пюре от магданоз
300 г картофи
100 г магданоз
80 г масло
сол


За хрупкав оризов чипс
100 г ориз
5 г лют червен пипер


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 3051 Неутрално

    От миди стават вкусни кюфтенца...

  2. 2 Профил на Virgin
    Virgin
    Рейтинг: 2349 Неутрално

    Предпочитах достъпните рецепти на Ирина Катеринска.
    Пробвах ги вкъщи с успех, някои станаха част от менюто ми.
    Уважавам Токев, но този проект е само една демонстрация на оригиналничене, префърцуненни ястия и показност.
    Какви продукти можело да се купят от спонсора.

  3. 3 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11778 Весело

    Прекрасно предложение! Хареса ми

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  4. 4 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1216 Весело

    Разбирам, че в ресторантите са налице много остатъци, които вместо да се хвърлят, служат за направа на иновативни кюфтенца, лютеници, пюрета и гювеч. Да ви е сладко! ;)

  5. 5 Профил на anonim440
    anonim440
    Рейтинг: 2265 Неутрално

    Даже не ми се чете тази рецепта.
    Малко ми прилича на вица от времето на комунизма
    Двама решават кръстословица:
    -Река заобикаляща дърво в Китай?
    -???
    -Никому неизвестна пътечка в Хималаите?
    -???

    Та така, и тук като във вица:
    100 гр. опашки от раци,
    100 гр. черноморски миди
    300 гр. филе от калкан
    150 гр. пресни скариди
    150 гр. филе от лаврак

  6. 6 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5237 Весело

    Един ден може и да не ви стигне да се направи подобна "изгъзица". От цялата рецепта най-вкусното е и най-простото за приготвяне, а именно филето от калкан

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  7. 7 Профил на izt21595181
    izt21595181
    Рейтинг: 794 Неутрално

    Бре, колко изтънчено и извисено. Сега нали е модерно да се оригиналничи, но с намеци към традиционното. Ето ти една идея за другия път - качамак от киноа с мътеница от био чиа мляко, например. Бре тая пуста мода.

  8. 8
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  9. 9 Профил на Суджук Герберите
    Суджук Герберите
    Рейтинг: 2213 Неутрално

    Пържен калкан и миди. Другото не ме изкушава изобщо.

    Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
  10. 10 Профил на Светозар Христов
    Светозар Христов
    Рейтинг: 581 Неутрално

    Супер е. Жалко, че не мога да готвя. Морската кухня е най - добрата. Няма конкуренция просто.

  11. 11 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2772 Неутрално

    До коментар [#6] от "hamiltonf":


    Един ден може и да не ви стигне да се направи подобна "изгъзица". От цялата рецепта най-вкусното е и най-простото за приготвяне, а именно филето от калкан
    —цитат от коментар 6 на hamiltonf


    Абсолютно прав си !
    Стара, престара житейска истина ,
    че едно нещо колкото е по-опростено (не просто )
    е по-качествено!
    Най-сложното създание на Природата - Човека - е най- калпаво !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  12. 12 Профил на zyb18561487
    zyb18561487
    Рейтинг: 3187 Неутрално

    И мозък от водорасли.

  13. 13 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 2945 Весело

    Що не се.....
    Така наречените морски дарове, дарове ли са, ако са 22 лева порцията?
    Помня продаваните "рулца от раци" ....
    Упражнявайте се по нЕкои други хора.

    Еретик
  14. 14 Профил на zyb18561487
    zyb18561487
    Рейтинг: 3187 Неутрално

    Току-що сготвих 5-минутна версия на стара венецианска рецепта. В едното тиганче -- капка олио, парче филе от треска, сол, пипер. В другото -- масълце, билки от терасата (мента, мащерка, розмарин) да се мацерират, после 1 кутийка леща, сол. Треската се сервира на легло от леща и отгоре по принцип се слага salsa verse, но това е друга опера и леко надхвърля петте минути. Тоз път не сложих нищо, алтернативата беше малко песто от бурканчето.

  15. 15 Профил на zyb18561487
    zyb18561487
    Рейтинг: 3187 Неутрално

    Току-що сготвих 5-минутна версия на стара венецианска рецепта. В едното тиганче -- капка олио, парче филе от треска, сол, пипер. В другото -- масълце, билки от терасата (мента, мащерка, розмарин) да се мацерират, после 1 кутийка леща, сол. Треската се сервира на легло от леща и отгоре по принцип се слага salsa verse, но това е друга опера и леко надхвърля петте минути. Тоз път не сложих нищо, алтернативата беше малко песто от бурканчето.
    —цитат от коментар 14 на zyb18561487


    salsa verde... тези дебели пръсти.. таз малка клавиатура...

  16. 16 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 4555 Весело

    До коментар [#6] от "hamiltonf":

    Точно така !! ++++++++++

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  17. 17 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1220 Неутрално

    Като изключа калкана, който евентуално може да се намери, всички останали нямат нищо общо със съвременната българска кухня. Нали? Защото местна кухня се прави с местни продукти. А и вместо калкан могат да ви сервират морска котка украсена с всякакви фюжън акценти и даже няма да се усетите какво дъвчете. Традиционни български морски продукти са хамсия/цаца, сафрид/есен-пролет/, лефер, лаврак, паламуд /циганка, калкан и черна мида. И всичко това при условие, че го намерите. За прясно не говоря, освен ако имате връзки. Прилична прясна риба в София бихте могли да намерите в МЕТРО, сряда сутрин. Докарват я от Гърция във вторник.

  18. 18 Профил на babyroo
    babyroo
    Рейтинг: 952 Неутрално

    Ако са ти пробутали ватос вместо калкан, си най тъпото парче във форума. По добре си трай...

    roo
  19. 19 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9685 Неутрално

    Ще се задоволим и с пържен сом, другото са подробности.

  20. 20 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 3610 Неутрално

    “Размажете сместа много тънко на силиконово килимче и сушете 8 часа на 65 ̊C. “
    Моля? 8 часа? Това майтап ли е?

    Мърфи е оптимист!
  21. 21 Профил на Rex
    Rex
    Рейтинг: 1509 Неутрално

    Поставянето на риба и мешана скара в едно изречение е углавно престъпление.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK