Гарнирана пита "Surf & turf"

Гарнирана пита "Surf & turf"

© Илиан Илиев



"Гарнирана пита "Surf & turf" – късчета телешко и говеждо, скариди, сос "Холандез", зелени аспержи" е пълното име на тази авторска рецепта на Андре Токев. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Андре Токев - тук, а за проекта - в края на текста.


Направете тесто като за хляб от всички съставки и го размесете добре. Разделете на 6 еднакви топки и ги оставете да втасват. Оформете пити с диаметър 15 см и дебелина 3-5 мм. Опечете ги на 250 ̊C до готовност. Преди да аранжирате, ги запържете в масло.


Сотирайте всички продукти за късчетата в тиган с масло. Сгответе аспержите на плоча или тиган, овкусете със щипка сол и захар.




Пригответе сос "Холандез". За тази цел гответе жълтъците с разтопеното масло в термомикс и овкусете с лимоновия сок, солта и пипера.


Аранжиране: Върху питата подредете късчета месо, скариди и аспержи. Залейте с "Холандез" и декорирайте с руколата.


Необходими продукти за 4 порции


За тесто за пита
500 г брашно
20 гр. мая
220 мл вода
40 мл студено пресован зехтин
3 гр. захар
1 гр. сол


За късчета говеждо и телешко
60 гр. телешко филе, нарязано на ивици
60 гр. говеждо филе, нарязано на ивици
120 гр. опашки от скариди – изчистени
сол и пипер


За сос холандез
жълтък – 4 бр.
масло – 320 гр.
лимонов сок – 30 мл
сол и пипер


16 зелени аспержи
80 гр. рукола, овкусена с лимонов сок и зехтин


В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11247 Неутрално

    Звучи и изглежда много вкусно :)
    А пък това име, "гарнирани пити" навява нещо отдавна забравено и не много вкусно :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  2. 2 Профил на Head of Medusa
    Head of Medusa
    Рейтинг: 769 Неутрално

    Аааа! Това моооже☺.
    Ама ще ми трябват три☺.

  3. 3 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3553 Неутрално

    Хм-м-м-м-м... Телешко и скариди на едно място?

    Бивш tww09306483.
  4. 4 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Рейтинг: 767 Неутрално

    Извращения за вкуса и очите.... аспержи,телешко,скариди и всичко това на турлю омешано с още работи тръснато върху питка.

    АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
  5. 5 Профил на kaiser
    kaiser
    Рейтинг: 1163 Неутрално

    Surf 'n' turf било авторска рецепта на някой си Токев. LOL, аре стига се излагайте, и редакцията и "авторския готвач"

  6. 6 Профил на Славейко
    Славейко
    Рейтинг: 1887 Неутрално

    Ебемго и шефа
    Селяндур застрелян

  7. 7 Профил на Славейко
    Славейко
    Рейтинг: 1887 Неутрално

    До коментар [#5] от "kaiser":

    Фанати от гората

  8. 8 Профил на Славейко
    Славейко
    Рейтинг: 1887 Неутрално

    До коментар [#2] от "Head of Medusa":

    Как три ма! Ще кажат че си проста и невидела!

  9. 9 Профил на izt21595181
    izt21595181
    Рейтинг: 578 Неутрално

    Свинско, телешко и скариди в една манджа, ах какъв оригинален новатор. То не става само да наблъскаш произволни и модерни съставки в голема паница и да украсиш с листенца, требва и акъл, познания, вкус. Но така е като си със селски комплекси и претенции за изисканост, избиващи в гейщина.

  10. 10 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3765 Неутрално

    С носталгия си спомням за рецептите на Ирина Катеринска, които можеха да се сготвят в домашни условия... За великолепния разказвач на рецепти Цаньо Сърнев да не споменавам - четенето им повишаваше настроението безусловно! :) Светла му памет!
    Мисля, че за да има смисъл рубриката, предлаганите рецепти трябва да се лесно изпълними. Да попитам - колко от участниците във форума готвят с термомикс? Според мене, известен готвач като Андре Токев би могъл да обясни приготвянето на соса с обикновен миксер, например.
    А представената рецепта намирам за изг*зица, без извинения към Токев.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  11. 11 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4849 Неутрално

    До коментар [#10] от "Bramasole":

    Така е. Мен ми е много интересно, как през годините, толкова много готвачи, шефове, кулинарни предавания, и никой не показа поне една рецепта, където да присъства месо, преминало процеса на естествено зреене, зреене, при което то става много лесно смилаемо, по-полезно, сочно, много по-вкусно и ароматно, като дори и подправките са излишни?!

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  12. 12 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3765 Неутрално

    До коментар [#11] от "hamiltonf":

    +++
    Винаги съм се чудела защо в различните кулинарни предавания се акцентира в/у факта, че се използва прясно месо. Явно, няма смисъл да Ви убеждавам в преимуществата на т. нар. "зряло месо".
    Предполагам, че важна причина е, че месото в търг. мрежа е наблъскано освен с вода, и с безумен химически коктейл, та не би могло да се остави да отлежава. Но, ако хората се информират /най-лесно от тв предаване/ за тази технология, биха си закупили от производител, за да пробват. Нали, освен да генерират приходи от реклама, целта на подобни предавания би следвало да е и възпитание на вкусовете ни? Теоретично казано.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  13. 13 Профил на kaiser
    kaiser
    Рейтинг: 1163 Неутрално

    , Начи, то такава рецепта има, познавам англичани които харесват комбинация от месо и морски, но пък да да има претенции за авторство...а другата негова "рецепта" , течна шопска салата, направо кърти мивки.

  14. 14 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 1302 Неутрално

    До коментар [#12] от "Bramasole":

    Па да ти обясним. Преди време ходих в един ресторант в малко градче. Собственика е над 70 шеф готвач от едно време с дъългс практика. Та той обясняваше, че повечето сегашни телевизионни шефове мефове, би ги изхвърлил с ритници и че говорят откровени лъжи за продуктите, обработката им и какво е по-добро, защото са спонсорирани от съответните търговци на „по-доброто” и че някои от нещата които казват, противоречат на елементарни принципи, познати на всеки професионалист

  15. 15 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 3365 Неутрално

    Глупости! Всеки може да се направи на велик готвач, изискан и модерен!
    Смесваш кисело зеле с пресни ягоди, риба и бекон, слагаш в миксера и си готов!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK